• 9.373.531 stemmen

Geregisseerd door: Elia Kazan

Met onder meer: , James Dean en Raymond Massey

Releasedatum: 9 december 1955

Plot East of Eden

"The searing classic of paradise lost!"

Cal Trak is op zoek naar zijn verloren gewaande moeder. Intussen smeekt hij om liefde van zijn vader, Adam, die alleen maar aandacht heeft voor zijn oudere broer. De strenge, harde Adam is het verlies van zijn vrouw, die hem heeft verlaten, nooit te boven gekomen. Als Cal erachter komt dat zijn Moeder Kate de eigenaresse is van een gok en danspaleis en een ontmoeting met haar heeft, begrijpt hij zijn vader beter.

Cal Trask

Abra Bacon

Kate Trask

Sam the Sheriff

Will Hamilton

Gustav Albrecht

avatar van Goodfella

Goodfella

Erg standaard. Rebel Without a Cause was stukken beter...

avatar van Foxhollywood

Foxhollywood

Ik vond Rebel without a cause ook veel beter, maar vond deze ook zeker niet slecht.

Dit was James Dean zijn eerste echte hoofdfilm

avatar van tovenaar

tovenaar

Deze film is niet aan mij besteedt...

De film kan me allemaal niet zo boeien.

Ron Howard gaat een remake maken.

savi_7

Dat moeten ze niet toelaten!!! Wie kan zich meten met Jimmy, niemand?? niemand is zo cool op het scherm als hij.

Hoe hij om de liefde van iemand vraagt, wie kan dat beter?? Jimmy dean, whas too cool for school, Too fast for life, And too young for dead.

avatar van predator

predator

• 1948 stemmen

niks is meer heilig.... Prachtige film is dit overigens, met geweldige confrontaties tussen vader en zoon.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Ik vind dit ook een superfilm, persoonlijk vind ik het de beste Dean-film. 'Rebel' was natuurlijk meer de film die van hem een icoon maakte, maar in deze film profileert hij zich wat mij betreft het meest als acteur.

savi_7

Dat klopt DelToro in deze film acteerd hij super en maakt hij zich zelf daar onsterfelijk mee.In Rebel is hij wel goed maar moet hij zich onderschikken aan de twee anderen hoofdrolspelers, en de film Rebel is het begin van de moeilijke jeugd (ook een voorloper op films zoals AmericanPie&Lemon popsicle e.a.). Maar in Giant is hij ook echt geweldig en steelt de show met een bijrol zeg maar.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Giant heb ik nog niet gezien, maar op de dvd van East of Eden staat een docu over het leven van James Dean en daarin lieten ze ook fragmenten zien van Giant. Ik moet zeggen dat ik daardoor erg nieuwsgierig ben geworden naar die film!

savi_7

ja precies ik ken die Docu, en zou Giant zeker kijken is echt de moeite waard. Mischien wel de minste film waar hij ingespeelt heeft maar wel een super rol van Jimmy. En bij Bol.com kan je ook een dvd van james dean krijgen met Korte films van hem die hij voor de actorsstudio heeft gemaakt ook de moeite waard.

avatar van Ramon K

Ramon K

persoonlijk vind ik het de beste Dean-film.

Eens. Bovendien staat bij deze film ook nog eens Kazan aan het roer. Geweldige regisseur! Giant viel me wat tegen.

avatar van Nick Hardeman

Nick Hardeman

Ik vond dit ook de beste met dean.

Kazan vond hem geknipt voor de rol, en dat was ie ook.

Het lag ook dicht bij zijn eigen leven, waardoor hij als geen ander in de rol kroop.

Hier zie je het beste zijn acteer kwaliteiten.

Klasse film!! 4,5

avatar van sju

sju

Moet alleen Giant nog, maar deze was inderdaad beter dan Rebel Without a Cause... het is voornamelijk de vertolking van Dean die de film interessant maakt...

avatar van Guyke

Guyke

Een typische kazan-film qua onderwerp.

Ikzelf vond het verhaal wat te simplistisch: psychologie voor beginners, eerste les.

Nu blijft Dean wel een echte rasacteur die zeer mooi een getormenteerde jongeling weet neer te zetten. Zijn aanwezigheid alleen al weet de film naar een hoger niveau te tillen. Maar ik had het gevoel dat ik het allemaal al wel eens eerder had gezien.

