• 8.903.617 stemmen

Un Tranquillo Posto di Campagna (1968)

Horror / Mystery | 106 minuten

Genre: Horror / Mystery

Alternatieve titel: A Quiet Place in the Country

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Elio Petri

Met onder meer: Franco Nero, Vanessa Redgrave en Georges Géret

Gesproken taal: Italiaans en Engels

Plot Un Tranquillo Posto di Campagna

"In a quiet place she strips away the structure of his mind and body... piece by piece."

Een kunstenaar, Leonardo Ferri, is van mening dat het hectische stadsleven niet meer een bron van inspiratie voor hem is en hij besluit naar het land te gaan. Zijn nieuwe huis, het huis van een nymfomane, die tijdens de oorlog als zeventienjarige werd vermoord maakt hem zenuwachtiger. Het roept zelfs dromen op waarin hij haar vermoordt.

logo tmdbimage

avatar van Wouter

Hopen op een ondertitelde release...

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Wouter schreef:

Hopen op een ondertitelde release...

Inderdaad, maar dan minstens Engelse ondertitels. De DVD die uitgebracht is in Italië heeft alleen Italiaanse ondertitels...

avatar van Wouter

Gevonden, maar full screen. Dus ik pas.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

En alleen Italiaanse ondertitels, dus ik pas ook...

Arthouse giallo die meteen zijn arty credentials overlegt door een Persona-achtige opening vol associaties en afbeeldingen van bekende kunstwerken,gefabriceerd door oa Mondriaan,Rembrandt,Goya,Picasso,Courbet en Clouet.Voor alle duidelijkheid doet Morricone ook mee aan de malligheid door een atonale avantgarde score op de achtergrond mee te leveren.

In deze stijl gaat het verder zolang held Nero in grootstad Milaan verblijft,want de mens wordt volgens Petri in zo'n omgeving onvermijdelijk neurotisch en wellicht psychotisch.

Als Nero verkast naar een vervallen villa in de Veneto wordt het verhaal weer lineair.Helaas wordt het ook een tikkie voorspelbaar,want deze psychohorror meets haunted mansion gothic horror volgt het vaste psychotriller verloop met een voorspelbare ontknoping.

Dan nog blijft het mysterie wel boeien,vooral door de prima visuals en het sterke acteren van de niet bepaald getypecaste Nero.Wat die visuals betreft:hoewel gevormd in de neo-realistische school speelt Petri duidelijk leentjebuur bij Antonioni,en de man weet zijn shots wel uit te kiezen.Overigens lijkt het erop dat de stills met de omvallende verfpotten nog invloed hebben gehad op ZP van diezelfde Antonioni.

Hoewel niet echt eng of schokkend,zitten er nog wel enkele vermakelijke scènes in deze productie verwerkt, zoals de séance,al geef ik toe dat een psychothriller zonder séance zoiets is als een KZ film zonder gaskamers.Qua sleaze valt het dik tegen,vrij logisch gezien het feit dat de nympho al 25 jaar dood is.Het moet niet te ranzig worden.Wel nog een leuk bijrolletje voor de tieten van Calderoni

De schilderijen die Nero zgn. vervaardigt, zijn in feite het werk van Jim Dine.

avatar van ghostman

ghostman

Liefhebbers van dit fascinerend filmpje raad ik de vroege ' hallucinerende ' SM filmpjes van Tio Franco aan , met name Miss Muerte (1966) en Necronomicon (1968) ( Delirium / Succubus ) .

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Even inhakend op eerdere comments hier:

De Spaanse DVD uitgave (van Fox) is prima, met Engels audiospoor (origineel), weliswaar geen subs en ook gewoon originele aspect ratio (en ook NIET, zoals wél op de hoes staat, letterboxed).

Inhoudelijk moet dit even bezinken, voordat (if any) ik er iets zinnigs over kwijt kan.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

pippo il buffone heeft de kern wel gevangen voor mij. Ik vond de atonale Morricone trouwens niet erg geslaagd, niet in tijdens de begin credits en al helemaal niet tegen het einde van de film. Inderdaad valt met name de atypische rol van Nero op. Redgrave is natuurlijk eind jaren 60 verkleefd aan Isadora en Blowup en lijkt hier minder op haar plek.

Sowieso is de film een ratjetoe en haalt nergens het statige van 10th Victim of de venijnigheid van Petri's andere werk. Teveel hak op de tak, te weinig richting.

Toch wel een mooi oeuvre dat van Petri, vreemd dat dat zo onder gesneeuwd is. Samen met de herontdekking van Zurlini toch wel één van de meest opvallende retrospectieven die Nederland heeft gekend de afgelopen tien jaar.

avatar van perceived

perceived

Dubbel en dwarse Retro. Heel aardig, al zij het letterlijk wat gekunsteld. Wellicht is dat zelfs het zwakste, als wel het sterkste punt van deze productie.

avatar van Quentin

Quentin

Er is nu een Duitse bluray met Italiaanse audio én Engelse ondertiteling.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

• 20982 berichten

Een Italiaanse kunstenaar genaamd Leonardo (oh hoe origineel) zoekt een plaats om rustig te kunnen schilderen en vooral waar zijn kopers en zijn vriendin hem niet voortdurend lastig vallen. Dat vindt hij dan in een verlaten landhuis waar ooit een gravin met haar knappe dochter woonde. In werkelijkheid is hij eigenlijk een weirdo geobsedeerd door seks en raakt hij geïntegreerd door het verhaal van die dochter die nymfomane bleek te zijn. De film is bij momenten arty en bizar, dat vond ik gek genoeg als niet-liefhebber van dit genre het leukste eraan, maar het hele achterliggende verhaal interesseerde me eigenlijk niet. Film voelt ook meer als zijnde een natte droom voor de hetero mannen die maar wat graag een seks geobsedeerde vrouw willen hebben. Van mij had het wat gekker gemogen en nog kunstzinniger en wat meer bloot. Dit was te terughoudend en teveel focus op een oninteressant plot.