Bluebird (2004)
Nederland
Geregisseerd door: Mijke de Jong
Met onder meer: Elske Rotteveel, Kees Scholten en Elsie de Brauw
7,4 (597)
Gesproken taal: Nederlands, Engels en Frans
Releasedatum: 10 februari 2005
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via NLZIET
Plot Bluebird
"Merel, a talented young girl, is suddenly getting bullied at school."
Bluebird gaat over Merel, een meisje van twaalf. We volgen haar op de huid en zien wat er gebeurt als ze zomaar, van de ene op de andere dag, gepest wordt. Merel zwijgt over het pesten - tegen haar ouders, en ook tegen Kasper, haar gehandicapte broertje met wie ze een hechte band heeft en veel tijd doorbrengt. Het pesten geeft haar leven een harde duw in de verkeerde richting, maar Merel blijft balanceren, net op het randje...
catweasel
We moesten vandaag met alle derde klassen naar deze film. In het filmhuis waar wij hem bekeken(Amersfoort) was het beeld en geluid van zeer slechte kwaliteit.
De film zelf is gelukkig een zeer goede tv-film.
Naomi Watts
Een lief subtiel filmpje. Ook erg geniaal gedaan hoe je echt met Merel meevoelt en voor mij persoonlijk is het ook erg herkenbaar. De scene waar ze aan haar bijnaam 'BlueBird' krijg vond ik zonder twijfel de mooiste. 4*
diddledidoo
Ik lees her en der dat Merel na verloop van tijd haar frustraties op haar broertje gaat afreageren. Ik vraag me af, welke scenes hiermee bedoeld worden. Ik heb gisteren de dvd bij het Kruidvat gekocht en hem vrijdagnacht bekeken. Ik lees ook dat een aantal scenes verwijderd zijn, vanwege de muziekrechten en misschien ligt het daaraan, maar nergens waren op de dvd hele duidelijke scenes waarin Merel haar negatieve gevoelens op haar broertje richt. In het zwembad krijgt Kasper een epilepsie-aanval, omdat hij, waarschijnlijk overvoerd door prikkels, door Merel van alle kanten wordt 'aangevallen' onder water. Gaat het enkel om deze scene? Verder verliest ze haar aandacht voor Kasper zo nu en dan en op de kade, wanneer de 'spookbood' nadert, maakt ze hem bang met enge verhalen, over afgehakte lichaamsdelen en dergelijke. Ik vraag me af of er soms scenes ten behoeve van de muziekrechten zijn gesneuveld.
Nog een vraag: Hou oud is die jongen die Kasper speelt eigenlijk? Hier in huis is er een hele discussie over.
Volgens mij is alleen de muziek in sommige scenes vervangen en degenen die die het erover hadden doelen op die scenes, explicieter is het niet en nooit geweest.
Mug
Mooi opgebouwde film. Heerlijk loom tempo, prachtige scenes, en Rotteveel speelt haar rol met verve. Het grootste compliment is toch wel dat ik vaak het gevoel had dat ik niet keek naar acteurs maar naar echte mensen.
Het einde is een beetje teleurstellend. De ommezwaai komt nogal uit de lucht vallen, mijns inziens.
Aanrader, dvd is te koop bij het Kruidvat voor 5 euro (incl. Engelse ondertiteling). 4 sterren.
neo
Diep onder de indruk van het acteerwerk, van de kinderen (Rotteveel!) tot aan Spijkers. Mooi, subtiel, vrij emotioneel, een hoog echtheids gevoel... Zag dat naast Richard Janssen ook Harry de Wit muziek componeerde, die we natuurlijk allemaal van Asshäk - Geschichten aus der Sahara al kende. Uitbrengen die boel, het is zeer goede score! Ga nog meer zien van Mijke de Jong, want dit al de tweede die goed bevalt. 3.5 sterren
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11918 berichten
Kan het niet laten:
Dit ben ik in Bluebird:
Ik in Bluebird #1
Ik in Bluebird #2
Ik weet dat dit eigenlijk helemaal niets bijzonders is, maar toch ben ik hier trots op. Het was mijn eerste figuratierolletje, en in de straat waar deze scene is opgenomen loop ik altijd even door als ik in het centrum van Rotterdam ben. Ik noem het mijn speciale Bluebird-straatje.
Dit is de scene waar Merel bij een drogist een lippenstift steelt, waar ze hem eerst uittest op haar pols, alsof het leek alsof ze haar pols doorsneed. Ze loopt dan het winkelcentrum uit, en dan kom ik 'toevallig' ook nog even voorbijlopen. Heb een superdag gehad met geweldige begeleiding van Pieter, de 3e regie-assistent.
De scene in de Etos is opgenomen in winkelcentrum Magna Plaza, in Rotterdam-Centrum, vlakbij het Centraal Station, bij het Weena. De scene waar ik in zit, in de straat dus, in het straatje dat je ziet wanneer je de winkels uit komt lopen.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11918 berichten
Toch wel bijzondere foto's, hoor.
Als je dat meent: dank je wel. Heb de stills zelf genomen met de dvdspeler op de pc.
x_Roxanne_x
Een dikke 5! Waarom, omdat ze laten zien hoe het is om gepest te worden. Ook ik ben op zo'n manier gepest en nou hebben veel mensen kunnen zien hoe iemand zich kan voelen. Heel mooi gemaakt.
Hilarious
Ow was die vandaag op tv. Ik heb hem dus gemist.
Ik wou hem graag zien.
NinaJ
Ik heb deze film laatst op tv gezien en was diep onder de indruk. Ging ervan uit om 'even' een kinderfilm te kijken, die lekker wegkeek met een kater, maar het bleek een pareltje te zijn!
