• 9.371.622 stemmen

Legend (1985)

Fantasy / Avontuur | 94 minuten / 114 minuten (director's cut)

Genre: Fantasy / Avontuur

Speelduur: 94 minuten / 114 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Cruise, Mia Sara en Tim Curry

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 7 november 1985

Plot Legend

"There may never be another dawn."

The Lord of Darkness verzint een plan dat ervoor moet zorgen dat het voor altijd nacht zal zijn. Daarvoor moet hij alle eenhoorns doden. Jack en zijn vrienden moeten de wereld redden en prinses Lili uit de klauwen van The Lord of Darkness bevrijden.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Legend, een film met schitterende decors, uitstekende geluidseffecten en prachtige make-up effects. Het verhaal is echter één gigantische chaos en behoorlijk oninteressant. Het acteerwerk is daarnaast ook bijzonder matig. Met uitzondering van Curry trouwens, deze zet als enige wel een geweldige prestatie neer. Maar de hele film redden, dat lukt hem jammer genoeg niet.

2 sterren.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Eén van die films die me geboeid hadden als puber maar die nu volledig achterhaald zijn, vooral sinds de LOTR-trilogie bestaat.

Mooi in beeld gebracht wel. Ridley Scott zet een eden neer (zonder digitale effecten natuurlijk) zoals je niet vaak ziet in films. De rest van de film is behoorlijk flauwtjes. Geen uitgewerkte personages : van Jack nam ik aan dat hij een soort boszwerver is, en de prinses heeft noch vader, noch moeder, noch kasteel. Ze dartelt maar rond in dat natuurparadijs. Ach, en de queeste duurt amper tien minuten. Dit soort zaken geven weinig diepte, en in feite gebeurt er in heel het sprookje erg weinig als je er even bij stilstaat. De film wordt opgevuld met heel wat choreografie en inhoudsloze dialoog.

Het was ook soms iets te afschrikwekkend voor kleine kinderen, waardoor het voor mij niet echt duidelijk is tot wat voor 'n publiek de film zich richt. Die Lord of Darkness is echt wel een lelijkerd die de kinderen nachtmerries zal bezorgen, alsook de veenheks . Ik heb me niet echt geamuseerd met deze herziening, maar ook niet echt verveeld.

avatar van Zinema

Ziet er mooi uit.

Helaas heeft het verhaaltje wat minder om het lijf en is e.e.a. niet veel meer geworden dan een sfeervol jeugdfilmpje met exorbitant budget. Weinig memorabele scènes of characters, mijns inziens.

Toch hapt het makkelijk weg, zit er een redelijke vaart in de film en zorgen de SFX ervoor dat er genoeg valt te beleven.

Redelijk.

avatar van Lennert

Lennert

Na een aantal jaren moet ik mijn eerste opvatting over deze film opzij zetten. Ik ergerde me aan de personages en het feit dat de prinses ineens spontaan in gezang uitbarstte bij het zien van de eenhoorns, maar heb deze punten van kritiek nu laten vallen. Legend is een sprookje zoals ze oorspronkelijk geschreven werden: duister, absurd en tegelijkertijd heel zwart/wit wat betreft morele zaken. Toegegeven, de dwergen en elfjes zijn inderdaad wat kinderlijk, maar ze komen qua gedrag goed overeen met hoe de Europese folklore deze wezens beschrijft.

Visueel is deze film overweldigend zoals fantasy hoort te zijn. De LOTR films zijn ook vermakelijk, maar zijn zo overduidelijk computergegenereerd dat het wat van de magie weghaalt. Films als The Company Of Wolves, The Dark Crystal, Labyrinth en Legend doen veel meer met studioachtergronden en make-up om zo een meer overtuigend resultaat te krijgen. Kijk eens naar het prachtige bos of de angstaanjagende make-up van Tim Curry als Lord Of Darkness, dit is toch niet te overtreffen met CGI?

