The Last House on Dead End Street (1977)
Genre: Horror
Speelduur: 78 minuten / 76 minuten (geknipte versie)
Alternatieve titels: The Fun House / The Cuckoo Clocks of Hell
Geregisseerd door: Roger Watkins
Met onder meer: Ken Fisher en Paul M. Jensen
Plot The Last House on Dead End Street
"...it will scare you to death!!!"
Terry Hawkins heeft een jaar vastgezeten in een gevangenis. Na zijn vrijlating wil hij wraak en besluit hij om de filmindustrie in te gaan. Hij zoekt een aantal mensen bij elkaar om samen zogenaamde snuff-films te maken. Hiervoor lokken ze een aantal slachtoffers naar een oud, verlaten gebouw en leggen op film vast hoe deze slachtoffers op gruwelijke wijze worden afgemaakt.
Ken Hardy
Suzie Knowles
Blind Man
brucecampbell
zeer gestoord filmpje!!
de eerste 45 minuten zijn langdradig, maar wanneer de actie begint zal je het beste halfuur zien ooit in een horrorfilm!
Halcyon
Kan z'n grimmige reputatie helaas niet helemaal waar maken. Het opzet is leuk gevonden en de trashy sfeer (best te vergelijken met Driller Killer) is meer dan aanwezig. Maar als het er op aan komt zijn er ranzigere en schokkendere films in de stijl van deze.
Verklaar je nader!
Ofwel heb je heel weinig horrorfilms gezien (wat ik overigens niet geloof), ofwel heb je andere dingen gezien dan ikzelf.
brucecampbell
natuurlijk zijn er schokkerende films als deze, maar hij heeft mij toch 'gegrepen' op 1 of ander manier.
ik bedoel dat het precies een documentaire was, een registratie van een 'snuff' film.
Mac Hammer Fan
Heb een paar jaar geleden de regio 1 DVD eens bekeken. Nihilistische ultra-low-budget horror die nooit de impact heeft van een "Texas Chainsaw Massacre". Gestoord ja, langdradig en trashy ook. Vertolkingen amateuristisch, het geheel oogt goedkoop ondanks de gore. Als griezelfan heb ik mij toen verveeld. (Misschien ben ik zelfs in slaap gevallen?
). Ik ben er ondertussen al teveel van vergeten, wat aantoont dat me film me nooit kon boeien.
Voorlopig *1*
Als ik de veel hogere ratings, ook op IMDB bekijk, zou ik de film misschien nog een tweede kans moeten geven, maar het zal niet voor de nabije toekomst zijn. Andere aangrenzende genres - zoals classic horror - interesseren mij veel meer.

