Genre: Drama / Komedie
Met onder meer: Lisa Lindgren, Michael Nyqvist en Emma Samuelsson
Gesproken taal: Zweeds
Releasedatum: 19 april 2001
Plot Tillsammans
1975. Elisabeth is het zat dat haar man haar slaat en vlucht met zoon en dochter naar haar broer Göran. Deze leeft in een geitewollensokkencommune, genaamd Tillsammans (Samen). In deze inmiddels ietwat overbevolkte commune woont een groep jonge mensen en 2 kinderen. Gedurende de film botsen hoop, geloof en ambitie, waarden, normen, principes en praktijk, waardoor eenieders plek in de commune en in de wereld verandert.
armitage
Leuke film, de eerste helft dacht ik nog wel eens..mm, maar in de tweede helft kwam het goed op gang. Erg leuk vond ik, al meerdere malen hier aangehaalt, de veranderingen in huis, nadat Elisabeth met haar kinderen in waren getrokken.
Klote browser, venster gesloten. Nou ja, nog maar een keertje tikken dan.
Ik ben het zeer eens met het bovenstaande. Ik heb deze film gekeken kort na Fucking Amal en Lilja 4-ever (beide van dezelfde regisseur). Mijn verwachtingen waren dan ook, voorzichtig uitgedrukt, hoog. In het begin leek de film die niet helemaal in te lossen. Goed gemaakt hoor en best een mooi stuk film, maar toch ... Nadat de verhaallijnen opgestart zijn revangeert de film zich echter, met name door de al genoemde, soms subtiele, ontwikkelingen bij mensen in het huis. Dat maakt dat ik zeer geboeid naar deze film heb zitten kijken. Moodyson handhaaft zich dan ook onder mijn favoriete filmmakers!
4****
jokingsurely1
Bijzonder zwak ensemblestuk, volstrekt ontsierd door een misplaatste nostalgie naar "ideologisch zuiverder" tijden. Verpakt als parodie, maar aangezien de scherpte helemaal ontbreekt enkel serieus te nemen. Graag één vermeldenswaardige quote uit deze film!
"Pipi is Kapitalist"
" Franco is Dood"
'k geef je zo twee quotes.
en ik ben het natuurlijk hartstikke met je oneens. Helemaal niet verpakt als parodie, daar ga je al de mist mee in.
Nostalgie,??? volgens mij heb je essentie van de film gemist. Tis meer een aanklacht over de vermeende linkse woongroepen van destijds met hun kortzichtigheid.
Tillsammans is daarnaast ook een bijzonder knap in elkaar geschoven verhaal met een uiterst schrijnende huwelijks-crisis met eens aandacht aan de gevolgen op de gemoedstoestand van kinderen wanneer hun ouders ruzieen.
jokingsurely1
Point taken. Hoewel ik bovenstaande quotes totaal niet grappig vind (en ik bij mijn mening blijf dat het hier om een richtingloze film gaat), respecteer ik uiteraard je mening.
Vermoedelijk staat dit heel wat dichter bij het "echte leven" dan veel andere films over die periode (God, it must have been boring back then!).
titan
You must be joking surely
FisherKing
Hoewel ik bovenstaande quotes totaal niet grappig vind
Ze zijn niet grappig nee, maar dat vroeg je ook niet. Ik vind ze eerder wrang
Inderdaad, das wellicht een persoonlijke gevoelszaak.
Jokingsurely1, nu doe je me echt pijn. Ik heb deze film pas nog weer gezien en dit is echt één van de weinige films die me écht weet te raken. En als ik je vertel dat ik bij de eerste kijkbeurt van Lilja 4-ever niet onder de indruk was weet je wel genoeg denk ik.....
Yak
Jokingsurely1, nu doe je me echt pijn.
Tja, hier begrijp ik dus werkelijk niks van. Hoe kan je iemands mening over een film zo persoonlijk opvatten als dat het je 'pijn doet'?
Zo letterlijk was het dus niet bedoelt. Wat ik wilde zeggen dat ik het niet eens was met de reactie van jokingsurely1 en dat ik zijn berichtje dus 'niet leuk vond'. En pijn doen....tja...het is één van mijn favoriete films en als iemand zoiets over je favoriete film(s) zegt dan vind je dat niet echt leuk neem ik aan...
Yak
Je kan je er toch ook gewoon niks van aantrekken?
Nostalgie? Als deze film iets niet is, is het wel nostalgisch. Het is eerder een afrekening met het verleden. Maar wel op een lichtvoetige manier verpakt.
