• 9.374.560 stemmen

Wilbur Wants to Kill Himself (2002)

Drama / Komedie | 111 minuten

Genre: Drama / Komedie

Oorsprong: Denemarken / Verenigd Koninkrijk / Zweden / Frankrijk

Geregisseerd door: Lone Scherfig

Met onder meer: Jamie Sives, Adrian Rawlins en Shirley Henderson

Releasedatum: 13 november 2003

Plot Wilbur Wants to Kill Himself

"Meet a man dying to live"

Wilbur probeert keer op keer zich van het leven te beroven maar vooralsnog is hij daar niet in geslaagd. Zijn unieke aantrekkingskracht, vooral op vrouwen, zijn pit en charme kunnen niet verhullen dat hij gebukt gaat onder groot pessimisme. De desillusie bij Wilbur is zo groot dat hij ernstige vraagtekens zet bij de zin van zijn leven op aarde. Dat in tegenstelling tot zijn oudere broer Harbour die een optimist zonder weerga is en het zorgdragen voor geluk in Wilbur's leven tot een belangrijk doel heeft gemaakt. De twee excentrieke broers van rond de dertig leven in Glasgow waar ze een vervallen boekenwinkel hebben geërfd, de enige herinnering aan hun onlangs overleden vader.

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Hartverwarmend. Op zich lijkt het misschien wel een erg zwarte komedie, maar de personages worden echt geportretteerd als mensen van vlees en bloed. Het is des te verbazender dat er nog zoveel gelachen kan worden in een film over zelfmoord. De proloog zet gelukkig al meteen de juiste toon, en hoewel de humor dikwijls op het randje is, kan de film alleen in het laatste kwartier wat melig worden genoemd. Tegen dan was ik gelukkig al helemaal in het verhaal gezogen, vooral door de geweldige acteersprestaties. Interessant om weten is misschien dat Lars Von Trier op de aftiteling vermeld stond als script consultant.

3.5 sterren

avatar van Kleintje

Kleintje

Echt heel aardig filmpje. Vroeg me in het begin af hoe ze het gingen klaarspelen om van zo'n zwaar onderwerp iets luchtigs te maken, maar het is toch gelukt. Met veel plezier en gegrinnik in de zaal gezeten

Vier sterren.

Op het Noordelijk Film Festival (Leeuwarden) heeft deze film de publieksprijs gewonnen. De tweede plaats was voor Good Bye Lenin.

Pierre1

Deze wil ik heel graag zien, donderdag gelijk er naar toe, Kriterion ofzo

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Aan de lage stemmen te zien was DE film van het MM-dagje niet zo geweldig

FisherKing

Zou ik niet doen Pierre1.

Wilbur lijkt "aardig" (zeg mar op stoom voor een 3*) te beginnen maar stort na 25 minuten compleet ineen doordat het een onzinnig, onlogisch script blijkt te zijn. Je bent dan ook inmiddels elke sympathie met de hoofdrolspelers verloren.

De volgende minuten lijken daardoor uren te duren en wordt het echt 'uitzitten' met compleet overbodige scenes. Alles wat deze film te vertellen heeft had in 20-30 minuten moeten kunnen. Met de grootste pijn en moeite 1 ster voor dit misbaksel.

Overigens valt het woord Komedie compleet uit het genre te schrappen. Tis meer mislukt drama.

Wolkenmeter schreef:

Oh, nu begint het me te dagen. Begrijp ineens waarom het script zo ongelooflijk slecht is. (tijdens de aftiteling stond ik al buiten)

Linda

FK, ik ben het helemaal met je eens! Maar ik was in een goede bui vandaag dus een halfje meer kan er bij mij nog wel vanaf .

Ik had een absurde komedie verwacht (op gehoopt), maar helaas pindakaas.
De film begon redelijk goed. Ik zag een groepsgesprek en hoopte op een stukje Cuckoo's Nest. Het kwam niet.
Waarom doet Wilbur wat hij doet? Vraagtekens, waar nulkommanul antwoord op komt.
Ik hoopte op een Wilbur die zijn leven weer zou oppakken. Een verliefdheid.
Het opbouwen van een succesvolle zaak. etc.

