Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Martin Balsam, Sō Yamamura en E.G. Marshall
Gesproken taal: Engels en Japans
Bekijk via Disney+
Plot Tora! Tora! Tora!
"The incredible attack on Pearl Harbor."
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog doen de Verenigde Staten en Japan hun best om niet betrokken te geraken. Maar niet iedereen is daar gelukkig mee en de extremisten binnen het Japanse leger dringen er bij keizer Hirohito op aan een pact te sluiten met het Derde Rijk. Zij bereiden nu de aanval op China voor. Dit bericht verontrust president Roosevelt en hij dreigt met een voedselembargo. Om de druk op te drijven wordt de Amerikaanse vloot van San Diego naar Pearl Harbor gestuurd. voor Japan is dit een slecht teken en de actie Tora! Tora! Tora! wordt zorgvuldig voorbereid. Op zondagochtend 7 december 1941 is het zover. De Japanse vliegtuigen komen in actie...
Admiral Husband E. Kimmel
Vice-Admiral Isoroku Yamamoto
Lt. General Walter C. Short
Henry L. Stimson, U.S. Secretary of War
Commander Minoru Genda
Lt. Colonel Rufus S. Bratton
Lt. Commander Mitsuo Fuchida
Vice Admiral William F. 'Bull' Halsey Jr.
Admiral Chuici Nagumo
Lt. Commander Alwin D. Kramer
neo
Deze heb ik iets van 8 jaar geleden gezien. Ik weet zeker dat veel mensen deze wel erg goed zullen vinden, in vergelijking met Pearl Harbor.
Erg realistisch gemaakt. voorlopig 3.5 sterren
Goodfella
Goed historisch verslag, maar vrij saai verteld. 10x beter dan Pearl Harbor, dat wel...
speedy23
Dit is een haarscherpe reconstructie van de gebeurtenissen die leidden tot de Japanse aanval op Pearl Harbor. Gezien vanuit Amerikaans én Japans standpunt. Opmerkelijke oorlogsfilm die een goed beeld geeft van de zeer grote cultuurverschillen. De grootse speciale effecten werden beloond met een Oscar...
moviefreak#1
Stukken beter als Pearl Harbor van Michael Bay, niet alleen hersenloze propaganda en zelf verzonnen fabeltjes maar van twee kanten bekeken en heel mooi in beeld gebracht.
ThaMovieVoter
Enorme film maar wel erg langdradig, gigantisch spektakel met hier en daar wel wat knip en plak werk en schaalvergroting zichtbaar, maar dat is logisch.
Tot in detail uitgewerkt en er wordt zowel veel aandacht aan de Amerikanen besteed als aan de Japanners zelf.
Wil je wat leren over Pearl Harbour, ik zou zeggen; leg de boeken opzij en kijk deze film, net zo leerzaam en nog leuk ook.
Tora Tora Tora!!! 3*
Newbie
Veel beter dan Pearl Harbour! Alleen waren het nogal veel namen, en die jappaners lijken te veel op elkaar:)
RRT
Film houdt zich netjes aan de "historische" feiten, tot in de details toe. Maakt de film daardoor wel wat langdradig en verwarrend, met een arsenaal aan namen die opgevoerd worden. Hier is m.i. echter bewust voor gekozen, wat de film meer historische waarde geeft dan b.v. Pearl Harbour.
Kon mijn aandacht er echter af en toe maar moeilijk bij houden, maar deze film heeft zeker zijn waarde, alleen al uit historisch oogpunt gezien.
Pacino88
Zeer goeie oorlogsfilm,en vele malen beter dan het over romantische Pearl Harbor.Er worden hierin wel veel namen genoemd en veel uitgelegd,maar dat maakt het zeker veel interresanter en het maakt het veel beter ter voorbereiding van de aanval op Pearl Harbor.Zeker een film waar je veel van kan leren en één van de meest realistiche oorlogfilms.Verwacht geen actie oorlogfilm,maar een film als A bridge too far of the longest day.
