• 9.374.502 stemmen

Geregisseerd door: Willem van Batenburg

Met onder meer: Diane de Koning, Tanja Overeem, Richard Wildens

Releasedatum: 22 april 1982

Plot Pruimenbloesem

Eerste Nederlandse pornofilm speelt zich af in de Betuwe en gaat over een promiscue vrouw die met een oudere jaloerse man is getrouwd en een niet te stillen honger heeft naar seks. Pruimenbloesem is gemaakt door een onder een pseudoniem werkende Utrechtse seks-bioscoopexploitant.

avatar van robertus65

robertus65

Niets, maar daarom had hij hier ook niet hoeven staan.

Quido schreef:

" Heej heej, doe eens rustig ! Je hoeft de trein niet te halen "

En dat met een Pippi Langkous nasynchronisatiestem.

Prachtig !

"Een boemeltrein is toch veel lekkerder dan een sneltrein? Dan hoef je niet zo snel uit te stappen..."

O my god, waarom? Waarom moet ik toch altijd weer blindelings dit soort "klassiekers" of cultfilms aanschaffen? Weer € 9,99 down the drain...

Tja, maar ik kan het nu eenmaal bijna nooit laten, en hij heeft toch wel een zekere "naam", nietwaar?

Belachelijke nasynchronisatie, weinig creatieve cinematografie en montage, om over het verhaal maar niet te spreken, voor zover er al sprake is van een echt verhaal...

En over de DVD-kwaliteit: het leek wel een video-scan, zo slecht was de kwaliteit af en toe. En van de Extra's ontbraken de Trailers, die er wel op zouden moeten zitten volgens de hoes!

Oja, en ook nog eens géén ondertiteling (dat vind ik altijd wel fijn bij Nederlandse films of docu's, net zoals de Teletekst-ondertiteling op TV)!

Ik moest het geluid bijna zó hard zetten dat de buren konden meegenieten! Wat moeten die wel niet hebben gedacht...

Het hoogtepunt (snap je hem; "hoogtepunt") vond ik nog wel die achtervolging met de auto's door de polders en over de dijken!

Leuk om een keer gezien te hebben hoor, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

avatar van Phantasm

Phantasm

Geinig om een keertje gezien te hebben, al stelt het niet al te veel voor.

narva77 (crew films)

Geheel mee eens. Niet kopen!

avatar van krabs_movie

krabs_movie

Uit nieuwsgierigheid aangeschaft. Ik heb wel gelachen hoor. Als ik echt porno wil zien zijn er talloze andere wegen. Diana de Koning is een prachtige vrouw(in de jaren 70-80 was beharing nog geen issue,als ze het nu had gedaan had ze alle covers gesierd). Dat van die villa van Aage Meinesz wist ik niet,maar wel leuk om te weten. Diana zal wel raad hebben geweten met zijn thermische lans! Haha!!!!

avatar van Zinema

Kaartjes knippende Koning.

Nederlands eerste pornofilm, met Diana de Koning, werd veelvuldig in haar eigen pornobioscoop vertoond. Lichtjes gecensureerd, volgens de DVD-bron, omdat Diana nu eenmaal niet zin had om dag in dag uit bepaalde scènes te moeten meekrijgen. Speciaal voor deze uitgave zitten de desbetreffende scènes er gewoon in. Dat u het maar even weet. Diana zit nu niet meer de kaartjes te knippen en dus kunt u rustig zonder vast te blijven plakken aan vieze theaterstoeltjes de film thuis bekijken.

Matig.

Kaartjes knippende Koning.

Matig.

Pfff......

Fransman

Beetje zure reacties hier op Nederlands eerste (hard)pornofilm. Vraag me af wie hem helemaal gezien heeft, en met welk oogmerk. Moest een simpele film zijn, gemaakt in eigen beheer, voor een pornobioscoop, en mocht natuurlijk niet te veel kosten. Gezien dat feit is het helemaal niet zo beroerd. Opname-technisch is er niet veel mis mee. Het geluid is prima (dat was wel anders in veel Nederlandse films) en het is best een afwisselend geheel. Heb me nauwelijks verveeld.

Oké, die nasynchronisatie is beetje vervelend en de dialogen zijn soms tenenkrommend. Maar daar leden veel Nederlandse films onder in die jaren. Het verhaal is natuurlijk niks, maar in welke pornofilm is dat wel zo? Ze hebben zelfs nog geprobeerd er iets van een film van te maken met wat spanning, gezien die achtervolging over die smalle dijkjes in de Betuwe.

