Genre: Komedie / Drama
Geregisseerd door: Anders Thomas Jensen
Met onder meer: Nikolaj Lie Kaas, Mads Mikkelsen en Line Kruse
Gesproken taal: Deens
Plot De Grønne Slagtere
"There is something mythological about killing an animal and then mocking it by sticking it into its own intestine"
Bjarne en Svend zijn vrienden en werken beide bij een slagerij. Svend heeft een grote ambitie gedreven door een even groot minderwaardigheidscomplex, terwijl Bjarne helemaal nergens van houdt behalve van zijn vriendin Astrid. Door een eigen slagersbedrijf te beginnen, kunnen ze ontsnappen van hun gemene baas, maar de winkel loopt niet zo goed totdat er een bizar toeval plaats vindt.
Bjarne / Eigil
Juhl
Beate
Håndværker
Chromeo
Na "Adam's Apples" en "Flickering Lights" was dit de derde van Anders Thomas Jensen die ik bekeek. Ik vond dit de minste van de 3 omdat het "emotionele stuk" in deze film minder uitgewerkt is dan in de andere. De prent was minder diepgaand. Toch blijft de film staan als een huis, dankzij het donkerzwarte en grappige scenario (Dit rook wel verdacht veel naar "Delicatessen"!) en het ijzersterke acteerwerk. Een stevige 4 is dan ook meer dan verdiend!!!
gebruiker_56935
Hele mooie film van Anders Thomas Jensen. Na Adam's Apples laatst bekeken te hebben wou ik meer zien en ik ben opnieuw verrast. Haalt net niet het niveau van Adam's Apples maar wederom een mooie film. 4 sterren!
Aardige zwarte komedie, die bij vlagen erg grappig is. Mads Mikkelsen is echt geweldig in zijn rol van behoorlijk gestoorde slager. Zeer grappig af en toe om te zien hoe hij perfect zijn zwetende, onrustige typetje weet weer te geven. Ook Nikolaj Lie Kaas zet een prima rol neer. Het scenario is lekker absurd en telkens neemt de neemt wel weer een of andere wending die je niet verwacht. Jammer alleen van het personage Eigil, die ik net als zo te lezen enkele anderen juist niet grappig vond, maar behoorlijk irritant. Verder heb ik me eigenlijk prima vermaakt.
Mads Smikkelsen
Heerlijke film met gitzwarte humor!! Mads Mikkelsen ziet er NIET uit met een kapsel waar je dood niet mee gevonden wilt worden. Totaal absurd verhaal maar wel genieten en lachen!! MOET JE ZIEN!!
Tegenvaller, clicheverhaaltje met een vervelende uitwerking. Veel te veel geouwehoer en weinig actie of sterke scenes. Enkel het typetje dat Mikkelson redt de boel van een flinke onvoldoende.. 2,5*
Flipman
Actie is niet nodig en 'sterke scènes', daar is de film van opgebouwd. Dit is zwarte humor en het moet je gewoon liggen.
Eigenlijk deed de film me in een bepaald opzicht aan Pulp Fiction denken. 'Doodgewone' situaties slaan om in de grootste rampen. OK, dat gebeurt natuurlijk wel vaker, maar mijn brein legde zomaar die link, vandaar.
De film ving mij met haar over-the-top personages, zoals de neuroot Svend (Mikkelsen) en de aanvankelijk zielloze Bjarne en diens tweelingbroer Eigil, een prachtige dubbelrol van Nikolaj Lie Kaas. Ook Ole Thestrup, een andere vaste Jensen-acteur, maakt zijn opwachting als de sadistische Holger.
Beeld je eens in dat je een feestje organiseert. Maar hoe goed je ook je best hebt gedaan de boel te decoreren, er valt niet te ontkennen dat het gewoon een afgedankt sportzaaltje is waarin de bijeenkomst wordt gehouden. Ook doet de koelkast het niet, valt de elektriciteit om de haverklap uit, heeft de eregast een ontiegelijke vertraging en wil het feest maar niet gezellig worden.