Bovendien stoorde de zeer indringende, te dramatische muziek mij mateloos.

avatar van Film Pegasus

Weinig posts blijkbaar voor deze film....

Ik had de film gekocht via de krant die een reeks Gouden Klassiekers uitbracht als bijlage. Rebel without a cause, Giant en deze East of Eden zaten er oa bij. Probleem met een palmares van slechts 4 films is dat je niet veel variabele rollen kan spelen om te zien hoeveel je eigenlijk aankan als acteur. Acteurs al Pacino, DeNiro, Hofmann, Nicholson en tal van andere spelers hebben zoveel rollen kunnen spelen over de jaren heen dat ze hebben bewezen dat ze een stuk kunnen acteren (om het even droog te zeggen). James Dean stierf al jong, dus z'n rollen zijn vooral jongeren uiteraard.

De film begint een beetje traag en oa Aron wordt niet goed gespeeld. Gaandeweg kom je wel in de sfeer en raakt Dean echt in form. Toch draagt hij de film niet alleen. Actrice Jullie Harris steelt eigenlijk de show in deze prent en ook Raymond Massey zet een stevige bijrol neer als de vader van Dean. De dramatiek wordt gaandeweg sterk opgevoerd en de film wordt als maar beter. Jammer van het trage begin, want het 2e gedeelte van de film zeg maar, is enorm sterk en van hoog niveau. Qua verhaal is het ook wel leuk met enkele weetjes. Films met de 2e WO in de achtergrond zijn er wel veel, maar dit is voor mij de eerste film waar echt de werking van een auto met slinger wordt uitgelegd. En ook de opkomst van ijs om voedsel te bewaren. Zaken die voor ons evident zijn, maar toen allemaal nieuw. Het zijn de details die de film wat opwaarderen. Echt een klassieker die in het rijtje hoort imo.

avatar van Theatertje

Theatertje

sju schreef:

James Dean is inderdaad de reden dat we deze films kijken, ook al heeft hij maar een klein rolletje in GIANT. Maar in EAST OF EDEN speelt hij een belangrijke rol, waar we veel lessen uit kunnen trekken. Meestal kan Dean niet goed opschieten met zijn ouders (in een film), en daar herken ik mijzelf wel wat in. Ik schiet namelijk niet goed op met mijn vader en maak bijna elke dag ruzie met mijn moeder. Dean is dan ook de jongen met wie ik graag zou huwen en een gezinnetje stichten. Jammer genoeg heeft het niet mogen zijn en reed hij zichzelf te pletter na de opnames van GIANT

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Vond deze film iets minder dan Rebel Without A Cause, maar wederom een erg sterk verhaal met James Dean in topvorm. Ruime vier sterren.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Inderdaad minder dan Rebel Without a Cause, maar zeker een goede film! James Dean is sowieso een van mijn favoriete acteurs en ook in deze film schittert ie weer heerlijk!

avatar van veron35

veron35

savi_7 schreef:

Mee eens.

Geweldig goed familie drama. Net als Rebel Without a Caurs. Giant is hier niet mee te vergelijken. James Dean doet het geweldig. Verder geweldig camerawerk.

4,5* Maar maakt zeker kans om later verhoogd te worden naar de volle 5.

avatar van Elvenraad

Elvenraad

Het eerst van de 3 meesterwerken waarin James Dean een hoofdrol speelde. Ruim 50 jaar later komt de film enigszins gedateerd over, maar het blijft een genot om naar te kijken. De confrontaties met zijn vader zijn fascinerend en de gesprekken met de vriendin van zijn broer zijn hartverwarmend.

avatar van niethie

niethie

Nou zoals bij het james dean topic had gezecht dat ik hem even zou kerkijken en dat heb ik ook gedaan en moet zeggen dat ik er nog steeds even van onder de indruk ben al de eerste keer dat ik hem zag, een erg boeiend verhaal dat prima in elkaar steek een een paar schitterende scenes bevat, werkelijk schitterend spel van de acteurs maar vooral dean speelt zijn rol geweldig (een van de beste debuten van een acteur ooit) verder vond ik ook het camerawerk de strakke regie van kazan (een van de beste spelregisseurs die vaak taboedoorbrekend was met zijn films) oot ook erg goed, top film alleen vond ik giant en vooral rebel without a cause net dat beetje beter. 4 sterren

avatar van gauke

gauke

Meesterlijk gemaakt en roerend drama uit 1955 (met religieuze symboliek: Kaïn en Abel) dat nog altijd boeit.

