• 157.991 films
 • 9.623 series
 • 28.722 seizoenen
 • 607.185 acteurs
 • 352.879 gebruikers
 • 8.840.488 stemmen
Avatar
 
banner banner

Life of Brian (1979)

Komedie | 94 minuten
3,75 2.811 stemmen

Genre: Komedie

Speelduur: 94 minuten

Alternatieve titel: Monty Python's Life of Brian

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Terry Jones

Met onder meer: Graham Chapman, Michael Palin en John Cleese

IMDb beoordeling: 8,0 (414.399)

Gesproken taal: Engels en Latijn

 • On Demand:

 • Netflix Bekijk via Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Life of Brian

"He wasn't the messiah. He was a very naughty boy."

Op de avond dat Jezus Christus geboren wordt, wordt in het stalletje ernaast ook Brian geboren. Op volwassen leeftijd sluit Brian zich aan bij het Volksfront van Judea: een organisatie die zich tegen de Romeinen verzet. Door een speling van het lot wordt Brian echter aangezien voor de messias, en wordt alles wat hij zegt en doet heilig verklaard. Dit tot grote ergernis van Brian, die helemaal geen behoefte heeft om een volk te leiden. Ook de Romeinen zijn niet zo blij met de komst van deze messias.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Wise Man #2 / Brian Cohen / Biggus Dickus

Wise Man #1 / Reg / Jewish Official / First Centurion / Deadly Dirk / Arthur

Man Even Further Forward / Revolutionary / Jailer / Blood and Thunder Prophet / Frank / Audience Member / Crucifee

Mr. Cheeky / Stan 'Loretta' / Harry the Haggler / Culprit Woman / Warris / Intensely Dull Youth / Jailer's Assistant / Otto / Lead Singer Crucifee

Mandy Cohen / Colin / Simon the Holy Man / Bob Hoskins / Saintly Passer-by / Alarmed Crucifixion Assistant

Wise Man #3 / Mr. Big Nose / Francis / Mrs. A / Ex-Leper / Announcer / Ben / Pontius Pilate / Boring Prophet / Eddie / Shoe Follower / Nisus Wettus

Mrs. Gregory

A Weedy Samaritan

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van MarkAjx1

MarkAjx1

 • 197 berichten
 • 50783 stemmen

centurion81 schreef:

(quote)

Prachtig relaas om dan met 4* als waardering te komen! /sarcasm

Ziet er inderdaad vreemd uit. Maar daar mag je Moviemeter op aanrekenen. Je kunt namelijk geen berichten wijzigen of verwijderen na verloop van tijd.

En het komt toch echt wel eens voor (bij mij in ieder geval) dat je de ene film de eerste keer kut vind en na een paar kijkbeurten meer het leuke begint in te zien of kunt veranderen van mening.

Ik ben dan wel zo eigenwijs dat ik de stem aanpas daarop. Maar me berichtje wat ik erop had gezet na de eerste keer dus blijft dus staan waardoor het er vreemd uitziet. Maar ja kan er helaas weinig aan doen.


