menu

The Boys from Brazil (1978)

mijn stem
3,31 (680)
680 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Thriller / Drama
125 minuten

geregisseerd door Franklin J. Schaffner
met Gregory Peck, Laurence Olivier en James Mason

Barry Kohler, een jonge en onervaren Nazi-jager ontdekt in de jaren 70 een geheime SS-meeting in Zuid-Amerika. De plannen van de Nazi's, geleid door de beruchte dokter Josef Mengele, worden in eerste instantie afgedaan als onbelangrijk. Wanneer Kohler echter vermoord wordt gaat de ervaren Nazi-jager Lieberman op onderzoek uit.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=UJZiNhLnMzM

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van AnthonyG.
3,5
Heel sterk en enig plot, maar de film oogt wel wat gedateerd, zeker de eindscenes in de herfst.

Gregory Peck als Mengele deed me denken aan Daniel Day Lewis in "There will be blood".

avatar van frolunda
3,0
Onderhoudende thriller met een sterk verhaal die tegenwoordig ietwat gedateerd aandoet.Toch nog steeds de moeite waard door het originele uitgangspunt,de sterke rol van Mason en in iets mindere mate Peck en de sterke casting van Jeremy Black als 'the boy' .Wel jammer dat m'n DVD versie vrij matig van kwaliteit is,tijd voor een Blu-ray release.

avatar van JeroenFR08
3,5
Aardige film, gemengde gevoelens na het kijken.
De film ziet er wel heel gedateerd uit. De acteurs leveren goede prestaties, vooral Peck vond ik een arrogante bal als Mengele.

Het einde is naar mening erg ongeloofwaardig, als dat beter was geweest had ik de film waarschijnlijk beter gevonden. Jammer

avatar van FILM!BOY!
3,0
De film begint erg goed, maar ongeveer halverwege zwakt het verhaal erg af, maar hij word niet slecht. De film heeft wel een erg raar einde, maar dat heeft naar mijn mening geen invloed op het cijfer. 3,0

avatar van mikey
4,0
Gisteren herzien. Die nazi sfeertjes in zuid amerika zijn hilarisch en briljant. Vooral het koppel peck/ mason doen het erg goed als oud nazis met typische maniertjes. Zoals de liefde voor punctualiteit. En wagner adoratie bijv. Heerlijke 70's flick, prachtige settings en vreselijk spannend. Ik vind alleen dat gedoe met die rothonden te eng op het einde.

avatar van Tiany
5,0
Schitterende thriller, goed gespeeld, een aanrader. 5*


avatar van knusse stoel
5,0
Ik sta echt versteld dat deze thriller zo slecht scoort op deze site (nog geen 7).
Een fantastische film die we binnenkort voor de 3e maal in mijn leven gaan bekijken want iedere keer is het weer spannend. Net als "Tiany" in april van dit jaar al over de film schreef: schitterend, goed geacteerd en een aanrader!

avatar van 93.9
3,5
Gedateerd, maar genietbaar.
Zwaar minpunt zijn de Duitsers die Engels met accent praten..

avatar van Robertdeniro
4,0
Geweldige klassieker die m.i. veel te laag scoort hier. De kleuren, de sfeer, de muziek, alles ademt de sfeer uit van een spannende dilm uit die tijd. Het oogt wat gedateerd, maar het verhaal van Ira Levin wordt duidelijk neergezet en Gregory Peck is echt eng, de verhaallijn dreigend en onderhoudend. De rol van Lieberman is ongelooflijk goed en realistisch. Vanavond heb ik hem voor de 3e keer gezien en hij is nog meer indrukwekkend dan daarvoor, 4 sterren!

avatar van Koerok
3,0
Inderdaad een klassieker. Eentje die ik nog niet had gezien, dus werd het tijd.
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik vond het een lange zit. Nogal langdradig, of misschien gewoon te gedateerd. Tuurlijk, het plot is origineel, maar dat wist ik helaas al.
Verder vind ik het moeilijk te boordelen. Wel gewelidg om Gregory Peck en Lawrence Olivier weer eens te zien. Ook de nog piepjonge Steve Guttenburg was leuk. Maar als spannende thriller zou ik 'm mensen toch niet aanraden.