avatar van donnie darko

donnie darko

Ik vond hem ook schitterend. James Dean is andermaal steengoed, maar ook de andere acteurs zijn super, prachtig verhaal, totaal niet verouderd, en zeer ontroerend.

avatar van wibro

wibro

Schitterend drama met een uitstekende cast. Verreweg de beste film met James Dean, stukken beter dan "Rebel without a Cause". De zwaarmoedige score van Leonard Rosendam zet dit ontroerend drama extra kracht bij. Talrijk zijn ook de bijbelse toespelingen die mij nu eens een keer niet stoorden. Film is totaal niet verouderd. Het verhaal dat gaat over een zoon die van zijn vader liefde vraagt is oh zo herkenbaar.

"East of Eden" is wel een van de zwaarmoedigste films die ik ooit gezien heb. Ik wil hem niet direkt aanraden aan mensen die last hebben van een winterdip. En voor een heerlijke zwoele zomeravond is deze film ook niet direkt geschikt.

avatar van rick@themovies

rick@themovies

Goed drama van Elia Kazan en inderdaad beter dan Rebel without a Cause.

De spanningsboog wordt door Kazan zeer trefzeker, langzaam maar gestaag opgebouwd naar een prachtige, ontroerende finale.

James Dean wordt gezien als de ster van deze film, en dat is ook wel logisch. Zeer charismatisch en intens, maar daar zit misschien ook wel een klein probleem. Het acteren van James Dean is misschien wel imponerend, maar dan vooral omdat het zo overduidelijk acteren is. Elke beweging, elk woord geeft Dean lading mee. Hoewel hij met heel veel intensiteit en overtuiging zijn rol neerzet, begint dat toch te schuren. Soms gaat hij zelfs over de schreef, want her en der zit er echt te veel snik en drama in zijn spel.

Ik heb het gevoel dat wel duidelijk is dat hij als acteur heel veel in zijn mars had, maar dat in deze film zijn stijl nog in ontwikkeling is. De juiste balans is er nog niet helemaal.

De echte glansrollen zijn van Burl Ives (de sheriff), Jo van Fleet (weergaloos als Cal's moeder) en vooral van Julie Harris als Abra. Zij speelt gemakkelijk en natuurlijk, en tegelijkertijd met heel veel emotie. Ze laat zich overduidelijk niet intimideren door het spel van James Dean, houdt de rust in haar eigen spel, en is wat mij betreft de drijvende kracht onder deze film.

Hmz.. begrijp niet zo veel van alle lovende kritieken eerlijk gezegd. Eerste uur was erg vermakelijk zonder echt naar grote hoogten te stijgen, maar de tweede helft was wel erg stroperig en vooral overdramatisch. Ik had soms het idee dat God zelf neer zou dalen om goed en kwaad te beoordelen...

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Inderdaad veel te overwaardeerd en bovenal; melodramatisch. Alsof het een stomme (zwijgende) film is, wat in dit geval erg irritant wordt. Zeer sterk acteerspel, maar dat maakt een film niet persé een klassieker of bovengemiddeld. Het verhaal was een beetje saai en de opzich wel mooie ontknoping wordt pas op het einde duidelijk. Verwachtingen lagen hoger, helaas.

Het acteerwerk vond ik ook niet buitengewoon sterk hoor...

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

In Rebel without a Cause wist James Dean mij al verrassend genoeg te overtuigen, maar in East of Eden overtreft hij dat nog eens. Ik had nooit gedacht dat hij zo goed was, en dan is het natuurlijk heel jammer dat hij niet meer films heeft kunnen maken.

De samenwerking met Elia Kazan is een groot pluspunt. Waar Kazan dat eerst deed met Brando, is nu Dean aan de beurt. Met name de psychologische diepgang van zowel de rollen van Brando als van Dean in deze film spreken mij heel erg aan. Knap om het op een geloofwaardige manier naar het publiek te brengen.

De film zelf zakt halverwege iets in, waardoor het niet de maximale score haalt. Het acteerwerk was goed en in het geval van Dean uitstekend. Het verhaal weet de gehele speelduur te boeien waardoor ik uiteindelijk uitkom op een solide 4 sterren.

avatar van 606

Elvenraad schreef:

Precies de film kwam helemaal niet over alsof het uit 1955 kwam vooral door de kleuren.

Ik was echt ontroerd door de film en nu nog.