• 9.373.651 stemmen

Met onder meer: Bram van der Vlugt, Petra Laseur en Anneke Blok

Gesproken taal: Nederlands, Duits en Engels

Releasedatum: 13 december 2001

Plot Familie

Film over het wel en wee van een familie, waarvan moeder Els sinds twee jaar weet dat ze kanker heeft. Er resten haar nog enkele maanden. Om nog een keer 'leuk' samen te zijn organiseert vader Jan een laatste familiereünie in Oostenrijk. Met tegenzin begeven hun kinderen, de maatschappelijk geslaagde zoon Nico met zijn kwebbelige vrouw Sandra en de zweverige dochter Bibi met haar als schrijver mislukte echtgenoot Von, zich richting een chalet in het besneeuwde Tirol. Terwijl de spanningen tussen Sandra en Nico in de auto al oplopen slaat dit sfeertje in het chalet al snel over op de rest van de familie, waarbij alle demonen uit het verleden uit de kast worden getrokken. In een dronken bui zorgt Nico ervoor dat de situatie escaleert. Terwijl iedereen met elkaar in de clinch ligt, zorgt moeder Els voor een verrassing.

avatar van dttom

dttom

was gister bij mij in de sneak, dus ben blij dat ik niet geweest ben denk ik

Omdat?

(film kreeg namelijk Gouden Kalf voor beste tv-drama en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek op het Nederlands Film Festival 2001 in Utrecht)

cornelis

En wordt daar buiten ook door het publiek geprezen...

avatar van Jos2

Jos2

Best een aardige poster.

Ik kom net uit de bioscoop (Springhaver). Er was na afloop een 'publieksdiscussie' met de regisseur, de scenarioschrijfster en een actrice.

Peter van Bueren van de Volkskrant leidde de discussie en Jos Stelling was er ook. De discussie was niet altijd even interessant, maar het was wel leuk om er bij te zijn.

Ik vond de film overwegend erg goed. Af en toe waren de dialogen en scènes wat te zwaar aangezet, maar 't was niet zo storend.

Het duurde wel even voordat ik echt in de film zat. De acteerprestaties zijn erg goed. De film wordt in de pers redelijk vaak vergeleken met Festen. De thematiek is inderdaad vergelijkbaar: een familie die bijeenkomt voor een speciale gelegenheid en de spanningen lopen hoog op, simpel gezegd. Tijdens het kijken heb ik niet steeds aan Festen gedacht, dus dat vond ik niet zo erg.

Ik heb me een paar keer kapot gelachen. Veelal om pijnlijke situaties of dingen die je zelf herkent. Er zit bijvoorbeeld een zweverig typetje in (Bibi) dat zich bezighoudt met chakra's en andere spirituele zaken.

avatar van Eva

Eva

Hoe was van Bueren die in de krant schreef dat hij het geen (goede) film vond?

Van Bueren zat behoorlijk in het nauw. Hij werd van alle kanten aangevallen. Ik begreep de commotie niet zo, want ik had zijn recensie van de film niet gelezen. Inmiddels wel. Zeikerig artikeltje zeg. Ik vond 't wel moedig dat hij naar de discussie was gekomen.

cornelis

Vond het vooral grappig geschreven, maar niet verbazingwekkend. Toch een soort Festen-in-de-sneeuw, zelfs in de stijl lonkend naar Dogma.

De humor sprak me het meeste aan, in combinatie met de acteurs, maar ik vond de plot wat dun en het geheel uiteindelijk toch gewoon lelijk.

Ik kom er net vandaan.

Eindelijk weer eens een goede nederlandse film. Ik zit me bijna altijd te ergeren maar dit keer was het prima. Je kon wel goed zien dat het ook een toneelstuk is geweest. en wat een pijnlijke toestanden zeg. Oei.... Het enige nadeel was dat het geluid nogal zacht stond en dat ik wel wat heb gemist. dat is vooral balen als vervolgens het publiek in lachen uitbarst waardoor er weer minder van te verstaan was. Ach ja, ik zie hem nog wel eens op video....

cornelis

Wat nou eindelijk? Minoes, Discovery of Heaven, De Grot, Nynke, Met Grote Blijdschap, Iles Flottantes, AmnesiA....etc etc (alleen al in 2001)

troy31

okee, ik geef toe, ik heb ze niet allemaal gezien. Maar het feit dat ze van afgelopen jaar zijn, misschien was 2oo1 een goed filmjaar? Ik ben gewoon niet zo kapot van nederlandse films, dat is mijn smaak. Ook discovery en iles vond ik niet geweldig, hoewel beter dan alle jaren 80 shit. Als ik terugkijk kom ik op de poolse bruid, Antonia, karakter. Die vond ik wel okee.

