• 9.372.586 stemmen

Therese and Isabelle (1968)

Drama / Erotiek | 118 minuten

Genre: Drama / Erotiek

Oorsprong: Frankrijk / Verenigde Staten / Nederland

Geregisseerd door: Radley Metzger

Met onder meer: Essy Persson, Anna Gaël en Simone Paris

Gesproken taal: Frans en Engels

Plot Therese and Isabelle

Op het leven van Violette Leduc gebaseerde film over een meisje dat op een katholieke meisjesschool terecht komt en daar verliefd wordt op een klasgenote.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Thérèse's mother

Mademoiselle Le Blanc

The Madame

Monsieur Martin

Mademoiselle Germain

ichi

Dit schijnt soft porno te zijn van grootste kaliber. Zogenaamd verantwoord. Als ik zo de berichten en reviews leesop imdb en allmovie.com dan ben ik toch wel erg nieuwsgierig. In de jaren zeventig maakte Metzger onder pseudoniem Henry Paris net zo verantwoorde hardcore porno, als in The opening of Misty Beethoven.

FisherKing

Nou; als ik sommige reviews lees:

1) In zwart-wit

2) Schoolmeisjes zijn duidelijk achter in de 20

3) Geen verhaal.

4) en als allerbelangrijkste, er is geen naakt.

Weinig verlokkende argumenten. Vooral dat laatste

ichi

Mmm, jammer. Balen. Ik mag aannemen dat dat niet geldt voor zijn latere films. In ieder geval niet voor zijn films onder pseudoniem Henry Paris.

FisherKing

The Opening of Misty Beethoven staat bekend als 1 van de allerbeste films van het genre ! Prijswinnend

ichi

:d Ja, spot er maar mee, of doe je dat nou net niet(?). Meneertje Metzger poepte er eind jaren zeventig ook nog een normale film uit, The Cat and the Canary, en echt slecht schijnt die niet te zijn. En ja...ik zoek een esthetisch excuus om mijn passie voor het hardere werk te propageren :d

FisherKing

Nee, was vrij serieus bedoeld hoor!

avatar van Fransman

Fransman

Een hoop geneuzel hier in 2004 van ene ichi en FischerKing, die alleen vergeten waren wat zinnigs over deze film te vertellen. Want dat is toch de bedoeling van MovieMeter, heb ik begrepen. De film is dat zeker waard. Regisseur Radley Metzger mag dan de nodige hardcore gemaakt hebben, met deze film had hij duidelijk andere bedoelingen. Het is een ingetogen zwart-witfilm over een vrouw die terugkeert naar de school/internaat waar ze in haar jeugd een liefdesaffaire had beleefd met een medescholiere. Terwijl ze ronddwaalt in de lege ruimten en klaslokalen komen de herinneringen boven aan die liefde die ze kennelijk haar hele leven met zich heeft meegedragen.

Het is een verhaal van Violet Leduc, uit de jaren vijftig, dat toen in de ban werd gedaan vanwege de openlijke beschrijvingen van de lesbische liefde en seksualiteit. Hoewel de film bol staat van de erotiek en vooral van de erotische spanning tussen de meisjes, gaat het in deze film om veel meer. Om je eigen plaats in het leven te vinden, om relaties met ouders, om de vrijheid je eigen keuzes te kunnen maken. Het meest navrante van de film vond ik het moment waarop de nieuwe man van haar moeder van Therese eist dat ze hem 'vader' noemt.

Het is dan ook een film van 'opstand', van rebellie, van je vrij willen maken, van ouders, van opvoeders, van gezag. Natuurlijk niet vreemd voor een film uit eind jaren zestig. Deze film heeft niets met softcore te maken. Het liefdesspel van de meisjes is vooral te zien op de gezichten. Slechts één keer een blote borst in beeld. Meer dan genoeg, want de film zindert van de erotiek en heeft geen bloot nodig. Metzger laat zien dat hij een knap filmer was en dat suggestie vaak veel meer inpact heeft dan platte beelden.

Sommige kijjkers hebben het slot niet begrepen, zag ik op IMDb. Dan hebben ze zelfs de hele film niet begrepen en ook niet waarom Therese op latere leeftijd terugkeert naar die school. Sommige kijkers waren ook een beetje boos dat er geen happy end was voor Therese en Isabelle. Ja hoor, voor upperclass meisjes in de jaren vijftig. Maar zo'n reactie bewijst wel dat je een dijk van een film hebt gemaakt.