Het acteerwerk is soms wat melodramatisch (Tim Curry), maar dit draagt wat mij betreft allemaal bij aan de sprookjesachtige sfeer. Tom Cruise is een overtuigende jonge held, terwijl Mia Sara een wonderschone jonge prinses is (op eenzelfde manier als Jennifer Connelly in Labyrinth. Ik blijf echter de rol van Curry het beste wat de film te bieden heeft vinden, de beste man acteert net zo theatraal als een sprookje naar mijn mening gebracht hoort te worden.

Ik vergeef de scriptschrijvers het clichématige verhaal, aangezien de regisseur ervoor heeft gezorgd dat het script vakkundig is omgezet naar een goed lopende film, waarbij de soms houterige en bombastische dialogen dermate goed gebracht worden dat het totaal overkomt zoals een sprookje hoort te zijn. Legend is een visueel meesterwerk die me doen terug verlangen naar de jaren 80, waarin men CGI niet nodig had om iets moois te produceren in een fantasyfilm.

avatar van 606

Zat aardig in elkaar, en Tim als Lord of Darkness was erg goed gedaan.

Ook de rest was best leuk.

Visueel was het ook niet verkeert.

avatar van rep_robert

Ondanks de prachtige beelden en het professionele uiterlijk van de film heeft Scott te weinig aandacht besteed aan het plot. De dialogen zijn vaak tenenkrommend en de acteurs praten soms extra langzaam om verstaanbaar over te komen.

Wel geinig om Cruise in zo'n jonge rol te zien, maar iets memorabels zet hij helaas niet neer.

Hier had veel meer ingezeten.

avatar van thunderball

thunderball

Deze van de week weer eens na lange tijd een groot gedeelte bekeken.

Prachtig in beeld gebracht, werkelijk briljante make-up (duivel en waterheks), vol verbeeldingskracht wordt dit sprookje gebracht,

helaas lijkt het script werkelijk op een bierviltje in het cafe neer gepend, want dit is werkelijk ver beneden de maat, van een boeiend plot, hoe klein ook, is nauwelijks spraken.

De films schiet dan ook totaal niet op, is langdradig en uiterst saai.

Het mooie uiterlijk van de film en Tim Curry als fantastische duivel zijn dan ook de enige troef!

Met moeite een vier, ofwel twee sterren.

avatar van Decec

Decec

Een goede Fantasy/Avonturenfilm...

Prachtig gemaakt...

Mooi verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende jonge acteur Tom Cruise...

Mooi HD kwaliteit...

Uitstekend achtergrond muziek (Dolby Digital)...

avatar van scorsese

Matige film waarin een bosjongen de prinses probeert te redden uit de klauwen van de heer van duisternis. Een sprookje dat betoverend mooi is vormgegeven met prachtige decors, kostuums en make-up. Helaas is het verhaaltje van goed vs kwaad wat aan de simpele kant en zijn de twee hoofdpersonages minimaal uitgewerkt.

avatar van baspls

baspls

Erg goede film. Net een veramerikaanste versie van The Neverending Story die dan iets meer tegen Epic-fantasy aan is. Het was allemaal wel erg Fairy tail-achtig net zoals The Neverending Story maar er zat ook wel wat Epic/High bij zoals bij The Lord of the Rings of The Black Cauldron. Een mix die ik wel kan waarderen.

De effecten waren allemaal erg goed en het werd nergens nep of knullig. De buiten-opnames in het bos waren ook erg mooi. Zelfs de studio scènes zijn erg mooi gelukt. Tom Cruise, die hier nog best wel jong is, zet een goede hoofdpersoon neer. Ook is Tim Curry best wel goed als The Lord of Darkness (die horens moeten erg zwaar zijn ). De muziek van Jerry Goldsmith is ook erg mooi. Ook een erg mooi verhaal.

Sommige dingen lijken rechtstreeks uit The Black Cauldron of de Prydain-boeken te komen. Zo heeft Jack wel wat weg van Taran en The Lord of Darkness lijkt met de hoorns natuurlijk op The Horned King. En Oena dan, dat is toch precies The Golden Pelydryn van Eilonwy. Het fort van Darkness lijkt ook erg op het kasteel van The Horned King. Die scéne dat Jack naar de ring ging duiken deed me erg denken aan Lord of the Rings. Ook lijken sommige dwergen regelrecht uit The Hobbit te komen. En die aardmannen dan; ORKS!

