Life of Brian (1979)
Gesproken taal: Engels en Latijn
Bekijk via Netflix
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Life of Brian
"He wasn't the messiah. He was a very naughty boy."
Op de avond dat Jezus Christus geboren wordt, wordt in het stalletje ernaast ook Brian geboren. Op volwassen leeftijd sluit Brian zich aan bij het Volksfront van Judea: een organisatie die zich tegen de Romeinen verzet. Door een speling van het lot wordt Brian echter aangezien voor de messias, en wordt alles wat hij zegt en doet heilig verklaard. Dit tot grote ergernis van Brian, die helemaal geen behoefte heeft om een volk te leiden. Ook de Romeinen zijn niet zo blij met de komst van deze messias.
Wise Man #2 / Brian Cohen / Biggus Dickus
Wise Man #1 / Reg / Jewish Official / First Centurion / Deadly Dirk / Arthur
Man Even Further Forward / Revolutionary / Jailer / Blood and Thunder Prophet / Frank / Audience Member / Crucifee
Mr. Cheeky / Stan 'Loretta' / Harry the Haggler / Culprit Woman / Warris / Intensely Dull Youth / Jailer's Assistant / Otto / Lead Singer Crucifee
Mandy Cohen / Colin / Simon the Holy Man / Bob Hoskins / Saintly Passer-by / Alarmed Crucifixion Assistant
Wise Man #3 / Mr. Big Nose / Francis / Mrs. A / Ex-Leper / Announcer / Ben / Pontius Pilate / Boring Prophet / Eddie / Shoe Follower / Nisus Wettus
Gregory
Mrs. Gregory
Jesus
A Weedy Samaritan

MarkAjx1
Ziet er inderdaad vreemd uit. Maar daar mag je Moviemeter op aanrekenen. Je kunt namelijk geen berichten wijzigen of verwijderen na verloop van tijd.
En het komt toch echt wel eens voor (bij mij in ieder geval) dat je de ene film de eerste keer kut vind en na een paar kijkbeurten meer het leuke begint in te zien of kunt veranderen van mening.
Ik ben dan wel zo eigenwijs dat ik de stem aanpas daarop. Maar me berichtje wat ik erop had gezet na de eerste keer dus blijft dus staan waardoor het er vreemd uitziet. Maar ja kan er helaas weinig aan doen.

Collins
In The Life of Brian neemt het team van Monty Python middels de geschiedenis van Brian heel respectloos religie, massahysterie en het politieke bedrijf op de hak. Geen wonder dus dat vanuit religieuze hoek bij de aankondiging van de film verontwaardigde geluiden opklonken en zelfs werd geprobeerd de film te verbieden. Vaak gebeurde dat overigens zonder dat men de film had bekeken. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk lukte het in 39 kerkelijke gemeenten om de vertoning van de film te verhinderen dan wel om de film pas vanaf 18 jaar toegankelijk te maken. In Ierland en Noorwegen was de film zelfs verboden. Dat verbod werd onmiddellijk marketingtechnisch uitgebuit met de slogan: “So funny, it was banned in Norway!"
De tweede film van Monty Python heeft in tegenstelling tot de eersteling 'Monty Python and the Holy Grail' een beter verhaal en voorziet het verhaal ook nog eens van een geweldig einde, dat de voorgaande film ontbeert. Het verhaal heeft een ludieke insteek. Het leven van Brian loopt parallel met het leven van Jezus en speelt zich af tegen een authentiek ogend decor dat Jeruzalem en omstreken voorstelt. Een film met veel personages. De meeste rollen worden ingevuld door de leden van Monty Python. Samen is het team goed voor de invulling van zo’n 40 personages.
Brian wordt in de stal naast die van Jezus van Nazareth geboren. Dat gegeven werkt door in zijn latere leven en zorgt voor veel ongemak als hij op een bepaald moment voor de Messias wordt aangezien en door talrijke volgelingen dag en nacht wordt belaagd. De verwarring en onaangename situaties die dat oplevert zijn absurd, hilarisch en super grappig en parodiëren met kracht de kitsch van oude bijbel- en historische films.
De film is sketchmatig van opzet maar dat valt niet heel erg op. Brian van Nazareth manifesteert zich als de over kapselende figuur onder wiens dramaturgische aanwezigheid zich allerhande spitsvondige en absurde losstaande gebeurtenissen afspelen. Hij vertegenwoordigt de vaste waarde waarnaar de handeling steeds terugkeert. Een filmisch ijkpunt zogezegd.
Schitterende scènes komen voorbij. Ongelooflijk komisch. En zo heerlijk absurd. Pontius Pilatus met een spraakgebrek veroorzaakt buikkrampen van het lachen. Of neem die scène waarin Brian zijn immense massa volgelingen toespreekt in een poging om de massa te ontmoedigen hem te volgen. You’re all Individuals!’ waarop de massa hem als één stem antwoord: ‘Yes, we’re all individuals’. Of die scène waarin…En die scène dat… Enzovoort. Het rijtje is eindeloos.
En onderwijl leert de kijker en passant de juiste schrijfwijze van de Latijnse term voor de frase ‘Romans Go Home’ (Romani ite domum). Behalve ontzettend grappig is de film ook nog eens ontzettend educatief.
Het was heerlijk!

DragQueen
Na recentelijk Monty Python and the Holy Grail te hebben bekeken, was nu deze Mont Python's Life of Brian aan de beurt. De eerstgenoemde heeft me werkelijk aan het schaterlachen gebracht. De grappen en grollen waren heerlijk absurd, droog en bij vlagen zo flauw dat het leuk wordt. Dat ervaarde ik bij deze Life of Brian allemaal een stukje minder. Hoewel het verhaaltje leuk bedacht is en de cast heel wat memorabele hilariteit tentoonstelt, kon de humor mij niet zo raken zoals dat in the Holy Grail wel het geval was. 3 Sterren.

Mysterie-schrijver
De leukste Monty python film wat mij betreft. Knap hoe zes acteurs meerdere rollen weten te spelen. Hilarische scènes, geweldig geacteerd (met name natuurlijk door Graham Chapman) en een mooie omgeving. Super!

Mysterie-schrijver
Dat heb ik juist andersom!

De gestoorde filmfanaat
Na een tip van een vriend Monty Python and the Holy Grail gezien te hebben deze film aangezet.
De Monty Python film uit 1975 behoort tot een van mijn favoriete, maar deze film is ook erg geestig.
Vooral Biggus Dickus werkte erg op mijn lachspieren.
Een 8

anne J
Verhoogd naar 4*. Blijkbaar had ik de film al beoordeeld in 2014 met een 3.5*, kan ik me niet zoveel van herinneren. Ik dacht dat ik enkel fragmenten had gezien, maar blijkbaar had ik de hele film al gezien. Het is duidelijk dat ik hem nu meer waardeer, ik heb met regelmaat zitten schaterlachen. De scene met de tekst bekladden op de muur - duurde even voordat ik weer bijkwam. Echt geweldig.
Prachtig (droge) Britse humor.

John Cleese weigert controversiële scène te schrappen uit theater-reboot 'Life of Brian': "Geen enkele intentie om dat te doen"

De vijf best beoordeelde komedies op Netflix

Das Leben der Anderen

Przesluchanie
Drama, 1989

El Laberinto del Fauno
Fantasy / Drama, 2006
jewryromeinse rijkthree kings crucifixionbethlehem independence movementsatireparodiereligiesermon on the mount cultfilmmonty python anarchic comedy
Realtimes | Publishing Network
Social media