• 9.372.496 stemmen

Geregisseerd door: Billy Wilder

Met onder meer: Jack Lemmon, Shirley MacLaine en Lou Jacobi

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Irma la Douce

"A story of passion, bloodshed, desire and death... everything, in fact, that makes life worth living."

De naïeve Franse politieagent Nester Patou wordt naar een rosse buurt overgeplaatst. Nadat hij ziet wat er allemaal aan de gang is belt hij het station om een inval te organiseren, om zo alle dames in de bak te kunnen gooien. Dit leidt echter tot een verstoring van het goed georganiseerde systeem dat de politie en de pooiers hebben. Nester wordt ontslagen, gaat zich bezatten in een bar, raakt bevriend met Irma en slaat haar pooier in elkaar, wat als gevolg heeft dat hij haar nieuwe pooier wordt. Nester vindt het maar niets dat Irma naar andere mannen moet, en verzint een plan.

avatar van Ibrahim

Ibrahim

Een van mijn favoriete films een film met een mooie sfeer.

avatar van Eva

Eva

Ik vind de film ook leuk, ook al heeft Wilder beter gedaan. Wilder zelf was uiteindelijk niet te spreken over deze film. Onterecht, vind ik.

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Ik vind deze film een stuk minder dan de andere film van Wilder die ik gezien heb. De film heeft een beetje een raar sfeertje dat ik niet goed vind uitpakken.

avatar van Ramon K

Ramon K

Irma La Douce is een hele aardige film. Lemmon en MacLaine lijken veel plezier in hun rollen te hebben, maar ze worden in mijn ogen overschaduwd door de hoteleigenaar(ik weet de naam van de acteur niet uit mijn hoofd). Het vertelde verhaaltje is zeer aardig maar de grappen voelen ouderwets aan (brave humor, herhalende grappen) en de film is erg langdradig. Ook is de film een beetje onevenwichtig in zijn opzet..(zo wordt alle vrolijkheid in 1 klap onderbroken door een onverwacht dramatisch moment....iets wat niet echt in de film past) Toch maken de vrolijkheid, aankleding, decors, sfeer en goede rollen veel goed....ik geef 3 sterren.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ramon K schreef:

Das toch een stijl-kenmerk van Wilder.?

En eentje die ik erg waardeer.(en niet afwaardeer)

avatar van gotti

Uiterst vermakelijk en erg geestig. Wilder nadert mijn favorieten top 10...

avatar van Busio

Busio

Wie kan mij vertellen wie de muziek geschreven heeft over deze film? (Irma al Douce)

IMDB zegt: André Previn

avatar van james.dean

james.dean

Wie snapte het einde,waar je een ander Lord x ziet.???

avatar van otherfool

otherfool

Zeer teleurstellende Wilder, met een nietszeggend verhaaltje dat zich werkelijk veel te traag voortbeweegt. Zelfs held Lemmon kan deze niet redden.

1,5*.

avatar van ap1947

ap1947

Voor mij een van de beste Wilder films met een uitstekende Jack Lemmon en Shirley MacLaine.

Je kunt het geloven of niet, maar deze film is een van de meest succesvolste film die ooit in ons land heeft gedraaid.

Meer dan 2 miljoen kaartjes waren er in die tijd van verkocht. De film deed het indertijd nog beter dan b.v. Sound of Music, de James bondfilms etc.

avatar van euroburger

euroburger

We kunnen deze film niet gaan zitten afkraken op zaken die in die tijd gewoon gangbaar waren: 'brave humor' en 'ouderwetse grappen' ? Ik zie dit soort opmerkingen in postings voorbij komen en wie kan het dan nalaten even te reageren....

Ouderwetse humor is actuele humor uit de tijd dat deze film verscheen, echt? ja echt.

Brave humor is humor die als algemeen maximum geldt in een bepaalde tijdsgeest. Allemaal vrij logisch , in mijn ogen een heerlijke film, die in die tijd toch zeker enige opschudding teweeg bracht, gezien de onderwerpen die aan bod komen.

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

er is hier ook een 'Turkse' versie van gemaakt. de Turkse benaming is 'Sekerpare' voor diegene die vergelijkingen wil maken met 'Irma la douce' moet zeker die film bekijken..

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

euroburger schreef:

Volledig akkoord. Ik heb er ook van genoten. Een ouderwetse romantische komedie.

Op en top feelgood!

Net als in The Apartment (ook Wilder) een superleuke Shirley MacLaine. En ook hier weer als tegenspeler Jack Lemmon.

Lou Jacobi als Moustache is een van de leukere types. Je zou willen dat elk café nog zo'n barman heeft.

(imdb trivia: Wilder wanted Charles Laughton as Moustache, but he was suffering from cancer and died soon after.)

De film duurt opmerkelijk lang. Voor dit verhaal niet nodig geweest, maar ik vind het geen nadeel hier.

De film is geheel in de studio opgenomen. Dit is een film waarbij dat niet uitmaakt. Het heeft wel iets charmants. De bar, het appartement, het hotel en de markt, het ziet er allemaal erg leuk uit.