Er zit af en toe wel heel veel glitter. Ik bedoel het gezicht van Tom Cruise en Mia Sara zit echt helemaal onder de gouden glitters. En de hoorns van de eenhoorns en ook van Darkness wiebelen ook wel erg.

Goede en erg vermakelijke film. Ben erg benieuwd maar de Director's Cut want vond dit wel wat kort.

avatar van Thorongil

Thorongil

Mooie film, maar saai vond ik. Gebeurde niet veel, plot was ook maar vaag en slecht uitgewerkt. Wat 80's fantasy films betreft hinkt deze toch sterk achter de Conan films, Princess Bride en Willow. Had hier toch iets meer van verwacht.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Ach en wee, het was een flinke inspanning om deze film uit te kijken maar ik heb het toch maar gedaan stiekem hopende dat er toch nog iets goed van zou komen en ik het een betere score kan geven. Eerst het goede wel visueel is het wel mooi, prachtige natuur, fantasy wezens vooral dan de eenhoorns en die waterheks zijn wel goed gemaakt. In tegenstelling tot velen vond ik the Lord of Darkness niet zo indrukwekkend. Zijn eerste verschijning wel, maar als je zijn acties en idiote gepraat later moet aanhoren werd ie al gauw een karikatuur. Tom Cruise als the hero that saves the day wel die keuze lijkt me duidelijk. In zijn jonge tijd deed hij mening vrouwenhart sneller slaan. Dat hij meedeed was de grootste reden dat ik deze film zo lang heb gemeden. Toegegeven hij komt hier minder arrogant over dan in al de andere films die ik van hem zag al zijn er dat niet zo erg veel. Hij had toen nog geen sterallures dat is duidelijk. Alle personages zijn erg vlak en oninteressant, het plot is heel mager en de dialogen zijn zo ongelooflijk dom. Achtergrond bij de karakters en de leefwereld is er nauwelijks. Neen, dit is het echt niet.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Visueel gezien is Legend een plaatje om in te lijsten. Met name de make-up van Rob Bottin was voor die tijd baanbrekend en Tim Curry is onherkenbaar als de Heer der Duiternis. Z’n theatrale manier van acteren past ook perfect bij deze rol en Curry steelt elke scène waarin hij meespeelt. Helaas is de rest van de cast vrij kleurloos. Tom Cruise speelt hier één van z’n eerste grote filmrollen, maar laat hier nog weinig zien van z’n jongensachtige charme waarmee hij dankzij films als Top Gun een superster werd. Ook Mia Sara is niet veel meer dan een mooie verschijning en de relatie tussen haar en Cruise komt dan ook totaal niet uit de verf. De rest van de personages maken eveneens weinig indruk. Ook het verhaal van William Hjortsberg is aan de saaie kant en had wel wat meer humor kunnen gebruiken.

Hierdoor is Legend misschien wel de mooiste fantasyfilm uit de jaren ’80, maar zeker niet de beste.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Tom Cruise die in een fantasyfilm speelt . Tsja, als beginnend acteur kan ik me wel voorstellen dat je dit soort keuzes nog maakt en ach, het pakt ook niet heel verkeerd uit. Regisseur Ridley Scott weet met Legend een redelijke film te maken, waarbij Cruise een prinses moet redden uit de klauwen van the Lord of Darkness. Het verhaal stokt zo her en der, da's wel jammer. Het oogt ook niet heel origineel, maar het ziet er allemaal zeer gelikt uit, zoals je van Scott mag verwachten. Tim Curry als The Lord of Darkness is de hoofdattractie van Legend. Wat ziet die er indrukwekkend en stoer uit!

avatar van blurp194

blurp194

Weer eens herzien, na een lange tijd alweer. En al had ik er niet veel van verwacht, de film zat me in m'n hoofd als een net iets te zoetig sprookje, viel het toch niet mee - vooral de hier en daar wat knullige vormgeving en het wat matte suffe verhaaltje waren me niet goed bijgebleven. Niet echt de moeite om nog eens te gaan kijken over een jaar of tien - note to self.

