• 8.900.808 stemmen

Geregisseerd door: Kristian Levring

Met onder meer: Jennifer Jason Leigh, Bruce Davison en Brion James

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot The King Is Alive

"As the sand shifts... madness nears."

In de woestijn van Namibië raakt de chauffeur van een touringcar de weg kwijt en komt zonder brandstof te zitten. De passagiers vinden water, voedsel en onderdak in een verlaten mijn, waar ze 's avonds met een kampvuur proberen de aandacht van vliegtuigen te trekken. Om de verveling tegen te gaan, stelt een van hen voor om Shakespeare's toneelstuk King Lear op te voeren. Met niks beters te doen beginnen de gestrande reizigers aan hun repetities. Langzaam lopen de spanningen op en onder de hete woestijnzon wordt het voor sommigen van hen moeilijk de grens tussen werkelijkheid en fictie te onderscheiden.

logo tmdbimage

Dit is ook een film volgens het Dogma Manifest (Festen, Idiots etc.). Ik ga 'm vanavond zien.

avatar van jackie

jackie

Hier kan ik echt niets positiefs over zeggen !

jackie schreef:

Hier kan ik echt niets positiefs over zeggen !

Vind ik wel meevallen. Het is naar mijn mening wel de slechtste Dogma film, maar toch nog 3 sterren waard. Interessant thema, absurde situaties en mooie beelden. Onderhoudende film.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Belachelijk laag gemiddelde. Donkere visie op de condition humaine, Als je al je praktische bezwaren tegen het script achterwege laat is in deze film veel directe en indirecte schoonheid te vinden. De digitale opnames van zand en zon geven een erg fel , mooi effect dat bijdraagt tot de bevreemdende sfeer. Elementen van Shakespear's Lear worden ingenieus in het script verweven. Elk personage vecht met zijn demonen en staat emotioneel fragiel te wezen, toonbaar of niet, met op de achtergrond een woeste natuur die niemand ontziet.

avatar van newG

newG

• 2099 stemmen

Via een 5 voor 5€ actie heeft deze film zich een weg weten banen naar mijn dvd collectie. Het verhaal sprak mij erg aan dus vol goeie moed stak ik het schijfje in mijn dvd speler. Het was dan ook wel wat schrikken toen net voor de film begon de tekst verschoon: manifest dogma 95. Mijn "goesting" was al helemaal weg, maar toch op hoop van zege koppig in mijn zetel blijven zitten.Het half uur dat daarna volgde was voor mij echt super positief. De karakters werden allemaal vrij mooi geschetst, het acteren was van vrij hoog niveau, en al die domme dogma regeltjes stoorde mij geen seconde, in tegendeel, ze maakte de film soms beter (ik bedoel dan vooral het los filmen zonder statief). Maar na een half uurtje begon de fut toe te slaan in de film, er gebeurde weinig en het hele Shakespear gedoe kon mij ook vrij weinig boeien, gelukkig was er nog die karakter ontwikkeling van de personages, hoewel daarin het niveau van het 1ste halfuur voor mij persoonlijk niet meer geëvenaard werd. Het einde was plots en erg flauw, net zoals mijn 2.5* die ik hier uiteindelijk voor kan geven. Hoger dan een 2.75* kan ik echt niet geven. Mensen die deze film goed vonden kan ik nog Lord of The Flies of Alive aanraden, want deze 2 films vond ik persoonlijk 10 keer zo goed.

avatar van Tarkus

Tarkus

Ik stond aanvankelijk nogal sceptisch tegenover deze film omdat ie volgens het Dogma 95 Manifest is gemaakt.

Maar hij valt me zeer goed mee.

Prima vertolkingen en een bijzonder verhaal in een bijzondere omgeving.

De film duurt langer dan op de hoes vermeld, 105 i.p.v. 90 minuten maar dat stoorde me niet, ik heb me niet verveeld met deze prent, integendeel, het heeft me kunnen boeien van begin tot einde.

avatar van Metalfist

Metalfist

As the sand shifts...madness nears

Een serieuze tijd geleden had ik in de 5 voor 5 euro actie een aantal films gekocht. Het was de eerste keer dat ik zoiets deed en het zal waarschijnlijk ook de laatste keer zijn want geen enkele film, met uitzondering van Young Guns, kan me tot nu toe bekoren, hoewel Roadracers me nog wel iets zegt. In ieder geval is deze The King Is Alive een serieuze tegenvaller.