En de seks? Niks mis mee. Diana de Koning heeft mooie tieten en de rest mocht er ook wezen. Dat haar onder haar armen vind ik wel sexy. Zag je zelfs in die tijd niet altijd. Acteren doet ze niet eens zo beroerd. Ze heeft zeker uitstraling op het witte doek. Ze heeft er na nog twee rollen de brui aan gegeven. Geen idee wat ze daarna is gaan doen. In ieder geval geen bloeiende pornocarrière. Het bleven nu eenmaal de lage landen. Wel jammer van die mistcast/griezel van een man/vriend van haar. Hadden ze daar nu echt niemand anders voor kunnen vinden?

avatar van Mug

Mug

Nieuws voor de liefhebbers, fans of beter gezegd de geïnteresseerden.

Er is een documentaire gemaakt over de filmregisseur, genaamd De Man van Pruimenbloesem. Deze gaat publiekelijk in premiere op 16 maart in Worm (Rotterdam). Meneer Van Batenburg zal ook aanwezig zijn. En Pruimenbloesem wordt natuurlijk ook nog vertoond. Om rode oortjes van te krijgen.

Hahaha, Willem heeft ook nog een boek geschreven, getiteld "het komt allemaal weer omhoog". Zo, dat was een leuk binnenpretje.

LOL.

narva77 (crew films)

Dat zal wel stijf uitverkocht worden dan (snap je hem; stijf)...

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Bij de vertoning in WORM geweest.

Documentaire De Man van Pruimenbloesem vond ik niet denderend. Interessante verhalen, maar dat heeft vooral met de geïnterviewden te maken en ligt niet zozeer aan de maker. Beeld vond ik niet mooi, maar ook sommige scenes hadden voor mij geen meerwaarde, het miste samenhang.

En Pruimenbloesem was natuurlijk ontzettend saai. Professioneel in beeld gebracht natuurlijk, maar het verhaal stelde echt niets voor en van die nasynchronisatie met bijbehorende teksten werd ik na een tijdje behoorlijk melig. En toch dacht ik de hele tijd: 'Ach, de man heeft zijn best gedaan en stak wel zijn nek uit', daarom de hier bovengemiddelde 2,0*. Zijn boek had ik al gelezen, maar ik heb het woensdagavond nog even bij Willem gekocht voor slechts 3 euro, leuk aandenken. Willem schrijft leuk maar is ook ontzettend leuk, hij heeft een charisma waardoor ik wel begrijp dat hij dit voor elkaar heeft gekregen. Echt een ontzettend aardige man. Dus ook dat telt in m'n beoordeling mee, kan het niet laten.

avatar van Theunissen

De lente is vol in aantocht (hoewel het nu eerder aanvoelt als winter) en de knoppen van de bloesembomen staan op springen (inclusief die van de pruimenbomen), dus vond ik het wel gepast om deze Nederlandse Erotiek (zeg maar gerust Porno) film te bekijken en deze film was ook het Nederlandse antwoord (wel pas 10 jaar later en wat dat betreft loopt Nederland meestal achter en dat is nu ook te zien m.b.t. de vaccinaties) op de Amerikaanse film "Deep Throat (1972)". Dit was namelijke de eerste Porno film uit de Lage Landen die gemaakt is geworden met een groot budget (was toen ook te zien in bioscopen en trok in 1982 maar liefst 200.000 bezoekers aan of af ) en het ziet er ook allemaal professioneel uit met mooi camerawerk. Regisseur Willem van Batenburg was een Utrechtse bioscoopeigenaar, die uit ergernis over de kwaliteit van de doorsnee pornofilms een betere wilde maken en zo is dus "Pruimenbloesem" ontstaan.

De hoofdrol in deze film wordt gespeeld door Diane de Koning (die voor mij een onbekende is) en ik zou het persoonlijk leuker hebben gevonden als Renée Soutendijk of Monique van de Ven de hoofdrol had gespeeld, want die waren in de jaren 70 en 80 in vrijwel alle Nederlandse films te zien en ook meestal naakt (zoals o.a. in "Turks Fruit (1973)" en "De Vierde Man (1983)"). Maar omdat zij het natuurlijk gemaakt hadden in de filmindustrie, was dat natuurlijk een kansloze zaak. Met Diane de Koning is overigens niets mis mee en ze had ook best een mooi lichaam en dat was ook rijkelijk voorzien van haren en dat zowel op haar hoofd, op haar schaamstreek en onder haar armen. De beginjaren 80 was nog het tijdperk van het "haar", maar je zag ook al dat er langzaam verandering zat aan te komen, want tijdens een lesbische scène, is de sekspartner van Diane de Koning, te weten Wilma de Winter, volledig kaal (er valt geen haartje te zien en zelfs geen stoppels) rond de schaamstreek.