avatar van des1
3,5
Tis natuurlijk de film die samen met Marathon Man onbedoeld een tweeluik over de nasleep van de 2de W.O. is geworden voor Laurence Olivier. In The Boys From Brazil speelt ie een ouwe nazi-jager gemodelleerd naar Wiesenthal, in Marathon Man Der Weisse Engel, gemodelleerd naar Mengele. Bijna geen grotere uitersten. In beide films speelt Olivier fantastisch. Op één of andere manier is de zachte, bijna klagerige manier waarop ie de vrouw des huizes in een scene roept "Mrs Wheeler... Mrs. Wheeler" me altijd bijgebleven. Voor de meesten zal "Is it safe?" als ie Dustin Hoffmann met z'n tandartsboor onder handen neemt veel meer in de herinnering zijn blijven plakken. Afijn, terug naar Boys From, lekker monumentaal is ook de rol van Gregory Peck als Josef Mengele. Beetje camp bijna zoals ie deze kampbruut met dokterstitel neerzet. Mooi staaltje is als ie herinneringen ophaalt over zijn ontmoeting met Hitler: "When he heard what waz pozzible, he was Zzrrrilled!" En Peck liet als acteur van de hele oude stempel al eerder zien dat ie niet vies is van wat overacting. Film biedt voldoende spanning met somtijds 'slice of real life' momenten ook, en laat zien wat clonen vermag. Overigens zie ik Adolfjes maken nog eens echt mogelijk zien worden.

avatar van Leland Palmer
3,5
Had eigenlijk niet zoveel verwacht van deze 'Boys from Brazil', n.a.v. wat commentaren hier. Ik was dan ook positief verrast gisteravond, want ik heb me kostelijk vermaakt. Al die Hitler-kloontjes, fantastisch. Sowieso neigt deze prent echt naar het zwart-komische. Zowel Peck als Olivier schmieren er heerlijk op los. Ik vond de rollen prima passen in het geheel wat erg over-the-top aandoet, dat Braziliaanse landgoed van Mengele met die Arische figuurtjes daar, de scene met die Dobermans.. geweldig. Ja, erg goede film.

avatar van Filmkriebel
3,5
Wat een verhaal man. Je moet er maar opkomen. Een Nazi jager is een vreemd komplot op het spoor, waarbij 94 mannen van 65 jaar moeten vermoord worden over de hele wereld en waar Mengele de spilfiguur van is. Omdat alles een reden heeft, is dat natuurlijk ook de hele film de hamvraag waarom zoiets moet gebeuren. Leuke rollen van enkele Hollywoodkalibers op leeftijd. Vooral Peck staat scherp als de bekende sadistische Auschwitz dokter Mengele maar ook Olivier met zijn yiddish accentje is een sterk tegengewicht. Vooral het einde stond nogal bol van de toevalligheden. Zeker een goede onderhoudende thriller met een plot waar je even stil blijft bij staan. Grappig om weten dat de echte Mengele in 1978 nog leefde en wie weet, misschien zag hij ooit The Boys from Brazil. In ieder geval zal hij er geen grote fan van geweest zijn

avatar van hkoster
3,0
inmiddels 5 maal gezien. blijft onderhoudend maar wat wil je met acteurs als:
Gregory Peck, James Mason en Laurence Olivier.

avatar van Hendrick99
4,0
Indrukwekkende speelfilm, die je met een beetje goede wil ook een docudrama zou kunnen noemen. Veel historische feiten (Josef Mengele, Alte Kameraden, Zuid-Amerika enz) en een deel ook fiction.
Glansrollen voor Gregory Peck en Laurence Olivier. Eigenlijk een film die elk jaar wel weer een keer op TV vertoond zou moeten worden. Liefst zo rond 4 of 5 mei. Opdat wij niet vergeten...

avatar van RuudC
3,5
Grootse verhalen uit de jaren zeventig: ben er langzamerhand dol op geworden! De sfeer zit er steevast in en met Geweldige acteurs als Gregory Peck zit je altijd goed. Alleen James Mason kan ik niet meer serieus nemen, wat te wijten is aan Eddie Izzard. Dit si zo'n film die bovendien ook uitnodigt om het boek te gaan lezen. Het verhaal is intrigerend en houdt de aandacht over de twee uren moeiteloos vast. De decors zijn geweldig (ik zou haast zelf in de jaren zeventig willen leven), de film is mysterieus en steeds weer verras ik me erover dat er mensen om het leven komen. Langzaam wordt het mysterie ontrafeld en blijkt de ontknoping nog best verrassend te zijn. The Boys From Brazil is niet zo goed als gelijksoortige films uit die tijd, maar zeker vermakelijk.

