• 9.373.940 stemmen

Met onder meer: Peter Faber, Monique van de Ven en Serge-Henri Valcke

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 23 februari 1978

Plot Doctor Vlimmen

Vlaanderen, anno 1929. De eigenzinnige, vrijgevochten dierenarts dokter Vlimmen woont met zijn zus Truus en haar zoontje in een klein dorp. Dagelijks moet hij opboksen tegen het wantrouwen van de boeren en de roddels van de dorpelingen. Zijn privé-leven wordt overschaduwd door de affaire van zijn echtgenote, die hem in de steek heeft gelaten. Zijn sociale status krijgt een tweede knauw, wanneer zijn dienstmeisje Mientje hem aanduidt als de vader van haar kind.

avatar van W.V.

W.V.

Ik geef drie sterren voor deze film alleen om de prestatie van Faber en de muziek van Koopman.

Faber heeft, naar men toen in de krant liet opnemen, maar dat kan natuurlijk reclame zijn, zelf diergeneeskundige handelingen verricht en als dat zo is dan is dat razend knap. De laatste jaren kon je de film nog wel eens op nostalgienet zien, maar dan valt onmiddellijk de slechte geluidskwaliteit op.

De laatste maanden heb ik de aankondiging echter niet meer gezien. Jammer want van de Nederlandse films welke in die periode gemaakt werden is dit toch een van de betere.

avatar van Metalfist

Metalfist

Verwekt met azijn

Ik heb me eigenlijk altijd gevraagd of Dokter Vlimmen nu als een Nederlandse productie wordt gezien of toch als een Belgische. Afgaande op de regisseur en het merendeel van de cast zou je denken dat dit inderdaad een film is van onze noorderburen maar de uitgebrachte DVD is er dan wel eentje van de Vlaamse filmklassiekers. Zo'n gevalletje Wildschut dus waarvan ik ook nog altijd niet weet waar die exact thuishoort. Ach, het maakt eigenlijk allemaal bijzonder weinig aangezien de kwaliteit van de film het belangrijkste is.

Het duurde wel even vooraleer ik hier echt iets mee kon. Maar vanaf de gebeurtenissen met Mientje (die wel erg voorspelbaar zijn maar dat terzijde) begon de film me meer en meer te pakken. Het fragmentarische verdwijnt wat uit de film, hoewel dat naar het einde toe met Tilly wel dubbel zo hard terugkomt, en je krijgt er gewoon een toffe film voor in de plaats. Hier en daar wat hardere scènes met onder andere een koe die in vol beeld wordt gedood met zo'n luchtdrukpistool maar het vormt een mooi beeld van een dierenarts die eigenlijk zijn tijd wat vooruit was. Een licht ontvlambaar typetje maar dat geeft juist een mooi contrast met Dacka en die knokpartij mocht er ook wel wezen. Een beetje knullig in elkaar gezet, zowat het niveau van een gemiddelde Power Rangers aflevering waar een overmacht netjes de beurt afwacht, maar ik zie het altijd wel graag passeren. Verder springt vooral de aankleding en een degelijke soundtrack nog in het oog.

En Peter Faber als Dokter Vlimmen himself natuurlijk. Hij is veruit het beste in de film en overtuigt over de gehele lijn. Iets wat je niet altijd over de bijrollen kan zeggen.. Wat was Dop, het neefje van Vlimmen, in de iets oudere versie irritant! Wat zei hij bovendien eigenlijk altijd tegen Vlimmen? De ondertiteling maakte er "oom" van maar het moet toch een ander woord zijn geweest. Nukkie ofzoiets? Het leek wat op het Vlaamse nonkel maar dat was het ook niet. Soit, ze zijn gelukkig niet allemaal slecht en met Reinhilde Decleir & Chris Lomme heb je sowieso al wel 2 - weliswaar Vlaamse - degelijke actrices in huis. Ik had ook nog wel een grotere rol verwacht van Monique van de Ven die als Leonieke, het hoertje waar Vlimmen een paar keer naartoe gaat, maar een paar scènes heeft gekregen. Toch ook nog een vermelding voor Roger Van Hool die als Dacka een uitstekend klankbord voor Faber is.

Wat is trouwens de reden van die andere spelwijze van de titel hier op de site? De poster spreekt over Doctor Vlimmen en de print op mijn DVD versie doet hetzelfde. Dat de film vandaag de dag wordt uitgebracht als Dokter Vlimmen zou op zich toch geen prioriteit mogen hebben op de originele titel? Lijkt me dat die in ieder geval als alternatieve titel moet en Doctor Vlimmen als primaire titel maar ik ken te weinig over de geschiedenis van de film om het zeker te zeggen.

avatar van Movsin

Movsin

Geen meesterlijke verfilming van de roman van A. Roothaert, maar toch een verdienstelijke. Gedateerd, dat wel.

De personages komen wat onwennig en gekunsteld over, de overgangen tussen de verschillende (korte) scènes zijn niet vloeiend en soms zijn dialogen eerder flauw en toch wel geboeid gekeken naar de lotgevallen van deze, door zijn beroep opgeslorpte dorpsdokter en meteen ook naar de mentaliteit en gebruiken van een kleine gemeenschap waar éénieder iedereen kent, al was het maar van achter het raam.

Peter Faber deed dat behoorlijk goed, terwijl ook Roger Van Hool goed in zijn wat absurde rol zit.