• 9.369.500 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Freddie Francis

Met onder meer: Jack Palance, Burgess Meredith en Beverly Adams

Plot Torture Garden

"Do You Dare See What Dr. Diabolo Sees?"

De horror-kermisattractie van Dr. Diabolo zou volgens hem de toekomst van ieder mens kunnen voorspellen. Een paar ongelukkigen willen te weten komen wat hun lot is, maar als het hen niet bevalt, blijkt dat ze een deal kunnen maken met Dr. Diabolo. Helaas vermoeden ze niet dat Diabolo eigenlijk de duivel is, en ze zojuist hun ziel hebben verkocht.

Ronald Wyatt (segment 4 "The Man Who Collected Poe")

Dr. Diabolo (Framing Story)

Carla Hayes (segment 2 "Terror Over Hollywood")

Lancelot Canning (segment 4 "The Man Who Collected Poe")

Uncle Roger (segment 1 "Enoch")

Dorothy Endicott (segment 3 "Mr. Steinway")

Colin Williams (segment 1 "Enoch")

Leo Winston (segment 3 "Mr. Steinway")

Bruce Benton (segment 2 "Terror Over Hollywood")

Eddie Storm (segment 2 "Terror Over Hollywood")

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Een horror anthology naar een scenario van Robert Bloch in vier schuifjes met 2 hoogtepunten: het eerste en het laatste segment. Het eerste verhaal is "Enoch" en gaat over een zwarte kat die een man, die aanzet tot moorden, en in het laatste "The Man who collected Poe" bezoekt Jack Palance een fanatieke verzamelaar van Poe's werk (Peter Cushing) en doet een gruwelijke ontdekking...

Zeker de moeite waard voor wie van ouderwetse griezelfilms houdt. Deze Amicus Productie is met een beperkt budget gemaakt maar stevig vertolkt. En de sfeerschepping zit er zeker in deze twee segmenten goed in.

avatar van nacht

nacht

tja.. wat valt er over te zeggen ik vond het geen geweldige film, vond het een beetje een afgezaagd verhaal... maar toch een 6

avatar van Scarecrow

Scarecrow

Helaas een teleurstellende film

Ik ben een grote horrorfan, hou van oude films en de combinatie vind ik ook prefect. Helaas kon deze film mij niet bekoren.
In principe heb ik niks tegen het idee van 'meerdere verhalen in 1 film' maar ik zie vaak dat dit verkeerd uitpakt. Zo ook in Torture Garden. De verbindende verhaallijn is in principe meer dan oke, daar bij Diablo en zijn waarzegsterspop (freaky lady!). Het is niet geniaal maar voldoet ruimschoots aan de eisen. Vergelijk dit bijvoorbeeld met Cat's Eye en deze film laat zien hoe het wel kan... Niet claustrofobisch of angstaanjagend, maar er is iets heel duidelijk niet pluis. Bovendien is het een perfecte gelegenheid om steeds een persoon naar voren te halen en er dan een verhaal mee te vertellen.

Het is dan ook jammer dat deze verhalen in mijn ogen teleurstellend zijn. O, ze bieden genoeg verhaal hoor, en de aankleding is zeker niet te schaars of goedkoop, maar het algehele plaatje kon gewoon weinig interesseren. Misschien was de speeltijd voor elk verhaaltje gewoon te kort om er iets moois van te maken, of zijn de verhalen niet eng genoeg of te onrealistisch. (Nee, dit realistische verwacht ik niet in een horrorfilm ,maar je kan het ook overdrijven: de robots bijvoorbeeld.) Of het lag aan het ondermaatse acteerwerk ,iets waar ik vaak een gruwelijke hekel aan heb (behalve als het niet zo opvalt, zie bijvoorbeeld de vervolgen op Saw). De toon van alle verhalen is wat mij betreft ook te verschillend, de eindes niet naar smaak, en het tempo dat ze elkaar opvolgen doet je er nooit langer bij stil staan. De presentatie en de uitwerking van vooral de eerdere verhalen zijn wat mij betreft dan ook niet geslaagd.