(imdb trivia: The sprawling $350,000 Rue Casanova set took three months to build and included 48 buildings and three converging streets.)

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Ik was echt even toe aan een film om mee te kunnen lachen, om vrolijk van te worden. En dat lukt met Irma la Douce heel goed. Maar Billy Wilder heeft me dan ook nog nooit teleur gesteld en ook deze keer niet.

Nog even over die kleuren, wat zijn die weer mooi! Het valt me op, dat ik steeds vaker de Technicolor-kleuren zo bewonder, wat is daarmee dat het zo bijzonder is, en waarom wordt dat eigenlijk nooit meer gebruikt? Ik vind het echt prachtig.

avatar van FisherKing

FisherKing

james.dean schreef:
Wie snapte het einde,waar je een ander Lord x ziet.???

That's another Story

Vermakelijke Wilder in prachtige kleuren geschoten, voornamelijk studiowerk, maar ook met prachtige beelden in het begin van de film van Parijs.

De (dubbel)rol van Jack Lemmon en de rol van Shirley Maclaine zijn erg indrukwekkend.

Lou Jacobi als Moustache speelt hartveroverend. Mooi om te zien hoe Nestor ook zijn vocabulaire overneemt.

Het "speelse" naakt zal wel oorzaak zijn dat deze film zo lang heeft gedraaid.

Als een Wilder(Diamond)-script toch wat minder, want voorspelbaar, gelukkig heeft ie er geen Musical van gemaakt (wat het originele stuk wel was)

avatar van marractim

marractim

Hoi allemaal, ik heb een vraagje over deze film van Irma la Douche uit 1963..

Is deze film ook op DVD verkrijgbaar met Ned. ondertiteling?, zoja waar ?, Ik ben nu al 2 jaar bezig om de film te bemachtigingen, maar zonder resultaat. Is er iemand die het misschien weet.

Alvast veel dank.

avatar van Sander2

Sander2

De Britse DVD heeft Nederlandse ondertiteling. Als je een creditcard hebt, kun je hem het beste hier bestellen. En anders is dit de goedkoopste site.

avatar van marractim

marractim

Sander2, veel dank voor je informatie, ik heb hem besteld bij de 1e in je berichtje.

avatar van mister blonde

mister blonde

Erg vermakelijk weer. Eerste kleurenfilm van Wilder die ik zie en ook met Technicolor kon ie erg goed overweg. Kleurgebruik ziet er prachtig uit. Schitterende sets ook. Film kan mee met een Some Like it Hot, the Apartment of One, Two Three.

Wat Wilder heel goed kon, was een krankzinnig verhaal (politieagent wordt pooier, pooier houdt met een truc zijn vriendinnetje van de straat, truc werkt niet en Lemmon vermoord zijn niet bestaande alter ego, wordt beschuldigd van moord op dat alter ego, belandt in de gevangenis, ontsnapt, bewijst op bizarre manier zijn onschuld en de film eindigt met Lord X die wellicht toch echt bestaat...) geloofwaardig maken. Erg knap.

Erg geestige momenten, goed geacteerd en heel veel vaart. 4 sterren. Nog steeds geen Wilder gezien, die ook maar een beetje minder was.

avatar van Scorpio11

Scorpio11

Voor de zoveelste maal gezien. Blijft een toppertje.

avatar van Spetie

Aardige film van Wilder met een hoop vaart en een paar goede hoofdrolspelers. Vooral Shirley MacLaine is erg leuk en vorlijk en ook Lemmon lijkt duidelijk plezier in zijn rol(len) te hebben. Het verhaaltje is best origineel en de kleurenpracht van deze film mag er zijn. Toch had ik bij deze film, net als bij Some Like it Hot het probleem dat ik de grappen soms wat gedateerd over komen en daardoor lang niet allemaal even geslaagd zijn. Ook gaat de film wat lang door richting einde, waardoor deze wat langdradig overkomt. Toch ademt de film een leuke sfeer uit en is het bij vlagen best vermakelijk, al wordt het niveau van eerdere films van Wilder (One Two, Three, Stalag 17, Sunset Blvd.) nooit gehaald. Een voldoende kan ik er echter makkelijk aan kwijt.

avatar van erwku

erwku

Irma la Douce kan ik alleen maar omschrijven als; onwaarschijnlijk idioot.

Alleen Wilder kan mij overtuigen mee te gaan in de ontzettend idiote scènes en onlogica. Een film die voor mij een meesterwerk is, omdat het alle grenzen van het acceptabele overschrijdt en ook nog eens een aandoenlijke romantische komedie is. Een combinatie dat normaal gesproken gewoon niet kan werken.

Bij het wederzien heb ik me helemaal stuk gelachen om het werkelijk gouden koppel Shirley Maclaine en Jack Lemon .

Wie een komedie wil zien waarin karakter nog een beetje logisch redeneren zit hier helemaal fout.

Aanstekelijke muziek btw,

maar thats another story,

avatar van Sutherland

Sutherland

Wat een heerlijke film was dit, ik heb genoten! Dat kwam mede door Jack Lemmon, wat speelt hij zijn (dubbel)rol toch goed. Billy Wilder weet een mooie sfeer neer te zetten en ieder personage is goed uitgewerkt.

