• 9.372.151 stemmen

Geregisseerd door: Ken Russell

Met onder meer: Roger Daltrey, Sara Kestelman en Paul Nicholas

Releasedatum: 29 januari 1976

Plot Lisztomania

"The erotic, exotic electrifying rock fantasy... It out-Tommy's TOMMY."

Richard Wagner is er niet zo blij mee, maar als Franz Liszt het podium bestijgt en tussen Wagners stukken zijn eigen populaire Chopsticks speelt heeft hij een zaal vol gillende meiden. Buiten zijn optredens leeft hij zijn seksuele fantasieën uit en krijgt hij van de paus de opdracht om de Antichrist (Wagner) uit te drijven.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Er zitten wat leuke stukjes tussen; een fantasie over een piemel van een meter of drie (die verheerlijktwordt door 5/6 dames) die uit eindelijk afgehakt wordt. Een Wagner die opstaat tijdens zijn begravenis en met een gitaar Joden begint te vermoorden. Helaas zitten er ook wat saaiige stukken tussen en beviel de aankleding me niet helemaal. Ik blijf toch een kleine afkeer hebben voor dit soort kostuums uit de voorbije paar eeuwen.

avatar van jipt

jipt

Geweldige kitsch musical. Alle negatieve punten uit het artikel van The Guardian dat Basto postte zie ik als pluspunten. Staar je vooral niet blind op historische (in)correctheid. Alleen de liedjes hadden iets catchier gemogen. Dikke 4,5/5*

avatar van Basto

Basto

• 11931 berichten

jipt schreef:

Top, moet m dan toch maar eens aanschaffen. Helaas enkel op dvd in 4:3 te koop. Misschien dan toch huren via Prime maar eens proberen.

avatar van jipt

jipt

Basto schreef:

4:3 komt de film waarschijnlijk niet goed tot haar recht. Prime of iTunes zijn opties. Ik heb via de piratenroute gekeken.

avatar van Basto

Basto

• 11931 berichten

Ik ben fan van off beat musicals. Ik ben fan van Ken Russell. Ik ben fan van Tommy. En ik ben fan va The Who.

Kortom, deze film had op voorhand een aantal pluspunten.

Helaas, het werd niet het bizarre meesterwerk waar ik op hoopte. Bizar was het wel, maar bij een musical speelt de muziek een grote rol. Maar met de arrangementen van Liszt had ik helaas helemaal niks. Verder was het verhaal verre van boeiend. Bovendien vond ik Daltry een miscast. Niet dat hij zo slecht was, maar de film schreeuwt om Freddie Mercury. De muziek past veel beter bij zijn stem en persoonlijkheid. Bovendien had hij die

Penisscene tot een all time klassieker status verheven.

Tot zover de kritiek. Ondanks de teleurstelling heb ik me toch vermaakt. Lisztomania is namelijk wel een van de 10 bizarste films uit de jaren 70 en daarmee scoor je punten bij mij. Het is echt een volslagen idiote film.

3,5