• 9.222.282 stemmen

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Walter Grauman

Met onder meer: Stuart Whitman en Martin Jarvis

Plot The Last Escape

"Behind Enemy Lines...Nothing Could Stand In Their Way!"

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog vallen de geallieerden onder leiding van kapitein Mitchell een goed bewaakte Duitse raketbasis binnen en smokkelen de wetenschapper Von Heinken buiten. Ook helpen ze andere vluchtelingen te ontsnappen aan de terreur van de nazi's. Bij hun vlucht worden ze op de hielen gezeten door zowel de Duitsers als de Russen die beiden de wetenschapper in handen willen krijgen.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Cpl. O'Connell

Maj. Petrov

avatar van ronnieboy

ronnieboy

Waarom komt deze film nooit eens op de buis ? Altijd zenden die omroepen dezelfde oorlogsfilms uit ! a Bridge too Far enGuns of Navarone kennen we nu wel.

avatar van Arleta

Arleta

Bekend verhaal, maar niet slecht gedaan. Vooral het feit dat iedereen zijn eigen taal spreekt is erg fijn.

Ook de voertuigen zijn acceptabel. Tanks lijken of zijn T 34.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Op de maandagmiddag nog effe een oorlogsfilm uit het opgeslagen lijstje waar ik vorige week mee begon in het geval van Tarawa Beachhead. Dit keer na lang zoeken aan de slag met The Last Escape uit 1970 die niet al te best scoort op MM en IMDb.

Duidelijk is toch zeker dat dit geen hoogvlieger betreft, maar dit gemiddelde is toch wel heel erg laag. Goed, het verhaal is redelijk clichematig, daarnaast ontbreekt het een beetje aan een hoofdkarakter met uitstraling en charisma. Want Stuart Whitman doet het aardig, maar zou toch het beste op zijn plek zijn als aangever, als handlanger of rechterhand, en niet als leading man. Sowieso is er cast technisch niets noemenswaardig van de partij. Dan valt er nog wel een kritische noot te kraken over de tanks, die duidelijk geen WO2 zijn en al helemaal niet Russisch maar Amerikaanse Walker Bulldogs wat degene hier boven ook mag beweren. Oh ja , ach, en dan is er nog die zogenaamde romance die er zomaar plotseling is.....tja....een kwestie van alle genres even aanvinken ofzo.

Toch nog best veel kritiek zou je zeggen, maar veel moet toch budgetmatig gezien worden of puur vanwege de leeftijd wat de mogelijkheden en een bepaalde logica rond het maken van zo'n film in die tijd. Want het materiaal en een betere cast is waarschijnlijk puur budget matig. Dan de plotkeuzes die puur vanuit de logica benadert kunnen worden dat een oorlogsfilm destijds een soort van avonturenfilm betrof. Neem bijvoorbeeld Kelly'a Heroes of The Dirty Dozen die ook nog eens je nodige aan humor en spot bevatten. Verder heeft The Last Escape als pluspunt toch zeker de gebrachte drukte met alle strijdende partijen, onzin natuurlijk dat Amerikanen zo ver oostelijk zaten, tussen de Ami's, Ruski's en Krauts en valt toch vooral de actie op als veel, boven gemiddeld goed en zelfs grof in het geval van de twee Duitsers die overreden worden.

Is het allemaal genoeg voor een voldoende? Mwoah....ja, ik ben in een gulle bui en de film heeft een zekere gunfactor. Een goede 3 voor de moeite, al zou het alleen al vanwege de fraaie filmposter zijn.