Met een uitzondering dan wel. Want het is best grappig om de nog jonge Cruise te zien hannesen, en het valt me ook op dat er aan z'n smoeltje kennelijk wel wat verbouwd is. Vooral de tandarts heeft goed werk geleverd. Mensen met scheefstaande tanden, het begint toch langzamerhand een bedreigde soort te worden.

Verrassend leuk.

De film loopt als een klassiek sprookje met extra fantasy elementen. Dat maakt dat het verhaal nogal fragmentarisch is en het niet zo solide aanvoelt als LOTR en z'n gezanten, anderzijds is het ook een stuk minder saai en blasé.

Visueel ook stukken leuker trouwens, wat mij best verraste voor een 80s film. Scott maakt goed gebruik van z'n decors om met belichting, een overdaad aan accessories en de juiste camera posities deze magische wereld tot leven te wekken.

Poppenwerk was ook nog overtuigend. Vaak zijn dat soort films (Dark Crystal en dergelijke) toch té verouderd om er echt nog van te genieten. Allicht omdat deze wat donkerder is dat het net wat minder opvalt, maar ik had er hier weinig tot geen last van.

Het is regelmatig wel echte uberkitsch, maar Scott's regie is zo overtuigd dat het niet eens stoort. Leuk filmpje, jammer dat ik deze nooit rond m'n 12de ofzo gezien heb, toen was het vast één van m'n favorieten geweest. Maar hij staat nog wel steeds overeind.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1981 stemmen

Een wat kinderlijke sprookjesfilm met mooie, kleurrijke beelden, eenhoorns, trollen, een mooie Mia Sara en een piepjonge Tom Cruise die als een soort Sneeuwwitje en Peter Pan heel romantisch door het bos huppelen tot ze met het kwaad worden geconfronteerd. De film gaat dan wat meer de duistere kant op, getrouw aan de traditionele oorspronkelijke sprookjes voordat Disney zich ermee ging bemoeien. Het hoogtepunt is Tim Curry als duivel, enfin de Lord of Darkness. En ook de magistrale muziek van Jerry Goldsmith, hoewel die soms wat te nadrukkelijk aanwezig is. De versie met de muziek van Tangerine Dream heb ik dus niet gezien.

avatar van FlorisV

FlorisV

Verdienstelijk en de moeite waard voor de liefhebbers van het genre.

Ik heb ooit de korte versie gezien, 25 jaar terug, en vroeg me bij deze af wat er nu eigenlijk toegevoegd is, ik zou het zo snel niet weten. Ik vermoed dat er 3 versies zijn waarbij de Amerikaanse versie weer anders is (met Tangerine Dream soundtrack, die best prima klinkt op het eerste gehoor, als ik op YouTube afga). De klassiekere Jerry Goldsmith score in deze vond ik niet verkeerd, met name het mysterieuze deuntje in het begin, dat nog een keer terugkomt, is sterk. Ook de muziek als Jack die beul verslagen heeft. Maar verder blijft het wat flets.

Interessant voor de kenners zijn de invulling van een aantal bijrollen: Robert Picardo (later bekend als de holodokter in Voyager) speelt een moerasheks, de jongen uit Die Blechtrommel, David Bennent (lijkt ondanks 6 levensjaren verder bijna geen jaar ouder), speelt de elf Gump. Cruise en Sara spelen ondanks een matig script enthousiast en Tim Curry's makeup is grandioos (effectenmaker Rob Bottin bewees eerder al zijn wereldklasse met The Thing uit 1982). Aan Ridley Scott is het verder wel toe te vertrouwen dat alles er prachtig uit ziet.

