• 9.371.528 stemmen

Olympia 2. Teil - Fest der Schönheit (1938)

Documentaire / Sport | 96 minuten / 90 minuten (VS)

Genre: Documentaire / Sport

Speelduur: 96 minuten / 90 minuten (VS)

Alternatieve titels: Olympia - Fest der Schönheit - Zweiter Film von den Olympischen Spielen Berlin 1936 / Olympia Part Two: Festival of Beauty

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Leni Riefenstahl

Met onder meer: Jack Beresford, Konrad Frey en Adolf Hitler

Gesproken taal: Duits

Plot Olympia 2. Teil - Fest der Schönheit

"Fest der Schönheit" is het tweede gedeelte van de omstreden documentaire over de Olympische spelen, gehouden in een door Nazi's overheerst Duitsland.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van gotti

Net als bij het eerste deer; filmisch gezien stukken interessanter dan inhoudelijk. Vooral het eerste half uur is weinig interessant. Wel heb ik genoten van het laatste kwartier: het schoonspringen. Schitterende opnamen zijn dat, opgenomen met drie camera's.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Erg mooi!

Alle pracht die in deel 1 miste was hier in volle glorie aanwezig.

Vooral de beelden van de schoonspringers waren indrukwekkend!

avatar van Mug

Mug

Helaas deel 1 gemist wegens omstandigheden. Deel 2 heeft de juiste titel meegekregen, feest der schoonheid.

Hoe Riefenstahl de schoonheid van "sport" laat zien via cinematografische trucjes is werkelijk fantastisch. Niet altijd even interessant, maar wel zeer vermakelijk (military) en oogverblindend (schermen, roeien, zeilen en het hoogtepunt: het schoonspringen).

Nu nog eens de gehele versie zien inclusief deel 1.

avatar van Consurgo

Consurgo

Errrg mooi gefilmd, een verheerlijking van de sporter en zoals al gezegd, het schoonspringen is echt schitterend.

avatar van lngrid

lngrid

Ik miste hier dat ritme van het eerste deel. Er was minder samenhang. Kan ook komen doordat het eerste deel alleen maar atletiek is, dat vormt natuurlijk vanzelf makkelijker een geheel. Viel me een klein beetje tegen, na deel 1. Behalve dan natuurlijk het zwemmen en schoonspringen.

Jammer toch dat Riefenstahl nou net in opdracht van Hitler werkte. Ze had beter in een ander land geboren kunnen worden, dan had ze vast nog vele mooie films kunnen maken na WOII.

bioscoopzaal

Da's helaas een beetje het dilemma van Riefenstahl. In een ander land (of zelfs in Hollywood) had ze dit soort nooit films kunnen maken, juist omdat Hitler en zijn propagandamachine haar onbeperkte middelen ter beschikking stelde.

avatar van Goodfella

Goodfella

Stuk boeiender dan het eerste deel, zoals bij de inleiding van de film eigenlijk al werd gezegd. Een hoop erg mooie shots, veel minder conventioneel, beetje à la Kurosawa soms, en prachtig spel met licht. Zo zou Studio Sport tegenwoordig ook moeten zijn, concludeerden we na afloop .

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

lngrid schreef:

Ik had begrepen uit de inleiding dat dit buiten de bevelen van de Fuhrer om was...?!

bioscoopzaal

Indrukwekkend tweede deel, met een aantal prachtige hoogtepunten. Vooral het schermen, zwemmen, polo, de military en natuurlijk het schoonspringen bij de mannen is waanzinnig goed in beeld gebracht. Ook de openingsscènes in het Olympische dorp zijn grappig om te zien.

Erg opvallend vond ik ook een lang zijshot van de wielrenners. De camera was daar blijkbaar op een auto of brommer gemonteerd, maar toch is er bijna geen trilling merkbaar. Hoe ze dat zonder steady-cam voor elkaar hebben gekregen, is me absoluut een raadsel.

