• 9.109.028 stemmen

Met onder meer: Giovanni Lombardo Radice, Danilo Mattei en Lorraine De Selle

Gesproken taal: Spaans en Italiaans

Releasedatum: 20 januari 1983

Plot Cannibal Ferox

"Banned in 31 countries!"

Een groep studenten gaat de Colombiaanse jungle in om het tegenbewijs te halen over volksstammen die kannibalisme uitvoeren. Op een ongelukkige wijze komen zij in aanraking met drugdealers die hun vaderlandse slaven martelden omdat ze niet genoeg produceerden. Een van de drugdealers verkrachtte en vermoordde een meisje. Haar stam neemt op monsterlijk wijze wraak op de buitenstaanders door ze in gevangenschap te houden, te martelen, doden en zelfs op te eten.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van nathaniel177

nathaniel177

Dacht dat ik cannibak holocaust keek, bleek deze te zijn?

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Een classic. Bevat die vuige sfeer die alleen italianen kunnen maken. Vind ik leuk. Ik heb de Shameless bluray gezien waar wat animal cruelty uit is geknipt - Niet alles. Ik hoef de complete uncut versie niet perse te zien. Ik denk dat ik dit een mooie tussenoplossing vind. Het plot is een soort uitgeklede cannibal holocaust en soms ligt het er wel erg dik bovenop dat het gejat is. Geen probleem voor mij, je kijkt dit soort films niet voor het plot... wat ben ik blij dat dit soort films nog te kijken zijn, want het blijft genieten met die italotrash films. Flikker op met je cinematografie, acteerwerk en inhoud.

avatar van umbra

umbra

Duidelijk naar Cannibal Holocaust gekeken, maar daar kan deze niet aan tippen, al blijft dit uitermate leuke kannibalenfilmpje, ik hou van het genre, die setting, hoe enkel Italianen het kunnen brengen, lekker vatsig en politiek incorrect. En Giovanni Lombardo Radice en Lorraine De Selle uit La Casa Sperduta nel Parco (1980) leuk weerzien.

avatar van shugenja

shugenja

Lekker filmpje hoor. Ja natuurlijk, de acteurs zijn echt bedroevend slecht. De muziek kon ik me wel een beetje aan irriteren. Die glamour deuntjes bij de scenes in de stad waren wel grappig maar dat is volgens mij de bedoeling niet. Je ziet gewoon willekeurige straten maar vergeleken met dat aarsgat van de diepe jungle is zelfs een tochtige steeg in een stad nog een bakermat van beschaving.

Het ligt er allemaal dik bovenop met de subtiliteit van een baksteen maar maakt het uit? Nee man, ik heb mij prima vermaakt. Er is een lange aanloop waarin er weinig gebeurd, die toch niet begint te vervelen. Volgens mij gaat het niet zo zeer om de spanning maar meer om je als kijker op een verkeerd been te zetten en vragen te krijgen. Dat lukt wel, wat is er gebeurd in het dorp? Waarom doen de inboorlingen zo raar? Gaan ze gered worden, of worden ze opgegeten. Dit allemaal vanwege de ene vraag die speelt in het hoofd van de excuus geleerde in dit geheel; kannibalen bestaan niet. Ze komt bedrogen uit.

Wel zo fijn overigens dat ze een sletje meeneemt die helemaal niks anders in de jungle te zoeken heeft dan naar bed te gaan met zo veel mogelijk mannen. En dan krijg je er zo een pareltje van een dialoog bij waarin de anderen zich afvragen waarom ze eigenlijk mee is? Tja dat blijkt ook weer een kapstok te zijn om seksscenes, naaktheid en andere plotelementen aan op te hangen. Ik denk dat dat uiteindelijk deze film gewoon wat minder maakt. Het acteren, de gebeurtenissen en de dialogen. Het is allemaal niet zo vloeiend, logisch en natuurlijk als bij cannibal holocaust. Maar duidelijk net zoals in een porno film bedoelt om bloed geweld en naakt aan elkaar te lijmen. Vooral het bloed en geweld komt hier best uit naar voren. Het naakt daar is wat te weinig van naar mijn smaak. Alles bij elkaar gewoon een prima kannibalen filmpje. Knap geschoten met een erg minimale crew maar dat hindert niet. Dus heb je zin in een portie gore troep? Een lekkere vette MC DOnalds gore burger dat is Cannibal Ferox!

avatar van Kondoro

Kondoro

"Oh God, please let her die soon. Oh, let her die soon. And let me die soon too, please.”