Maar al dit bleef uit. In plaats daarvan bleef de film maar aanmodderen en werd zijn broer ernstig ziek. Ik vond het absoluut niet in de film passen. Dat deed de deur voorgoed dicht.

avatar van Quido

Quido

Wel lekker gegeten?

FisherKing schreef:

Zou ik niet doen Pierre1.

Ok bedankt, ging die avond toevallig naar Goodbye Lenin . Leek me een geweldig verhaal, maar ik geloof je (en Kappeuter, heb gemerkt dat ik films die hij goed vind, ook meestal wel goed vind )

Jammer jammer

Pierre1

Ga 'm toch nog wel zien, kan moeilijk films vermijden die hier slecht gevonden worden, zal het zelf moeten ondervinden

avatar van Redlop

Redlop

Inderdaad vaag script. Waarom de vrij vrolijke Wilbur zelfmoord wil plegen werd niemand duidelijk. Toch vond ik op één om andere reden het wel bij vlagen mooi. Muziek doet ook een hoop en veel beenruimte en goed beeld en geluid

avatar van El Ninjo

El Ninjo

Ik sluit me volledig bij FK aan, de eerste 20 minuten waren heel aardig, daarna zakt de film als een plumpudding in elkaar en werd het een hele lange zit met tal van overbodige en niet ter zakendoende scenes, script rammelde aan alle kanten.

avatar van lngrid

lngrid

Ik vond het best een mooie film.

Het script was inderdaad niet sterk:

Wilbur's unieke aantrekkingskracht, vooral op vrouwen, zijn pit en charme kunnen niet verhullen dat hij gebukt gaat onder groot pessimisme.
Dit haalde ik bijv. niet uit de film, waardoor het niet duidelijk was waarom Wilbur nou die zelfmoordpogingen deed.

Maar de sfeer vond ik mooi en ik leefde toch wel mee met de hoofdpersonen. En Wilbur vond ik gewoon erg leuk om naar te kijken

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Ik vond persoonlijk juist dat de film erg slap begon, en halverwege ergens een stuk beter werd, om dan ongeveer drie kwartier voor het einde alsnog vreselijk in te zakken. De 'centrale' verhaallijn (voorzover je daarvan kan spreken bij een warrig plot als dit) met Wilbur vond ik helemaal niet zo dramatisch; het was me eigenlijk niet eens duidelijk in welke zin het dramatisch zou moeten zijn: is het dramatisch dat Wilbur zelfmoord wil plegen maar dat het hem keer op keer mislukt, of was het feit dat Wilbur zelfmoord wilde plegen an sich dramatisch bedoeld? In beide gevallen hadden veel problemen kunnen worden voorkomen als we de aanleiding hadden gehad van Wilburs suicidale inslag, maar we komen helemaal niets van zijn motivaties te weten.

Toen de film dan halverweg een compleet andere weg insloeg en zich opeens ging concentreren op de broer van Wilbur, die zijn eigen problemen opzij schuift om zich over Wilbur te ontfermen (soort variant op What's Eating Gilbert Grape dus), vond ik het eindelijk een beetje interessant worden, maar ondanks dat veel scenes onnodig lang duren valt de climax van dit gedeelte toch nog te vroeg. En daarna laat de film ook die verhaallijn los, en gaat het eigenlijk nergens meer heen, en kunnen we niet meer dan wachten op die aftiteling (en 't is nog lastig op je horloge kijken ook in zo'n donkere zaal ). 1,5 *

avatar van titan

titan

Laten we het er maar op houden dat het eten lekker en het gezelschap leuk was. 2*

avatar van starbright boy

Het begon wel aardig. Als een light-versie van de absurdistische zwarte komedie waar ik op gehoopt had. Maar het werd rap minder. Het geheel veranderde in een nogal slap en zwalkend licht drama waar geen enkel persoon werd uitgewerkt. Met een strontvervelend, overdreven gevat kind als extra element. Het hele zelfmoordverhaal leek er als een soort van curieuze attractie bij te hangen. De grapjes werden alsmaar vermoeider en suffer. Uiteindelijk werd het uitzitten.

