• 9.201.146 stemmen

Met onder meer: Gustaf Hammarsten, Shanti Roney en David Dencik

Gesproken taal: Zweeds

Releasedatum: 30 mei 2024

Plot Tillsammans 99

""We Were Amazing, We Are Amazing""

De populatie van de geitewollensokkencommune Samen is sinds het jaar 1975 erg gekrompen. Heden is het 1999 en blijven enkel Göran en Klasse over. Aangezien ze zich wat eenzaam voelen vatten ze het idee op om zich met hun oude vrienden te herenigen.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Laat vervolg dit? Leuk, heel veel zin in, Tilsammans was geweldig!!

avatar van John Milton

John Milton

Oeh. Ik weet het nog niet, om eerlijk te zijn. Ik vond het een perfect einde. Ik ben een beetje bang voor afbreuk, eerst de kat maar eens uit de boom kijken.

Tot dusver een magere 6,4 op IMDb.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

• 1929 berichten

Vanaf 30 mei 2024 in de bioscoop (September Film Distribution)

avatar van mrklm

mrklm

Together (2000) toonde hoe een groep mensen in 1975 een commune oprichtten en leerden samen te leven. Dit vervolg speelt zich af in 1999 wanneer alleen Göran [Gustaf Hammarsten] en Klasse [Shanti Roney] zijn overgebleven. Een verrassingsfeest ter ere van Görans verjaardag brengt iedereen weer bij elkaar. Onder invloed van drank en andere bedwelmende middelen ontstaan discussies over veranderde inzichten en over onbesproken kwesties. Moodyssons losse regie zorgt voor spontane, authentieke vertolkingen, maar inhoudelijk heeft het scenario weinig origineels te bieden.

avatar van Flipman

Flipman (redacteur)

Het niveau van de oorspronkelijke film wordt niet behaald, maar het lukt de personages evenmin om de euforie van 1975 te bereiken. Dus dat is wel toepasselijk. Als opzichzelfstaande film faalt Tillsammans 99 misschien, maar het is altijd goed om te kijken naar welke idealen je vroeger had en in hoeverre je bent gegroeid als mens. Maar of je dan ook in staat bent om samen met anderen te leven is nog maar de vraag.

Hoe dan ook, een nieuwe Moodysson is altijd wel iets om naar uit te kijken. Lees mijn volledige recensie hier.

avatar van MrHorror

MrHorror

Bespreking uit Together 99 - ikruikversemosterd:

"Met de filmhuisklassieker Together uit 2000 liet Lukas Moodysson ons kennismaken met een bescheiden commune van stellige querulanten en principiële idealisten. Een prachtfilm die oogde als documentaire en nagenoeg perfect afliep. Waarom zou je daar een vervolg op willen maken?

Tenzij er natuurlijk sprake is van een urgente situatie. Een bruiloft. Uitvaart. Geboorte. Ik kan mij voorstellen dat de commune-leden elkaar een hoop te vertellen hebben. Elkaar opnieuw in de haren vliegen. Een bitterzoete reünie van oude pijn en vonkende ex-geliefden. Kan niet anders, met deze persoonlijkheden.

Voor Together 99 koos Moodysson als uitgangspunt een verjaardag. Dat is waarom de personages na bijna een kwarteeuw weer samenkomen. Heeft de jarige job een bijzondere leeftijd bereikt? Waarom moet de reünie vijfentwintig jaar later plaatsvinden? Wat is de gedachte achter de hereniging?

Er overheerst willekeur, samengehouden door wat geinige scènetjes en herrieschopperij. Er wordt op luide toon veel verkondigd maar erg weinig gezegd. Vers bloed Kompsis voegt nauwelijks iets toe aan het disfunctionele gezelschap. Göran valt opnieuw voor de onvoorspelbare Lena, waarmee Moodysson de karakterontwikkelingen uit deel één negeert. De magische en charmante chaos van Together is nu een herhaling van zetten. Iedereen is boos en chagrijnig en eist onbeschaamd de aandacht op.

Mijn advies is om het matige Together 99 over te slaan en terug te keren naar de klassieker uit 2000. Een pittige deceptie, dit volstrekt onnodige vervolg."

Het origineel Tillsammans vind ik een fantastische film. Ik was al wat huiverig over een vervolg en ik kan nou niet zeggen dat deze film echt iets toevoegt.
De personages gedragen zich ongemakkelijk en zijn onaangenaam. Als komedie schiet het echt tekort.
Tillsammans 99 is vrij cynisch, op het geforceerde happy end na.
De film is ook niet slecht maar verre van memorabel.
Wat is dat toch met de helden uit de jaren 90: Lukas Moodysson, Jean-Pierre Jeunet, Julio Medem en Tom Tykwer. Ze zijn allemaal een beetje op een zijspoor beland...