• 9.373.593 stemmen

Geregisseerd door: Catherine Breillat

Met onder meer: Isabelle Renauld, Francis Renaud en Laura Saglio

Gesproken taal: Frans

Plot Parfait Amour!

Duinkerken, een sobere en mysterieuze havenstad, leent zich voor romantische wandelingen. Een liefde bloeit op tussen Frédérique en Christophe. Hij is 28, zij 37. Ze is een enigszins klassieke en burgerlijke vrouw. In het begin verbaast ze zich over hun liefde, maar uiteindelijk gelooft ze erin. Maar dan krijgt het leven weer de overhand. De waarheden komen boven tafel en plotseling blijkt de man anders te zijn: egoïstisch, gekweld en een beetje op drift. Met andere woorden: een jonge man. Hij zegt er niet langer tegen te kunnen dat zijn leven 'bepaald wordt' op een leeftijd waarop hij zou moeten 'genieten'. Zij lijdt eronder. Desondanks zetten ze hun relatie voort, gepassioneerd en verziekt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Emmanuelle

Mère de Christophe

Valérie de la Tournelle

La juge d'instruction

La vieille dame au chat

avatar van Fransman

Fransman

Nog geen enkel bericht hier over dit doorleefde drama van Catherine Breillat? Toch niet de eerste de beste. Zelfs niet van stinissen. Nou ja, het is ook geen gemakkelijke film. Het begin is niet gemakkelijk. Het commentaar van de dochter over haar moeder ook niet. Dat zet de toon en daarom zit je niet vrijblijvend naar de opbloeiende liefde van Frédérique en Christophe te kijken. Gaandeweg raak je evenals beide hoofdpersonen het spoor bijster hoe het nu precies zit in deze relatie.

Moeten ze niet uit elkaar? Of voelen ze toch te veel voor elkaar. Redden ze elkaar van 'verdrinken', zoals Christoph een keer opmerkt of zijn ze bezig elkaar te vernietigen. Maar waarom dan? Ik vond het behoorlijk gelaagd, deze relatie, en dus deze film. Herinnert ons er misschien aan dat onze eigen relaties ook niet altijd zo eenduidig zijn. En misschien nog het meest leefbaar zolang tegenstellingen niet op de spits gedreven worden. Maar in 'Parfait Amour!' gebeurt dat nu juist wel.

Misschien geen geweldig goede film, maar wel een bijzondere, die tot nadenken aanzet. Zoals eigenlijk altijd met de films van Catherine Breillat. Prima spel trouwens van Isabelle Renauld en Francis Renaud. Geen gemakkelijke rollen, maar met overtuiging gespeeld. Haar personage niet altijd even betrouwbaar en beschadigd door twee scheidingen, hij nog weinig volwassen en behoorlijk irritant. Kortom, ze passen niet bij elkaar. Nee, maar voor hoeveel van ons geldt dat ook?