• 9.371.528 stemmen

Eiga: Minna! Esupâ Da Yo! (2015)

Komedie / Mystery | 114 minuten

Genre: Komedie / Mystery

Alternatieve titels: The Virgin Psychics / 映画 みんな!エスパーだよ!

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Sion Sono

Met onder meer: Shota Sometani, Makita Sports en Motoki Fukami

Gesproken taal: Japans, Duits en Engels

Plot Eiga: Minna! Esupâ Da Yo!

"We save the world."

Het verhaal volgt een doodgewone middelbare scholier genaamd Yoshirō “Yocchan” Kamogawa. Zijn leven verandert van de ene op de andere dag wanneer hij wakker wordt en opeens gedachten kan lezen. Yoshirō is niet de enige in zijn stad die krachten verworven heeft. Terumitsu Nagano, een werknemer van een café nabij Yoshirō's school, verwerft telekinesis - maar hij gebruikt het voor seksspeeltjes. Yōsuke Enomoto, een voormalig basketbalspeler van Yoshirō’s school verwerft teleportatie - maar enkel en alleen wanneer hij naakt is.

Yoshio Kamogawa

Aiko Polnareff

Akiko Kamiya

avatar van Black Math

Black Math

Het verbaast me een beetje dat ik het eerste bericht bij deze nieuwe Sono plaats, meestal is Onderhond me toch voor.

In ieder geval weer eens wat anders dan gebruikelijk, want gruwelijk noch beklemmend zoals in de meeste films van Sono wordt het hier nooit. Het draait dus om paranormaal begaafde mensen, die hun krachten hebben gekregen door op het juiste moment geil te zijn, en die hun krachten ook bij voorkeur inzetten om aan hun gerief te komen. Het is dan ook niet verrassend dat dit gebaseerd is op een manga, aangezien veel fucked-up films uit Japan een manga als bron hebben.

In ieder geval lijken de paranomale krachten een bijzaak te zijn, en draait het vooral om de hormonen. Die zijn dan ook rijkelijk aanwezig, het is op een gegeven moment toch een behoorlijk hitsig zooitje. Ook in grote aantallen aanwezig zijn vrouwen. Heel erg veel vrouwen. Met erg weinig kleding aan. Ik denk dat ik weinig films heb gezien met zoveel schaarsgeklede knappe dames. Ik zou zeggen: Naomi Watts, kom er maar in, volgens mij echt een film voor jou.

Het geheel is best vermakelijk, en kijkt ook aardig weg. Toch wringt het schoentje een beetje. Het voelt allemaal weinig coherent aan, op sommige momenten voelt het erg stuurloos. In menig vorig film bouwt Sono de spanning toch vaak op wat dan culmineert in een geweldige climax, maar ondanks de hitsige sfeer in deze film ontbreekt hier toch een beetje de ultieme ontlading, om het zo maar te formuleren. Ook wordt het humoristisch potentieel van het geweldige uitgangspunt niet volledig uitgebuit, want de humor is toch vaak een beetje flauw.

Visueel degelijk, maar ook niet echt vooruitstrevend. Veel popmuziek in de soundtrack; de klassieke muziek is grotendeels weg op een parodie op Ravels Bolero na. Kortom, in veel opzichten toch een wat mindere Sono. 3*.

Ligt al een tijdje klaar, maar ik kijk ze met wat tussentijd

avatar van Black Math

Black Math

Ik begon me al zorgen te maken

avatar van Nick_SN

Nick_SN

Ik heb de serie (ook geregisseerd door Sono) gezien die een aantal jaar geleden uitkwam en die was echt hilarisch, en ook onderhoudend door alle afleveringen heen. Deze film is een erg uitgedunde (en soms wat doorgeslagen) versie er van. De serie en de film hebben qua good guys dezelfde personages en op het personage Miyuki na dezelfde main cast. De serie vertelt er een ander verhaal mee, en introduceert een voor een de personages, terwijl hier in de film alles meteen in je schoot gedumpt wordt. Alles voelde gehaast aan, en dat deed deze film absoluut geen goed. Nou is dit uiteraard geen materiaal om al te serieus te nemen, maar ook de humor is in de serie zoals gezegd veel beter uitgewerkt. Dus mijn advies is; als het idee van de film je aan staat, en je Sono-liefhebber bent, ga dan op zoek naar serie!

Die Sono toch.

Ik heb hem nog niet veel van dit soort tussendoortjes zien regisseren, maar het gaat hem wel af moet ik zeggen. Hoewel hij het zelf niet graag zal horen brengt hem dit weer ietsje dichter bij Miike's terrein, althans, aangenomen dat hij hier inderdaad gewoon gaat voor wat onnozele fun.

Want meer kan ik er echt niet van maken. Beetje lachen met otaku misschien, of gewoon z'n vrouwonvriendelijk imago nog een beetje oppoetsen. In ieder geval is dit gewoon een live action harem anime, met alle idiotie erbij.

Debiel plotje, lekker tongue-in-cheek serieus gebracht. Beetje wat Iguchi ook af en toe probeert, maar 't is wel snel duidelijk dat Sono de betere regisseur is. Naast alle ongein heeft de film toch nog een beetje filmische kwaliteit.

Niet meteen een film die ik blind aan de Sono liefhebber zou aanraden, meer aan de Moe-fan die het allemaal eens in live action wil bekijken. En zich dan misschien eens kan afvragen wat voor series hij nu eigenlijk dag in, dag uit zit te kijken.

avatar van BBarbie

BBarbie

Eerlijk gezegd kan ik van Sion Sono geen hoogte krijgen. Hij heeft een paar aardige films gemaakt, maar deze sensueel (?) of komisch (?) bedoelde film is dat zeker niet. Het is veeleer een langgerekte reclamefilm voor lingerie met een verhaal zonder kop of staart. Op de keper beschouwd zijn de over het algemeen fraai gevormde dames het enige pluspunt van deze film, die in wezen net zo stompzinnig is als b.v. Kormine’s Spring Breakers. Voor een leuke film is meer nodig dan een gezelschap jonge dames, dat schaars gekleed zo maar een beetje doelloos rondhuppelt.

avatar van Bacon

Bacon

Wat een kut film. De eerste 10 minuten was die onzin nog wel grappig, maar al snel verloor ik m'n interesse in het matige ESP-verhaal.

avatar van Ouwe Sok

Ouwe Sok

Prachtige cinematografie met goed gekozen angles. De karakters zijn ook smakelijk vermakelijk. Hoge herzieningswaarde!