• 9.374.496 stemmen

Met onder meer: Frederik de Groot, Renée Soutendijk en Coen Flink

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 20 april 1978

Plot Pastorale 1943

Verfilming van de gelijknamige roman van Simon Vestdijk waarin een groepje burgers uit een dorp in de Betuwe dappere daden verricht in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verraad van onderduikers op een boerderij doet vijf mannen besluiten de plaatselijke NSB-kruidenier te liquideren. Dit blijkt lastiger dan gedacht.

Marie Bovenkamp

Henri Poerstamper

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

hugohei schreef:

Frederik de Groot speelt de hoofdrol [niet Frederick]. Boele zeker niet. Sylvia Kristel speelt een rolletje als vriendendienst aan Pim & Wim die haar kansen hebben gegeven. En verder is het een sterk debuut van Renee Soutendijk.

Verstappens beste film - ook volgens Verstappen.

Pim Vosmaer en Manon Alving zitten er ook in en die zaten ook allebei in Dossier Verhulst.

avatar van Gish

Gish

Sacco van der Made schittert !

avatar van jester

jester

Ook bij herziening blijft de film recht overeind. Mooie rollen van Van der Made en Droog, maar ook Coen Flink en Leen Jongewaard. Het tempo is aan de lage kant, maar het stoort niet. Ook nog een leuk rolletje van Rutger Hauer aan het einde van de film. Ik blijf bij m'n oorspronkelijke waardering: 4 *.

Ik vond de naaktscenes overigens nog wel meevallen, zeker voor een Nederlandse film uit die periode.

avatar van Popeye Doyle

Popeye Doyle

Ik verbaas me nog steeds dat Hauer deze rol van ca. 5 minuten heeft aangenomen! Had net zo goed een unknown kunnen doen.

avatar van Carl

Carl

Tamelijk slechte nederlandse film. Een van het soort waarvan je weet dat het de internationale kritiek niet kan doorstaan. Matige acteerprestaties, wat evenwel ook grotendeels het gevolg is van het matige script. Zeer gekunstelde dialogen en houterig spel.

avatar van mcouzijn

mcouzijn

Ja, typisch Nederlands gekunsteld en gestuntel. Ja, matige dialogen. Ja, acteerwerk dat eerder op een podium thuishoort dan op een filmdoek. Ja, een script waar van alles aan te verbeteren is. En toch keek ik destijds met genoegen naar deze verfilming en deed dat nu wederom. Het is toch van een aangename Nederlandse kneuterigheid, met de 'oud-Hollandsche' aankleding, een goed te volgen en in essentie intrigerend verhaal, dat op het filmdoek nét niet helemaal wordt afgemaakt. Daarom toch drie-en-een-halve sterren, voor de moeite plus de mooie herinnering. En inderdaad ook voor Sacco van der Made, met zijn mooie doodbiddersrol die ineens een oorvijg uitdeelt aan de ter dood veroordeelde.

avatar van Bigjerry

Bigjerry

Naast een monument als Soldaat van Oranje verbleekt deze film natuurlijk ruimschoots. En de Soldaat lag natuurlijk nog vers in het geheugen toen Pastorale uitkwam. Maar los bekeken vind ik de film zo slecht nog niet. Het is gewoon een kleinere produktie. Maar met een paar mooie rollen. Frederik de Groot is erg goed, zijn hospita, gespeeld door Liane Saalborn, ook. Leuk is de rol van Sylvia Kristel, die op dat moment super groot was in de wereldcinema, maar toch (en pro deo!) Miep Algera wilde spelen in deze Nederlandse film. Ik zeg: zeker een 7,5.

Maar een grote FOEI voor de DVD-release. Het lijkt wel of ze een print uit de vuilnisbak hebben getrokken voor de transfer naar digitaal. De hele tijd zit het beeld voor kabels en vuil, zo erg heb ik het nog niet vaak meegemaakt. En je maakt mij niet wijs dat er geen gavere print te vinden was.

avatar van pvl63

pvl63

Gisteren heb ik Pastorale na 30 jaar opnieuw bekeken. Met gemengde gevoelens keek ik naar deze Nederland op zijn smalst in Oorlogstijd. Toen ik de film voor het eerst zag heb ik regelmatig moeten lachen, nu bleef het bij af en toe glimlachen.

Het citaat "Poerstamper Henri, bereidt u voor op de dood" is me altijd bij gebleven. De film had een flinke impact op me zo'n 30 jaar geleden. Inmiddels is dat een stuk minder. Misschien omdat het allemaal zo knullig gaat, zo onbeholpen. De Nederlanders worden neer gezet als naïeve goed bedoelende studenten,zoals o.a. de reactie op Miep Algera's relatie. De Duitsers zijn de strenge bovenmeesters ("niet op de loper"!).