3,0
Het eerste uur is erg interessant. Waar gaat dit naar toe? Maar zodra dit bekend is, vind ik de film niet sterk meer. Jammer.

avatar van Gerlof1378
Had deze film al een tijdje niet meer gezien en het blijft een aardige film hij is wel wat traag maar daar moet je ff doorheen bijten. Lawrence Olivier en Gregory Peck spelen de hoofdrol de 1 als de nazi dokter Mengele de andere de nazi jager Lieberman een goeie cast dus en voor de rest moet je hem gaan kijken en zelf oordelen hasta luego

avatar van baspls
3,5
Een jonge joodse nazijager stuurt bericht naar de ervaren Lieberman dat er een mysterieuze Nazi bijeenkomst wordt gehouden in Zuid-Amerika. De Nazi's bereiden diverse aanslagen voor op alledaagse mensen in Europa en Amerika. Lieberman gaat alleen op onderzoek uit.

The Boys from Brazil wordt natuurlijk snel vergeleken met Marathon Man. Wat dan opvalt is dat The Boys from Brazil, ondanks dat hij recenter is, een stuk gedateerder is dan Marathon Man. Een van de belangrijkste redenen waardoor de film gedateerd overkwam was de nasynchronisatie die erg aanwezig was. Verder ook het feit dat er geen Duits of Spaans in de film wordt gesproken maar iedereen Engels met een accent praat. Vooral de Duitsers en het personage Lieberman konden gewoon echt niet zo stereotype was de manier van spreken.

In Marathon Man speelde Laurence Olivier een wit-harige Mengele en hier speelt hij een verstrooide joodse Nazi-jager. Gregory Peck is dan weer algemeen bekend als zijn rol van de advocaat in To Kill a Mockingbird en hier mag hij dan op zijn beurt Mengele vertolken. Hoewel Peck's vertolking veel meer lijkt op de echte Mengele, vond ik Olivier toch een stuk beter. Peck maakt er teveel een kwade genius van, een soort Bond-schurk. Olivier speelde - net als Peck overigens - niet slecht, maar ook zijn rol was wel een erg stereotype Jood. Duitse acteur Bruno Ganz had ook een kleine rol als een arts in deze film, later zou hij Hitler gaan spelen in Der Untergang.

Noemenswaardig is dat de echte Jozef Mengele in Brazilië woonde tijdens het maken van de film en enkele maanden na de première is verdronken in zijn eigen zwembad. Een bizar toeval is dat hij in de film sterft in februari 1979 en hij dat in werkelijkheid ook gedaan heeft.


Het concept achter de film is zeker intrigerend en de film wist me ook in positieve zin te verassen met een aantal wendingen. Het past ook goed bij het andere boek van schrijfster Ira Levin: Rosemary's Baby, waar de anti-christ gebaard wordt. De reïncarnatie van Hitler had in die tijd al een even mythische status. Heel erg geloofwaardig is het misschien niet altijd (een oude man die alles oplost en het klonen waarbij de jongens ook precies hetzelde karakter ontwikkelen), maar uiteindelijk is het zeker een geslaagde thriller.

avatar van goongumpa
4,5
Geweldige 70's flick!

avatar van Lovelyboy
3,0
Aardig jaren '70 film met veel bekende acteurs, Peck en Olivier( wiens stem ik eigenlijk totaal niet herken in de the voice over van The World at war documentaire) maar ook een erg jonge Guttenberg en Bruno Ganz, David Hurst uit Kelly's Heroes en natuurlijk Richard Marner uit Allo Allo.

Aardig sfeertje wordt neergezet met een behoorlijk fantasievol niet ondenkbaar Derde Rijk project en evenmin voor de sadistische en wereldvreemde Mengele. Heel aardige spanning in het begin, knappe vergadering en leuke rol van Olivier als overdreven Jood Liebermann.

Film ademt zeker een bepaalde kwaliteit uit in acteren, script en spanning. Aardig prentje een keer te zien.

avatar van jono
4,0
GThe Boys from Brazil is een spannende thriller uit 1978. Het verhaal gaat over de beruchte dokter Josef Mengele (een erg enge Gregory Peck), die 94 Hitler-kloons heeft uitgezet in evenveel westerse pleeggezinnen. Omdat Hitlers vader overleed toen hij nog jong was, moeten de pleegvaders er ook allemaal aan geloven. De nazi-jager Ezra Lieberman (Laurence Olivier) ontdekt het complot en zet alles op alles om dit te voorkomen.