Beejeej
er is een box-set uit waarin Tora! Tota! Tora!, The Longest Day en Patton zitten.
best mooie combi lijkt me
Beejeej
heb de DVD aangeschaft en vandaag gekeken.
fantastisch, kan niet anders zeggen... ik denk niet dat er een duidelijkere (en meer angstaanjagende) vertelling/verfilming dan deze film bestaat.
een stukje historie wat zo de geschiedenisles inkan.
De GeuS
Dit is toch die film waar op het einde iemand tegen de admiraal zegt "we've won" waarop de admiraal zegt "no, we've just lost...."
iivan
A bridge to far vond ik toch wel degelijk behoorlijk wat 'actie' hebben. dus ik weet niet wat je probeert te vergelijken maar als die net zoveel actie heeft, is het wel matigé 'actie-oorlog'
boerenpummel
Akira Kurosawa was aangesteld als (mede) regisseur voor Tora! Tora! Tora!, maar werd tijdens het filmen ontslagen, omdat hij geestelijk instortte, hij sloeg zelfs medewerkers op hun hoofden en verkondigde dat dat er 's nachts een groot gevaar rondwaarde in de straten van Tokio. Na het ontslag van Kurosawa lag het project enige tijd stil. Pas na het zekerstellen van de Japanse bankgaranties ging de film verder in productie. Tora! Tora! Tora! was met een budget van 25 miljoen dollar overigens ook een zeer dure film voor die tijd.
rico_defender
vanavond op tv ik ga hem denk maar weer eens kijken heb hem al eerder gezien maar toen keek ik het liefst films met actie zonder verhaal dat is nu wel anders ik vond pearl harbor aardig (aanval was het beste gedeelte, en liefdes gebeuren niks)
Dus ik ben benieuwd
lowhusky
Lang geleden gezien, vanavond maar weer eens gekeken. Ik had een stuk van de aanval gemist, omdat ik opeens een bloedneus kreeg. Toen ik terug kwam was het gelukkig nog niet helemaal afgelopen. Geweldige film, minder spectaculair dan Pearl Harbor maar wel meer humor en beter acteerwerk. Leuke rol voor Whitmore ook.
Queto Yurlunyur
Een andere lezing van de gebeurtenissen stelt dat Kurosawa alleen maar akkoord ging om het Japanse deel van deze film te regisseren, omdat David Lean het Amerikaanse deel zou regisseren. Toen dat een leugen bleek, wou Kurosawa het project verlaten. Aangezien hij niet meer onder zijn contract uit kon, besloot hij zich dermate te misdragen, dat hij wel ontslagen moest worden. [1] [2]
Wat betreft de film zelf: het is een groots opgezette, maar behoorlijk oppervlakkige navertelling van de aanval op Pearl Harbor. Het is een leuk concept om het verhaal van twee kanten te vertellen (al is het vreemd dat de Japanners in tenminste twee scenes opvallend pro-Amerikaanse teksten hebben), maar tegelijkertijd slaagt de film er niet in om vanuit dat concept een nieuw inzicht of een interessante conclusie te brengen; het plot loopt fantasieloos de overbekende geschiedenis af.
De film lijkt ook niet de moeite te nemen dramaturgisch iets op te bouwen: het blijft allemaal bij gezichten die het beeld in en uit lopen, waarbij niemand een achtergrond of enige interessante karaktertrekken lijkt te hebben. Het doet als film dan ook nogal denken aan The Longest Day, alleen ontbreken hier de bekende acteurs. Waarschijnlijk een veel lager budget dus; de actiescenes zagen er bij tijd en wijlen ook wat nep uit. 2 *
(maar lof voor RTL 7 dat ze de film in het juiste beeldformaat van 2.35:1 uitzonden trouwens; dat zou vaker moeten gebeuren)
boerenpummel
Goede oorlogsfilm in de stijl van The Longest Day en A Bridge too Far. Deze heeft wel wat saaie momenten en is soms wat rommelig, er zijn ook zoveel personages. Dezelfde kritiek dus als op de twee bovengenoemde films. Voor mij was dit overigens niet zo storend. Wat echt heel goed is, is dat je een zeer realistisch beeld krijgt, waarin alle kanten worden belicht. Ik hou hier persoonlijk wel van.
lichtena.1
Ik heb de film Tora Tora Tora nu voor de 2e maal gezien.
