menu

One, Two, Three (1961)

mijn stem
3,70 (249)
249 stemmen

Verenigde Staten
Komedie
115 minuten

geregisseerd door Billy Wilder
met James Cagney, Horst Buchholz en Pamela Tiffin

C.R. MacNamara (Cagney), een in West Berlijn gestationeerde hoge pief van Coca Cola, dient een oogje in het zeil houden als de dochter van zijn baas op bezoek komt. Als hij er achter komt dat ze niet alleen verliefd is geworden op een jonge woeste communist uit Oost Berlijn, maar ook nog eens met hem getrouwd is, denkt hij dat hij zijn carrière vaarwel kan zeggen. Hij ziet nog maar één uitweg: hij zal de jonge rebel moeten omvormen tot een geschikte schoonzoon. Er is echter nog een probleem: zijn baas staat binnen 24 uur bij hem op de stoep.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=mwPqbnKXTLY

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
4,0
Wilder moest inderdaad uitwijken naar München voor filmopnames, vanwege de bouw van de Berlijnse muur:

Wilder was shooting in Berlin the morning the Wall went up, and the crew had to move to Munich. When the movie opened that December, the writer-director appended this preface: “On Sunday, August 13th, 1961, the eyes of America were on the nation’s capital, where Roger Maris was hitting home runs #44 and 45 against the Senators. On that same day, without any warning, the East German Communists sealed off the border between East and West Berlin. I only mention this to show the kind of people we’re dealing with — REAL SHIFTY.”


Tijdens het kijken moest ik - net als velen hierboven - vaak denken aan screwball films, zoals His Girl Friday. Maar One, Two, Three is twintig jaar later gemaakt en gaat verder dan dat. De maatschappelijke context van de Koude Oorlog loopt als een rode draad door het ironische script. De film is relatief simpel geschoten, met een paar uitzonderingen zoals de hilarische scène in het Oost-Berlijnse hotel.

De spitsvondige dialogen zijn erg intens en soms iets te bijdehand, maar het is erg knap hoe Wilder het niveau tot aan het einde behoudt. De personages worden duidelijk naar een hoger plan getild. Na anderhalf uur gaat alles zelfs nog een versnelling omhoog, wat ik iets teveel van het goede vond.

De dominante James Cagney had het overigens niet zo op zijn ambitieuze collega Horst Buchholz:

"this Horst Buchholz character I truly loathed. Had he kept on with his little scene-stealing didoes, I would have been forced to knock him on his ass, which I would have very much enjoyed doing."

avatar van gauke
3,5
Een ouderwetse, vrolijke, cynische, politiek satirische, vlot vertelde, maar ook wel vederlichte klucht (met de gebruikelijke chaos en conflicten), met een parodie op de heersende koude oorlog, waarin de strijd tussen het kapitalisme en het communisme op de korrel werd genomen. Vooral het middendeel was minder grappig.

lezertje
James Cagney ervaarde het draaien van deze film zo negatief, dat hij zich terugtrok uit de filmbusiness en 20 jaar later een cameo accepteerde in 'Ragtime'(1981). (Bron: Imdb).
Een, twee, drie (1961) - Trivia - IMDb.

lezertje
James Cagney is weergaloos in deze komedie uit de tijd dat komedies nog echte komedies waren. Hert tempo van de film is moordend en de setting, het grootste deel van de film speelt zich af in het kantoor van Cagney, verraad de bron: een toneelstuk van Ferenc Molnar. Regisseur Billy Wilder was samen met zijn vaste schrijver I.A.L. Diamond verantwoordelijk voor het sublieme script.

avatar van Chainsaw
4,0
Tweede kijkbeurt en eveneens enorm goed bevallen. Het is even inkomen, maar One Two Three wordt gaandeweg steeds leuker en leuker. En steeds sneller, tot op een moment waarop alles echt in een razend tempo voorbij vliegt. Billy Wilder geeft ons - zoals geen ander dat kan - een achtbaanrit van jewelste; men rent en vliegt door het beeld en de scherpzinnige dialogen en beledigingen volgen elkaar in een ongekend hoog tempo op. Je moet niet vies zijn van klucht-achtige films, karikaturen en voortdurend schreeuwende personages, maar vervelen is er in ieder geval niet bij.

4 sterren.

avatar van de grunt
4,0
Dit is klasse Eureka!


3,0
Jammer jammer jammer.... Dit vind ik nou echt zo'n film die schreeuwt om in kleur opgenomen te moeten worden. Helaas een zwart-wit opname, wat de hilariteit en de vele vrolijke momenten tekort heeft gedaan wat mij betreft. Kleur had deze film een hele zet extra gegeven om tot een compleet kijkfeest te worden.

avatar van kos
4,0
kos
Enorm oneens!

Gast
geplaatst: vandaag om 05:11 uur

geplaatst: vandaag om 05:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.