Toch zijn er schoonheidsfoutjes:
-te vaak is het te duidelijk (en dus niet erg strak) gedubd;
-soms ontbreekt zelfs essentieel geluid als we bijvoorbeeld een stille entourage van Gump horen terwijl die er toch behoorlijk lawaaiig en levendig oogt;
-de hoorn van de eenhoorn wiebelt, dit was natuurlijk ook lastig te realiseren;
-de vlammen die de Lord of Darkness zogenaamd afschiet kwamen wel erg duidelijk uit de grond;
-soms toch echt te duidelijk studiowerk;
-op het einde zien we de Lord of Darkness eerst in een grot waar bijna geen zonlicht komt en vervolgens de hemel in schieten...huh?

En ja, het script heeft noch de humor en charme van Willow, noch het duistere van Return to Oz, noch de diepgang van Neverending Story. Hiermee begrijp ik de kritiek dat het toch wat zielloos blijft. Toch kan ik het waarderen als toevoeging aan de bescheiden catalogus aan fantasy films, zoveel zijn er echt niet gemaakt en het genre is nooit echt gerespecteerd geweest (predikaten als kinderfilm en sprookje komen te snel om de hoek kijken).

avatar van Shadowed

Shadowed

Ok.

Dit is een degelijke en vroege film van Scott, in de tijd dat hij nog passie leek te hebben voor zijn films. Tegenwoordig zijn er niet veel titels meer onder zijn naam die echt veel beter zijn dan een zesje. Alhoewel ook Legend maar een zesje vanuit mijn kant krijgt is de passie toch meer te voelen in deze film.

Cruise speelt een aparte rol, een rol die hem niet bepaald op het lijf is geschreven. Onderdanig en onschuldig is hij nou net niet. Ook Sara lijkt er alleen maar voor haar looks te staan, niet voor haar acteerwerk. De bijrollen vallen ook allemaal erg tegen, enkel Bennent weet het aardig te doen als kind. Zelfs Curry viel me eigenlijk tegen.

Het visuele aspect van Legend is verreweg het beste aan de film. Scott doet er werkelijk alles aan om zijn fantasiewereldje tot leven te wekken. Zeker uit het jaartal 1985 ziet het er wonderschoon uit. Vooral de sequentie waarin scenes zich onderwater en in een rozenbladstorm afspelen zijn bijna magisch te noemen. Scott weet zich op dat gebied heel erg goed staande te houden.

Helaas zijn dat ook de meeste punten weer zo'n beetje. Het verhaal is verder redelijk suf en ontzettend serieus uitgevoerd. Het is eigenlijk gewoon saai te noemen. De personages zien er allemaal apart genoeg uit maar het wil allemaal maar niet echt lukken. De zure plek kan ik nog niet vinden, maar het wil gewoon niet overkomen, hoe goed het er ook uit mag zien.

De finale met demon Curry valt ook best tegen. Naarmate de film naar zijn laatste minuten tikt daalt het visuele niveau ook want de finale was wat klungeliger. Echt mooie beelden zijn alleen maar in het eerste gedeelte te vinden, alles wat daarna komt wil niet echt heel erg meer overtuigen.

Dankzij de korte speelduur is het allemaal nog wel degelijk uit te kijken, maar toch had er meer ingezeten. Luchtigheid is misschien de zere plek. Visueel erg mooi, alle andere aspecten die daarmee moeten combineren zijn wat minder helaas.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Ik heb hier heel gemengde gevoelens bij. Enerzijds heb ik me bij menig moment dat volgens mij serieus bedoeld was, rot gelachen, omdat het écht zo fout en slecht was (maar bon, waar je je kijkplezier maar vandaan haalt zeker?), anderzijds is de film op veel momenten super sfeervol en ziet het er visueel ongelooflijk mooi en betoverend uit. De vele praktische effecten, de gedetailleerde sets en omgevingen, de fantasie die van elk beeld afdruipt. Het wordt daardoor een echte mixed bag, maar het positieve overweegt wel net. De film ziet er gewoonweg te mooi en sfeervol uit om hier een onvoldoende aan te geven. Het helpt ook wel dat ik gewoon erg te vinden ben voor het fantasy genre. Het verhaal is hier clichématig en generiek tot in het extreme, maar dat leek me vrij doelbewust. En zoals ik al zei, soms wordt het zo cheesy en fout dat het grappig wordt; nergens had ik dus een moment waarop ik de film af wilde zetten. Tim Curry is zelfs ontzettend tof als de Dark Lord, geweldige stem en make-up effecten. Het allerslechtste element uit Legend? Tom Cruise. Zelden zo'n misplaatste en ongelooflijk slechte acteerprestatie gezien. Pijnlijk.