cornelis

Precies de reden dat ik fel reageer op standaard vooroordelen. 2001 was idd een goed NL filmjaar, en de laatste 10 jaar waren er so wie so meer en betere NL films dan de 10 jaar daarvoor. Ik denk dat het nivo van NL films in vgl met in NL uitgebrachte US films gemiddeld hoger ligt.

troy31

right, ik heb de nederlandse film de laatste tijd bewust een beetje vermeden, juist omdat ik vaak teleurgesteld de bios uit kwam. Maar we zijn het er dus over eens dat het de goede kant opgaat. En dat is prettig toch....?

avatar van Jos2

Jos2

Goede film.

avatar van neo

neo

goeie film zeg.erg humoristisch en goed gespeeld.

soms waren er van die momenten dat ik zat te lachen terwijl veel andere mensen stil waren.3.5 sterren

Jammer dat de film ophield toen de film op z'n best was. Ze hadden van mij die moeder nog wel wat meer mogen treiteren! Ze had haar verdiende loon nog niet helemaal gehad, naar mijn smaak.

avatar van dttom

dttom

ach 3,5 of 4 is allemaal 1 pot nat

avatar van neo

neo

inderdaad ik vond ook dat ze haar verder hadden moeten treiteren.vooral omdat ze de heel tijd chagrijnig deed en dat geheim achterhield.

ja dttom

avatar van Goodfella

Goodfella

Zo dan! Wat een goede film zeg! Een goed verhaal en werkelijk ontzettend goed geacteerd. De film lijkt trouwens idd erg op Festen. Aanrader!

avatar van gotti

Een van de beste nederlandse films. Erg goed.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Iedereen die van goede Nederlandse cinema houdt moet deze gaan kijken. Vergelijkbaar met o.a. 'Festen' en 'The House of Yes' door zijn theater-achtige trekjes.

allemaal kijken vanavond......

avatar van lindastuurman

lindastuurman

Om die tijd slaap ik altijd al Helaas.

avatar van herman78

herman78

Het is weekend, Linda!

avatar van narva77

narva77 (crew films)

lindastuurman schreef:

Om die tijd slaap ik altijd al

Meen je dat nou, Lin?

kappeuter schreef:

Wat een wonderlijke moraal, Kappeuter. Ik heb toevallig vele toevoegingen zitten lezen bij Happiness over het 'menselijke gezicht' van mensen die foute dingen doen of hebben gedaan. En hier moet de moeder nog even meer getreiterd worden? Of ben je je knipoog-tekentje vergeten hier?
Ik vond de rol van Laseur buitengewoon aangrijpend. Het plot-ding dat ze uiteindelijk toch blijft leven vond ik ook pijnlijk, vooral uiteraard na alles wat er kort daarvoor tegen elkaar gezegd was.
Toch miste ik een soort adem binnen de film. Er wordt gelijk heel hoog ingezet qua energie en op de helft/twee derde van de film had ik dat wel een beetje gehad.
Ik heb niet zoveel gezien van Goos. Vroeger keek ik wel eens naar Pleidooi maar Oud Geld daar heb ik hoogstens een halve aflevering van gezien. Ik verwachtte na alle Goos-lof van de afgelopen jaren een beetje een show-off van knappe dialoogjes. Knap zijn ze zeker maar dan dus in de zin van dienstbaar aan wat ze werkelijk wil vertellen. Dat vind ik wonderbaarlijk goed.
Rietmans plotselinge dronkenschap daar had ik wat moeite mee al begreep ik de functie wel in de rest van de film. Bloks bedrijvige bientje vond ik iets te irritant. Bibi vond ik helemaal niet zo zweverig, ja haar broer treitert haar een beetje met haar beroep als massagetherapeut (dat is toch wat ze deed?) maar ik kan me niet zo veel zweverigheid herinneren Kapp. Kun je een voorbeeld geven?
Mooie beelden ook, in de sneeuw. De filmploeg moet flink wat sterke lampen hebben meegenomen uit Nederland, voor al die nacht-scènes. En sterke drank natuurlijk...

renske schreef:

Ik meende dit echt zo, al staat het er misschien wat cru. Zij had haar familie grote schade berokkend. O.a. haar zoon geestelijk mishandeld. Dus dat ze er heel makkelijk vanaf komt met een sneeuwstorm, vond ik wat abrupt.
Als je het dan vergelijkt met Festen, waar de vader het heel lang zwaar te verduren krijgt, is dit wat zuinigjes.
Heb ik je iets gerustgesteld Renske ? Ik hoop het.