Hoewel er nauwelijks een verhaal is, gaat de film over de jonge vrouw Myriam (Myriam) die in een luxe villa in de polder woont samen met de oudere en rijke man / vriend Bert (Ivo Verlinden), waar ze de hele tijd bezig is met seks. Ze ontvangt zowel heren als dames en dat ook in groepjes. Ze heeft ook nog een ex-man, te weten Paul (Joost Messing), die regelmatig contact met haar opneemt en haar lastig valt, maar met hem wilt ze niets meer mee te maken hebben.

De film opent met Myriam en Emiel (Evert van Lingen), die samen naakt op bed zitten en waarbij Myriam in eerste instantie twee pruimen eet (je moet toch wat met zo'n filmtitel). Daarna (al in de eerste twee minuten) gaat ze gespreid op bed liggen en zien we Diane de Koning van top tot teen volledig naakt en zien we dus ook haar behaarde schaamstreek en oksels en ook zien we dan de piemel van Evert van Lingen, die haar begint te beffen. Ze zegt dan ook op een gegeven moment tegen hem:

"Duw nou eens een vinger tegen mijn kontgaatje."

Dan gaat opeens de telefoon over die Myriam gewoon opneemt terwijl Emiel haar zit te beffen. Ze praat gewoon met degene die ze aan de telefoon heeft en op een gegeven moment komt ook Bert de kamer binnen. Als Emiel dan via Myriam te horen krijgt dat ze met haar echtgenoot (haar ex-man) aan het praten is via de telefoon, is voor hem de maat vol en vertrekt hij.

Wat daarna volgt is een opstapeling van de ene Erotiek / Porno scène na de andere, waarbij je tussendoor ook nog een beetje verhaal krijgt te zien en dat speelt zich vooral af in auto's (volgens mij was Peugeot één van de sponsors van deze film), waarbij je op het einde ook nog zogenaamd een spannende autoachtervolging ziet over smalle dijkjes in de polder. Ook is er nog een scène waarbij ze de veerboot nemen om de rivier (de Maas of de Waal) met de auto te kunnen oversteken. Dus zodoende zie in deze film ook nog wat mooie beelden van de polder.

Na de eerder genoemde seksscène (waarbij alleen beffen te zien is) tussen Myriam en Email, gaat Myriam naar het zwembad in de Villa en gaat ze daar volledig naakt op een luchtbed liggen, waarbij ze haar lichaam insmeert met één of ander goedje en waarna ze met zichzelf gaat spelen en die scène had nog het meeste weg van Erotiek. Als ze klaar is met masturberen, komt ze Rudi Dijkhuizen (Frank Boogaard) in de villa tegen, met wie ze samen in de avond gaat eten en dat inclusief Bert.. Als Bert moe wordt (hij is namelijk al op leeftijd) en alvast naar bed gaat, duikt Myriam het bed in met Rudi en wordt er gelijk geneukt (dus geen voorspel, maar gelijk neuken) en dat werd expliciet getoond en dat laatste geldt ook voor het klaarkomen (tijdens het neuken) van Rudi na circa vijf minuten.

De volgende ochtend verlaat Bert de Villa voor werkzaamheden en als Myriam dan naar haar slaapkamer loopt (om zich om te kleden) waar Rudi in bed ligt, ligt deze zich te masturberen en zegt hij tegen Myriam:

"Ik zag altijd maar zo, een geslaagde dag begint meestal met een erectie."

Die tekst zou zo op een Delfts Blauw tegeltje kunnen staan Er gebeurt overigens verder niets en als Myriam zich aankleedt, rijdt ze daarna samen met Rudi naar een vriendin van haar, te weten Alma (Wilma de Winter), die haar egoïstisch vindt. Om het goed te maken met haar duiken ze samen het bed in en hebben ze lesbische (zoenen, met elkaars borsten spelen en ook op zuigen, beffen en vingeren) seks met elkaar en dat gedurende circa 8 minuten. Daarbij zie je dan ook de volledige kale schaamstreek van Wilma de Winter, die volledig afspiegelde (in positieve zin) t.o.v. de behaarde schaamstreek van Diana de Koning.