Ik heb een hele tijd geleden de film ‘Cannibal Holocaust’ en daar ben ik groot fan van. Naast het dierenleed wat er verricht werd is dat toch wel één van de goorste en hardste films die ik had gezien, en die gaf ik niet voor niets bijna de volle mep. Tijdens het kijken van deze kannibalen film die toch een jaar later uitkwam, kreeg ik heel veel het gevoel dat ik dezelfde film zat te kijken. De film voelde dan toch gewoon aan als één grote rip-off van de eerder benoemde film, en dat stoorde me toch. Want ik wil toch gelijk van mijn hart dat ik die scene met die schildpad die levend in stukken word gehakt, nou niet echt bepaald weer wou zien. Was dat echt nodig vraag ik me af, is het echt nodig om die dieren te gebruiken? En zelfs te martelen. Lijkt me niet. En ik merk dat de films makkelijk zonder hadden gekund.

Door deze scenes ben ik toch een beetje afgekickt, ik kan daar gewoon niet van genieten. Voor de rest is deze film een b-matig projectje en dat straalt aan alles af. Ik moest wel lachen toen ik aan het begin van de film een hele tekst las, met verontschuldigingen waarom het beeld ‘filmgrain’ heeft, bepaalde millimeters van een lens. Het zal me gestolen worden, het gaf juist een leuk sfeertje. Het sfeertje is ook wel iets waar deze film het van moet hebben, die is vrij guur en best vermakelijk. De omgeving van de jungle deed me goed, een creepy sfeer wel.

Al was het acteerwerk gewoon matig. En geen enkel personage kon me echt interesseren en vooral de leden van de stam vond ik allemaal maar matig. Het gaf geen angst als je ze zag, het was niet spannend genoeg. Maar de cast kon me in het algemeen niet heel veel boeien. De enige die er voor mij toch wat uitstak was Giovanni Lombardo Radice als Mike, een heerlijke villian in deze film die het toch nog best goed doet. Ook fijn dat zijn lul er af werd gehakt, dat was een flink hoopje karma voor wat hij had gedaan eerder in de film maar, best een fijne slechterik in de film, hij speelde tenminste nog fatsoenlijk. De twee dames vond ik wat minder, al had Zora Kerova nog een leuke scène in de film waar ze opgehangen werd aan haar tieten. Hoe verzin je het.

De gore is nog het enige wat deze film deels kan redden. Zo vond ik de eerder benoemde scène met Zora toch wel lekker, en er waren wat andere bloederige scenes maar, voor mijn gevoel hielden ze zich wel in. Ik weet niet meer of holocaust nou meer gore kende, volgens mij wel. Die scenes weten gewoon wel het meeste te vermaken.

Ik weet niet of het sadistisch is maar, ik had een wat hardere film verwacht met vlagen. De kills/gore is wel leuk maar, ik vond het soms toch wat softjes, of misschien wel weinig. Over het algemeen kon de film me gewoon niet echt boeien, en de laatste gore scenes waren voor mij wel doorslaggevend dat ik deze film nog net aan een voldoende gaf want, het is merendeels gewoon een onvoldoende. Dierenleed is niet leuk, ook niet in een film als dit. Geinig dat daar nog discussies over ontstaan.

