• 9.378.069 stemmen

The Football Factory (2004)

Drama / Misdaad | 91 minuten

Genre: Drama / Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Nick Love

Met onder meer: Danny Dyer, Frank Harper en Neil Maskell

Gesproken taal: Engels en Tsjechisch

Releasedatum: 3 maart 2005

Plot The Football Factory

"What Else You Gonna Do On A Saturday?"

Tommy Johnson is een jonge Londenaar die vindt dat hij een uitzichtloos bestaan leidt. De enige manier om zich goed te voelen is om met z'n kameraden -fanatieke Chelsea-supporters- te drinken, drugs te gebruiken, vrouwen te versieren en vooral: te vechten met hooligans van andere clubs. Hij leeft uitsluitend voor het weekend en alles draait om de knokpartijen met de diverse gezworen vijanden. Maar een aantal onverwachte gebeurtenissen en een stel akelige nachtmerries en visioenen maken dat de lol er vanaf gaat. De sfeer wordt grimmiger en hij krijgt steeds meer de indruk dat er verschrikkelijke dingen te gebeuren staan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Grizzly3030

Grizzly3030

Lekkere stampfilm. Goed neergezet. Snel en van deze tijd. Als een goed gemonteerde videoclip! Realistisch met de maten op stap naar de voetbal met drank, drugs en veel vechtpartijen! Goed! Voor mij beter dan Hooligans, die mij een beetje te verhaal-vormig is. Dit is gewoon rechtoe rechtaan. Klasse!

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Deze film kan ik eindeloos veel zien , echt zo'n film die ik 's morgens zou opzetten om me dag in te zetten. Dat géweldige Britse accent doorheen de film voegt toe aan de briljantie van deze film. Ook krijg je sympathie voor alle personages in deze film. Zo is me favo gozer natuurlijk niemand anders dan Billy Bright , een echte mafketel en lefgozer die voor niets of niemand terugdeinst. Me favo scene is toch wel de scene waar ze met de bus richting Liverpool trekken , lekker snuiven, zuipen en dan nog die losbollige muziek in de achtergrond , perfect voor de aanloop van het bijwonen van een voetbalwedstrijd. Ook top is natuurlijk wanneer Billy Bright op geniale wijze ontdekt wie er bij hem heeft ingebroken en zo dus Zeberdee en ze kameraad uit de bus gooit in het midden van de Liverpool wastelands met de woorden 'Ill fucking open you up'. Komen ze dan een stelletje Scousers tegen met hun vette Up North accent 'You flash cockney basterds , Remember Stanley?!'

Memorabele quotes in overvloed ook overigens die zowat elke dag door me hoofd gaan.

Megavette film die de volle 5 sterren krijgt van me.

avatar van flaphead

flaphead

De link met Hooligans is natuurlijk snel gelegd en is dan ook meer een herhalingsoefening, ware het niet dat deze film er eerder was. De credits horen wat dat betreft bij deze film. Lekker rauw en het Britse accent doet het bij al snel goed. Het mysterieuze/thriller-effect in de vorm van zijn visioenen en de jongen met het hoofd in het verband waren wat mij betreft totaal misplaatst, paste niet in het beeld van de rest van de film.
Als je tegen een beetje mannengeweld kan, een leuk tussendoortje.

avatar van kehuis

kehuis

schram101 schreef:

Heerlijk overdreven actie in deze Britse voetbalfilm.

Niet realistisch, wel vermakelijk!

Dit is juist realistisch, als je het vergelijkt met hooligans. Meer donkere en echte britse sfeer, misschien licht overdreven actie. Maar het geeft wel een goed beeld van de sfeer daar in die wereld!

avatar van kehuis

kehuis

Tottenham-away, love it!

avatar van dennmgn

dennmgn

Gister nog maar eens bekeken, maar blijft een toppertje hoor!

Die 90 minuten knallen voorbij met een heerlijke soundtrack en het nodige geweld!

The Football Factory is de top10 notering bij mij zeer zeker waard!

En gelukkig geen slijmel romantisch verhaaltje waar ik niet op zit te wachten bij dit onderwerp zoals bij hooligans..

avatar van Wassup !

Wassup !

Geweldige film. Had al enkele scènes van vooraf gezien en toen kon ik enkel en alleen maar constateren dat dit een film was die aan mijn smaak voldeed. Ruige gevechtsscènes, goed acteerwerk en ronduit geweldig grappige dialogen. Een film die je zeker eens gezien moet hebben!