Het is weinig heroïsch allemaal. Een klein verhaal kan een mooi verhaal zijn. Pastorale zou m.i. sterker zijn geweest als de historie en motieven van hoofdpersoon Schultz sterker in beeld gebracht zou zijn. De familie Poerstamper wordt m.i. wel goed neer gezet. De familie Bovenkamp m.i. veel minder. Vier onderduikers, weinig eten, een dochter die loops is en met de vijand slaapt, aanleiding genoeg voor zeer veel spanningen.

Kortom een aardige film maar er had veel meer in gezeten.

Dk2008

Viel De aanslag bij herkijken flink tegen, deze haalt het maar net. Ben nooit zo'n groot liefhebber van de Nederlandse film geweest, maar toch grappig dat sinds ik films op dvd heb er toch heel wat meer in de kast staat en blijven staan dan alleen Soldaat van Oranje en je kan er best wel een beetje trots op zijn dat ze in dit kleine kikkerlandje toch nog van die mooie films hebben weten te maken die jaren later nog steeds het aanzien waard zijn.

De lange speelduur staat me tegen, een half uur korter was veel beter geweest. Hierdoor soms trage en onnodig lange momenten. Vooral het gedeelte waar het verzet gaat lopen vergaderen over Poerstamper is een absoluut dieptepunt. De film haalt het bij lange niet vergeleken met Soldaat van Oranje. De film is vooral leuk vanwege de bekende namen, de vaak grappige dialogen en de toch ook wel vele mooie (buiten)opnamen.

Ik heb deze vroeger van tv gezien, later nog een keer en nu dus van dvd. Beeldkwaliteit is niet zo best, veel strepen continue, maar het kan ermee door. Is van het filmmuseum, mag je nog blij zijn dat je ze nog kunt zien i.p.v. dat ze allemaal naar het ronde archief zijn verdwenen. Gedenkwaardige momenten weer in deze film, alsof ik hem gisteren nog heb gezien, Poerstamper die steeds naar de wc moet, de leraar Duits die spijt heeft dat die in deze rottaal moet les geven en aan het eind een sterke korte rol van Rutger Hauer. Ik vind dat er wel een "seventies"-sfeer in de film hangt, al moet het dus in 1943 afspelen. Goede inleiding aan het begin van de film en gedurende de film dan te zien het "gestuntel" van het verzet, de denkbeelden en goede danwel foute Nederlanders in een voor Nederland toch zeer moeilijke tijd. Wonderbaarlijk dat we nog steeds in "vrede" kunnen leven in dit land.

Goede rollen van Frederik de Groot en Bernard Droog. Leuk om Soutendijk, Kristel, Jongewaard en anderen in deze film weer terug te zien. Jammer van de lange speelduur ondanks de vaak toch heel leuke en mooie momenten. 4.0

avatar van BBarbie

BBarbie

Tegenvallende film van Wim Verstappen, die bij elke herziening een stuk minder lijkt te worden. Het acteren is van een bedroevend niveau: houterig, gepaard aan een hoog declamatiegehalte. Ik was destijds al niet onder de indruk van het boek van Vestdijk en dat geldt in toenemende mate ook voor deze film. Gelukkig is het peil van de meeste Nederlandse films de laatste decennia gestaag verbeterd.

avatar van weide

weide

Dk2008 schreef:

Dat vond ik misschien wel het hoogtepunt van de film. Eerst al de locatie. Wat is het? Een huis dat uitkijkt over een bos? Ik dacht eerst dat het een soort uitzichttoren was. Dat uitzicht over het bos maakt bij mij een soort 'boomhut' idee los! Bedoeld als metafoor voor het knullige verzet?

En dan de acteurs. Van der Made schittert, nog meer dan Jongewaard. Hoe die droog uit de hoek kan komen. Meesterlijk!

Al die kleine mimiekjes. Alleen al hoe die de voorzittershamer hanteert.

Hoe het langzaam donker wordt. Als dan ook de gordijnen nog dichtgaan. Mooi sfeertje.