Er zijn trouwens zeker ook pluspunten aan de film, en niet alleen de tent van Diablo. Ook het laatste verhaaltje, over Edgar Allen Poe, is zeker de moeite waard: eindelijk een verhaaltje waar wat mij betreft echt sfeer in zat, waar je er eindelijk echt in kwam. Ik denk dat dat in de overige verhalen ontbrak: het meekijk en meeleef gevoel. In het laatste verhaaltje, qua verhaal en vertelstructuur ook stukken beter dan de andere verhalen, zat je er tenminste in en kon het verhaal je aandacht bijhouden (alhoewel het verhaal met de piano ook niet verkeerd was!). Dit verhaal (en die van de piano) vervullen alleen maar een deel van de film, en als de rest dan niet bevredigend is hou je geen topper over.

Een aspect waar de film ook op doelt zijn de verhaaleindes: deze moeten wreed, hard, verrassend, zielig enz. overkomen. Je voelt hem denk ik al aankomen in dit recensietje: ik was er niet helemaal content mee.. Er had meer ingezeten, denk ik. Hetzelfde geld voor de gehele afronding van de film; de muziekkeuze kon bijvoorbeeld ook stukken beter. Alleen de settings waren mer dan redelijk gekozen. Ik kom al bij al uit op een redelijke film, maar niet meer dan dat. 2,5*

P.S. Op de DVD hoes van de uitgave die ik heb staat het hele verhaal uitgelegd, tot de laatste 'twists' aan toe... Vrij vervelend.

avatar van Vascago

Vascago

Hmm heb hem een aantal maanden geleden uit een bak bij de FRS getrokken (5 films voor 10 euries meen ik) maar nog steeds niet gezien. Als ik die voorkant zo zie dan denk ik steeds dat ie verschrikkelijk slecht is, maar als ik de verhalen van hierboven lees moet ik toch gauw eens gaan kijken.

avatar van Vascago

Vascago

Soms moet je dus niet op de voorkant van de dvd hoes afgaan. Ik vond dit dus wel een mooie film en dan vooral deel 4. Erg sfeervol en goed geacteerd. Deel 1 was ook erg mooi, de andere 2 delen iets minder. Niet meer dan redelijk. Het omringende gedeelte wordt toch leuk door Burgess Meredith.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Heb de officiële filmposter op de kop kunnen tikken.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Wat een prachtige rol van Burgess Meredith!

Dr. Diabolo (Meredith) zorgt ervoor dat de bezoekers van zijn carnavalsshow een onvergetelijke ervaring krijgen.

Ieder krijgt een vreemde toekomstvoorspelling te zien waarin hun grootste angsten de waarheid worden.

De film begint goed met het eerste segment waarin een man krankzinnig word door een opgegraven kat. Michael Bryant vertolkt deze rol goed en overtuigend.

Het tweede segment gaat over de geheimen van de filmsterren. Het hele idee erachter vind ik gewoon onbehaaglijk en daardoor werd dit segment nog best interessant voor mij. Beverly Addams speelt haar hoofdrol ook niet verkeerd, maar naar mijn mening was haar voorganger Bryant beter.

Het derde segment was naar mijn mening het minst interessante van de vier. Over de vertolkingen kan wederom niet geklaagd worden en de sfeer is ook wel aardig, maar dit verhaal is door jaren heen al zo vaak in allerlei verschillende vormen voorbij gekomen. Dit zorgt gewoon voor een hoge voorspelbaarheid.

Het vierde segment is misschien wel de leukste van de vier. Jack Pallance speelt zijn rol als ziekelijke verzamelaar wel erg leuk en ook Cushing zet weer een sterke rol neer. Hoe meer ik van deze man zie hoe beter ik zijn reputatie begin te begrijpen.

