• 9.372.674 stemmen

Genre: Drama / Misdaad

Geregisseerd door: Peter Hyams

Met onder meer: Elliott Gould, Robert Blake en Allen Garfield

Plot Busting

"What this film exposes about undercover vice cops can't be seen on your television set."

De agenten Keneely en Farrel komen in de problemen terecht als ze besluiten om de bevelen van bovenaf niet te volgen en zelf achter een misdaadbende aan te gaan. De bende, onder leiding van Rizzo, heeft namelijk banden met de politie en doet er alles aan om het onderzoek te dwarsbomen.

Vice Detective Michael Keneely

Vice Detective Patrick Farrel

Rizzo's Bouncer

Judge Fred R. Simpson

Dr. Berman

avatar van Juichtoon

Juichtoon

The Sting komt vanavond op de BBC, niet deze.

avatar van tovenaar

tovenaar

Ik heb vandaag ook al een pm naar Hobbes gestuurd.

avatar van Hobbes

Hobbes

merkwaardig... ik zal wel té enthousiast zijn geweest bij het toevoegen

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Wél vanavond/vannacht op MGM Nl..

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Shazam. Can you dig it?

Vice cops. Je vraagt je hier inderdaad soms af (zoals ook de grote boef en zelfs de agenten zelf) waar ze mee bezig zijn. ''Leven en laten leven'' zou je vaak eerder denken. Ja, drugs-r-bad, mkay en zo, maar ernstige uitwassen tref je hier (vooral aanvankelijk) nauwelijks. Waar was bijvoorbeeld die raid op die gay bar nu voor nodig?

Dat gezegd hebbende heeft 'Busting' een heerlijk sfeertje, mooi in beeld gevangen, met een lekker rustig tempo en in het bijzonder een prachtige, lange achtervolging te voet (al is het vreemd dat in de supermarkt iedereen wel erg volgzaam blijft zitten en niet in totale paniek alle kanten op rent). Het deed me regelmatig denken aan het fenomenale 'The friends of Eddie Coyle', maar toch zeker niet zó goed. Daar is ook de uitwerking wat te makkelijk voor (hoewel het uiteindelijke einde wel weer sterk is) en sleept het soms (o.a. met het vele geklets tijdens toilet duty) wat teveel aan.

Een beetje verneukeratief is de rol van (vooral) Gould. Hij leek me wat té laconiek acteren, maar na wat bezinning: het past in zijn undercover rol waarbij hij het meest van de tijd een cool cat moet zijn i.p.v. een tough cop. Dus daar doe ik bij nader inzien niet moeilijk over. Cool (rood, niet groen zoals op de poster) mutsje, trouwens.

Dikke 3,5* voor deze eerste kijkbeurt.

avatar van Biosguru

Biosguru

Erg ondergewaardeerd dit. Ik zie dit toch wel als een van de originelere seventies films. Mooie muziek, goede sfeer, fijn camerawerk en alles is een beetje viezig. Komt overigens een BR uitgave aan van Kino Lorber met allerlei extra's.

avatar van Movsin

Movsin

Actiefilm, waarbij weer al eens, corruptie bij de politie wordt voorgeschoteld.

Niet zo best opgebouwd. De samenhanging tussen de opeenvolgende scènes was vaak teleurstellend. Leken soms aparte trailers.

Onthouden vooral is de cynische manier waarop de gangsterbaas neerkijkt op de ambtenaar die tegen een matige vergoeding en tegen de corruptie in, zijn leven inzet bij de bestrijding van de misdaad. De slotscène is daarbij zeer sprekend.

avatar van scorsese

Redelijke film over twee zedenagenten in Los Angeles. Niet echt een verhaal, maar meer de dagelijkse zaken waar de twee agenten mee te maken krijgen. Ondanks dat er genoeg gebeurd, is de film een beetje langdradig. Wel uitstekend camera- en locatiewerk. Net geen 3.5 sterren.

avatar van starbright boy

Een lichtvoetige variant op de typsiche gritty politiefilms van begin jaren '70. Maar door de humor en lichtere toon heeft het ook wel weg van een 80's buddycop film. De film wordt gedragen door het charisma van Gould en Blake. Qua script soms wat anekdotisch, maar niet onaangenaam.