• 9.371.621 stemmen

Geregisseerd door: Andrzej Wajda

Met onder meer: Marek Walczewski, Izabela Olszewska en Ewa Ziętek

Gesproken taal: Pools

Plot Wesele

De 19e eeuw. Polen bestaat niet meer. Het is verdeeld over drie landen. In deze tijd besluit een intellectuele dichter met een meisje van eenvoudige komaf te trouwen. Op zijn huwelijk verschijnen allerlei verschillende kleurrijke figuren. De gasten dansen, feesten en worden dronken. Hoe langer het feest duurt, hoe meer bizar het wordt. Uiteindelijk krijgen de bruidegom en een aantal van de gasten ieder een visioen.

avatar van Flavio

Flavio

Nou heb ik al best wat van Wajda gezien, met wisselend genoegen, deze Wesele is tot nu toe zijn minst toegankelijke film. Ik had gezien de setting gehoopt op een film als Panny z Wilka (1979) maar dat kwam bepaald niet uit. Wesele is een bewerking van een Pools toneelstuk en dat is te merken met de vele dialogen op rijm en verwijzingen waar ik als onwetende weinig van kon maken. Plaats van handeling is een boerengehucht waar de bruiloft tussen een edele en een boerenmeid wordt gevierd en waar representanten van alle lagen van de Poolse samenleving samenkomen en commentaar leveren. De film komt waarschijnlijk beter tot zijn recht als je bekend bent met de Poolse 19e eeuwse geschiedenis, nu gleden de talrijke dialogen vooral langs me heen en concentreerde ik me meer op de beelden.

Die beelden hebben wel iets en zijn af en toe ook wel mooi te noemen. Het onuitputtelijke feestgedruis waarbij de camera zich vrolijk mengt onder de bruiloftsgasten krijgt op een gegeven moment iets bezwerends, en als later op de avond visioenen verschijnen waarbij een opstand wordt gecoördineerd door een geestverschijning ontstond er zowaar enig begrip over de verhandeling. Het verloren gaan van de gouden hoorn om de slapende Poolse bevolking te wekken is dan ook geen al te vergezocht symbool.

Best interessant maar ook onbevredigend. Kijken naar deze film was een beetje als luisteren naar een gloedvol betoog over een onderwerp waar ik weinig van weet.

avatar van MisterPink

MisterPink

Flavio schreef:

Wajda maakt het je niet makkelijk nee.

Maar ook al ben je getrouwd met een Poolse of weet je iets over geschiedenis dan nog adviseer ik iedereen om gewoon (met een glaasje op) mee te gaan in het feestgedruis en je door de beelden te laten betoveren.

Enfin, de ontknoping heeft u al verklapt. Een van de bruiloftsgasten verliest de hoorn na een Pruisische achtervolging

Rest mij om nog wat info over de visioenen te vermelden ter verduidelijking van de film.

De zwarte ridder in het 1ste visioen verwijst naar Zawisza Czarny (de Zwarte), een 15de eeuwse huzaar uit de gloriedagen van de Poolse natie.

De 16de eeuwse geldsmijtende hofnar Stanczyk hitst de boel nog verder op in het 2de visioen door het tonen van een schilderij van tsarina Catherina de Grote.

De duivel in de persoon van Jakub Szela, de pro-Oostenrijkse boerenleider in de Revolutie van 1848 waarschuwt met de afgehakte hoofden van Galicische edelen voor de gevaren van een gezamelijke Poolse opstand.

De gouden hoorn wordt in het laatste visioen overhandigd door de geest van Wernyhora, een legendarische 18de eeuwse Kozak die de Poolse Delingen profeteerde als ook de herrijzenis van Zwarte tot Witte Zee.

avatar van Flavio

Flavio

Nuttige info MisterPink, zeker als het ooit tot een herziening komt.

avatar van MisterPink

MisterPink

Flavio schreef:

Nuttige info MisterPink, zeker als het ooit tot een herziening komt.

Zitten een paar foutjes in maar het was al laat. De spilzuchtige tsarina Catharina moet het zijn en de rebellie van Jakub Szela was al in 1846 en niet in het revolutiejaar (hoewel het toen ook uit de hand liep).

Polen was in de 19de eeuw zoals u waarschijnlijk wel weet opgedeeld door de grootmachten Rusland, Pruisen en Oostenrijk.