Nee, die vergadering is voor mij zeker geen dieptepunt.

gauke

Een spannende, verrassende, relativerende en waarheidsgetrouwe film over landverraad, eigen belang en vergeving, waarin het verschil tussen het verzet en de bezetter vervaagde (het goed of fout thema). Wim Verstappen liet de knulligheid en onbeholpenheid van het verzet (dat bestond uit doodgewone mensen) zien en werkte de gegevens van het verhaal boeiend uit. De cast acteerde uitstekend.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Vandaag te zien op TV > NostalgieNet > 09:00 uur en 15:00 uur

• 11909 berichten

Mooie film, in een beroerde kopie gezien op NostalgieNet. Niet altijd even boeiend en hier en daar wat statisch, maar ik kreeg hier voor mijn gevoel een beter beeld van de oorlog bij (dat je niemand kan vertrouwen) dan bij een film als Zwartboek. Of de film zich kan meten met vergelijkbare internationale/buitenlandse producties kan meten betwijfel ik inderdaad ook, maar voor een Wim Verstappen-film... prima! Leuk om ook Dick van den Toorn in zijn jonge jaren te zien, en Bernard Droog is hoe dan ook geweldig.

Dk2008

Echt beroerd? Net als de dvd?

Ze zenden al jaren dezelfde films uit. Lijkt wel TCM.

• 11909 berichten

DVD heb ik niet gezien, maar om te zeggen dat de kopie puntgaaf was... nee. Heel veel haperingen, strepen en ruis in het beeld. Jammer dat het in het buitenland zoveel beter eraan toe gaat op dit gebied.

Dk2008

Dan vermoed toch dat ze gewoon dat uitzenden wat ook op de dvd staat. Jammer. Bedankt voor de info.

Eigenlijk wel te gek, 1978 en dan zulk beeld.

• 11909 berichten

De Vlasschaard die ze een tijdje geleden uitzonden was wél van prima beeldkwaliteit. Maar niet gek gezien de prachtige Vlaamse Klassiekers die ze daar op DVD uitgeven. Nederland heeft nog zoveel te leren op dat gebied

avatar van Quido

Quido

Aangezien fysieke dragers nu alweer uit zijn zal het ook nooit meer goedkomen op dat gebied.

Dk2008

Bij Bol.com schrijft iemand in 2007. Meteen opnemen als hij op tv komt. Nou dat heeft niet veel zin.

De Vlaamse dvd's bijvoorbeeld van Urbanus, zijn inderdaad heel goed.

avatar van starbright boy

De vorige posters refereren vooral aan de Vlaamse Meesterwerken-serie. Een voorbeeld van hoe je met je filmcultuur moet omgaan, netjes opgeknapt met relevante extra's. Het is hier ook weleens goed gegaan (de boxen van Joris Ivens en vooral Bert Haanstra zijn voorbeelden hoe het wel moet), maar het niveau van de DVD's van Nederlandse films van voor midden tot eind jaren '90 is heel vaak bedroevend. Geld.....

gauke schreef:

Film nogmaals gezien en wat me deze keer opviel dat zo nu en dan de opnamemicrofoons in beeld te zien waren; toch wel een toppunt van amateurisme.

avatar van 93.9

93.9

Wat knullig, zeg maar oerhollandsche ambacht.

Daarom dikke voldoende!!

gauke schreef:

Kan je een scène opnoemen waar je dat hebt gezien. Lijkt me leuk.

Dk2008 schreef:

Kan je een scène opnoemen waar je dat hebt gezien. Lijkt me leuk.

O jee, dat weet ik echt niet meer......

Dat geeft niet.

avatar van weide

weide

En al zal er een opnamemicrofoon in beeld komen, als het mij niet opvalt hindert het mij ook niet.

En dan nog!

Zo'n klein smetje zit mij niet dwars.

Ik las dat iets dergelijks ook geldt voor Guy de Maupassant's De vlieg uit 1977. Waarin ook vishengels in beeld komen die daar niet hadden moeten zijn.

Nou, ik heb ze niet gezien.

Dk2008

Inderdaad en dan nog. Ik heb vaker microfoons in een film zien hangen. Maar dan nog. Ik heb wel wat beter te doen dan op fouten te letten in films. Maar fouten in films zien kan achteraf wel leuk zijn, soms wel soms niet. Bloopers kunnen ook leuk zijn. In elke films is wel iets, wat niet klopt.

avatar van mcouzijn

mcouzijn

Ik heb Glenn Gould wel eens horen zuchten tijdens een piano-opname. "Jee, wat een amateurisme". Ga toch heen.

avatar van Capablanca

Capablanca

Zojuist gekeken op Youtube, waar hij gelukkig in zijn geheel opstaat. Heb me prima vermaakt. Mooie knipoog naar de zogenaamde heldhaftigheid van het Nederlands verzet. Het is hier al meer gezegd: waarom altijd weer Soldaat van Oranje uitzenden? Dit zou eens een leuk alternatief zijn.