• 9.370.388 stemmen

Alternatieve titel: Edgar Allen Poe's The Black Cat

Geregisseerd door: Harold Hoffman

Met onder meer: Robert Frost, Robyn Baker en Sadie French

Plot The Black Cat

Een labiele man verdenkt zijn kat ervan dat deze bezeten is van de duivel. Als hij het beestje martelt en doodt is hij bang dat de kat terug is gekeerd uit de dood om hem te vermoorden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

Heb het verhaal van Edgar Allen Poe "The Black Cat" een tijdje terug gelezen.

Het was wel een fijn verhaaltje, maar ik begrijp niet dat Hoffmann het heeft kunnen rekken tot 73 minuten.

Net zoals "The house of Usher", dat ook lang duurt.

Een leuk verhaal om te verfilmen zou The Bug (of goudkever) zijn, ook van den Edgar Allen Poe.

avatar van ToNe

ToNe

Elementen uit The Black Cat komen vaker terug in een aantal films, zonder dat zij nauw het verhaal volgen.

Fulci refereert ernaar in Seven Notes in Black en maakt daarna zijn versie van The Black Cat.

Een andere giallo, Your Vice is a Locked Room... geeft er een andere 'spin' aan, maar blijft herkenbaar.

Zo zijn er nog meerdere filmmakers die hun Poe-voorliefde laten terugkomen, getuige van de vele The Pit & Pendulum,The Black Raven en The House of Usher verfilmingen.

Hetzelfde met H.P. Lovecraft...

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Kennelijk de minst bekende adaptatie van The Black Cat. De versie uit 1934 leek me enkel een losse adaptatie want die ging eigenlijk niet om een kat. Fulci maakte er ook een versie van een soort giallo, murder mystery in de jaren 80 waar de kat al een belangrijker rol speelde. Dan zag ik nog Tales of Terror, waarbij The Black Cat een van de verhalen was. De versie van 1966 is eigenlijk de adaptatie van Tales of Terror maar dan een langspeelversie en zich afspeelt in de moderne tijd (jaren 60). Ik vond deze de leukste versie. Voor een film uit 1966 en in zwart/wit heeft het een aantal brutale scènes die vrij grafisch zijn. Het geheel is lekker rauw, de protagonist die door invloed van de zwarte kat waanzinnig wordt is zeer overtuigend. Waarschuwing wel aan mensen die niet tegen dierenleed kunnen. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat geen dieren hebben geleden voor de film, een aantal scènes zijn niet prettig voor dierenliefhebbers (vooral dan kattenvrienden hetgeen ik ook ben). Donkere naargeestige film met een lekkere vaart, goed gebracht ondanks een duidelijk laag budget en geen grote namen.