Oja, en komisch was het nog dat die twee dames in een gat werden gegooid en vervolgens gaan zingen om de stress wat te verminderen. Wat een belachelijke scène was dat ook, ik moest er wel om lachen maar, het was niet goed.

avatar van Theunissen

Tijdens mijn zomervakantie had ik "Cannibal Holocaust (1980)" nog eens herzien voor de "Horrorfilm Challenge" en tijdens die "Horrorfilm Challenge " zag ik deze kannibalenfilm afgelopen dinsdag voorbijkomen (gepost door "Kondoro") en wilde ik hem ook nog eens herzien. Mede door de mooie foto die Kondoro had geplaatst met de vrouw die opgehangen is met vleeshaken door haar borstjes (dat is gelijk ook het hoogtepunt van de film) en ook omdat ik de film maar 0,5* had gegeven zonder uitgebreide recensie en ik de film precies (op een aantal dagen na dan) tien jaar geleden heb gezien.

"Man from Deep River (1972)" was de eerste, "Cannibal Holocaust (1980)" is de bekendste en "Cannibal Ferox (1981)" is misschien wel de beruchtste / gewelddadigste en zeker wat betreft het dierenleed, want dat vind ik in deze film nog erger dan in "Cannibal Holocaust (1980)".

In dit verhaal reist antropologische studente Gloria Davis (Lorraine De Selle) samen met haar broer Rudy Davis (Danilo Mattei) en haar beste vriendin Pat Johnson (Zora Kerova) naar het Amazonegebied in Paraguay, om te bewijzen dat kannibalisme een mythe is. Tijdens hun tocht komen ze twee blanken tegen, te weten Mike Logan (Giovanni Lombardo Radice) en zijn zieke en gewonde vriend Joe Costolani (Walter Lucchini). Het blijken echter drugskoeriers te zijn, die bovendien ontzettende wreedheden tegen de inheemse bevolking hebben begaan. De hel breekt los wanneer een groep krijgers wraak komt nemen op de blanke indringers.

Het verhaal begint overigens in New York, waar de junk Tim (Dominic Raacke) wordt doodgeschoten door de maffia in het appartement van Mike Logan en Myrna Stenn (Fiamma Maglione) en de laatste is de eigenares van het appartement De maffia zit namelijk achter Mike aan, omdat hij100.000 dollar van de maffia heeft gestolen (dat kom je overigens wel pas naderhand te weten). Daarna (na circa vijf minuten) bevinden we ons in het Amazonegebied van Paraguay en maken we kennis met Gloria, Rudy en Pat, die op pad gaan naar het dorpje Manyoca waar misschien kannibalen zijn. Echter voordat ze vertrekken wilt Gloria zich eerst nog douchen en dat doet ze in de woning van lokale politiesergeant Juanito (Miguel Ángel Rincón). Als ze vertrekken per boot en Pat en Juanito aankomen per auto, wordt er afscheidt genomen en wordt er gezegd:

Pat: Bye, Juanita
Juanito: How did the shower go?
Pat: Oh not bad.
Pat: So long banito. And try washing some time, uh!

Oftewel behalve dat Pat zich gedoucht heeft, heeft ze ook seks met Juanita gehad en wat dat betreft is ze net een hoer / nymfomane, want ze doet het met iedere man die ze tegenkomt.

Ze varen eerst een stukje op een boot waar iemand een grote vlinder (die was volgens mij wel duidelijk nep) vangt en opeet en ook krijgen ze een neusbeer (oftewel een dier) van iemand voor geluk. Daarna gaan ze verder per jeep, maar omdat die al snel defect raakt (de neusbeer brengt dus geen geluk ) gaan ze te voet verder en komen ze een inheemse man tegen die grote levende maden zit te eten. Als ze daarna in de jungle gaan slapen, binden ze de neusbeer vast aan een stok in de grond en krijgen we al snel het eerste echte dierenlied te zien na circa 20 minuten. Want dan zien we een grote anaconda (een slang) in beeld die de neusbeer (die niet kan vluchten omdat doe vast zit gebonden aan de stok) pakt en begint te wurgen. Dit wordt enige tijd in beeld gebracht, waarbij je de neusbeer ziet spartelen en schreeuwen. Dat was best zielig om te zien.

