menu

AKA (2002)

mijn stem
3,07 (55)
55 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Drama
123 minuten

geregisseerd door Duncan Roy
met Matthew Leitch, Diana Quick en George Asprey

Dean zit opgesloten in een wrede wereld. Hij woont in een arbeidersbuurt, heeft een vader die hem sexueel mishandelt en een moeder die ervan overtuigd is dat ze de vriendin is van een rijke familie waarvoor ze werkt. Dean vlucht het huis uit, op weg naar Lady Gryffon, een van de zogenaamde vriendinnen van zijn moeder. Na ze ontmoet te hebben trekt Dean bij haar in huis, maar is al snel gedwongen te vluchten na een ruwe aanvaring met de jaloerse zoon des huizes: Alex Gryffon. Dean is ten einde raad totdat hij de charismatische Amerikaan Benjamin ontmoet. Hij besluit naar Parijs te gaan om werk te zoeken, en neemt noodgedwongen snel de identiteit aan van Alex Gryffon.

zoeken in:
Release op 28 oktober. Lijkt mij een interessant oogpunt. Deze film wordt als een triptiek verteld. Drie beelden op een scherm (a la Hotel van Mike Figgis).

MFEO
Cool!!!! Kijk naar deze film al poosje uit.

3,5
Een film die overloopt van stereotype karakters, die ook nog 's overtheatraal worden neergezet met daarentegen een hoofdrolspeler die wel héél mat gestalte geeft aan z'n rol en tóch 3,5*?

Die sterren komen voor het overgrote deel op conto van de vormgeving van de film. Die is namelijk oogverblindend mooi. De vergelijking met Figgis' film gaat een beetje mank, omdat je hier vrijwel altijd dezelfde situatie 3 keer belicht ziet, maar steeds iets anders. Daar is voortdurend tot in detail over nagedacht: vrijwel ieder moment dat je de film stil zet levert een prachtig drieluik op dat je zo aan je wand zou willen hangen, met bijv. schitterend lijnenspel dat doorloopt in de drie beelden.

Op sommige momenten zit er een vertraging in één of meer beelden zodat bepaalde gebeurtenissen benadrukt worden. Dit is geen overbodige luxe, omdat de acteurs veelal niet het niveau hebben om dat met hun spel te doen.

Homescreen heeft de film in twee versies op de DVD gezet: als voornoemde triptiep en in 'single screen versie'. Als je die bekijkt (en dat deed ik eerst, want de promo bevatte alleen die tweede versie), valt het geheel ontzettend door de mand. Ofwel: dit werk is bedoeld als triptiek en dient ook alleen zo bekeken (het feit dat het grootste deel van je scherm zwart blijft, met vier vierkante blokjes in het midden moet je maar voor lief nemen). De visuele belevenis is zo overdonderend dat je voornoemde mankementen van de film voor lief neemt.

A.K.

avatar van kappeuter
2,0
kappeuter (crew)
Tot de aankomst in Parijs vond ik de film goed en interessant, maar vanaf Parijs vond ik er niks meer aan. Weg opbouw, en het verhaal ging vanaf dat moment zwalken en de acteerprestaties begonnen me ook steeds meer tegen te staan. Dan heb ik het uiteraard niet over Matthew Leitch, die acteert geweldig.

3,0
aparte film, leuk drie beelden naast elkaar gemonteerd. Dit was de 6e in de rij van 8 films achter elkaar:P

4,0
toffe film, traag maar blijft boeien...

3,0
Wel apart, maar erg theatraal.

avatar van BlueJudaskiss
2,5
Kan weinig over de film zeggen, maar het was wel even wennen om het in triptiek te zien. 3*

avatar van Querelle
3,5
Op een tv scherm ga ik dus echt geen tripple screen kijken, dan word ik helemaal gek. Dus heb ik de single screen versie gekeken en daar heb ik me behoorlijk mee vermaakt. Verhaal en onderwerp krijgen van mij een 10. Er word een behoorlijk zuiver beeld gegeven van een adel die al bijna twee eeuwen niks meer in de melk te brokkelen heeft en afgegleden is in oppervlakkigheid en ernstige excessen. Aan de andere kant is er het klootjes volk die de zgn. sterren status van de adel als een steeds bereikbaarder doel ziet. Want wat is adel nog?
In de jarern 60 en 70 werden al films gemaakt waarin de hogere klasse in Europa van het voetstuk valt, zoals The servant, il Gattopardo, the damned, Barry Lyndon enz. Deze film gaat nog een stapje verder en laat je door de ogen van een 'gewone' jongen een verloren tijdperk zien dat alleen nog op papier bestaat, maar alle waardigheid en kwaliteit verloren heeft.

avatar van Zavo
2,5
Ik vond het verhaal net niet interessant genoeg om echt te kunnen boeien. Tripple screen is aardig om eens te zien, maar het voegt verder niks toe aan het verhaal, dus wordt gewoon een stijlelement om het stijlelement en niet als ondersteuning voor de rest van de film en dat is jammer, had meer ingezeten.

avatar van starbright boy
3,0
starbright boy (moderator)
Tsja, een niet onaardige, tamelijk oppervlakkige verfilming van een vrij intereressant gegeven. Met name door het script en de niet erg overtuigende acteerprestaties (volgens mij vooral een regiekwestie, ik zag nogal wat botsende acteerstijlen). De drie schermen zijn een interessante toevoeging, maar er wordt niet altijd even veel mee gedaan. Op sommige momenten maakt het de film serieus beter, maar vaak lijkt deze film zich niet meteen te lenen om er echt heel veel mee te doen.

Interessant stijlidee en een soepel wegkijkende film, maar niet iets dat echt veel indruk maakte.

3.0*

avatar van gauke
3,5
Pas nadat ik beide filmversies gezien had, las ik over de tweeledige betekenis van de letters AKA. Daardoor heb ik 'm (achteraf) wel beter begrepen. Zonder meer een knap verteld verhaal.

avatar van skip
2,5
Film waar meer in had kunnen zitten, maar op deze manier in beeld gebracht middelmatig

Gast
geplaatst: vandaag om 23:43 uur

geplaatst: vandaag om 23:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.