Wederom een erg leuke anthologie die aan te raden is voor de liefhebbers van deze oude (Britse) horrorfilms.

avatar van joolstein

joolstein

Na het succes van Dr. Terror's House of Horrors (1965) kon het niet uitblijven dat Amicus Films met nog een anthologie kwam.Nu doet de titel van deze film missschien vermoeden dat het hier om een heftig filmpje gaat. Dit is niet het geval! Het gaat over Dr. Diabolo (Burgess Meredith) die in zijn spookhuis op de kermis aan vijf bezoekers verschillende martelwerktuigen demonstreert en hierna aanbiedt om een blik in de toekomst te werpen. Dit zie je in verschillende filmpjes;

"Enoch"; De hebzuchtige Colin Williams bezoekt zijn op sterven na dood zijnde oom Roger en probeert hem te ontfutselen waar deze zijn geld heeft verborgen. Maar treft op zoektocht een kwaadaardige kat. Erg geslaagd begin met een duistere atmosfeer en een fijne dreiging die er van de duivelse kat uitgaat.

"Terror Over Hollywood" De ambitieuze Carla Hayes doet alles om het in de filmwereld te maken. De vraag is; hoe ver zal ze hier echt voor willen gaan. Vooral een leuk satirisch tintje ten opzichte van het acteursgilde in Hollywood maar niet al teveel daadwerkelijke horror.

"Mr. Steinway" De jonge Dorothy Endicott krijgt een verhouding met de beroemde pianist Leo. Echter is het de piano waarmee ze in een zware concurrentie slag beland. Nog wel aardig vormgegeven en Sfeervol maar weinig horror en eveneens weinig spanning maken dat dit het minste verhaaltje is.

"The Man Who Collected Poe" Op een veiling ontmoeten de verzamelaars Ronald Wyatt (Jack Palance) en Lancelot Channing (Peter Cushing) elkaar. Ze blijken een gemeenschappelijke obsessie voor de werken van Edgar Allan Poe te hebben. Dit is het beste verhaaltje doordat beide acteurs duidelijk genieten. Ook de aardige gotische decors en de aanwezigheid van Poe dragen bij aan de opgebouwde spanning.

Aan het einde nog een twist (met Michael Ripper) in het omvattend verhaal. En wie meerdere het Amicus-producties heeft gezien zal verschillende gezichten herkennen uit andere films. Al met al is het wederom weer een fijne anthologie maar met meer de nadruk op het mysterie-aspect dan de horror. Toch weet het zonder al teveel moeite de aandacht vast te houden.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Mja ik had niet meteen een anthologie film verwacht. Dat zou niet erg zijn als de verhaaltjes goed uitgewerkt werden. Het eerste vond ik redelijk dom en ook het laatste (oh neen daar heb je de onvermijdelijke Cushing weer) vond ik niet veel aan. Enkel de verhalen van de dames konden me nog enigszins boeien met het 2de als beste. Een heel nipte voldoende.

avatar van Noodless

Noodless

Heel wat meer van verwacht gezien de synopsis. De film bestaat eigenlijk uit 4 verhaaltjes die samen de rode draad vormen van 5 mensen die de toekomst laten voorspellen door Dr. Diabolo op een kermisattractie. Het eerste verhaal "Enoch" gaat over een zoektocht naar geld bij een stervende oom waar een duivelse kat verschijnt. Matig verhaal, totaal niet spannend of boeiend. Sfeer is wel oké.

Tweede verhaal "Terror Over Hollywood" is ook het beste verhaal van de film. Op gebied van horror stelt het weinig voor, maar het verhaal weet wel te boeien en heeft een prima cast. Vooral Beverly Adams steelt de show als Carla Hayes en weet zich hier als een egoïstische amateur actrice te ontpoppen tot een diva die er alles voor doet om haar doel te bereiken.

"Mr. Steinway" is het derde verhaaltje waarin ook de hoofdrol is weggelegd voor één van de vrouwen die haar toekomst laat voorspellen, namelijk Barbara Ewing de vriendin van het personage van Beverly Adams. Aardig qua sfeer, maar het verhaal stelt niet veel voor.

Het laatste verhaaltje "The Man Who Collected Poe" heeft een wat suffe uitwerking waarbij toch de hoofdrolspelers Jack Palance en Peter Cushing het verhaal niet hoger kunnen tillen. Sfeer wederom wel aardig, maar het verhaal weet niet te boeien. De kermisattractie van Dr. Diabolo met vooral de aanwezige Clytie Jessop als Atropos , Goddess of Destiny had uiteindelijk de meest aanwezige horrorelementen. 5/10