
The Boys from Brazil (1978)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Thriller / Drama
125 minuten
geregisseerd door Franklin J. Schaffner
met Gregory Peck, Laurence Olivier en James Mason
Barry Kohler, een jonge en onervaren Nazi-jager ontdekt in de jaren 70 een geheime SS-meeting in Zuid-Amerika. De plannen van de Nazi's, geleid door de beruchte dokter Josef Mengele, worden in eerste instantie afgedaan als onbelangrijk. Wanneer Kohler echter vermoord wordt gaat de ervaren Nazi-jager Lieberman op onderzoek uit.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=UJZiNhLnMzM
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,0 / 25593)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)filmscore (MusicMeter)Gregory Peck als Mengele deed me denken aan Daniel Day Lewis in "There will be blood".
De film ziet er wel heel gedateerd uit. De acteurs leveren goede prestaties, vooral Peck vond ik een arrogante bal als Mengele.
Het einde is naar mening erg ongeloofwaardig, als dat beter was geweest had ik de film waarschijnlijk beter gevonden. Jammer
Een fantastische film die we binnenkort voor de 3e maal in mijn leven gaan bekijken want iedere keer is het weer spannend. Net als "Tiany" in april van dit jaar al over de film schreef: schitterend, goed geacteerd en een aanrader!
Zwaar minpunt zijn de Duitsers die Engels met accent praten..
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik vond het een lange zit. Nogal langdradig, of misschien gewoon te gedateerd. Tuurlijk, het plot is origineel, maar dat wist ik helaas al.
Verder vind ik het moeilijk te boordelen. Wel gewelidg om Gregory Peck en Lawrence Olivier weer eens te zien. Ook de nog piepjonge Steve Guttenburg was leuk. Maar als spannende thriller zou ik 'm mensen toch niet aanraden.


Gregory Peck, James Mason en Laurence Olivier.
Glansrollen voor Gregory Peck en Laurence Olivier. Eigenlijk een film die elk jaar wel weer een keer op TV vertoond zou moeten worden. Liefst zo rond 4 of 5 mei. Opdat wij niet vergeten...
The Boys from Brazil wordt natuurlijk snel vergeleken met Marathon Man. Wat dan opvalt is dat The Boys from Brazil, ondanks dat hij recenter is, een stuk gedateerder is dan Marathon Man. Een van de belangrijkste redenen waardoor de film gedateerd overkwam was de nasynchronisatie die erg aanwezig was. Verder ook het feit dat er geen Duits of Spaans in de film wordt gesproken maar iedereen Engels met een accent praat. Vooral de Duitsers en het personage Lieberman konden gewoon echt niet zo stereotype was de manier van spreken.
In Marathon Man speelde Laurence Olivier een wit-harige Mengele en hier speelt hij een verstrooide joodse Nazi-jager. Gregory Peck is dan weer algemeen bekend als zijn rol van de advocaat in To Kill a Mockingbird en hier mag hij dan op zijn beurt Mengele vertolken. Hoewel Peck's vertolking veel meer lijkt op de echte Mengele, vond ik Olivier toch een stuk beter. Peck maakt er teveel een kwade genius van, een soort Bond-schurk. Olivier speelde - net als Peck overigens - niet slecht, maar ook zijn rol was wel een erg stereotype Jood. Duitse acteur Bruno Ganz had ook een kleine rol als een arts in deze film, later zou hij Hitler gaan spelen in Der Untergang.
Noemenswaardig is dat de echte Jozef Mengele in Brazilië woonde tijdens het maken van de film en enkele maanden na de première is verdronken in zijn eigen zwembad. Een bizar toeval is dat hij in de film sterft in februari 1979 en hij dat in werkelijkheid ook gedaan heeft.
Het concept achter de film is zeker intrigerend en de film wist me ook in positieve zin te verassen met een aantal wendingen. Het past ook goed bij het andere boek van schrijfster Ira Levin: Rosemary's Baby, waar de anti-christ gebaard wordt. De reïncarnatie van Hitler had in die tijd al een even mythische status. Heel erg geloofwaardig is het misschien niet altijd (een oude man die alles oplost en het klonen waarbij de jongens ook precies hetzelde karakter ontwikkelen), maar uiteindelijk is het zeker een geslaagde thriller.