4 sterren.

avatar van MFEO

MFEO

Afgelopen donderdag voordat ze Olympia 1 en 2 uitzonden op Nederland 3 was het programma Andere Tijden. Dit ging over hoe de film gemaakt werd. Daarin kon je zien hoe ze dat deden. Daar hadden ze uitgevonden dat je ook een rails kon gebruiken (geen trein/tram rails). Waar de camera aan vast zat.

avatar van MFEO

MFEO

aSMoDeuS schreef:

yep dat klopt.

MFEO schreef:

Hmm, die docu heb ik ook gezien, maar dat is me niet opgevallen. Straks toch nog even terugspoelen die band.

avatar van neo

neo

Fest der Volker richte zich meer op het stadion, met zijn mensen en atletiek als sport.Fest der Schonheit is zelfs nog mooier met vele in mijn ogen nog steeds spectaculaire scenes.Van het spektakel van wielrennen tot aan het zweven in de lucht van de schoonspringers.De muziek van Brandt draagt hier ook zoveel aan bij, het geeft dat extra stuk spanning.4.5 sterren

avatar van starbright boy

Wat mooier dan het eerste deel. Nog veel meer ruimte voor Riefentahls creativiteit. Het schoonspringen is heel bijzonder.

avatar van otherfool

otherfool

Fraaie beelden van oa de voorbereiding van de sporters, wellicht iets meer geladen dan het 1e deel maar eigenlijk valt het met de dubieuze propaganda wel mee.

3,5*.

Theatertje

5 sterren alleen al omwille van de mogelijkheid om zo'n film te kunnen draaien ten tijde van de Nazi's, en zoveel verschillende camerastandpunten te gebruiken.

Sander2

Volgens mij kon deze film júíst gedraaid worden dankzij de Nazi's...

Theatertje

Da's waar, maar niettemin is het vreemd dat zo'n film gedraaid is tijdens de hoogdagen van de Nazi's... Vind jij ook niet?

avatar van Mug

Mug

Nee hoor, de films van Riefenstahl zijn de grootste en gelukste propaganda successen van het team van Hitler.

Nee, in tegendeel juist.

Theatertje

Nou, whatever... Ik vind het vreemd dat zoiets moois is kunnen ontstaan uit zoiets kwaads.

Sander2

Hitler wilde juist een hele mooie film maken, om propaganda te maken. Met oerlelijke films lukt het niet om het volk te beïnvloeden...

Theatertje

Dat is waar... Het kwaad zit meestal in de mooiste dingen. Mensen zijn naïef en beïnvloedbaar met schoonheid eerder dan met agressie, hoewel Hitler naar mijn mening bijzonder agressief was in zijn speeches.

avatar van wibro

wibro

Net zoals in het eerste deel is ook hier de opening weer schitterend, maar zo gauw men met de olympische onderdelen begint wordt het opnieuw saai. Het einde, het schoonspringen ziet er wel weer mooi uit.

Opvallend is wel dat een groot deel van de organisatie uitgevoerd werd door het Duitse Leger, gezien de hoeveelheid militaire uniformen die je zag.

Wat er verder van "Olympia" valt te zeggen is dat het als tijdsdocument best wel interessant is, maar toch ook niet meer dan dat. Ik zal deze documentaire muv de openingsscènes zeker niet meer herzien.

avatar van Spetie

Bij dit tweede deel had ik wat meer moeite om in de film te komen. Waar het eerste deel langzaam minder werd, daar wordt deze documentaire richting het einde steeds wat beter, met het schoonspringen als absolute hoogtepunt.

Ook de muziekkeuze is hier wat beter. Wel is het allemaal wat minder samenhangend, maar daarnaast zijn de sporten wel weer wat afwisselender. Het blijft ook wel vermakelijk om die overenthousiaste commentator weer te horen.