Daarna komen ze twee dode inheemse personen (een man en een vrouw) tegen, waarvan eentje (de vrouw) is gedood door een boobytrap, en stuiten ze op Mike, een psychopathische en coke-snuivende versie van Indiana Jones, en zijn gewonde vriend Joe. Samen trekken ze dan met elkaar op. Het verhaal wat "Cannibal Ferox" haar kijkers wilt vertellen, heeft weinig omhanden en het draait vooral om macht, misbruik, moord en dierenlied. Dat laatste zien we vrij snel weer na circa 27 minuten als een luipaard een doodshoofdaapje te pakken heeft (dat was tenminste nog iets natuurlijks).

Wat betreft dierenleed krijgen we verder een groot insect / spin te zien welke wordt doodgetrapt (dat zou ik eerlijk gezegd ook hebben gedaan ), een speenvarken welke wordt gedood in een val, een gevecht tussen een leguaan en een slang (was volgens mij ook een anaconda), wederom een afslachting van een levende grote schildpad (net zoals dat te zien was in "Cannibal Holocaust") en ook een kleine krokodil die wordt afgeslacht. Stuk voor stuk onnodig.

De steeds terugkerende vraag in "Cannibal Ferox" is ook wie de primitievelingen zijn, de inheemse bevolking of de indringers die hun lot over henzelf afroepen? In "Cannibal Ferox" is dit gevoel nog sterker dan de andere kannibalenfilms. Het vijftal kan niet echt op sympathie rekenen door hun gewelddadige keuzes en acties. Terwijl het vijftal samen optrekt, komen ze ook terecht in het dorpje Manyoca waar iets vreselijks is gebeurt en waar ook alle mannelijke krijgers weg zijn. Daar zien we Pat (oftewel Zora Kerova) ook voor het eerst naakt (ze is weliswaar volledig naakt, maar je zien eigenlijk alleen haar borstjes) na circa 33 minuten als ze seks heeft gehad met Mike in een hut. Ze praten daarna ook met elkaar, waarbij er o.a. wordt gezegd:

Mike: Wanna know something?
Mike: Had you nailed down the minute I saw you!
Pat: Oh you did? What, that I'm being a whore?
Mike: All the way!
Mike: A hot pussy little whore, who arrived down here looking for freedom.

Oftewel Mike bevestigd dat Pat eigenlijk maar een hoer is

Pat is overigens niet de enige vrouw die we naakt te zien krijgen, want we krijgen ook nog de borstjes te zien van een jonge kannibalenvrouw die lastig wordt gevallen door Mike en die haar doodschiet zonder reden. Vanaf dan weet je ook dat Mike ze niet allemaal op een rijtje heeft en zeker als Joe vertelt wat Mike in het dorp heeft gedaan. Dat krijgen we dan te zien via een flashback, waarbij Mike een paar inheemse jungle-bewoners vermoordt en ook martelt hij een indiaan door zijn oog uit te steken en zijn penis eraf te haken. Dit doet hij door het gebruik van coke en het niet vinden van smaragden (welke de indiaan hem belooft had te vinden en waardoor hij zijn frustraties op sadistische en moordlustige wijze uit op de indiaan en de inheemse jungle-bewoners). Daarna is hij samen met Joe en een inheemse vrouw gevlucht en die vrouw is door een boobytrap om het leven gekomen en daarna hebben ze nog een inheemse man gedood (die achter hen aan ging) die Joe verwonde en daarna kwamen ze dus Rudy, Gloria en Pat tegen.

Het verhaal speelt zich overigens niet continue of in het Amazonegebied, want soms maken we ook kleine uitstapjes naar New York, waar me kennis maken met Myrna Stenn, de politie en de maffia en komen we ook meer te weten over Mike. Hij had namelijk een verhouding met Myrna (werd zwanger en pleegde abortus) en stal 100.000 dollar van de maffia, waardoor hij vluchtte naar Paraguay.