Aardig sfeertje wordt neergezet met een behoorlijk fantasievol niet ondenkbaar Derde Rijk project en evenmin voor de sadistische en wereldvreemde Mengele. Heel aardige spanning in het begin, knappe vergadering en leuke rol van Olivier als overdreven Jood Liebermann.
Film ademt zeker een bepaalde kwaliteit uit in acteren, script en spanning. Aardig prentje een keer te zien.
Het originele verhaal houdt de aandacht ruim twee uur lang moeiteloos vast. Leuk detail: de échte Josef Mengele leefde nog toen deze film werd uitgebracht. Het is niet bekend of hij de film ooit zag, maar ik weet zeker dat hij de film absoluut niet had kunnen waarderen. 4*
Het bleek uiteindelijk een spannende en vervreemdende ervaring. Het begin was ijzersterk en nam je mee in de mystiek en de ongrijpbaarheid van de situatie. Dat kwam mede omdat het verhaal direct tot de opbouw van het plot over gaat. Mengele wordt heerlijk geïntroduceerd, met een wit 3-delig pak die doet denken aan een dokter. Evenals de introductie van Liederman, het is vanaf het begin al duidelijk dat nazi-jagen geen financieel aantrekkelijk beroep is.
Het kat-en-muis spel verhaalvertelling werkt goed en het verhaal wordt stapsgewijs verteld. Ik had alleen het gevoel dat nadat het plan van Mengele werd afgebroken door zijn meerdere het verhaal te snel naar de climax toewerkte. Op hetzelfde moment wist Liederman dat de zonen van de vermoorde vaders allemaal clones van Hitler waren en wie er de volgende is die op de lijst stonden. Er had van mij meer geconcentreerd mogen worden op de roadrace tussen de pro- en de antagonist. Maar het proces van vertellen loopt aan de andere kant ook weer zo soepel, dat ik dit geen kapitale blunder kan noemen. Het einde vind ik aan de andere kant vrij raar en verwarrend. Bobby (een van Hitlers clonen) kijkt naar het lichaam van de door honden verscheurde Mengele terwijl hij daar gefascineerd door is. Ik kon er te moeilijk de vinger op leggen wat het verhaal mij probeerde te vertellen. Het boek eindigt met een van de clones van Hitler die een menigte toespreekt en zijn verbale talenten ontdekt. Dan is het mij veel duidelijker dat Mengeles plan om een nieuwe Hitler te maken kans op slagen heeft.
Deze film keek lekker weg en was oprecht spannend. De kritiek dat het gedateerd overkomt vind ik niet belastend voor het kijkplezier. Wellicht had ik het nog interessanter gevonden als ik in de jaren 70 leefde en de film in de bioscoop zag. Op het moment dat de film uitkwam was het lot van Josef Mengele nog steeds onbekend en was hij nooit gepakt voor zijn misdaden. Er was een hele legendevorming gebouwd rond deze man. Rond dezelfde tijd kwam Marathon Man uit met een personage die was geïnspireerd op Mengele en 8 jaar later zou Slayer ook een duit in het zakje doen met het nummer Angel of Death. Nu weten wij dat hij in 1979 (nog geen jaar nadat de film uitkwam) is overleden aan een hartinfarct in Brazilië waar hij naar toe was gevlucht en verdween met deze informatie de legendevorming.
Grappig om ook een jonge Bruno Ganz te zien die jaren later ironisch genoeg Adolf Hitler zou spelen in Der Untergang.
Uiteindelijk best een sterke film die mij heeft verrast en nooit echt in verval raakte. Al kraakte het naar het einde wel een beetje.
Ze hebben af en toe een soort komisch tintje aan de film toegevoegd wat het niet erg goed doet. Had van mij niet gehoeven, doet helaas echt afbreuk aan de film.
Gregory Peck doet het erg goed uit Mengele, deze rol stond op zijn buik geschreven. Ken geen enkele andere acteur uit die tijd die het zo goed gedaan zou hebben.
3*
Een gemiste kans want aan het verhaal ligt het niet.