Het originele verhaal houdt de aandacht ruim twee uur lang moeiteloos vast. Leuk detail: de échte Josef Mengele leefde nog toen deze film werd uitgebracht. Het is niet bekend of hij de film ooit zag, maar ik weet zeker dat hij de film absoluut niet had kunnen waarderen. 4*

avatar van nclo
4,0
Na jaren te hebben gezegd dat ik deze film eens een keer moet kijken, ben ik er eindelijk aan begonnen. Ik heb Marathon Man nooit gezien die aardige gelijkenissen schijnt te hebben, ik heb het boek nooit gelezen, dus ik ging er onbewust blanco in. Ik was er toch wel benieuwd naar, dit was toch het laatste grote kunststukje van zowel Gregory Peck als Laurence Olivier en dat in een film die wat betreft genre en onderwerp enorm afweek van hun oeuvre.

Het bleek uiteindelijk een spannende en vervreemdende ervaring. Het begin was ijzersterk en nam je mee in de mystiek en de ongrijpbaarheid van de situatie. Dat kwam mede omdat het verhaal direct tot de opbouw van het plot over gaat. Mengele wordt heerlijk geïntroduceerd, met een wit 3-delig pak die doet denken aan een dokter. Evenals de introductie van Liederman, het is vanaf het begin al duidelijk dat nazi-jagen geen financieel aantrekkelijk beroep is.

Het kat-en-muis spel verhaalvertelling werkt goed en het verhaal wordt stapsgewijs verteld. Ik had alleen het gevoel dat nadat het plan van Mengele werd afgebroken door zijn meerdere het verhaal te snel naar de climax toewerkte. Op hetzelfde moment wist Liederman dat de zonen van de vermoorde vaders allemaal clones van Hitler waren en wie er de volgende is die op de lijst stonden. Er had van mij meer geconcentreerd mogen worden op de roadrace tussen de pro- en de antagonist. Maar het proces van vertellen loopt aan de andere kant ook weer zo soepel, dat ik dit geen kapitale blunder kan noemen. Het einde vind ik aan de andere kant vrij raar en verwarrend. Bobby (een van Hitlers clonen) kijkt naar het lichaam van de door honden verscheurde Mengele terwijl hij daar gefascineerd door is. Ik kon er te moeilijk de vinger op leggen wat het verhaal mij probeerde te vertellen. Het boek eindigt met een van de clones van Hitler die een menigte toespreekt en zijn verbale talenten ontdekt. Dan is het mij veel duidelijker dat Mengeles plan om een nieuwe Hitler te maken kans op slagen heeft.

Deze film keek lekker weg en was oprecht spannend. De kritiek dat het gedateerd overkomt vind ik niet belastend voor het kijkplezier. Wellicht had ik het nog interessanter gevonden als ik in de jaren 70 leefde en de film in de bioscoop zag. Op het moment dat de film uitkwam was het lot van Josef Mengele nog steeds onbekend en was hij nooit gepakt voor zijn misdaden. Er was een hele legendevorming gebouwd rond deze man. Rond dezelfde tijd kwam Marathon Man uit met een personage die was geïnspireerd op Mengele en 8 jaar later zou Slayer ook een duit in het zakje doen met het nummer Angel of Death. Nu weten wij dat hij in 1979 (nog geen jaar nadat de film uitkwam) is overleden aan een hartinfarct in Brazilië waar hij naar toe was gevlucht en verdween met deze informatie de legendevorming.

Grappig om ook een jonge Bruno Ganz te zien die jaren later ironisch genoeg Adolf Hitler zou spelen in Der Untergang.

Uiteindelijk best een sterke film die mij heeft verrast en nooit echt in verval raakte. Al kraakte het naar het einde wel een beetje.

avatar van Phantasm
2,5
Het deed me niet zoveel, vond het soms wel wat saai uitgewerkt.

avatar van Lakte
3,0
Aardige film, niet heel super maar ook niet heel slecht. Had beter uitgewerkt kunnen worden en had veel meer tempo in gemogen. Het begint erg goed maar zakt helaas wat in.

Ze hebben af en toe een soort komisch tintje aan de film toegevoegd wat het niet erg goed doet. Had van mij niet gehoeven, doet helaas echt afbreuk aan de film.

Gregory Peck doet het erg goed uit Mengele, deze rol stond op zijn buik geschreven. Ken geen enkele andere acteur uit die tijd die het zo goed gedaan zou hebben.

3*

avatar van david bohm
2,5
Gehoord van dit interessante verhaal en daarom de film gekeken. Het is zichtbaar dat er geld in is gestoken, sommige scenes zijn van James Bond-achtige allure maar het gebeuren wordt soms ook wat knullig gepresenteerd. Het personage Liebermann bijvoorbeeld is niet sterk neergezet.
Een gemiste kans want aan het verhaal ligt het niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:30 uur

geplaatst: vandaag om 18:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.