Al met al behoorlijk gelijkwaardig aan het eerste deel.

avatar van Darbie

Darbie

Zie mijn bericht hierover bij Olympia teil 1.

avatar van RuudC

RuudC

Ik geef wel dezelfde waardering als het eerste deel, maar eigenlijk vond ik dit nog wat minder interessant. Alleen om het begin met al die naakte mannen in de sauna die elkaar slaan met takken, kon ik wel lachen. Ik weet het, het hoort erbij, maar dat maakt het niet minder grappig. Voor de rest is het aardig hetzelfde circus. Er zijn weer veel verwijzingen naar het Romeinse Rijk, of in elk geval naar klassieke idealen en dat levert mooie beelden op. Je ziet goed waar Riefenstahl haar best doet om echt mooie plaatjes te schieten, maar het verhaal verder is vrij oninteressant. Dat gezegd hebbende, moet ik ook wel bekennen dat ik sport mateloos oninteressant vindt. De tienkamp kon me echt gestolen worden. Ik zie de waarde van Olympia wel, maar ik vind het echt saai.

avatar van Darbie

Darbie

Wat RuudC dus eigenlijk bedoeld te zeggen, is dat ie er geen reet van heeft begrepen.

avatar van Dk2008

Dk2008

Wat zou hij dan moet begrijpen?

avatar van RuudC

RuudC

Lol, volgens mij heb je mij niet begrepen.

avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

Mwa, ik mistte precies toch vaak de spanning, het gigantische publiek, de close ups, die ik in het vorige deel wel had.

Blijft nog steeds goed, en er zijn wel momenten die voor mij uniek waren in de zin dat ik nooit hockey had gezien met een keeper zonder gezichtsbescherming (en bij India zelfs zonder bescherming in zijn geheel leek mij), ik had nog nooit een grondoefening gezien zonder salto's en flikflaks en ... .

Wel goed maar de impact die "deel 1" had, had het voor mij niet.

Edit: Het meest bijzondere was misschien nog wel dat ik tijdens het zwemmen duidelijk sommige zag schoolslag zwemmen en andere vlinderslag, in dezelfde race .

avatar van Fransman

Fransman

De sportieve verrichtingen tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn zijn bijna 90 jaar na dato niet meer de reden waarom je deze twee films (deel 1 en 2) bekijkt. Nog wel als historisch document en om de filmkunst van Leni Riefensthal te bekijken. Die is inderdaad indrukwekkend. Al slaat ze af en toe vooral in deel 2 op hol met haar 'poëtische impressies', waar je ook weer niet te veel achter moet zoeken.

Op sportief gebied is er nogal wat veranderd en veel sporten zijn nu niet meer onderdeel van het olympisch programma. Maar goed ook, want er zitten vooral in het tweede deel van deze documentaire nogal wat militaristisch getinte sporten bij. Maar ook beelden van de zeilwedstrijden in Kiel, zwemmen en voetballen. Opvallend is wel dat het vooral een Europees sportfeestje is; op de VS en Japan na lijkt de rest van de wereld nauwelijks mee te doen. Nederland, consequent als 'Holland' aangeduid, lijkt ook niet veel potten te kunnen breken.

In deel twee komen ook andere sporten dan atletiek in beeld, hoewel soms nogal karig. Bij het zwemmen worden Rie Mastenbroek en Willie den Ouden wel genoemd, maar in de marge. Deze Olympische Spelen waren vooral Spelen waar Jesse Owens schitterde en vier gouden medailles won. Daar waren de Duitsers niet zo blij mee, nota bene een neger. Dat merk je ook in deze film. In dit tweede deel kan Riefensthal zich uitleven. Haar handelsmerk: de mens in kikvorsperspectief (van onder naar boven) tegen dramatische wolkenpartijen. Maar fraai zijn de beelden van de schermpartijen, beginnend met de vechtende schaduwen van de schermers. Maar al met al: toch ook wel een erg lange zit.

avatar van Flavio

Flavio

Iets minder pakkend dan het eerste deel, atletiek is ook wat fotogenieker wellicht, maar een knap tweede deel waarbij nu andere sporten voorbij komen. Niet alle sporten zijn even goed in beeld te brengen, zelfs Riefenstahl lukte het niet om van zeilen een boeiende kijksport te maken. Het zwemmen, schermen, schoonsprongen, paardrijden en hockey waren leuk om te volgen. De winnaar van het hockey-goud was trouwens India (werd niet vermeld in de docu). Ook wat Nederlands succes (Rie Mastenbroek) maar het Wilhelmus klonk niet eenmaal.