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

Ik ben op deze film gekomen door de documentaire over hooligans op Discovery. De hoofdrolspeler is net dezelfde persoon die ook de documentaire doet, namelijk Danny Dyer. De hoofdrolspeler Tommy Johnson, de hoofdrolspeler die door Danny Dyer word gespeeld, is een die-hard fan van Chelsea. Hij leeft geen ordinair leven, dus hij versiert vrouwen, neemt drugs, drinkt er op los en vecht hij tegen gezworen vijanden. Maar na een tijdje droomt hij raar (visioenen) en word dit een start van zijn ondergang.

Sowieso heb ik een zwak voor hooligans en het leven er om heen, dus ik vind het wel een leuke film. Het enig minpuntje is dat er geen ondertiteling beschikbaar was (ik had geen origineel exemplaar) en hier is het toch een must door die Engelse dialecten.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Een matige hooliganfilm die op mij erg onrealistisch en overdreven overkomt, die zelfs nog een moraal bevat.

Om te beginnen ben ik al geen fan van Dyer aangezien hij in al zijn films al een halve stereotype hooligan speelt. Ik hoopte dat hij hierin dan minder zou opvallen, maar ook nu valt hij weer door de mand als een waardeloos acteur die duidelijk grote moeite heeft alles behalve vloeken, zuipen, snuiven en vooral stoer doen. De nadruk van de film ligt dan wel op dit laatste, er wordt wel geprobeerd om er drama/moraal in te verwerken in de vorm van de relatie met z'n vader en of deze levensstijl wel zo verstandig is.

Zelf de actie viel enorm tegen en had ik wel wat hardere vechtscenes verwacht. De enige scenes die daarbij in de buurt komt wordt dan vervolgens in de treuren herhaald. Het grootste gebrek in de film is misschien wel de typische Engelse humor die in geen velden of wegen te bekennen was. Zelfs geen personage die af en toe voor een goeie one-liner kon zorgen.

Redelijke actie, zeer matig acteerwerk en een voorspelbaar clichématig verhaal. Ik denk dat ik snel maar eens The Firm met Gary Oldman moet gaan bekijken, want deze film valt mij erg tegen.

avatar van Abe_Sapien

Abe_Sapien

heerlijke film met die mooie engelse accenten. Heb hem al tig keer gezien en nog vind ik hem mooi. leuke personages en danny dyer op zn best.

What else you gonna do on a saturday?

avatar van yeyo

yeyo

SaNDuTjE schreef:

Naar mijn herinnering was de film juist behoorlijk realistisch. (zeker in vergelijking met het abominabele Green Street Hooligans)

Over Danny Dyer ben ik het dan weer roerend met je eens: hij probeert in al zijn rollen een soort agressieve 'chav' uit te hangen, terwijl hem dat eigenlijk niet eens zo goed afgaat. Ik denk dat het een man is die erg dweept met het criminele.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Ik kreeg de indruk dat Love te veel de focus legt op het vechten, drank en drugs en te weinig de personen achter de hooligans laat zien. Hierdoor heb ik nu niet meer gezien dan een stel kerels die samen met wat jochies al vechtende van wedstrijd naar pub naar wedstrijd trekken.

The Football Factory wil een drama zijn maar laat daar jammer genoeg zeer weinig van zien. Dan kijk ik liever bijna nog liever naar Dyer's documentaires aangezien die mij nog wel redelijk authentiek lijken.

avatar van lagaiske

lagaiske

Dit is gewoon wat ik van dergelijke films verwacht!Geweld,drank,drugs en voetbal!Wat wil je nog meer!

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

Slecht acteerwerk, een film zonder verhaal, dus een waardeloos film.

Misschien wel intersant voor waanabee hooligans of neanderthalers

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Aardige hooliganfilm. Grauwe sfeertje, harde klappen. Vermakelijk.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Mooie film. Precies op de manier gemaakt zoals ik het had gehoopt. Alles wat erin hoorde te zitten zat er in. Minpuntje: aan het acteerwerk moet nog gewerkt worden.

avatar van gauke

gauke

De titel is enigszins misleidend omdat deze harde docudrama niet over voetbal gaat maar over de voetbal hooligans. De hiërarchie komt duidelijk en met het oog voor detail naar voren, de geweldscènes zijn realistisch maar worden door de regisseur niet verheerlijkt. Hij probeert de motivatie van de hooligans en de aantrekkingskracht tot geweld te verklaren. De acteurs spelen hun rol met overtuiging.

avatar van ASman

ASman

'' The best thing next to violence is sex. And seeing that there's nearly 500000 single women in London, I must be in with half a chance.