Halcyon
Mja, dat begrijp ik. Op mij had het weinig effect spijtig genoeg.
Mug
Nog slechter nagesynchroniseerd dan de Italiaanse filmkunstenaars (of het moet aan de dvd liggen waar geluid en beeld dan niet synchroon lopen). Een amateuristisch zooitje. Gooi wat blote tieten in de film, een gebochelde man met een zweep en wat geneuk - en je vraagt je daadwerkelijk af wat voor een belabberde film dit wel niet is.
Maar dan begint de film echt in het laatste half uur, met een flinke portie filmbloed en pijnlijke martelscenes bijgestaan door vreselijke muziek die bijdragen aan de pijn.
Beetje moeilijk te beoordelen. Een prul van jewelste, maar toch heeft het iets. Van amateuristische wannabe horror (let op het filmmes waar bloed uit komt, deze spuit iets te vroeg) tot beklemmende en zelfs geniale shock-momenten. Vooruit: 2*.
Chainsaw
Aan het einde zaten inderdaad een paar aardige momenten, met als hoogtepunt de laatste paar shots. Desondanks moet je je als kijker dan wel eerst door meer dan een uur belabberd filmwerk slaan. De dubbing is ónvoorstelbaar slecht, zelfs De Gulle Minnaar had nog betere na-synchronisatie. Maar ook qua camerawerk, editing en acteerwerk was dit toch echt bedroevend. De film ziet er (een paar shots daargelaten) gewoonweg niet uit.
Ook jammer van de behoorlijk mislukte uitwerking van het verhaal. Het idee en uitgangspunt hadden een best aardige film kunnen opleveren, ware het niet dat het gewoon slecht is gedaan. Die man met de zweep, die ellenlange shots van overdreven lachende mensen (wat er met die idiote dubbing nóg veel slechter uitziet) en dan die horden fouten en slordigheden die de film kent. De filmmaker laat in ieder geval goed zien maar weinig oog voor film te hebben. Laat staan voor detail.
Maar ach, het was verder wel geinig om te zien, zeker een film met een dergelijke reputatie is altijd leuk om toch eens gezien te hebben. Maar goed, dat neemt natuurlijk niet weg dat de film gewoon bijzonder slecht was.
1 ster, enkel voor het einde.
Mochizuki Rokuro
De grootste kwaliteit van de film is dat Roger Michael Watkins en een paar vrienden in 1977 heel erg dronken en stoned waren en toen dachten we maken een gore "horror"film. Die is blijkbaar gaan rondzingen in een underground circuit (terwijl het draak van een film is waarin helemaal niets gebeurd of is te zien - echt een raadsel waar brucecampbell zijn kwalificatie vandaan heeft), maar zo'n naam heeft dat er 30 jaar later een paar filmfans op internet (dat zullen ze in 1977 niet hebben kunnen dromen) de DVD met elkaar uitwisselen om met hoogste verbazing naar deze enorme bagger te gaan zitten kijken en er ook allemaal nog over gaan discussiëren in een forum.
Ik zie op imdb dat Watkins inmiddels dood is, maar ik feliciteer 'm er toch maar mee! Dat lijkt me een ontzettend gaaf idee, dat zo'n flauwekul die je 30 jaar geleden in elkaar flanst nog steeds niet in de anonimiteit is verdwenen. "Roger, here's looking at you kid!"
Alastor
Het veelvuldig gebruik van phaser-effecten over de muziek en de doorschijnende maskers vond ik nog wel cool, maar sapperloot; die Watkins is waarlijk compleet talentloos. Het gepruts op het scherm zorgt ervoor dat er nauwelijks sprake kan zijn van enige shock value. Opzienbarend vond ik het dat een film kan falen in zoveel aspecten tegelijk, maar wat me mogelijk nog meer verbaast is dat er mensen zijn die daadwerkelijk griezelen van hetgeen hier getoond wordt.
Ergens vond ik het wel aandoenlijk allemaal en het productieproces moet hilarisch geweest zijn, het resultaat is echter ronduit meelijwekkend te noemen. Jammer.
otherfool
Het veelvuldig gebruik van phaser-effecten over de muziek (...) vond ik nog wel cool
Oeh meen je dat? Om heel erg nerveus van te worden...
De eerste helft van Last House on Dead End Street is nauwelijks door te komen, maar het hak- en snijfestijn daarna heeft best wel z'n smerige momenten. De scene op de 'operatietafel' had zelfs wel iets gruwelijks.
Verder overheerst de knulligheid (het ziet er werkelijk niet uit en over de dubbing is al genoeg gezegd) en had de film toch best wel wat meer gore kunnen gebruiken. Nee, kan de reputatie helaas niet waarmaken.
1,5*.
Boeikens
Pover.
Beloofde veel maar hield weinig.
Zééér amateuristisch, slechte film- en audiokwaliteit, mindere fx.
De 78min versie heeft op weinige momenten redelijk wat gore te bieden maar dat maakt het eindresultaat van de film niet echt beter.
niethie