Als ze daarna weer wegrijden, nemen ze de veerboot (waarop wat gepraat wordt) en als ze weer aankomen in de villa, gaat de telefoon over en is het wederom haar ex-man Paul. Daarna arriveren de zekere Arthur (Richard Wildens) en diens vriendin Sandra (Tanja Overeem) in een strandbuggy en belanden we na circa 40 minuten in een bar in de villa waar er groepsseks plaatsvindt tussen Myriam, Rudi (moet dan vooral toekijken), Bert, Arthur en Sandra. De laatste (oftewel Tanja Overeem) pijpt dan één voor één de drie mannen (eerst Arthur dan Rudi en als laatste Bert), die daarbij ook gewoon met dartpijltjes gooien naar naar een dartbord (misschien kreeg regisseur Willem van Batenburg bij het filmen van die scène inspiratie voor zijn volgende film, namelijk " 'n schot in de Roos (1983)").

Daarna gaan ze met zijn allen naar een slaapkamer met een groot bed, waarbij Rudi vast gebonden zit op een stoel en hij moet dan toekijken hoe de anderen met elkaar seks hebben. In eerste instantie heeft Myriam dan lesbische seks (vooral zoenen en elkaar beffen) met Sandra, waarna ze gaat neuken met Arthur en Bert neukt dan met Sandra en dat werd wederom expliciet in beeld gebracht. Na circa 53 minuten pijpt Myriam Arthur en trekt zij hem daarbij ook af, waarna hij klaarkomt in haar mond en gezicht (die scène werd best fraai in beeld gebracht). Bert zien we niet klaarkomen (gelukkig ook maar), waarna Myriam en Sandra Rudi losmaken, die natuurlijk helemaal geil (hoewel hij de hele tijd een slappe piemel had) is geworden van het toekijken. Beide vrouwen bevredigen (pijpen en trekken) dan Rudi, waarbij Myriam ook op een gegeven moment haar schaamstreek in zijn gezicht duwt. Na circa 59 minuten komt Rudi dan klaar en het is Myriam die hem daarbij de helpende hand geeft (Rudi komt dus klaar in haar hand).

Daarna komt ex-man Paul langs met zijn auto en ontstaat er op de parkeerplaats een woordenwisseling tussen hem en Myriam en duwt hij haar in zijn auto en ontvoert hij haar dus. Arthur (is zogenaamd een autocoureur) en Rudi gaan dan in de achtervolging en zodoende ontstaat er een autoachtervolging over de smalle dijkjes in de polder. Spannend is het uiteraard niet, want ze rijden gewoon achter elkaar (inhalen is ook niet mogelijk) en op een gegeven moment stoppen ze ook onder een brug, waarbij Myriam afscheidt neemt van Paul (Joost Messing is de enige man in deze film die niet aan zijn trekken is gekomen). Ze stapt daarna in de auto bij Arthur en Rudi en rijden dan weer naar de villa en daar zien we dan ook de laatste erotische scène die zich weer afspeelt in het zwembad.

Omdat Arthur en Rudi haar gered hebben, moeten ze natuurlijk ook beloond worden door Myriam en dat doet ze dus in het zwembad, waarbij ze beiden mannen aftrekt onder water en beiden mannen mogen haar ook neuken onder water in de vorm van een triootje. Ook hier is er geen klaarkom scène te zien (vermoedelijk om het zwembad niet vies te maken). De hele scène die hoofdzakelijk onder water plaatsvindt, mocht er best wezen en was tevens een geslaagde scène die een sierlijke en dromerige kwaliteit heeft en die ook nog eens opwindend is. Op het einde van die scène zien we Arthur, Rudi en als laatste Myriam één voor één uit beeld zwemmen, waarna de film na precies 73 minuten is afgelopen.

Tegenwoordig maakt deze Porno film natuurlijk geen indruk meer (is ook al bijna 40 jaar oud), maar destijds was dit natuurlijk wel bijzonder (zeker omdat het de eerste Nederlandse Porno film was met een budget) en mede omdat de film toen ook in de bioscoop draaide (waarschijnlijk kon je toen aan de kassa een doos popcorn kopen zonder popcorn, maar wel met een rond gat in de bodem ). Het gemiddelde punt vind ik hier aan de lage kant (ik vraag me ook af met welke verwachtingen de zeer lage stemmers deze film destijds gingen kijken ?), dus ik probeer het wat omhoog (een toepasselijk woord voor deze film) te krikken, want als Porno film is "‘Pruimenbloesem’ inhoudelijk bovengemiddeld en dat inclusief de cast en vooral natuurlijk hoofdrolspeelster Diane de Koning.