Hou dat beeld vast en je hebt een goed referentiepunt welk gevoel deze film weergeeft.
Sommige ontwikkelingen zag ik al wel aankomen. Maar in tegenstelling tot Adams Æbler moet deze film het denk ik ook niet hebben van diens originaliteit. Wel van diens verkniptheid, dat is één ding dat zeker is!
P.S.: De vergelijking met Delicatessen is inderdaad gauw gemaakt. Maar dan wel effe heel anders!
Tomsheep
Heel simpel. Dit soort films moet je gewoon liggen en is niet weg gelegd voor de ongeïnspireerde film kijkers onder ons.
Het lijkt wel vind ik of dat je naar een toneelstuk aant kijken bent. ( niet de eerste keer zo`n gevoel van een Jensen trouwens.)
Heb de hele film zwaar geboeid en met een verfrommeld lachje zitten kijken naar de geweldige VPRO karakters die worden neer gezet.
De film gaf me het gevoel naar een volwassen kinderfilm te kijken en het voelde verdraaid goed.
Ik zeg een hele fijne film !
nightbreed
Prachtige film met ijzersterke, inktzwarte en droge humor. Mads Mikkelsen is net als in Adam's Apples weer eens goed op dreef. Sterker, alle acteurs in dit zeer amusante filmpje zijn op dreef. Het script is op zich geen meesterwerk, maar het zit goed in elkaar en door de mooie karakters komt het geheel toch dicht in de buurt van een meesterwerk. Ik hoop dat Anders Thomas Jensen, die voor een meesterlijke regie heeft gezorgd, gauw weer een film uit de mouw gaat schudden, ik verheug me er nu al op.
@ Anders Thomas Jensen:
dragonmaster
texas chainsaw massacre, maar dan uit Denemarken. met een beter verhaal en minder actie, maar daarom niet minder gruwelijk. ik moet de film nog tegenkomen waarin Mikkelsen slecht speelt, deze dus niet (Zweet-Svend met bizar kapsel). ook de andere acteurs leveren goed werk, waarbij Lie Kaas zelfs een dubbelrol voor zijn rekening neemt. deze film zal niet iedereen bekoren, maar voor de geduldigen onder ons ligt er een pareltje in het verschiet.
Joyy
mikkelsen zet zon vreemd personage neer dat je echt denkt, die kerel is gewoon zo, kan niet anders
totdat je afbeeldingen gaat googlen op hem, en er achter komt dat het in werkelijkheid een doodnormale stoere kerel is
petje af voor zon prestatie
wat een creep in de film zeg
verhaal niet zo schokkend, idd delicatesses-like, maar de grimmige donkere sfeer - decor zo kaal mogelijk - maakt het een unieke film die lekker wegkijkt
geen topper, dus een 3,5
Fryce
Wederom een top film van deze man. Lekker sfeertje en heerlijke karakters. Het verhaal laat me wel met een rare nasmaak zitten.
93.9
Goede en absurde film van deze Deen.
Ik vond 'm beter dan z'n eerste, dat vond ik zo'n inmiddels achterhaalde Guy Richie kopie.
Deze heeft veel meer potentie.
Tommeh
Sterke mix tussen drama en komedie. Deze film mag met recht een ZWARTE komedie genoemd worden. Het verhaal is even bizar als morbide, maar wordt op zo'n luchtige manier gebracht dat het toch regelmatig op m'n lachspieren werkte. De scene bijvoorbeeld waarin Bjarne de sanatorium-zuster vertelt om bij Svend langs te gaan, om haar vervolgens aan een vleeshaak te zien hangen. Zwarter dan dat komen ze niet volgens mij.
