• 9.374.123 stemmen

Met onder meer: Bram van der Vlugt, Petra Laseur en Anneke Blok

Gesproken taal: Nederlands, Duits en Engels

Releasedatum: 13 december 2001

Plot Familie

Film over het wel en wee van een familie, waarvan moeder Els sinds twee jaar weet dat ze kanker heeft. Er resten haar nog enkele maanden. Om nog een keer 'leuk' samen te zijn organiseert vader Jan een laatste familiereünie in Oostenrijk. Met tegenzin begeven hun kinderen, de maatschappelijk geslaagde zoon Nico met zijn kwebbelige vrouw Sandra en de zweverige dochter Bibi met haar als schrijver mislukte echtgenoot Von, zich richting een chalet in het besneeuwde Tirol. Terwijl de spanningen tussen Sandra en Nico in de auto al oplopen slaat dit sfeertje in het chalet al snel over op de rest van de familie, waarbij alle demonen uit het verleden uit de kast worden getrokken. In een dronken bui zorgt Nico ervoor dat de situatie escaleert. Terwijl iedereen met elkaar in de clinch ligt, zorgt moeder Els voor een verrassing.

Ik kom net uit de bioscoop (Springhaver). Er was na afloop een 'publieksdiscussie' met de regisseur, de scenarioschrijfster en een actrice.

Peter van Bueren van de Volkskrant leidde de discussie en Jos Stelling was er ook. De discussie was niet altijd even interessant, maar het was wel leuk om er bij te zijn.

Ik vond de film overwegend erg goed. Af en toe waren de dialogen en scènes wat te zwaar aangezet, maar 't was niet zo storend.

Het duurde wel even voordat ik echt in de film zat. De acteerprestaties zijn erg goed. De film wordt in de pers redelijk vaak vergeleken met Festen. De thematiek is inderdaad vergelijkbaar: een familie die bijeenkomt voor een speciale gelegenheid en de spanningen lopen hoog op, simpel gezegd. Tijdens het kijken heb ik niet steeds aan Festen gedacht, dus dat vond ik niet zo erg.

Ik heb me een paar keer kapot gelachen. Veelal om pijnlijke situaties of dingen die je zelf herkent. Er zit bijvoorbeeld een zweverig typetje in (Bibi) dat zich bezighoudt met chakra's en andere spirituele zaken.

avatar van otherfool

otherfool

Sterk geacteerd en schrijnend drama over een familie dat elkaar en vooral zichzelf tegenkomt tijdens een vakantie in de bergen. Hoewel soms ietwat over the top één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren.

3* voor deze film van de afgelopen week overleden regisseur Van de Sande Bakhuizen.

avatar van plano

plano

Een film van Nederlandse bodem die wel het één en ander weg heeft van Festen (1998). Een film die het tot het toneel heeft geschopt, (sprake heeft gehad van?) een Engelse verfilming en bij vele mensen bekend is in de Nederlandse film geschiedenis (het is toch alweer 15 jaar terug..). Ophef alom iniedergeval en reden genoeg om deze film eens een kijkje te geven.

Na een tip op het forum heb ik de dvd dan uiteindelijk bij de bibliotheek weten te lenen en zonet bekeken. Helaas viel de film mij tegen. Deze toont alles wat je bij dit verhaal kunt verwachten en het woord demonen is hierbij niet overdreven. Het gaat van kwaad tot erger en de spanningen zijn om te snijden. Toch weet het me allemaal maar weinig te doen en vind ik het wat ver gezocht.

Familie is natuurlijk intiem en bij iedereen, ook die waar het gras groener lijkt te zijn, spelen zich ook minder leuke gebeurtenissen af. Ik kan mij voorstellen dat er wellicht ook daadwerkelijk families zijn met de beladen drama's en onbesproken onderwerpen die deze film je presenteert, maar vanaf de tweede helft van de film vind ik moeite om mij in te leven in de personages. Het einde na het duidelijk worden van de verlengde levensduur, vond ik dan ook erg tegenvallen.

Al met al is het geen verkeerde film om eens gezien te hebben en is het goed om eens aan het denken te worden gezet over het begrip "familie" en dan ook buiten die van jezelf. Blijkbaar doet de film voor anderen meer goed dan bij mij, ik geef de film 3 sterren.