• 9.373.686 stemmen

Met onder meer: Frederik de Groot, Renée Soutendijk en Coen Flink

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 20 april 1978

Plot Pastorale 1943

Verfilming van de gelijknamige roman van Simon Vestdijk waarin een groepje burgers uit een dorp in de Betuwe dappere daden verricht in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verraad van onderduikers op een boerderij doet vijf mannen besluiten de plaatselijke NSB-kruidenier te liquideren. Dit blijkt lastiger dan gedacht.

Marie Bovenkamp

August Schultz

Piet Poerstamper

Mies Evertse

Arie Cohen Kaz

Henri Poerstamper

avatar van IamBernie

IamBernie

Gezien op school en vond er weinig aan..

Kan mischien ook komen, omdat we 'm in stukken hebben gezien. En dat er steeds een week tussen zat. Wel vreemd dat Rutger Hauer wordt genoemnd. Z'n rol in deze film is echt minimaal.

avatar van FisherKing

FisherKing

goede vestdijkverfilming. Bernard Droogs gezicht staat me nog helemaal voor de geest.

Wat onderschatte film

Echte hoofdrollen hebben Hein Boele en Bernard Droog

hugohei

Frederik de Groot speelt de hoofdrol [niet Frederick]. Boele zeker niet. Sylvia Kristel speelt een rolletje als vriendendienst aan Pim & Wim die haar kansen hebben gegeven. En verder is het een sterk debuut van Renee Soutendijk.

Verstappens beste film - ook volgens Verstappen.

avatar van jester

jester

Geen film over helden (zoals Soldaat van Oranje), maar een film over hoe het verzet in veel gevallen geweest kan zijn. Zeer de moeite waard.

avatar van Wouter

Zeer de moeite waard.

Alhoewel ietwat ranzig.

Sacco vd Made en Leen Jongewaard rule.

Quido

Wat zei vestdijk zelf eigenlijk over de verfilming van zijn boek?

Quido

Heb hem net gekeken. Ik heb het boek nog niet gekezen, we hebben het wel ergens, maar waar??? Maar goed, ik vond het een goede film. De film duurt twee uur en die twee uur worden ook goed volgemaakt, er gebeurde voor mijn gevoel zeer veel. De film is boeiend van begin tot end en eens geen verhaal over helden maar over hoe het verzet in vele gevallen geweest is. de rol van Hauer is idd minimaal en het is dus raar dat het hier gewoon vermeld wordt. Sterk debuut van Reneé Soutendijk. 4*

Wouter schreef:

Alhoewel ietwat ranzig.

Kan je dit misschien even uitleggen Wouter?

avatar van Redlop

Redlop

Quido schreef:

Ik heb het boek nog niet gekezen, we hebben het wel ergens, maar waar???

Niet gewoon in de boekenkast? Ook niet op zolder ergens?

Quido schreef:

Wat zei vestdijk zelf eigenlijk over de verfilming van zijn boek?

Heel weinig. Vestdijk overleed in 1971 en de film is uit 1978.

Quido

Heel weinig. Vestdijk overleed in 1971 en de film is uit 1978.

[schaam]Oei oei oei,...[/schaam]

Excuus: Ik hou het maar bij de films...

avatar van Wouter

Quido schreef:

Kan je dit misschien even uitleggen Wouter?

Wat platte flauwigheden hier en daar, maar vooral de manier waarop seks in de film gewerkt is. het zijn films als deze die de NL film de naam hebben gegeven dat er perse naaktscenes in moeten zitten.

avatar van FisherKing

FisherKing

Toch het kenmerk van Wim Verstappen ? (En dan heeft deze meneer er natuurlijk voor gezorgd dat er naakt-scenes in moesten zitten. Ook Paul Verhoeven was er destijds niet vies van. Teken des tijds ?

Ik vind dit zijn beste film overigens.

avatar van james bond 007

james bond 007

Absoluut de beste film van Wim Verstappen, deze film naar een boek van Simon Vestdijk. In tegenstelling tot Soldaat van Oranje (paul Verhoeven, 1977), die een dynamisch beeld gaf van het verzet in de 2e Wereldoorlog in Nederland, laat Pastorale 43 de minder heroische kant zien, het gestumper en de onbeholpenheid vaak van verzetsacties. Wat precies de sfeer aangeeft van de manier van werken van beide regisseurs: Paul Verhoeven de uitgelezen vakman, dynamisch en proffesioneel; en Wim Verstappen de weinig energieke, rommelige, minder getalenteerde en minder dynamische filmregisseur.

Wat de techniek en regie betreft overtreft Verstappen zichzelf deze ene keer. Goede spelregie, mooi camerawerk. Een vlot lopend, boeiend geheel, met Renee Soutendijk in haar filmdebuut, en Sylvia Kristel en Rutger Hauer in kleine rolletjes. De film is nooit op koopvideo uitgebracht, helaas. Ik had hem graag willen hebben. Hij is ook nooit op tv eigenlijk, zelfs niet in de Meidagen. Een nogal onderschatte film, hoort bij de betere Nederlandse films, en dat is meer dan je van een regisseur als Verstappen verwachten mocht......Een Neder-klassieker! en een mooi contrapunt met Soldaat van Oranje.

avatar van mdj

mdj

De rol van Leen Jongewaard is opvallend aangezien hij nu eens een goede vaderlander speelt en geen NSB-er.