Het tempo ligt hier en daar helaas iets te laag ligt en niet alle personages zijn even geslaagd (Eigil bv). Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het geweldige spel van Mikkelsen en Lie Klaas.
renske
Ik vind dat deze film erg hoog (te hoog naar mijn mening) gewaardeerd wordt. De groene slagers is niet stijlvast genoeg, heeft een verhaal dat morbide is en verder niks eigenlijk -- nou ja, goed, er is iets met een trauma, en een broer, maar dat valt haast niet serieus te nemen. De film is te realistisch om sprookjesachtig te zijn à la Delicatessen en te absurd om realistisch te zijn. Er is haast geen sterke scène in te ontdekken. Het einde / de ontknoping is belachelijk.
De lichaamsdelen zijn erg mooi gedaan.
Leukste moment: een figurant die voorbijliep met een geamputeerde arm. Tja, en dat zegt wel wat, als dát uitgerekend het leukste moment is.
eRCee
- 1979 stemmen
De minste van Anders Thomas Jensen, maar nog steeds een leuke film. Weinig echt gelachen deze keer, hoewel het script en de typetjes opnieuw vermakelijk zijn.
Ik vind trouwens dat alleen al die giraffe-knuffel het personage van Eigel bestaansrecht geeft.
Dean Abbot
Leuke film!
hoewel dit niet de beste film van Anderson is, blijft hij wel van hoog gehalte. Qua absurditeit en humor deed deze het zeker goed. In tegenstelling tot Flickering Lights was de hoeveelheid grappen misschien wel iets minder, maar ze waren zeker een stuk subtieler. Het beste van de film is misschien nog wel de clou, het duurde even voordat ik hem vatte, maar daarna hield ik m echt niet meer. Verder goeie acteerprestaties en vooral het decor en 'wereld' waar de film zich in afspeelde sprongen naar buiten!
TimZor
half puntje minder dan Adams maar zeker een topper. En ook hier is het acteerwerk van Mads weer geniaal !
DB10
Geweldige film weer van Anders Thomas Jensen. Iets minder dan Adams Æbler, maar heb alsnog meerdere keren dubbel gelegen. Briljante rol van Mads Mikkelsen, wat een heerlijk droogkloot. Heb weer erg genoten. Nu Blinkende Lygter nog, zal vast niet tegenvallen
maxcomthrilla
Adam `s Appels vond ik niet zo `n goede film, alhoewel dat niet lag aan de frisse invalshoek van die film. Op basis van enkele smakelijke ingrediënten ben ik blij dat ik mij verder in deze regisseur verdiept heb, want ondanks enkele kleine gebreken was deze film alvast een stuk vermakelijker!
Nikolaj Lie Kaas is een goed acteur, zijn rol hier als nukkige, notoire lomperik die niet wenst dat iemand een date voor hem uitzoekt is hem op het lijf geschreven. Mads Mikkelsen is ook goed op dreef, maar het is vooral het leuke concept dat weet te scoren. Kannibalisme wordt hier op een gegeven moment bedreven alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Leuk!
Nochtans zakt de film steeds verder weg in zijn eigen modder. In plaats van zijn leuke concept te verzilveren blijkt de regisseur net als in Adam `s Appels te conservatief en doet hij wat water bij de wijn, waardoor de film een menselijk gezicht krijgt en de zwarte humor nooit zijn kookpunt weet te bereiken. Een 3,5*
mister blonde
Wel leuk. Uitgangspunt en verhaaltje is best aardig, hoewel ik het idee had dat ik iets soortgelijks al had gezien. Delicatessen is de enige film die me te binnen schiet, maar heb het idee dat het verder niet heel origineel was. Toch zorgt het voor best leuke momenten, ook omdat het wel afwijkt van mainstream hollywoodkomedies. Het kijkt allemaal wel erg prettig en gemakkelijk weg. Wat geestige momenten (vond het helemaal niet zo zwart trouwens), prettige cinematografie en goede Deense acteurs (die je eigenlijk telkens weer terugziet in andere Deense films) maken dit behoorlijk vermakelijk. 3,5 sterren. Na zeer aardige films als Election Night, Flickering Lights en deze ben in nu benieuwd naar een Jensen die helemaal losgaat en alle schroom van zicht af gooit. Ik hoop dat Adam's Apples die films is.
elias229
Dit vond ik de miste van Jensen.