Ik lees hier een aantal berichten over het Dogma Manifest principe maar buiten dat ik het in de openingsscène van de film tegen kwam en op het einde kon ik me daar niet zo bijster veel bij voorstellen. Daarjuist wat opzoekwerk verricht en blijkt dat Levring zich uitstekend aan het Manifest houdt maar hierdoor zorgt hij ook wel voor een draak van een film. Ik had het eigenlijk kunnen verwachten, Lars Von Trier is oprichter van het Dogma Manifest en dat is een filmmaker waar ik ook niets meer van moet hebben. Soit, het verhaal van The King Is Alive had nochtans wel wat potentie. Ik ken het originele verhaal van King Lear niet, ik heb wel Kurosawa's versie (Ran) gezien maar dat was al lang geleden. In ieder geval wist ik nog wel dat het een interessant verhaal was dus ik was benieuwd hoe men dit in de film ging verwerken. Het resultaat is ontzettend kleurloos maar vooral saai want het King Lear wordt maar redelijk oppervlakkig benaderd. We krijgen een bonte verzameling van personages maar niemand is ook maar iet of wat boeiend. De manier waarop ze in de woestijn terecht komen is knullig maar het is vooral de opeenvolging van stomme situaties die de film de nek omdraaien. Blijkbaar vonden de passagiers het niet nodig om logisch na te denken maar besluiten ze maar vanaf de eerste nacht een serieus feestje te bouwen om de volgende dagen zich bezig te houden met allerlei klusjes zoals het herstellen van het dak... Komaan, wanneer je in een woestijn strandt dan ga je niet één of ander godvergeten krot liggen herstellen in de brandende zon! Alsof dat nog niet genoeg was, blijkt bijna elk personage een probleem met zijn/haar seksualiteit te hebben dus vossen ze er maar wat op los. De één wordt gechanteerd en de ander doet het als bewijs om te laten zien dat hij nog in zo'n geweldige conditie is. Ronduit vervelend en de idiote commentaar van Kanana doet er niet veel meer aan.

Het eerste uur vond ik dat de cast het nog niet zo slecht deed. Oké, het kwam ontzettend amateuristisch gefilmd over maar de personages werden in ieder geval nog op een geloofwaardige manier neergezet. Jammer genoeg bleek mijn optimisme niet stand te houden tegen het vervolg van de film. De meeste personages verliezen al hun kracht (de vader die, zich na zijn blaas even te hebben leeggemaakt op zijn minnares, besluit zich op te hangen was het dieptepunt) maar het is vooral het abrupte einde waardoor de film niet meer dan een 1* krijgt. Eigenlijk de enige die echt uit de verf komt en deze status weet stand te houden is Jennifer Jason Leigh maar dat is dan ook simpelweg een sterke actrice (vooral in The Machinist is ze erg sterk) maar met alleen maar Leigh als goede castmember te noemen zou ik Brion James te weinig eer geven. Hij is de enige van de mannelijke cast die met zijn pessimistische commentaar op heel het schouwspel nog af en toe weet te vermaken.

Ik had hier veel meer van verwacht. De film is saai, duurt trouwens ook een kwartier langer dan hier en dan wat er op de hoes staat aangegeven, maar het zijn vooral de stomme situaties die ervoor zorgen dat dit een film wordt om snel te vergeten. Jammer, want heel het King Lear idee had mijn aandacht wel.

avatar van Erwinner

Erwinner

Vond zelf vooral het begin erg stroef kijken maar omdat zij in een nogal

stront verlaten oord vast zaten blijf je nieuwsgierig wat je allemaal nog kunt verwachten. Vond het toneelstuk maar een vreemde eend maar begon naar gelang de film vorderde steeds beter te begrijpen wat deze regisseur wilde laten tonen m.b.t wat de verschrikkelijke mens allemaal in zijn hoofd haalt indien alles uitzichtloos lijkt (wil natuurlijk niet zeggen dat zij in het dagelijks leven verstandiger zijn) . De film werd daardoor gewetenlozer, vreemder en killer. Anderzijds kwamen de positieve dingen van de mens dóór die situatie ook opborrelen maar of dat genoeg is moeten jullie zelf maar bekijken

Jammer dat het Full Frame uitgave is, dat kwam de mooie plaatjes niet ten goede. Volgens mij ook geen muziek gehoord maar dat bedenk ik me nu pas, positief dus.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Maar hij valt me zeer goed mee.

Prima vertolkingen en een bijzonder verhaal in een bijzondere omgeving.

Een tweede maal bekeken, en me nu toch iets minder goed bevallen.