• 9.372.317 stemmen

Met onder meer: Evald Aavik, Mait Merekülski en Ülle Toming

Gesproken taal: Ests, Latijn en Russisch

Releasedatum: 2 maart 2000

Plot Georgica

'Gelukkig is hij die de oorzaken van de dingen kent'. Er was een eiland met mensen, met boten aan haar kust, op haar zee. En er was de kerk en de zondagsdienst. Er was vee en de mensen leefden. Er waren de stemmen van de mensen en de dieren. Het raakte verlaten, leeg... en Amen. De hoofdpersoon van Georgica is Jakub Luukas. Voor de Eerste Wereldoorlog verkondigde hij het Woord Gods onder de heidense zwarten. Nu, in de jaren na de Tweede Werldoorlog, is hij de zeventig gepasseerd, en bevindt zijn preekstoel zich in de ruïnes van de kerk van het eiland waar hij geboren werd. Zijn gemeente bestaat uit een drietal bijenkorven en een oud paard. Jakub is eigenlijk de bewaker van het eiland dat gebruikt wordt als artilleriedoel schietbaan. De enigen die er komen, zijn gedoemd te sterven. Zo ook het stommme jongetje, dat op het eiland komt; wanneer hij probeert te spreken komt er niet meer dan een hoog gepiep uit. Zijn pogingen leiden tot toevallen waarin hij in gedachten weer bij zijn moeder, die in de haven woont - de plaats waar niemand blijft.

avatar van The Eye

The Eye

Ten eerste: Ichi, bedankt voor het lenen.

Bijzonder filmpje dit, moeilijk vat op te krijgen. Wederom valt het immens mooie kamerawerk van Kotov op. De prachtige sepia-beelden, als herinneringen van vroeger zijn zeer mooi. Ook de licht-pornografische beelden, krijgen een naargeestige sfeer door het gebruik van sepia. Het verhaal komt zeer langzaam op gang, maar vertelt uiteindelijk wel een verhaal. Er zit een duidelijk spirituele lading in de film, maar het geheel is allemaal moeilijk te behapstukken. Hierdoor ook moeilijk een cijfer te geven. Misschien toch maar een 3,5 voor de lef om een film als deze te maken.

avatar van jtsterkenburg

jtsterkenburg

onwaarschijnlijk meesterwerk, wellicht de mooist gefilmde film die ik ooit zag en doordrenkt van onderbewuste hints en poëzie. Het eerste bedrijf vond ik het zwakste waarin de hoofdpersoon me een iets te luide en actieve stem had, wat ik niet echt associeer met iemand die jarenlang alleen op een eiland woont. Maar dat is eigenlijk ook het enige minpuntje want daarna lijkt de hele film zich verder in droomtoestand af te spelen, het voelt ook echt als een droom met vlagen van beelden en mistige en mysterieuze landschappen en gebeurtenissen. De sepia beelden zijn inderdaad ongeëvenaard. Verplichte kost voor Tarkovsky liefhebbers, hoewel het minder een filosofisch vehikel is en meer een menselijk verhaal.

Filmische Sereniteit.