Zoals je wel eens van die vreemde nutteloze tijdsbestedingen kan hebben ben ik de laatste tijd langzaam aan bezig de beruchte video nasty lijst af te werken, interessant wat je daar allemaal in tegen komt maar ik stuit voornamelijk op veel titels waarvan het me een raadsel is dat ze hier ooit in zijn opgenomen. Troep dat zelfs in de tijd geplaatst en vanuit conservatief oogpunt gezien weinig voorstelt, toen niet en nu al helemaal niet meer. Als er echter één film een plaatsje in die lijst had verdiend was het deze wel, want buiten het trage en vervelende begin dat wat aan de vroege Abel Ferrera en adult-roughies als Waterpower deed denken die het vieze met pooiers, zwervers en andere weirdo's gevulde New York uit de jaren 70 ook al zo rauw en onsmakelijk in beeld bracht, kwam het snuff gedeelte wel wat in de buurt van het geen wat beroeps viezerik Fred Vogel nu maakt. En dat voor een film uit 1977. Het is in een tijd dat je met één druk op de knop verwijderd bent van filmpjes waar mannen/vrouwen elkaars ontlasting eten om het vervolgens in de mond van hun porno partner weer uit te kotsen amper voor te stellen maar ik vond deze, dicht bij het realisme liggende, docu achtige stijl bijzonder verontrustend. De reden dat dat 30 jaar naar dato nog werkt is dan denk ik toch het magnetische verval van de tape die het echt doet vermoeden als of je naar iets verbodens aan het kijken bent, iets waar het al die fake, freak, fetish-trash van Vogel en Lucifer Valentine, die zoveel mogelijk opgeblazen extremiteiten per minuut tonen, aan ontbreekt waardoor er eigenlijk alleen zielige vunzigheid overblijft, gecreëerd om hun eigen psychopatische verlangens te bevredigen. Niet dat dit verder nu zo goed was, maar tegenover jaargenoot Snuff vond ik het een stuk beter geslaagd. (2,5*)
yeyo
Het filmisch equivalent van op de metro beroofd worden. Ik zag de film vorig weekend pas en hoewel het een zeer intense ervaring was, ben ik er nu alles van vergeten. Er blijft slechts een waas over, impressies, geluiden, vage associaties als na extreme oververmoeidheid of een trauma. John Carpenter zei dat een geslaagde horrorfilm steeds moet leiden tot een perfecte nachtrust, wat het aristoteliaans louterend effect van het genre onderstreept. In die zin is The Last House on Dead End Street echt avant-garde, een postmoderne horrorfilm waar de catharsis zo hevig is, dat het je geestvermogen aantast. Of is het louter de absolute onkunde van het werkje dat tot de verbeelding spreekt, een soort sacrale 'The Room' ervaring voor zij die zich te elitair voelen om mee te heulen met de YouTube cultus rond Tommy Wiseau? Meesteroplichter Watkins haalt de poen uit je zakken en lacht je vierkant uit. De film transpireert zijn cynisme en opportunisme: Watkins zag dit project maar als een excuus om grieten te neuken en geld in te zamelen voor zijn speedverslaving. Als een hustler à la Dee Dee Ramone sjachert hij door desolate loodsen, op zoek naar cheap thrills en ultraviolence. De film terroriseert zijn kijker, is anti-cinema, nodeloos destructief à la Isidore Isou, maar nestelt zich op penetrante wijze in je onderbewustzijn. Oh lieve Last House, you have this strange effect on me... and I like it!!!
Woland
Ik snap de kritieken hierboven wel. Er is best wel wat mis met The Last House on Dead End Street, en voornamelijk op technisch gebied. Matige acteurs, beroerde synchronisatie (maar dan ook echt heel beroerd), de special effects stellen weinig voor, en ook qua opbouw is het in het begin best wel suf.
Maar toch. Toch boeide deze film me wel. Het is een beetje het filmische equivalent van black metal, en dan vooral de al dan niet met opzet beroerd/kvlt opgenoemen variant (Transilvanian Hunger, Deathcrush, Nattens Madrigal, dat werk). De film heeft een vuige, vieze sfeer, en de matige productie helpt om die sfeer beter over te brengen en het allemaal authentieker over te laten komen. In een soort van docu-achtige stijl zien we Roger Watkins en z'n Manson-family-stijl hulpjes aan de slag gaan om snuff films te maken, en hoewel de film zelden expliciet wordt (vooral omdat daar geen budget of know-how voor is) komt het wel lekker rauw over. Daar houd ik wel van, en dan neem ik het amateurisme graag op de koop toe.

Bruce Springsteen-biopic 'Deliver Me From Nowhere' nu al te zien op Disney+

Ook deze vijf cultfilms kijk je vanaf nu gratis op PlexTV

Misdaadthriller 'The Bone Collector' morgen te zien op televisie

Vynález Zkázy
Sciencefiction / Avontuur, 1958

Southern Comfort
Drama / Thriller, 1981
gevangenisverkrachtingcameragangstermaatschappijsnuffpsychopaatwraakmoordbloedvergietenbloedmartelenwreedheiddrill kwaadaardigcapturedkilled