• 9.372.317 stemmen

Geregisseerd door: William Malone

Met onder meer: Klaus Kinski, Wendy Schaal en Diane Salinger

Releasedatum: 31 december 1985

Plot Creature

"It's been sleeping peacefully on a moon of Saturn for 2000 centuries ... until now!"

Een team van wetenschappers komt aan op een afgelegen, koude planeet om een oud, onbekend voorwerp te onderzoeken. Ze ontdekken dat de Duitse vijanden daar al geland zijn. Wanneer ze hulp willen vragen, omdat hun landing mislukt is, vinden ze alleen dode lichamen van de Duitsers, die mogelijk afgeslacht zijn door bepaalde wezens. De rust van de wezens is verstoord en ze gaan nu achter de wetenschappers aan...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Mike Davison

Astronaut #1

Concord Technician #1

avatar van Justice4All

Justice4All

Eén van eerste Klaus Kinski films die ik heb gekeken. Als ik weer deze film ga kijken kan ik het zeker veranderen in 1/2 ster. Maar ik hou het op 2,5 *.

avatar van kungfuzombie

kungfuzombie

Wil hem zelf ook graag nog eens zien, is erg lang geleden.

Hier kun je de originele Amerikaanse poster kopen (en die is wel even wat beter dan die hier staat afgebeeld!)

avatar van Aapje81

Aapje81

Stupide kopie van Alien. Alleen omdat Kinski erin zit krijgt hij niet de laagste score. Voor mensen die van derderangs jaren tachtig horror houden kan deze nog wel geschikt zijn.

avatar van Reinbo

Gister herzien. Inderdaad schaamteloze kopie van Alien, die langzaam op gang komt. Effecten zijn wel erg goed en bloederig. Kinski is altijd fijn om aan het werk te zien. 3,5 blijft staan.

avatar van Boeikens

Boeikens

Inderdaad vrij pure copie van Aliën dus weinig origineel maar toch redelijk goede FX en wat gore. Dus als tussendoortje zeker niet slecht.

avatar van baspls

baspls

Ben hier wel benieuwt naar. Die poster ziet eruit alsof hij door de nederlander Tais Teng is gemaakt.

avatar van EVIL '84

EVIL '84

Andere cover:

Creature

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Ach.... kon er eerlijk gezegd wel mee leven, dit pulpwerkje. Kinski heeft echt een kop voor dit soort werk. The eighties high tide.

avatar van Vascago

Vascago

Best aardige aliencloon wat mij betreft.

avatar van Collins

Collins

Een Alien kloon van de goedkope en de langdradige soort.

De film is met veel overbodige dialogen en langgerekte spannende scènes te lang. Eigenlijk heeft de uitwerking van het verhaal onvoldoende inhoud voor een film van 97 minuten. Ik denk dat het verhaaltje heel goed in drie kwartiertjes verteld had kunnen worden. De filmbeleving zou in dat geval spannender en intenser zijn geweest. Nu bestaat een groot deel van de film uit lange donker gefilmde scènes die zich in een dikke laag mistige rook of in een schemerige omgeving afspelen. Aangezien het erg lastig is om in de rook en de schemer dingen te onderscheiden, zijn dergelijke scènes al snel vervelend. Na het optrekken van de mist of het aanfloepen van de verlichting blijkt trouwens vaak dat alle commotie om niets is geweest. De enige functie van de scènes lijkt dan ook te zijn om de speelduur te verhogen.

De decors zien er nog wel aardig uit. De maan Titan zou heel goed de maan Titan kunnen zijn. Het interieur van de ruimteschepen heeft een fijne koude en beklemmende uitstraling. Ook goed. De bedieningspanelen ogen daarentegen nogal goedkoop en zien er uit als een samengeraapt zootje knipperend en blinkend schroot.

Er zijn acceptabele personages. Er is een prima monster. Geen man in een pak in ieder geval. Ook fijn aan de film is het redelijke gehalte aan bloed en gore. Het monster zorgt in dat opzicht voor veel vreugde. Wel staat het monster opvallend vaak verdekt opgesteld in flarden rook en schemerige verlichting (waarschijnlijk om de manco’s aan het beest te verdoezelen) maar dat mag de pret niet drukken. Het werkt.