Ik vond de rol van Laseur buitengewoon aangrijpend. De plot dat ze uiteindelijk toch blijft leven vond ik ook pijnlijk na alles wat er zojuist gezegd was.

Ja, vond ik ook. Vooral als ze het telefoongesprek opvangt van haar man, die staat te bellen met zijn geheime liefde.

Die scenes over zijn dronkenschap duurden mij wat te lang. Het neemt een te groot deel in beslag.

Meen je dat nou ? Ik zal eens kijken of ik een aantal voorbeelden kan geven. Ik zag de film in z'n geheel langer dan een jaar geleden.
Toen ze aankwamen wilde ze meteen de juiste sfeer maken door lampjes op te hangen en de luiken te sluiten. 'Onze sfeer'.
Het is niet alleen dat ze massages geeft. Ze doet ook iets met chakra's.
Ik zou de film moeten herzien om nog meer voorbeelden te kunnen noemen.

Oh ja, Bibi had de kerst voor de anderen verpest met haar gepraat over chakra's.

renske

Dus dat ze er heel makkelijk vanaf komt met een sneeuwstorm
vond ik wat abrupt.

Ik snap nog steeds niet waarom jij zo'n behoefte hebt aan het treiteren van de moeder. Wat zouden ze daar mee opschieten? Wraak? Het is toch geen bloody Godfather-film?Volgens mij is die sneeuwstorm een kleine lawine. En ik vind dat zij er helemaal niet makkelijk vanaf komt. Ze zit voortdurend in het nauw. Dat is toch een ongelooflijke straf (als je die dan zo graag wilt)? Dat is toch ook de reden dat men oorlogsmisdadigers zo goed bewaakt in hun gevangenschap opdat ze maar geen zelfmoord plegen, want dat zou maar al te makkelijk zijn. Nu ik het er toch over heb: In zekere zin vind ik de dood van de moeder een zelfmoord want zij hoort haar zoon haar roepen en zij roept heel hard terug als zij de sneeuw al ziet vallen en het gedonder hoort. Het is meen ik vrij bekend dat een lawine kan worden opgeroepen met geluid.
Ik vond het wel een wat abrupt einde, maar makkelijk voor de moeder: nou nee.

Ik zag dat heel anders. Volgens mij is dat omdat ze zich bedreigt voelt door Sandra's dominerende aanwezigheid. En geef haar eens ongelijk.

Het is niet alleen dat ze massages geeft. Ze doet ook iets met chakra's.

Okee, dus zweverig hier in de 'westerse wereld'. Maar dan nog: dat masseren met behulp van de kennis van chakra's is haar beroep. Het beïnvloedt niet haar taal bijvoorbeeld, dat ze er overal chakra's zou bijhalen. Al die Amerikaanse films waar om de haverklap God wordt genoemd: dát vind ik pas zweverig gelul. Of zijn alleen de zogenaamde New Age-gebruiken zweverig? Nogmaals: de enige die ik het woord chakra heb horen gebruiken is haar broer. Wat haar valt aan te rekenen wellicht is dat ze nooit echt tegen haar moeder in opstand is gekomen maar dat vind ik toch twee aparte dingen (hoewel ik zou kunnen zeggen dat ze vlucht in het gechakra ipv haar moeder de waarheid te zeggen, maar aan dat psychologiseer waag ik mij natuurlijk niet )

kappeuter schreef:

Dat was toch Sandra die dat zei (de schoonzus)? Geloof jij alles wat jou verteld wordt? Maar volgens de moeder verpest de zoon elke familie-bijeenkomst met zijn onhandige dronkenschapjes. Of wordt de moeder überhaupt niet geloofd?

We hebben het hier over een patroon van mensen die opgesloten zitten in hun negatieve percepties over de anderen. Ze geloven kun je doen, maar veel interessanter vind ik het om te kijken naar wat voor effect hun woorden hebben: 'Ik kan jou en je beroep ridiculiseren (en zo macht over je uitoefenen) door te roepen dat je het altijd over chakra's hebt' en de belangen die zij willen verdedigen met die woorden.

Ik merk dat ik het nu vooral heb over de toneelmatige kwaliteit. Eigenlijk niet zo'n goed teken voor een film.