In het dorp is Joe inmiddels doodgedaan door koorts en zijn de mannelijke krijgers teruggekeerd en die zinnen op wraak en koesteren geen warme gevoelens voor welke blanke dan ook. Ze slepen het dode lichaam van Joe uit de hut naar buiten en snijden zijn buik open en beginnen zijn ingewanden rauw op te eten. Oftewel de inheemse inwoners van het dorp zijn kannibalen! Daarna nemen ze Rudy, Gloria, Mike en Pat gevangen en binden ze Mike aan paal vast (net zoals hij dat deed met de indiaan) en trekken ze zijn broek omlaag en hakken ze zijn penis eraf die ze opeten, net zoals een BiFi worstje. Oftewel Mike krijgt boontje om zijn loontje. Ze verzorgen wel zijn wond, zodat hij niet doodbloedt.

Ze vertrekken dan met zijn alleen in bootjes en als ze weer aan land gaan probeert Rudy te ontsnappen. Dat lukt ook, maar tijdens zijn vlucht in de jungle raakt hij wel gewond en als hij zich verstopt in het water zitten daar piranha's in, waardoor Mike begint te schreeuwen en dus weer opgepakt wordt. Hij wordt daarna ook door een kannibaal doodgeschoten met een giftig pijltje. Opzicht vond ik dit een flauwe dood en eigenlijk dacht ik ook dat men hem alleen verdoofd had. Maar Mike zien we daarna dus niet meer terug en is dus dood.

We belanden dan in circa de laatste 20 minuten van de film, waarbij Mike, Gloria en Pat worden opgesloten door de kannibalen. Mike wordt opgesloten in een gat in de grond en Gloria en Pat worden samen opgesloten in een soort van grote pot van klei, waarin Pat begint door te draaien. Ze wordt daarbij gekalmeerd door Gloria, waarna ze samen gaan zingen om de moed erin te houden. Ik had liever gezien dat ze samen zouden seksen om de moed erin te houden (dan hadden we Lorraine De Selle tenminste ook een keer naakt gezien) Ondertussen weet Mike te ontsnappen en laat hij Pat en Gloria gewoon aan hun lot over. Ook vliegt er inmiddels in de buurt een vliegtuigje rond met daarin Myrna en een politierechercheur, die opzoek zijn naar Mike en de anderen. Tijdens zijn vlucht in de jungle wordt Mike weer opgepakt door de kannibalen en hakken ze zijn hand eraf.

In het dorp worden Gloria en Pat uit de pot gehaald en wordt Gloria geslagen en Pat wordt ontkleedt (waardoor we weer de borstjes van Zora Kerova zien). Met bloed op een speer worden er dan op beide borstjes een markering en ik meen ook een gaatje gemaakt (waarvoor diende anders de speer), waarna er door haar borstjes vleeshaken worden gestoken (dat werd fraai in beeld gebracht en passende muziek daarbij zou het nummer "Meathook Sodomy" zijn geweest van één van mijn favoriete Deathmetalbands, namelijk "Cannibal Corpse" en ze hebben ook nog eens een passende naam voor dit soort films. Hun teksten zijn overigens zieker dan kannibalenfilms) en dat was eigenlijk ook het enige shockerende in de film. Als de kannibalen daarna terugkomen met Mike, zien we dat Pat via de vleeshaken in haar borsten is opgehangen en Gloria moet daarbij vastgebonden toekijken en zegt:

"Oh God. Please let her die soon. Oh let her die soon. And let me die soon too, please!"

Dat gebeurt uiteindelijk ook en ondertussen landen Myrna en een blanke politierechercheur en worden die door inheemse bewoners wijs gemaakt (met o.a. een horloge, fototoestel en creditcard) dat Mike en de anderen zijn omgekomen door omgeslagen bootjes en krokodillen in het water Terwijl ze die onzin vertellen, wordt Mike in het dorp gescalpeerd en worden zijn hersenen opgegeten. Een jongen (het vriendje van de doodgeschoten jonge vrouw) laat dan Gloria ontsnappen, de jongen komt daarbij om het leven daar een boobytrap, en die stuit dan op blanke jagers / stropers / handelaars (hadden namelijk een gevangen aapje bij zich op hun boot) die haar in veiligheid brengen.