En dan is er natuurlijk nog Klaus Kinski. Ondanks dat zijn rol in wezen slechts bestaat uit het spuien van seksistische opmerkingen en het vertonen van aanstootgevend gedrag is het een prachtrol.

Hij schijnt zich met dat obscene gedrag trouwens niet beperkt te hebben tot zijn rol in de film. Ook buiten de opnames liet hij zich niet onbetuigd. Tenminste als je regisseur William Malone mag geloven, die het werken met Kinski als erg lastig heeft ervaren.

Matige film. Maar ja, de film bevat ook weer net te veel leuks om hem finaal af te kraken.

avatar van Noodless

Noodless

Sciencefictionhorrorfilmpje met Klaus Kinski, dat wil je wel zien. Niet alleen in de film komt hij als een irritant personage over met zijn seksistische opmerkingen en obscene gedrag, maar ook buiten de set was hij volgens de regisseur in zijn element.

De decors vallen wat tegen, heel eenvoudig en goedkoop ogend. De regisseur heeft meer aandacht gehad voor het monster en de gore. Het monster ziet er wel degelijk uit en de film bevat wel een aantal bloederige momenten. Het verhaal weet weinig te boeien en dat heeft vooral te maken met de makke personages en de uitwerking ervan. Zo is er een plotgat naar het einde toe om u tegen te zeggen wanneer Melanie (Diane Salinger) na de climax heel leuk het ruimteschip terug binnen wandelt waarop de overlevenden zich afvragen waar zij zolang is weggebleven. Het antwoord luidt : ik was verdwaald en vond de weg niet meer terug. Beetje naakt komt ook even om de hoek kijken. 5/10

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Vrij slechte Alien ripoff... Ik herinner me dat de affiche maandenlang op het venster van de videotheek geplakt was in de jaren 80. Er zijn heel wat redenen om deze vergeten film niet te bekijken... Maar zijn er dan reden om deze wél 's op te leggen? Welja, toch een paar kleine dan. Deze film moet je ten eerste met de volumeknop open bekijken, want het is vooral naar geluid toe dat Creature enkele troeven heeft. De ruimtevaarders zitten op Titan, een maan van Jupiter, waar het onophoudelijk stormt, en dat hoor je ook voortdurend. Ook die vele bliepjes zijn fun in deze film. Klaus Kinski banjert hier wat rond. Veel stelt hij niet voor. Schieten nog enkele zeldzame bloederige scènes over en een monster dat je nooit in zijn geheel te zien krijgt (volgens mij een man in een pak). Geen film die ik opnieuw zou bekijken maar helemaal afkraken doe ik ook niet.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Noodless schreef:

Haha, ja inderdaad. Lachen

avatar van joolstein

joolstein

Creature is in wezen een manusje van alles en een allegaartje van andere genre-films. Een knock-off die eigenlijk alles prima doet maar niets springt er ook echt uit. De bemanning aan boord van het archeologische onderzoeksschip Shenandoah is op zoek naar grondstoffen op de Titan-maan van Saturnus. Ze ontdekken dat er een buitenaards wezen op de planeet is en er ontstaat een race om van de planeet te ontsnappen voordat iedereen wordt gedood. Ja er zijn elementen uit Alien, maar ook elementen rechtstreeks uit The Thing en op een gegeven moment verwijst Beth Sladen zelfs rechtstreeks naar The Thing From Another World. De film is bekwaam geregisseerd door William Malone en die werkt hard met wat hij heeft zoals; met de stem van de moeder van 'American Dad' in een Ripley light-rol. De alien is een behoorlijke tijd in de schaduw verborgen en pas aan het einde is er de grote onthulling, wat best bevredigend griezelig was. Er zijn een paar goede spannende momenten en enkele geweldige praktische gore-effecten. Speciale effecten die worden verzorgd door genre-veteranen Doug Beswick (zowaar van het vervolg; Aliens, The Howling, Darkman, Ticks enz.) en Michael McCracken (Silver Bullet, Leviathan) Het leent of steelt (het is maar hoe je het wil zien) uit een heleboel betere films, maar het doet dit met groot plezier. Wat mij betreft, slaagt het er dan ook prima in om een ​​effectieve B-film te zijn.