Ik vond hem zéér goed, met aandacht voor alle aspecten.
ECHTER :
Wat mij bij de eerste keer al opviel in de vertaling uit het Japans is, dat wat de commandant ongetwijfeld in het Japans goed zegt bij het vertrek van de vliegtuigen:
"leg het schip met de kop in de wind"
Dit is vertaald met:
"Leg het schip met de wind mee"
Deze vertalingsfout was intussen niet verbeterd.
Dit had de geschiedenis een heel andere wending gegeven; alle vliegtuigen waren direct in zee gedonderd.
Zelfs op moderne vliegdekschepen met stoomkatapult
legt men nog steeds het schip met de kop in de wind.
Oud vliegtuigmaker-radio-radarmonteur Karel Doorman
speedy23
"leg het schip met de kop in de wind"
Dit is vertaald met:
"Leg het schip met de wind mee"
Laat je niet vangen aan deze uitspraak. Het is namelijk helemaal hetzelfde. Wanneer een schip met de wind 'meeligt' ligt het met de wind 'vanachter', dus met de kop van het schip in de wind...
Madecineman (moderator films)
Volgens mij bedoelt hij juist dat het schip met de wind "vanvoren" hoort te liggen dus met de kont in de wind ofzo. Dit omdat de vliegtuigen beter kunnen opstijgen met tegenwind.
Maar goed, de film voor de tweede maal gezien, en weer had ik er eigenlijk wat meer van verwacht. Het is allemaal erg groots opgezet en de scenes met de vliegtuigen zijn behoorlijk spectaculair en doen ook erg realistisch aan. Maar, het is allemaal zo gortdroog. De hoofdrollen zijn met name bestemd voor allerlei hoogwaardigheidsbekleders die vast en zeker een belangrijke rol in de aanloop naar Pearl Harbor hebben gespeelt. Interessant voor het geschiedenisboekje maar geheel ongeschikt als drama-aspect in een oorlogsfilm. Toch verveelt de film niet en is de finale goed, 3* blijven gewoon staan.
BoordAppel
Het eerste anderhalf uur is interessant als je nog niets van deze geschiedenis weet maar het is allemaal erg saai verteld. Een iets te simpele opsomming van feitjes. Als de aanval eenmaal losbarst wordt de film een stuk beter. Vooral de luchtgevechten zien er erg goed uit.
Toch mis je wel wat in deze gevechten. Er is namelijk geen spatje bloed te zien. Het geeft niet echt een goed beeld van hoe gruwelijk het daar wel niet was, tegenwoordig zijn we wel wat meer gewend van oorlogsfilms. Ook laten ze niet zien dat de schepen daadwerkelijk zonken, dat vernemen we alleen doordat iemand het zegt.
Niet echt vreemd. Admiraal Yamamoto had veel respect voor de VS.
Queto Yurlunyur
Weet ik; het is meer de context en de timing van de uitspraken waar ik problemen mee heb (en de nadruk die in de film op Yamamoto's uitspraken wordt gelegd die ik uit balans vind).
murtcelP
Mooie film over de aanval op Pearl Harbor. De aanval is natuurlijk wat minder spectaculair in beeld gebracht als in Pearl Harbor, maar ik vond het voor 1970 tot wel heel mooi en spectaculair. ***1/2
MXO
Maar wel waarheidsgetrouw en dat kan je van Pearl Harbor zeker niet zeggen.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

A Bridge Too Far
Oorlog / Drama, 1977

The Guns of Navarone
Oorlog / Avontuur, 1961
japanhawaiitweede wereldoorlogpearl harboramerikaanse marinepacific warsoldaatjapanese armyimperial japan jaren 40