avatar van Collins

Collins

 • 5837 berichten
 • 3534 stemmen

In The Life of Brian neemt het team van Monty Python middels de geschiedenis van Brian heel respectloos religie, massahysterie en het politieke bedrijf op de hak. Geen wonder dus dat vanuit religieuze hoek bij de aankondiging van de film verontwaardigde geluiden opklonken en zelfs werd geprobeerd de film te verbieden. Vaak gebeurde dat overigens zonder dat men de film had bekeken. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk lukte het in 39 kerkelijke gemeenten om de vertoning van de film te verhinderen dan wel om de film pas vanaf 18 jaar toegankelijk te maken. In Ierland en Noorwegen was de film zelfs verboden. Dat verbod werd onmiddellijk marketingtechnisch uitgebuit met de slogan: “So funny, it was banned in Norway!"
De tweede film van Monty Python heeft in tegenstelling tot de eersteling 'Monty Python and the Holy Grail' een beter verhaal en voorziet het verhaal ook nog eens van een geweldig einde, dat de voorgaande film ontbeert. Het verhaal heeft een ludieke insteek. Het leven van Brian loopt parallel met het leven van Jezus en speelt zich af tegen een authentiek ogend decor dat Jeruzalem en omstreken voorstelt. Een film met veel personages. De meeste rollen worden ingevuld door de leden van Monty Python. Samen is het team goed voor de invulling van zo’n 40 personages.
Brian wordt in de stal naast die van Jezus van Nazareth geboren. Dat gegeven werkt door in zijn latere leven en zorgt voor veel ongemak als hij op een bepaald moment voor de Messias wordt aangezien en door talrijke volgelingen dag en nacht wordt belaagd. De verwarring en onaangename situaties die dat oplevert zijn absurd, hilarisch en super grappig en parodiëren met kracht de kitsch van oude bijbel- en historische films.
De film is sketchmatig van opzet maar dat valt niet heel erg op. Brian van Nazareth manifesteert zich als de over kapselende figuur onder wiens dramaturgische aanwezigheid zich allerhande spitsvondige en absurde losstaande gebeurtenissen afspelen. Hij vertegenwoordigt de vaste waarde waarnaar de handeling steeds terugkeert. Een filmisch ijkpunt zogezegd.
Schitterende scènes komen voorbij. Ongelooflijk komisch. En zo heerlijk absurd. Pontius Pilatus met een spraakgebrek veroorzaakt buikkrampen van het lachen. Of neem die scène waarin Brian zijn immense massa volgelingen toespreekt in een poging om de massa te ontmoedigen hem te volgen. You’re all Individuals!’ waarop de massa hem als één stem antwoord: ‘Yes, we’re all individuals’. Of die scène waarin…En die scène dat… Enzovoort. Het rijtje is eindeloos.
En onderwijl leert de kijker en passant de juiste schrijfwijze van de Latijnse term voor de frase ‘Romans Go Home’ (Romani ite domum). Behalve ontzettend grappig is de film ook nog eens ontzettend educatief.
Het was heerlijk!


avatar van DragQueen

DragQueen

 • 3151 berichten
 • 3638 stemmen

Na recentelijk Monty Python and the Holy Grail te hebben bekeken, was nu deze Mont Python's Life of Brian aan de beurt. De eerstgenoemde heeft me werkelijk aan het schaterlachen gebracht. De grappen en grollen waren heerlijk absurd, droog en bij vlagen zo flauw dat het leuk wordt. Dat ervaarde ik bij deze Life of Brian allemaal een stukje minder. Hoewel het verhaaltje leuk bedacht is en de cast heel wat memorabele hilariteit tentoonstelt, kon de humor mij niet zo raken zoals dat in the Holy Grail wel het geval was. 3 Sterren.


avatar van Mysterie-schrijver

Mysterie-schrijver

 • 220 berichten
 • 447 stemmen

De leukste Monty python film wat mij betreft. Knap hoe zes acteurs meerdere rollen weten te spelen. Hilarische scènes, geweldig geacteerd (met name natuurlijk door Graham Chapman) en een mooie omgeving. Super!


avatar van Mysterie-schrijver

Mysterie-schrijver

 • 220 berichten
 • 447 stemmen

DragQueen schreef:

Na recentelijk Monty Python and the Holy Grail te hebben bekeken, was nu deze Mont Python's Life of Brian aan de beurt. De eerstgenoemde heeft me werkelijk aan het schaterlachen gebracht. De grappen en grollen waren heerlijk absurd, droog en bij vlagen zo flauw dat het leuk wordt. Dat ervaarde ik bij deze Life of Brian allemaal een stukje minder. Hoewel het verhaaltje leuk bedacht is en de cast heel wat memorabele hilariteit tentoonstelt, kon de humor mij niet zo raken zoals dat in the Holy Grail wel het geval was. 3 Sterren.

Dat heb ik juist andersom!


Na een tip van een vriend Monty Python and the Holy Grail gezien te hebben deze film aangezet.

De Monty Python film uit 1975 behoort tot een van mijn favoriete, maar deze film is ook erg geestig.

Vooral Biggus Dickus werkte erg op mijn lachspieren.

Een 8


avatar van anne J

anne J

 • 1523 berichten
 • 937 stemmen

Verhoogd naar 4*. Blijkbaar had ik de film al beoordeeld in 2014 met een 3.5*, kan ik me niet zoveel van herinneren. Ik dacht dat ik enkel fragmenten had gezien, maar blijkbaar had ik de hele film al gezien. Het is duidelijk dat ik hem nu meer waardeer, ik heb met regelmaat zitten schaterlachen. De scene met de tekst bekladden op de muur - duurde even voordat ik weer bijkwam. Echt geweldig.

Prachtig (droge) Britse humor.