Nog steeds vrij geweldig, maar adam's apples en zeker flickering lights vond ik beter.
Alle films zijn natuurlijk zeer origineel, maar deze nog het meest.
In tegenstelling tot de andere films vond ik deze wel minder traag. (wat voor deze film, in mijn ogen een groot pluspunt is)
3,5
sveneras
Niet ontzettend origineel concept maar verbazingwekkend sterk uitgevoerd. Mijn laatste film in de ´Anders Thomas Jensen´box zou de minste moeten zijn maar is me uiteindelijk het best bijgebleven. Briljante dialogen en droge zwarte humor, dat zijn de aspecten die de film dragen. Briljant acteerwerk door Mads Mikkelsen.
witboek
Grappig en een waardige film om te zien. Hun taaltje vind ik wel grappig.
Bij vlagen een inkzwarte film met extreem droge en hilarische opmerkingen/situaties, maar niet over de gehele speelduur. De hoofdrolspelers zijn overigens wel erg komisch, vraag me toch af waar die Jensen ze vandaan tovert, de een is soms nog absurder dan de ander. Heb nu al zin in Flickering Lights.
sinterklaas
Heel lang geleden dat ik nog Flickering Lights zag van Jensen. Nu eindelijk zijn 2de film gezien. En die is toch weer echt helemaal fout.
Allereerst waren de 2 Green Butchers, (of zeg maar gewoon groentjes) echt schitterend. Mads Mikkelsen is erg goed als roekeloze slager en ook Nikolai Lie Kaas is weer een held, dit keer met een kale kop. En dan heb je ook nog die dikke asociale baas van hun, met zijn botte cynisme, schitterend geacteerd door Nicolas Bro. Vooral die kop dan.
Het verhaaltje lijkt in eerste instantie zo onschuldig, je denkt: het zal wel een beetje de kant op gaan van Het Schnitzelparadijs, maar nee hoor. Het gaat nog even verder... veel verder... tot in de horror-genre. Als je per ongeluk iemand opsluit in de vriezer en vind hem de volgende dag dood, wat moet je dan doen? Gewoon melden, of.... Juist!
En dat die 2 maloten van de slagers het gewoon nog lekker ongestoord en zonder gevoel doen ook, met alleen als angst: niet betrapt worden. Dit thema vond ik echt zoooo fout, hillarisch en eigenlijk ook best wel een beetje eng als je der over nadenkt. En de jongens lijken nog zo onschuldig. En het is ook maar niet 1 keer, waneer het nieuwe soort vlees een groot succes word is het hek helemaal van de dam.
Ook Eigil vond ik een held! En zie nu pas dat dat een dubbelrol van Kaas is. Het einde is ook erg hartverwarmend.
Ebola Syndrome in een Alex van Warmerdam/Jeunet jasje. The Green Butchers is een heerlijk vleesgerecht!
Laila001
..........
Heb je Adams Aebler ook gezien? Ook zo'n geniale film van Jensen. Ik heb nu alle drie zijn films gezien en vind ze geweldig! Adams Aebler vind ik de beste!
sinterklaas
Adam's Aebler heb ik gister besteld op Bol.com en is nu onderweg. Ben benieuwd.

Absurde film 'The Green Butchers' met Mads Mikkelsen sinds kort te zien op NPO Start

Adams Æbler

Pusher II
Drama / Misdaad, 2004

Blinkende Lygter
Komedie / Misdaad, 2000
butcherbutcher's shop black humorbroerauto ongeluk