De tijdsduur vloog voorbij, ik vond het jammer dat ie afgelopen was.

Deze film mag best in de top 250, of tenminste in de tip!

Oh ja, net na het kijken van de film, kwam ik hem tegen op de Duitse tv. Eeuwig zonde die nasynchronisatie!

avatar van Friac

Friac

Mooie studiofilm die heerlijk ouderwets aanvoelt, met sprankelende Technicolorkleuren, flitsende dialogen en charmante grapjes. Jack Lemmon is fantastisch als Nester Patou en allicht nog beter als Lord X (misschien een rare vergelijking, maar ik moest bij de scènes met Lord X vaak denken aan Lemmon als de voorloper van Jim Carrey).: heerlijk hoe hij met dat Engels accentje en typisch Britse woordenschat speelt.
Voorts een erg fijn verhaaltje met een wat mij betreft behoorlijk "stoute" insteek (het komt toch weinig voor dat Hollywoodfilms focussen op pooiers en prostituees als vrolijke bende), wat de energie van de film alleen maar ten goede komt.
Eén puntje waar ik me wel aan stoorde:Het is enorm raar dat Irma Lord X nooit op straat zag verschijnen, aangezien ze er quasi recht op uitkijkt. Dit hinderde toch een beetje de storytelling voor mij, jammer dat Wilder er niet aan dacht om dat luik elders te plaatsen zodat het allemaal iets geloofwaardiger overkwam. .
Het einde vond ik ook een tikkeltje overbodig, maar zal allicht een beetje bij de algemene gekheid van de film horen. In het algemeen absoluut weer een aangename komedie van filmgenie Wilder.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Een heerlijke feelgood van Wilder.

Een op en top spelende MacLaine èn natuurlijk Lemmon die altijd goed was.

Weer even herzien, en ik moet zeggen.....hij word er steeds leuker op.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Maakte Billy Wilder dan werkelijk van die goeie films? Ja, dat kon hij, al is mijn mening over de regisseur wel wat naar beneden gegaan, aangezien zijn laatste twee films me toch wel teleustelde. Enigzins wel grappig dat er een trappetje naar beneden is, van de Wilder films die ik zie. De eerste twee films die ik van Wilder zag kregen vier sterren (Stalag 17 en Sunster Boulavard). Nummer drie kreeg drie en een halve ster (Some Like it Hot)enzovoort.....

....Inmiddels was Irma la Douce de vijfde film die ik van Billy Wilder zag. Waar nummer vier (The Apartment) nog enigzins onderhoudend was, is deze film helaas best wel matig. Wilder slaagt erin om in al zijn films altijd wel een sterke sfeer te creeren, zo ook in deze film. Dat was zeker een van de hoogtepunten. De parijse ´´wallen´´ om het zo maar even te zeggen wordt erg mooi weergegeven. Kleurgebruik ziet er allemaal ook goed uit, de film had dan ook niet in zwart-wit geschoten moeten worden.

Wat in dan apart vond is dat een redelijk simpel verhaal in zo´n lange speeltijd moet worden gestopt. Had makkelijk een half uur afgekund, zo werd het af en toe flink saai en ging mijn blik regelmatig richting de klok. Jammer, want de film begon best aardig, maar kon dat niveau absoluut niet vasthouden. Normaal gesproken heb ik dat niet, maar soms vond ik de humor ook erg oubollig. Verhaal was dan wel aardig, maar nogmaals, waarom was er zo´n lange speelduur voor nodig.

Jack Lemmon en Shirley Maclaine redden de film dan nog een beetje. Begin toch langzamerhand een beeje een zwak voor die twee te krijgen. Vooral Lemmon zie ik erg graag spelen en mag zich nu toch wel een beetje tussen favoriete acteurs scharen. Hij zet hier weer een lekker druk typetje neer. Maclaine deed het trouwen ook prima. Ook haar zie ik graag acteren. Volgens mij was dit samen met The Apartment de enige film waar zij naast Lemmon te zien is. Jammer, want ik vind het een erg leuk acteerskoppel.

De film heeft mij dus erg teleurgesteld. Hoop binnenkort echt weer eens een leuke Wilder te zien. Heb The Fortune Cookie en The Seven Year Itch nog liggen. Het zal leuk zijn als die wat beter zijn dan dit. Eindconclusie is dat deze film gewoon te lang duurt, en daarmee af en toe flink saai wordt. De sfeer is dan wel goed, en ook het acteerskoppel Lemmon Maclaine doen het uitstekend. Zonder die twee zou hier waarschijnlijk nog een lagere score staan..

2*, god laat de volgende Wilder film goed zijn.

avatar van Spetie

simonvinkie schreef:

2*, god laat de volgende Wilder film goed zijn.

Ga voor Double Idemnity, op zeker dat die goed is. .

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Ja ik weet het, maar kan hem alleen nergens vinden. Die film wil ik echt graag zien.