• 9.371.622 stemmen

Urusei Yatsura 2: Byûtifuru Dorîmâ (1984)

Animatie / Sciencefiction | 98 minuten

Genre: Animatie / Sciencefiction

Alternatieve titels: Urusei Yatsura 2: Beautiful Dreamer / うる星やつら2 ビューティフル・ドリーマー

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Mamoru Oshii

Met onder meer: Masahiro Anzai, Toshio Furukawa en Issei Futamata

Gesproken taal: Japans

Plot Urusei Yatsura 2: Byûtifuru Dorîmâ

Lum is een buitenaards wezen dat samen met haar menselijke verloofde, Ataru op de aarde woont. Tijdens een nacht voor het schoolbal gebeuren er vreemde dingen, zo schijnen dingen zich te herhalen en iedereen op de aarde lijkt langzaam te verdwijnen, behalve Lum en haar vrienden. Lum en haar vrienden gaan op onderzoek uit.

avatar van Goto

Goto

Nog niemand die deze film heeft gezien? Ben er toch erg nieuwschierig naar. Vooral omdat Oshii hier voor het eerst z'n eigen ding deed en hierna Tenshi no Tamago zou maken. Hoop alleen wel dat de film op zichzelf staat en dat ik niet ook de andere film en de serie hoef te bekijken.

Staat goed op zichzelf. Ligt hier trouwens (bijna) klaar, heb de film ooit lang geleden ook wel eens gezien.

Vermakelijk en interessant, meer na herziening

Meer dus.

Na deeltje 1 mocht Oshii zich nog een tweede keer wagen aan een Urusei Yatsura film. Meteen ook de laatste keer, en eigenlijk ook wel terecht. Ik vind het zelf nog steeds het beste werk met UY, maar uiteindelijk past het niet binnen de reeks.

Oshii laat hier zien wie hij wil worden. Naast een aantal gewone sight gags (een Princess Peach, Ultraman en stukje Gojira) zien we hier vooral een hopen zaken in vroege bloei, die later terug zouden komen.

Wie een beetje oplet en Oshii kent ziet stukjes Angel's Egg (de tank), GitS (de zoom) en voor een deel ook de thematiek die hij later in Avalon zou uitbouwen. Onsen-Mark is ook een beetje een voorloper van de loudmouth in de Patlabor serie. Het is dus een echte Oshii film, fans zullen er zeker wat aan hebben.

Verder ook natuurlijk het concept dat identiek is aan Groundhog Day (de herhalende dag) dat in het begin van de film verwerkt zit. Alleen is deze film dan weer net ietsjes ouder.

En een hoop UY weirdness, waar je een beetje van moet houden. Het helpt ook wel om de serie en film 1 al een keertje gezien te hebben, veel tijd wordt er niet gestoken in het introduceren van personages en relaties.

Aardig voor UY fans, toch een kleine must voor Oshii fans. Je ziet hier al duidelijk de voorlopers van al het moois wat later nog gaat komen. Degelijke animatie ook, hoewel de typische anime stijl er hier nog zwaar opligt.

Fijn deze film nog eens gezien te hebben, moet ik enkel nog eens aan subs voor Dallos zien te komen, en dan heb ik het oude Oshii filmwerk er opzitten.

Goed voor 3.5* deze film. Maar lastig aan te raden voor wie de hele serie niet kent.