• 9.376.713 stemmen

Gesproken taal: Latijn en Engels

Releasedatum: 1 juli 2004

Plot Luther

"Rebel. Genius. Liberator."

In het jaar 1505 doet de jonge Martin Luther tijdens een hevig onweer de belofte dat hij tot het klooster zal toetreden. Verscheurd door een gevoel van eigen zondigheid en angst voor een straffende God wordt Luther al snel door zijn biechtvader op pelgrimstocht gestuurd naar Rome. Daar komt hij in aanraking met de levendige handel in relikwieën en aflaten van de Rooms-katholieke kerk. Terug in Wittenberg wordt Luther benoemd tot doctor en hij begint colleges te geven. In deze periode schrijft hij zijn 95 stellingen tegen de aflaatverkoop. Hierdoor komt hij in een ernstig conflict met de Rooms-katholieke kerk. De paus doet er alles aan om Luther zover te krijgen dat hij zijn leer herroept. Martin Luther wil echter vasthouden aan de bijbel.

Martin Luther

Georg Spalatin

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Hier post ik, ik kan niet anders.

Het verhaal van een van de meest invloedrijke personen in de westerse geschiedenis, de man die het einde van de middeleeuwen inluidde:

De film opent met het enorme onweer waarin de jonge Maarten Luther belooft zijn leven aan God te wijden. Vanuit een sterk zondebesef loopt Luther echter aan tegen de oordelende en straffende God die overal gepredikt wordt. Tijdens zijn studie theologie ontdekt hij daarentegen de God van de bijbel: een God van liefde en genade.

Luther, de grote reformator, wordt tekortgedaan als zijn betekenis vooral wordt gezocht in het aan de kaak stellen van kerkelijke corruptie. Ook de film laat zien dat dit onjuist is: Luther is allereerst een theoloog. Dat arme zondaars gerechtvaardigd worden alleen door geloof in Christus (sola fide), een enorm genadegeschenk (sola gratia) dat in de bijbel wordt beschreven (sola scriptura), dat is de betekenis van Luther.

Meerdere keren sommeert de kerk Maarten Luther zijn boeken te herroepen. De rijksdag te Worms is kritiek, maar ook voor de keizer weigert Luther de bijbelse waarheid te verloochenen. Dankzij de protectie van prins Frederik (prachtig gespeeld door sir Peter Ustinov) kan Luther ongestoord verder werken. Zijn Duitse vertaling van het Nieuwe Testament maakt de bijbel toegankelijk voor het gewone volk, waar Luther dan ook een ongekende populariteit geniet. Keerzijde hiervan zijn de boerenopstanden, die ontstonden vanuit een radicalisering van zijn ideeen.

Het slot van de film laat zien hoe de nieuwe kerk van de Reformatie definitief wordt aanvaard in Duitsland. Luthers verhaal eindigt in een idylle: de levensgenieter die nog een appelboom zou planten als hij wist dat Jezus Christus morgen zou terugkomen op aarde, trouwt en krijgt zes kinderen.

De film laat een mooi en compleet (hoewel natuurlijk geromantiseerd) beeld zien van het leven van Luther. Naar het einde toe werd het mijns inziens soms wat gehaast. Joseph Fiennes vond ik niet altijd even sterk acteren. Al met al een interessante film, leerzaam en, zoals de achterkant van de DVD stelt: ook geschikt voor 'de niet religieuzen'.

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/historie/biopic verhaal...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Alfred Molina ...

Redelijk kwaliteit 4:3 beeld

(geen HD aanwezig)...