Een beetje een vreemde eend in de bijt uit Ridley Scotts oeuvre, maar je voelt toch wel echt zijn liefde en passie voor film en film-maken doorstromen in elk beeld van deze Legend. Een zekere vorm van charme en bezieling die niet zozeer meer aanwezig is in zijn films van het afgelopen decennium. Een kleine 3*, goed voor één keertje.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Gokje bij de kringloop, vooral omdat fantasy toch echt niet mijn ding is, ingegeven door regisseur en cast. Toch schrok ik thuis wel een beetje van de comments en cijfergemiddelde en vreesde een kat in de zak gekocht te hebben, maar dat bleek achteraf toch niet helemaal te kloppen.

Zoeken is het desalniettemin in een fraai gevormd bos, met karakters die me aan mijn favoriete retrogame Dungeon Keeper doen denken, een liederlijk sfeertje en een wel erg jong ogende Tom Cruise die daar toch al stiekem 22 a 23 is. En even snap ik de kritiek, want de sfeer voelt vooral rond het zing momentje van Mia Sara aan als kitscherig, vrolijk en kinderlijk. En even slaat me de schrik om het hart met het musical achtig momentje en ben ik blij dat de film niet te lang duurt hoewel het niet een straf is naar de prachtige Mia Sara te moeten kijken.

Maar plotseling slaat de koddige en kinderlijke sfeer toch wel om naar een werkelijk prachtig moment rond de jacht op de eenhoorn en het dier temidden van de vallende kersenbloesem. Een bizar mooi moment in die zin en eigenlijk is daarmee de eerste drie kwartier van de film eigenlijk in het kort samengevat. Namelijk een afwisseling tussen bizar mooi gefilmde en opgebouwde scenes tegenover best wel flauwe en kinderlijke momenten. Zo is de zonsopkomst in het besneeuwde landschap en het decor als geheel ook weer een plaatje te noemen, de strijd van Brown Tom tegen de twee trollen doet in zijn flauwheid weer een beetje afbreuk.

Maar de film verbetert vanaf daar en de humor wordt beter. Filmisch blijft het geheel om van te smullen, de geluidseffecten zijn op de stereo werkelijk prachtig, de muziek ook zeker het benoemen waard, Tim Curry weliswaar onherkenbaar maar prima als The Darkness en andermaal kan Mia Sara niet genoeg in beeld zijn. Toch mist Legend een beetje subtiliteit en diepgang en dat is één van de reden dat de film zich niet kan meten met Willow of Lord of the Rings die natuurlijk een stuk beter zijn. Toch kan ik me niet vinden in de minimale voldoende die Legend hier krijgt en vind ik de film, die absoluut zijn momenten heeft maar weliswaar ook verschillende missers, eigenlijk wel een beetje ondergewaardeerd. Daarom is Legend wat mij betreft helemaal niet verkeerd en best leuk te noemen.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Tof.

Zeer eighties en nogal kitscherig, maar Ridley Scott brengt het eigenlijk echt goed. De designs en ontwerpen zijn zeer tof gebracht en bovendien slim belicht. Het sprookjesgehalte ligt zeer hoog, maar Scott kan met wat humor hier en daar het ook voor volwassenen amusant houden. Meer zelfs, ik heb het idee naar een guilty pleasure gekeken te hebben. De vele nevenfiguurtjes zijn eigenlijk allemaal leuk en Tim Curry kan zich in zijn weinige screentime onderscheiden.

3,5