Especially as I fuck anything that's breathing''

avatar van tplstrltj

tplstrltj

haha

avatar van Daan258

Daan258

ik vond er nie veel aan.

begon leuk maar later werd het best saai en langdradig.

avatar van VforVictor

VforVictor

Viel me een beetje tegen deze film. Ik had meer actie en wat hardere scenes verwacht. Dat hele stukje over Zeberdee met dat verband en die dromen vond ik eerder een beetje lachwekkend.[spoiler/]

avatar van Sid-the-gekste

Sid-the-gekste

heerlijke film..

Sex Drugs Geweld en Voetbal wat wil je nog meer..

4.00 waard

avatar van mister blonde

mister blonde

Nogal sneue film die op geen enkel vlak echt de moeite waard is. Zeer matig acteerwerk, het verhaal gaat niet veel verder dan wat vechtpartijen laten zien, er zit een hoop nogal treurig stoer gedoe in en ik kan me nu al nauwelijks een goede scene voor de geest halen. De personages zijn zo plat als een dubbeltje en ik zou eigenlijk echt niet weten waar deze film zijn hoge gemiddelde aan verdient. Maar een film over hooligans is voor sommigen per definitie al vet. 2 sterren.

avatar van ASman

ASman

mister blonde schreef:

. Maar een film over hooligans is voor sommigen per definitie al vet.

Natuurlijk, zoals Sid hierboven al aangeeft :

Seks, Drugs, Geweld en Voetbal. Wat wil je eigenlijk nog meer ?

avatar van rep_robert

Je gaat met een groep voetbalsupporters naar Zagreb en naar wat voor films moet je dan kijken? Juist, dit soort films. Totaal niet mijn genre, ondanks dat ik de hooligan scene best interessant vindt. Misschien komt het omdat ik het juist ook link aan dat soort stoere typjes die de film al op voorhand leuk vinden ongeacht de kwaliteit.

Danny Dyer heb ik persoonlijk niet veel mee en ook in deze film overtuigt hij niet. Heb altijd het gevoel dat hij extra stoer probeert over te komen wanneer zijn kop in beeld komt. Ook zitten er bijzonder domme droom sequences in de film en irritante zijplotjes over familiezaken die nauwelijks wat toevoegen. Gelukkig zitten er nog wel leuke typjes in, zoals die dikke Billy die met alles en iedereen mot heeft.

Toch is de film door de vele grapjes die ze met elkaar uithalen best vermakelijk en wanneer je op het einde dat vieze moraaltje verwacht als gevolg van die zijplotjes komt er gelukkig toch nog een dikke fuck you. Dit is uiteindelijk een film die je niet moet veroordelen op de hooliganscene, maar gewoon op je af moet laten komen en ook vooral niet serieus nemen. Juist omdat er zo omslachtig met het moraal wordt omgegaan op het einde. Alleen wel jammer dat het einde een hoog American History X gehalte bevatte en daardoor ook weer niet heel origineel was.

avatar van mnrk

mnrk

22, Millwall, will play 44....Chelsea....Yes, Fucking yes

Een prima film van een nog beter boek van John King...

Het verhaal is natuurlijk niet zo bijzonder, maar alles wordt wel prima in beeld gebracht en ook de gehele setting en aankleding zorgt ervoor dat alles goed overkomt.

Het acteerwerk is wel dik in orde in deze film, ze hebben de juiste acteurs gevonden voor deze film....en natuurlijk de typische accenten en de daarbij horende humor.

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

mnrk schreef:

Een prima film van een nog beter boek van John King...

Amen

avatar van mnrk

mnrk

John King - BoekMeter.nl

Als je de film goed vind...zijn dit zeker aanraders om te lezen !

avatar van HAFC1903

HAFC1903

Voor de zoveelste keer van de week nog eens opnieuw bekeken en ik blijf het gewoon een geweldige film vinden. Het acteerwerk is goed, het typische Londense accent heerlijk en het laat verder een uitstekend beeld zien van hoe het er wekelijks in Engeland aan toe gaat.

Enige minpunt aan de film vind ik het eind. De confrontatie tussen Millwall en Chelsea is nog maar net begonnen of er vliegt al een helicopter over het verlaten en afgelegen terrein. Binnen no-time ook de ME van de partij en dat maakt het toch een beetje ongeloofwaardiger. Hoewel je natuurlijk ook nooit zal weten of er misschien gelekt is over de afgesproken plaats

avatar van Masterbrain

Masterbrain

What you else gonna do on a saturday.