Heb een tijd zitten puzzelen op die reproductie van het schilderij De lelijke hertogin van Matsys uit de zestiende eeuw. Die kwam een paar maal duidelijk in beeld met naam en toenaam en meer dan één keer was dat schilderij het onderwerp van gesprek. Bram van der Vlugt als de bijziende architect kon zonder bril niet zien of het een man of een vrouw was op de prent. En als Geert de Jong Schultz probeert te verleiden, weert hij haar af met een verwijzing naar deze afbeelding die zou maken dat hij psychisch impotent is zolang Nederland bezet is. Je zou dus zeggen dat dit schilderij een symbolische functie heeft. Maar welke? Het kan zijn dat de lelijke hertogin voor nazi-Duitsland in zijn totaliteit staat.

De film laat erg goed zien dat de keuzes die iemand maakt veelal afhangen van strikt persoonlijke kwesties en niet van mooie ideologische algemeenheden. Vooral in de vorm van Marie (Soutendijk) en Geert de Jong, maar praktisch in alle andere gevallen ook. Rutger Hauer heeft een kleine rol, maar wel een mooie als de SS-broer die toch sympathiek weet over te komen omdat hij consequent is.

avatar van gotti

Redelijke film, met een opvallende Soutendijk, in positieve zin.

hugohei

Wat vond Vestdijk van de film ? (vroeg Quido hierboven). Niet veel, waarschijnlijk. Hij was al zeven jaar dood toen de film uitkwam.

hugohei schreef:

Ja, daar werd ik al op gewezen (beetje flauw, of had je Redlop's reactie niet gelezen ?)

Sorry... dom van me.

avatar van PatriciaR

PatriciaR

Ik ben al een aantal jaar op zoek naar deze film. Is er misschien iemand die mij kan vertellen hoe ik aan deze film kan komen, ik wil hem namelijk heel erg graag hebben.

avatar van Quentin

Quentin

Die hele site is een goudmijntje heb ik al een tijd terug ontdekt.

avatar van Quentin

Quentin

Eindelijk gezien, erg sterke film en goed geacteerd. Jammer van de enkele te platte scenes. 3,5* voorlopig

Quido

Vanaf 11 november te krijgen op DVD. Voor meer releases van Wim Verstappen films zie: http://www.moviemeter.nl/forum/10/1976/.

PatriciaR schreef:

Hij komt op dvd uit, kijk maar op http://www.dehollandsefilm.nldaar zeggen ze dat hij in november op dvd uitkomt

raymon

de film is wel goed maar het is zou al eerder is gezegt geen Soldaat van Oranje, dat vind ik toch jammer. Maar de knullige aanslagen zijn wel iets realistischer en soms grappig vind ik en het geeft een echter beeld van de oorlog en dat niet alles gesmeert liep.

de acteurs doen het goed, vooral leuk om Renee Soutendijk te zien was haar eerste speelfilm en Sylvia Kristel. Wat ik raar vind is dat Rutger Hauer op de dvd hoes en poster staat terwijl hij maar 2 min. in beeld komt.

De gebeurtennisen zijn leuk ( b.v nep gil scene na overval ) maar toch iets traag natuurlijk moet ik niet vergeten het was 1978 en volgens wij was dit zelfs heel snel voor toen. De sfeer vind ik over het al gemeen goed alleen mist er iets maar ik weet niet wat!

De film was heel succesvol en had meer dan 300,000 bezoekers vind toch knap na Soldaat van oranje wat toch hele ander koek was ( veel meer spectakel ) zo als ook al gezegd de best film van Verstappen ik heb ze nog niet allemaal gezien dus kan het nog niet echt zeggen maar na de recensie die ik er over gelezen zal dat wel!

toch een 3,5 ***half

avatar van robertus65

robertus65

Deze is van de 5 films uit de Wim Verstappen Filmcollectie

zeker de beste. Dit boeiend oorlogsdrama gaat over verzetsmensen die in de problemen komen omdat Soutendijk aanpapt met een NSB'r. Op het dvd hoesje staat op de voorkant met koeienletters Rutger Hauer als één van de hoodrolspelers, maar zijn rol duurt welgeteld zo'n 3 !!!!! minuten. Ja, en dan de beeldkwaliteit van de dvd. Je kunt nog net de film volgen tussen al de vlekken, strepen en tikken.

avatar van =michael=

=michael=

robertus65 schreef:

Dat valt heel erg mee vind ik!!

3.5

raymon

''Een film om trots op te zijn''

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Beetje traag maar wel een mooie film. 3.5 sterren.

avatar van _Lennard_

_Lennard_

Ik vond er niets aan: Het verhaal, de belachelijke opstelling; elkaar achtervolgen met 25 kilometer per uur is echt gewoon ronduit saai; overvallen in een dorp met 1000 inwoners zonder 'masker' is ook echt not-done, iemand in het ziekenhuis vermoorden, dan enorm snel wegrennen en niemand die je tegenhoud kan ook niet, de zoon van degene die je wilde vermoorden tegen het lijf lopen en met 15 km/h wegrijden in de enige auto in het dorp, en ga zo maar door...