Fransman

Godsamme, Theunissen, je had er echt zin in zeker. Niks te doen op paasmaandag? Geen sneeuwpop gemaakt? Allenooie, je had verslaggever moeten worden... Ook de andere Batenburg gezien en besproken? Hard gewerkt hoor.

Fransman schreef:

Ik ben de laatste tijd veel van dit soort films aan het kijken die hier op MovieMeter staan. Vanwege de "De 70s challenge" heb ik er al vier uit de jaren 70 gezien en toevallig stuitte ik op de twee jaren 80 films van regisseur Willem van Batenburg die hier op MovieMeter staan.

De andere Batenburg film heb ik uiteraard ook al binnengehaald (was ik zonet mee begonnen) en kijk ik misschien vandaag helemaal af. Gezien het slechte weer (hier vooral koud en ook wat neerslag in de vorm van regen en wat sneeuw, dat laatste is niet echt noemenswaardig) zit ik toch thuis en heb ik er mooi de tijd voor. Ook om mooie lange verslagen (vol met details) te typen

Dat kost overigens meer tijd dan de film zelf duurt (ik ben er circa 2,5 uur mee bezig geweest).

Fransman

Daar kan ik inkomen, een verslag schrijven gaat niet zo snel. Maar ach, het is toch slecht weer...

menetekel

Op onze site die gespecialiseerd is in content over sensuele kunst hebben we uitgebreid aandacht besteed aan Pruimenbloesem. Voor de verhaallijn heb ik aanvankelijk het door Theunissen geschreven stuk gebruikt maar heb daar wel ontbrekende details en inzichten (samen met Van Batenburg) aan toegevoegd. Het artikel bevat uniek fotomateriaal uit de film en heeft de goedkeuring van de regisseur. Je kunt het hier vinden:

Pruimenbloesem: The Box Office Hit and First Big-Budget Dutch Porn Flick - shungagallery.com

Binnenkort zullen we Van Baternburg's opvolger 'n Schot in de Roos onder de loep nemen!

Mooi blog!

menetekel schreef:

Ik zie het nu pas, maar het is fraai gemaakt en het unieke fotomateriaal voegt veel toe (komen ook weer herinneringen naar boven). Het zijn ook nog eens mooie kwaliteitsfoto's.

Hebben jullie ook al "'n Schot in de Roos (1983)" onder de loep genomen?

Theunissen schreef:

Hebben jullie ook al "'n Schot in de Roos (1983)" onder de loep genomen?

Dank Theunissen. Heb helaas Willem al langere tijd niet meer kunnen bereiken en hij was nauw betrokken hij het "Pruimenbloesem" artikel. Op dat moment was hij al over de tachtig en niet echt bedreven met de hedendaagse communicatie middelen (wel scherp van geest nog). Een bijzonder aardige man die me nog wel mooi foto materiaal heeft gestuurd van 'n Schot In de Roos dus een vergelijkbare blog gaat er zeker nog komen. Hij verdient 't ook omdat zijn films een unieke plek in de Nederlandse filmgeschiedenis hebben. Zal er dan zeker op MM over berichten.

menetekel schreef:

Willem van Batenburg zit ongeveer in dezelfde leeftijd als mijn ouders (komen ook uit de jaren 40, namelijk 45 en 47). Mijn vader kan opzicht nog aardig overweg met hedendaagse communicatiemiddelen (zo gebruikt hij een smartphone en een tablet) en mijn moeder (een schat van mens overigens) heeft er helemaal niets mee en kan ze ook nauwelijks bedienen. Laatst vroeg ze nog aan mij waar de Teletekstknop zit op de afstandsbediening

Tof om te lezen dat er nog een vergelijkbare blog van "n Schot In de Roos" gaat komen en dat Willem jullie nog mooie foto's heeft gestuurd. In ieder geval alvast veel succes en plezier met het maken van de blog en als die klaar is dan stuur me maar een bericht, want ik ben er zeer benieuwd naar (o.a. naar de foto's van Willem)

Theunissen schreef:

Komt helemaal goed. Kan nog wel even duren aangezien dit soort artikelen wat bewerkelijker zijn en we elke werkdag weer nieuwe content uitbrengen maar zal je op de hoogte houden.