• 9.373.631 stemmen

Help! De Dokter Verzuipt (1974)

Komedie | 95 minuten

Genre: Komedie

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Nikolai van der Heyde

Met onder meer: Piet Bambergen, Jules Croiset en Willeke van Ammelrooy

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 28 februari 1974

Plot Help! De Dokter Verzuipt

Het leven van dorpsdokter Angelino gaat zijn gewone gangetje, totdat er een nieuwe onderwijzeres arriveert. Bij de eerste aanblik slaat zijn hart spontaan een paar slagen over. Ondertussen heeft ook aannemer Bram zijn hart verpand en wel aan een zigeunerin, Katja genaamd. Uit liefde voor haar legt hij een heel kampement aan. Zal het de twee mannen lukken om de door hen begeerde vrouwen te veroveren? De dorpsgemeenschap wacht in spanning af.

avatar van Quido

Quido

Bij herziening toch een aangename verrassing!

Waar de simpelheid me de vorige keer ergerde, heb ik nu genoten van de film. Vooral het eerste half uur is erg leuk.

Wat vooral een pluspunt is, is de casting. De rollen zijn uitstekend ingevuld. Een vertederende Piet Bambergen als aanemer Van Tienen en Martine Bijl als de mooie onderwijzeres. Ook Jules Croiset komt geloofwaardig over als dokter.

Het begin is erg leuk. Ik heb zitten lachen om het gezicht van Croiset toen hij toekeek hoe stuntelig 20 mensen hem uit het water proberen te halen.

En dan de muziek van Van Otterloo... Gewoonweg prachtig. Het nummer Irene vind ik erg mooi en de 'soundtrack' is ook erg leuk.

Hoe simpel het verhaal ook mag zijn, vervelen doe je je niet. Alleen het einde was een beetje dom vond ik, ook abrupt eigenlijk.

Ik verhoog van 2* naar 3,5*

avatar van Zinema

Tenekrommend slechte komedie uit de jaren zeventig. Ondanks de sterke cast wil deze komedie nergens echt grappig worden en is het acteerwerk soms beschamend. Matig.

avatar van Mug

Mug

Help! De Dokter Verzuipt....hij overleeft het (gelukkig?), maar de film weet de tand des tijds niet te doorstaan. Vreselijk oubollige naar spruitjeslucht riekende komedie. Terwijl het gros van de theater-acteurs daadwerkelijk denkt dat ze op het podium staan in plaats voor de filmcamera, lopen er ook nog moeilijk verstaanbare kindertjes rond (met accenten uit het gehele land in 1 dorp). Zelden grappig, een extra doodsteek voor een komedie. Een glimlachje hier en daar weerhoudt me om daadwerkelijk te spreken van een beschamend stukje Nederlandse cinema.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Neen, deze film is niet goed te noemen al heeft die wel een aantal leuke momenten. Het knapste vond ik eigenlijk die zigeunerjongen met zijn denkbeeldige hondje. Hij kon dat wel heel overtuigend brengen. Natuurlijk is de knappe Willeke van Ammelrooy als zigeunerin ook een heel goede reden om de film te herkijken, als je niet vies bent van een beetje vrouwelijk naakt. Het verhaal is zwak, maar de figuren wel boeiend.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Even een mini filmavondje met onderandere deze film die ik qua titel maar al te goed ken aangezien mijn vader het boek van Toon Kortooms in de kast had staan. En laat het nu ook mijn vader zijn die afgelopen maandag de dvd kocht voor 50 cent en bij mij liet liggen, dus vandaar dat ik de kans maar even greep.

En met een dergelijke titel kan het niet anders dan kolder en comedy zijn die de boventoon voeren, vooral als Piet Bambergen ook nog eens voorkomt. Een vergeten klassieker lees ik dan, iets waar Martin Koolhoven zich ook nog mee bemoeit, iets wat ik dan eigenlijk wel weer een beetje overdreven vindt. Want wat we zien is een vrolijk soort chaos waar zowel de dokter als aannemer Bram een beetje de kluts kwijtraken maar meer dan dat stelt het ook niet voor.

Natuurlijk zijn de dames in het geval van Bijl en Van Ammelrooy mooi en valt de energieke Bambergen op. Vermakelijk is het geheel ook wel voor een keer, met kleine momentjes van humor, maar meer dan een simpele, oubollige klucht is het toch echt niet in mijn ogen en helaas volgt ik het stem gemiddelde en zit er geen voldoende in wat mij betreft.