• 9.369.466 stemmen

Wilbur Wants to Kill Himself (2002)

Drama / Komedie | 111 minuten

Genre: Drama / Komedie

Oorsprong: Denemarken / Verenigd Koninkrijk / Zweden / Frankrijk

Geregisseerd door: Lone Scherfig

Met onder meer: Jamie Sives, Adrian Rawlins en Shirley Henderson

Releasedatum: 13 november 2003

Plot Wilbur Wants to Kill Himself

"Meet a man dying to live"

Wilbur probeert keer op keer zich van het leven te beroven maar vooralsnog is hij daar niet in geslaagd. Zijn unieke aantrekkingskracht, vooral op vrouwen, zijn pit en charme kunnen niet verhullen dat hij gebukt gaat onder groot pessimisme. De desillusie bij Wilbur is zo groot dat hij ernstige vraagtekens zet bij de zin van zijn leven op aarde. Dat in tegenstelling tot zijn oudere broer Harbour die een optimist zonder weerga is en het zorgdragen voor geluk in Wilbur's leven tot een belangrijk doel heeft gemaakt. De twee excentrieke broers van rond de dertig leven in Glasgow waar ze een vervallen boekenwinkel hebben geërfd, de enige herinnering aan hun onlangs overleden vader.

avatar van Friac

Friac

Het is hier al een paar keer vernoemd, maar ik vond het erg jammer dat de aandacht nog voor de film op de helft is wegschuift van Wilburs zelfmoordpogingen. Het oorspronkelijke gegeven had een fijne tragikomische film kunnen opleveren, maar uiteindelijk is de film een vrij standaard/melige romantische film geworden. Het einde van de film Harbour die snapt wat er "achter zijn rug" gaande is tussen Alice en Wilbur, maar er vrede mee lijkt te nemen was best wel mooi.

Voor mij een standaardfilmpje, waar ik wel wat op aan te merken had. Daarom toch even streng zijn, en voor de 2,5* gaan (een lichte 3* was evengoed een optie geweest).

avatar van chiel1971

chiel1971

• 2009 stemmen

Hele mooie film, integer lieflijke en mooi..

avatar van james_cameron

Niet helemaal geslaagde romantische komedie, met een beetje ongemakkelijke mix van humor en drama. Naarmate de film vordert winnen plot en personages gelukkig aan emotionele stootkracht en wordt er zelfverzekerd toegewerkt naar een mooi einde. Scriptschrijver Anders Thomas Jensen heeft wel eens beter werk afgeleverd, maar het is natuurlijk leuk dat zijn vaste acteur Mads Mikkelsen hier opduikt in een droogkomisch, onderkoeld gespeeld bijrolletje.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Matig.

Tof uitgangspunt en op momenten werkt het drama ook wel, maar erg veel richting heeft de film uiteindelijk niet. Wilbur blijft een oppervlakkig personage en het helpt niet om ook overspel en een dodelijke ziekte op de hoop te gooien. Daardoor raakt de focus al snel zoek.

2,5