sydney
De quotes die FisherKing aanhaalde zijn ook niet puur humoristisch bedoeld. Je moet dit in het licht plaatsen van de tijd, en in de denkwereld van zo'n commune in die tijd. Franco was het laatste overgebleven symbool van de dictatuur in Europa. Het vieren van het feit dat Franco dood is, is meer bedoeld om de denkwereld van de mensen in de commune te tonen. Het wordt humoristisch op het moment dat je het in het moderne tijdsbeeld plaatst. En dat is met veel dingen in deze film. Je zit voortdurend te vergelijken wat er aan denkbeelden allemaal verandert is. Dat maakt de film juist zo leuk! Of niet....! als je dit allemaal niet interesseert.
jokingsurely1
ok, maar het doet me toch allemaal wat teveel aan postmodern theather denken. Heb steeds het gevoel dat men aan de oppervlakte blijft (maar, eens te meer, dat is ongetwijfeld ook de bedoeling). In ieder geval, ik denk niet dat we elkaar gaan overtuigen. Les goûts et les couleurs...
FisherKing
Ja, ik respecteer ieders mening, maar een 0,5 is toch wel erg laag. Kijk eens Costa ofzo en vergelijk.
jokingsurely1
Onmiddellijk akkoord. Mijn stemgedrag neigt wat naar het extreme. In een persoonlijke "flop"-lijst zou Tillsammans niet eens voorkomen ("Costa" ook niet, want die oogvervuiling sta ik niet toe aan mezelf). Nee, dàn "Out Of Africa"!
rzasa
15 oktober in Provadja in Alkmaar! Met een lezing erbij (Sydney? Gij?). Nu kan ik hem eindelijk zien. Ben al lang erg benieuwd naar deze film, ook omdat ik uit 1975 stam! Ik bedoel, ik ben ook benieuwd naar de aankleding van de film.
empirekees
Daar kom ik ook wel eens.
sydney
15 oktober in Provadja in Alkmaar! Met een lezing erbij (Sydney? Gij?).
Hehe! Ik weet nog van niks.
Je kan je er toch ook gewoon niks van aantrekken?
Als iedereen dat hier zou doen zou het hier denk ik een beetje saai worden...
jokingsurely1
Fisherking, toch nog een poging : wat mij irriteert in deze film is het ontbreken van een spanningsboog, van een dramaturgisch interessant verhaal. Dat het ook anders kan, bewijzen oa de "Dekalog"-serie, "Drifting Clouds" van Kaurismaki, of nog "Shoah" (hoewel dat natuurlijk een extreem voorbeeld is, en een pure documentaire). In al deze films gaat het om "gewone" mensen, maar naar mijn gevoel wordt door de manier waarop hun verhaal wordt verteld, een "buitengewone" dimensie toegevoegd. In "Tillsammans" beperkt men zich tot het registreren van de banaliteit van de personages. Hierdoor krijg ik als kijker een Big Brother-effect (wat kan mij de miserie van deze mensen schelen ?). Dat is nog eens zo tragisch omdat deze film tenslotte over ernstige zaken gaat.
sydney
wat mij irriteert... Hierdoor krijg ik als kijker een Big Brother-effect...wat kan mij de miserie van deze mensen schelen?... Dat is nog eens zo tragisch...
Je kunt toch nog wel slapen he?
FisherKing
Dat het ook anders kan, bewijzen oa de "Drifting Clouds" van Kaurismaki, of nog "Shoah" (hoewel dat natuurlijk een extreem voorbeeld is, en een pure documentaire).
Nu noem je ook wel echt MeesterWerken. Deze staan op 5. Tillsammans op 4,5.
Ik denk dat je deze film te "serieus" neemt. Het is weliswaar ook drama, maar daarnaast ook komedie, waardoor je toch met een ander blikveld naar de film kijkt.
Ramon K
Ik vind de Dekalog-reeks juist erg tegenvallen qua dramatische elementen (met uitzondering van een paar delen, oa deel 1).
Verder zie ik Tilsammans als een komedie en een tijdsbeeldschets; de dramatische elementen blijven juist een beetje op de achtergrond.
jokingsurely1
Ik heb geen horloge (gelukkig maar). Zal in ieder geval de moeite doen om Tillsammans nog eens te bekijken, en ik zal mijn oogkleppen thuis laten...
FisherKing
Leuk dat je dat wilt doen, siert je.

Tillsammans 99
2023

Pak de geitenwollensokken er maar weer bij: 'Tillsammans 99' is vanavond (3 maart) te zien op televisie

Festen
Drama, 1998