• 9.377.664 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Derek Jarman

Met onder meer: Heathcote Williams, Toyah Willcox en Peter Bull

Plot The Tempest

"“We are such stuff as dreams are made on and our little life is rounded with a sleep.”"

Prospero leeft op een verlaten eiland met zijn dochter Miranda. Hij is verbannen uit zijn hertogdom door zijn broer en de koning van Napels. Voorzienigheid, geleid door de engel Ariel brengt zijn vijanden in de buurt, en Prospero ontketent een storm die het schip doet stranden. Hij neemt Ferdinand, de zoon van de koning gevangen. Ferdinand en Miranda worden verliefd op elkaar. Prospero's broer en de koning dwalen intussen rond op het eiland en bedenken, samen met Caliban - de slaaf van Prospero - een plan om Prospero te vermoorden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Alonso, the King of Naples

Ferdinand, his son

Sebastian, his brother

Prospero, the Right Duke of Milan

Miranda, his daughter

Antonio, his brother

Ariel, an airy spirit

Caliban, a savage and deformed slave

Stephano, a drunken mariner

Trinculo, his friend

avatar van gauke

gauke

Ik ben nogal ambivalent over de films van Derek Jarman. 'Sebastiane' uit 1976 en 'Caravaggio' uit 1986 bijvoorbeeld vond ik prachtig. Maar meestal zijn ze qua uitvoering zo kunstzinnig dat ik afhaak. Bij een verfilming van de werken van Shakespeare zet ik sowieso al vraagtekens omdat deze, volgens mijn bescheiden mening, in de theaterzaal thuishoren. Bij 'The Tempest' blijft Darman, met een andere focus (hij maakt er een bizarre en avantgarde punksetting van), taalkundig wel trouw aan het origineel. Hoewel zonder conventie, maar voor mij vreemd en niet toegankelijk.