Daarna bevinden we ons weer in Ney York op een school tijdens een diploma uitreiking, waar Gloria is afgestudeerd met een scriptie, waarin ze haar aanvankelijke stelling dat kannibalisme een mythe is nog steeds verdedigt. Daarna is de film ook na circa 89 minuten afgelopen.

Hoewel ik nog nooit van de cast gehoord had, deden ze het wel verdienstelijk en vooral Giovanni Lombardo Radice als de psychopathische en coke-snuivende versie van Indiana Jones, die ook kinderen mishandelt. Verder was Zora Kerova (met blond krullig haar) als de hoerige Pat Johnson niet onaardig om naar te kijken en dat ze ook twee keren naakt (weliswaar alleen haar borstjes) te zien was, is natuurlijk mooi meegenomen. Ook Fiamma Maglione als Myrna Stenn vond ik er niet onaardig uitzien. Op de vele kannibalen na, is de cast eigenlijk ook maar beperkt tot een vijftal tot zestal (als ik Fiamma Maglione meereken) acteurs en actrices.

Kannibalenfilms (ik heb ze vrijwel allemaal gezien en een groot aantal daarvan in de maanden september en oktober van 2019) werden veel gemaakt in de eindjaren 70 en begin jaren 80 en je kunt stellen dat de films binnen dit genre veel gemeen hebben. Vaak zijn ze van Italiaanse makelij (zoals "Cannibal Ferox"), bevatten ze herhalende muziekjes, is er geregeld naakt en seks in te zien (wat ik overigens prima vindt), wordt er overvloedig gebruik gemaakt van bloed, zijn er schokkende moorden te zien, is er kannibalisme te zien, is er onnodig dierenleed te zien en draait het vooral om westerlingen versus inboorlingen. Heb je één kannibalenfilm gezien, dan heb je ze eigenlijk allemaal gezien. "Cannibal Ferox" was tijdens zijn release in 1981 vast choquerend, maar is nu door het vele dierenleed vooral verwerpelijk.

Desalniettemin heb ik me tijdens deze herziening er meer vermaakt dan destijds in 2013 en geef ik de film ook een veel hoger punt. Een voldoende krijgt de film echter niet (dat krijgt vrijwel geen enkele kannibalenfilm van mij, want ik verwacht van een kannibalenfilm dat het heel veel gore en naaktheid bevat en dat valt meestal tegen), maar wel een nipte onvoldoende, namelijk 2,5*.

P.S. de filmposter is vreselijk en past ook niet bij deze film en is wat dat betreft misleidend.

18 april te zien in Eye in het kader van Cannibal Night

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

Heerlijke kannibalen filmpje,zoiets zou nu meteen in de bak verboden staan.het is op een perverse manier allemaal wel genieten.want wie zijn er nu de kannibalen,dat is de grote vraag.

avatar van Shadowed

Shadowed

Exploitatieve en lelijk gemaakte film, exclusief in elkaar gezet om mee te liften op het controversiële "succes" van Cannibal Holocaust. Erg overtuigend komt dat niet voor de dag, regisseur Umberto Lenzi bokst het namelijk voor elkaar om een nog slechtere film af te leveren dan het bronmateriaal. Cannibal Ferox gaat vooral de boeken in als een project met uiterst slecht acteerwerk, amateuristische nasynchronisatie en een volledig gekopieerd verhaal. Dit keer alleen met weinig overtuigende praktische effecten (de ingewanden lijken op natte stenen en planten) en scenes die per ongeluk in de film gemonteerd lijken te zijn. Enkel de ongeremde natuur zorgt nog voor wat positieve punten, verder is dit geheel vooral een verschrikking om door te komen.