Verder was de dag overigens erg gezellig.

lngrid schreef:

En Wilbur vond ik gewoon erg leuk om naar te kijken

Inderdaad, ik heb er ook erg van genoten!

Queto Yurlunyur schreef:

en 't is nog lastig op je horloge kijken ook in zo'n donkere zaal

Hehe, ik zag je idd de hele tijd kijken zodra er weer een scene kwam waarbij het weer wat lichter werd .

avatar van neo

neo

Nou je het zegt Maar over de film. Ik vond het toch zeker wel een zeer aardige film. Wat zeer pakkende scenes, af en toe wat leuke humor goed acteerwerk, muziek was ook erg mooi. wel was te film een stuk te lang waardoor het op een gegeven moment toch een beetje saai werd.Vond Mikkelsen trouwens weer geweldig acteren! 3 sterren

neo schreef:

Vond Mikkelsen trouwens weer geweldig acteren!

Yep, Als Dr Horst. Het enige grote pluspunt in de film.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Vond Mikkelsen trouwens weer geweldig acteren!
Daar komt wat mij betreft die ene ster vandaan...

avatar van empirekees

empirekees

Na die stukjes van jullie gelezen te hebben kan de negatieve waardering begrijpen. Nu zie ik ook steeds meer in dat het gewoon bijeen geraapte stukjes zijn. Zoals dat hij die vrouw uit de rivier redt, alleen zijn kleren worden uitgetrokken en dan...ja... Maar vervelend was het ook weer niet naar mijn mening, duurde mij iedergeval niet te lang...En het verhaaltje bij de poster beloofde zoveel eigenlijk....ik hou het op 2,5*, toch nog.

avatar van kissyfur

kissyfur

Ik vond het toevallig wel een goede film, één van de betere die ik het afgelopen jaar gezien heb. Rommelig? Nee hoor, het voornaamste element lijkt mij hoe de één opkomt en de ander ondergaat; en hoe mensen wél houden van destructieve, egoïstische mensen en níet van de mensen die zichzelf opofferen. Zie niet in hoe dit sneller verteld had kunnen worden.

avatar van MissZiggy

MissZiggy

Een van de beste films die ik de laatste tijd gezien heb. Vooral geweldig hoe je als kijker continue van een traan naar een lach en andersom wordt gebracht. Knap als een film die twee emoties tegelijkertijd bij je kan oproepen.

FisherKing

Zelden zo'n klote film gezien, met zo'n onwerkelijk verhaal. Wacht effen, die 0,5 is ook wel verdiend.

avatar van Tomtommer

Tomtommer

FisherKing schreef:

Kom zeg, FisherKing,

Dat is nu de eerste keer dat ik met u het grondig oneens ben. Ik hem gisteren (per ongeluk*) voor de tweede keer gezien en ik waardeer de film nog meer als de eerste keer. In plek van een 3 krijgt hij er 4!

* --> hij was vermomd als een avant-première, zonder dat we wisten om welke film het ging.

FisherKing

Er zijn van die scripts die niet door mijn strot kunnen, dit is er 1 van. Het is geen pretje telkens op je horloge te kijken. En als omstandigheden je verhinderen voortijdig de zaal te verlaten is het best wel een martelgang. Maar dit is geheel persoonlijk hoor.

avatar van zip

zip

moeilijk geval, moeilijk geval. deze film zweeft tussen een orgineel, schenenschoppend verhaal en een typische tearjerker, met als gevolg dat geen van beide eigenschappen effect hebben. als surplus nog een scenario dat de kijker in verwarring brengt ... erg jammer, want het is en blijft een heel mooi concept. een klein optelsommetje:

1 voor het orginele concept + 1 voor de absurde humor+ 0.25 voor het leuke gezicht van Jamie Sives + 0.25 voor de mooie boekenwinkel. meer kan ik er niet van maken