Naast het voor de hand liggende commentaar dat de kinderen fantastisch waren en het feit dat het verhaal heel subtiel wordt verteld, vond ik het mooi om te zien dat een gehandicapt jongetje een belangrijke bijrol had. Het hebben van een handicap blijft toch een taboe dat in relatief weinig films aan de orde komt, zonder er een hoge zieligheids-factor aan te verbinden. De bijzondere band tussen de beide kinderen voert de boventoon.
Schitterend gedaan! Een film vol echte mensen... 4*
hinie
Wat een mooie en ontroerende film.
Pesten wordt hier heel goed neergegeven.
Eigenlijk zou het verplichte kost zijn voor ieder kind om deze film te bekijken, zodat men goed kan zien wat het met je doet als men gepest wordt.
Er werd heel sterk geacteerd!
koetje boe
het is een prachtige film waar veel emoties inzitten.
ik herken er ook veel van mezelf in...
samen met een vriendin gekeken en allebei gehuild.
en dat broertje was schattig
robertus65
Heel behoorlijke film, we leven sterk mee met de goed acterende hoofdrolspeelster, erg realistisch gefilmd. De film had wel wat met Don overeenkomsten, ook een film over een gepeste
jongen. Deze is echter beter.
danuz
Een Deense kinderfilm, op z'n Hollands.
Deed me weer aan vroeger denken, dat ik op zondag ochtend, begin middag naar de VPRO keek en dat er van die goede kinderfilms voorbij kwamen. Nu moeten de kinderen het met Amerikaanse animaties van miljoenen dollars dan
Bluebird is een opvallend volwassen film. Nooit goedkoop sentimenteel, erg aardig geacteerd (vooral Elske zelf) en met een pak aardige scènes. Zelfs nog verwijzingen naar Tolstoi. Soms wel beetje geforceerd, maar soit, het moet wel duidelijk zijn voor het grut
Een film die voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen erg interessant is. En met mijn aangeleerde liefde voor dit soort jeugdfilms was het best genieten.
Dik 3,5*
mister blonde
Aardige film, die nergens echt bijzonder wordt. Volgens mij was in eerste instantie pesten/ gepest worden het belangrijkste onderwerp in de film, maar dat vond ik nu juist niet zo sterk. Beetje rommelige en fragmentarische (heel duidelijk van kwaad naar erger) scènes, hoewel het wel geloofwaardig gebracht werd, door goed gecaste pubers met al even geloofwaardige dialogen.
De scènes in de trein met de neger en de scènes met haar broertje waren veel meer de moeite waard. Meer dan een kleine glimlach (niet omdat het grappig) was, bewerkstelligden het niet. Jammer. Sympathieke film. Dat wel. 3 sterren. Heb de dvd te ruil overigens.
Alastor
Dat is niet waar. Op Ned.3 is iedere zondag 15.00 een kinderfilm te zien in Z@PPBios. Nu zelfs dagelijks i.v.m. de krokusvakantie.
Hulde voor de publieke omroep die sinds jaar en dag steevast en frequent kwaliteitsfilms voor kinderen uitzendt.
juliaatje
Ik vond het een (goede) trieste film, heb hem op school gekeken.
Ik vond het einde best sterk het zet je wel op denken.
zo zie je dat het leve er niet voor iedereen mooi uit ziet.
*Nientjah*
Ik heb hem net op tv gezien en ik vond hem heel mooi. Er wordt realistisch weergegeven hoe erg pesten is. Ik vond het een emotionele film waarbij ik bijna moest huilen. Ook was het broertje erg lief.
4,0 sterren.
X__Liesjj
Mooie film, en erg herkenbaar, er word niet zo veel in gepraat maar acteerwerk is goed vooral van Elske Rotteveel. Jammer dat hij zo kort duurde. 4 sterren
*Nientjah*
Ja wat ik ook wou opmerken is dat het acteerwerk zo goed is, het komt heel natuurlijk en realistisch over
M.ike
jezus deze film natuurlijk allang geweest wou ik hem graag zien .. ( zucht )
X__Liesjj
Wat ook goed was , was dat al die gesprekken in de trein dat ze geen vloeiend engels kon spreken. Het zou namelijk wel onlogisch als een meisje van 12 jaar al vloeiend engels kan spreken.
*Nientjah*
idd het deed allemaal heel realistisch aan, ook bijv. (misschien een stom voorbeeld) toen ze naar school ging en haar moeder zei dat ze een banaan in haar tas had gestopt maar dat ze dat niet gelijk hoorde en dat die moeder het nog een keer zei
dat kleine stukje vond ik ook erg realistisch. Het is moeilijk uit te leggen maar het leek net echt, ik denk dat dat stukje in 1 take was genomen anders was het bij de 2e keer al ongeloofwaardiger geworden.
M.ike
word dit in delen uitgezonden ?? omdat hij afgelopen weekend ook was :O
film_kaza
Tja ik vind pesten gewoon het vreselijkste onderwerp om over te praten. Deze film is dus niet geheel mijn ding. Alhoewel het hier en daar wel intresant blijft. Het gehandicapte broertje komt heel zielig over. Deze had niet alleen lichsamelijke klachten. Na deze film dacht ik eens na over: Waar zijn de lichamelijk gehandicapten beroemdheden? Daar heb ik juist respect voor voor en lichamelijk gehandicapt mens die een komische rol nadoet inplaats van een zielepeut.. Zoals die in Astrix En Obelix Missie Cleopatra kwam ik laatst achter.
Genoeg daarover,
deze krijgt 2,5.

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

The Mark of Cain
Drama / Oorlog, 2007