• 9.377.538 stemmen

Ajax: Daar Hoorden Zij Engelen Zingen (2000)

Documentaire / Sport | 91 minuten

Genre: Documentaire / Sport

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Roel van Dalen

Met onder meer: Danny Blind, Richard Witschge en Nordin Amrabat

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 30 november 2000

Plot Ajax: Daar Hoorden Zij Engelen Zingen

Roel van Dalen weeft in deze film drie verhaallijnen door elkaar. Hij volgt het eerste elftal tijdens hun dramatisch verlopen honderdjarige jubileumseizoen 1999-2000 en maakt duidelijk hoezeer Ajax achter de schermen als een bedrijf wordt bestuurd. Tegelijkertijd werpt hij een blik op de jeugdafdeling, waar hoopvolle kindertjes al jong leren hoe hard de weg naar de top is. Bovendien gaat Van Dalen mee naar de voetbalschool die Ajax in Ghana heeft geopend, en waar Ajax-scouts op zoek zijn naar nieuwe talenten om mee terug te nemen naar de polder.

avatar van dttom

dttom

vond het wel interessant.

avatar van neo

neo

pff nooit van mijn hele hele hele leven zou ik deze gaan kijken.ik heb een enorme hekel aan dit''amateurclubje'.

avatar van Jordy

Jordy

schijnt juist voor ajax-haters interessant te zijn toch?

avatar van neo

neo

ja dat heb ik wel gehoord.de film gaat over een heel slecht seizoen,maar dan nog zou ik em niet willen zien.

avatar van dttom

dttom

onder andere dat ja en hoe de jeugd wordt opgeleid, zielige kindertjes.

avatar van aburefan

aburefan

wtf neo, amateurclubje? ff dimmen he

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Deze film staat bij ons in de tv-boekjes als documentaire...

Ja en? Staat er toch ook boven?

Maar de film is gewoon als film in de bioscoop uitgebracht. Komt steeds vaker voor dat documentaires in de bioscoop als film uit komen. (Andre Hazes, Buena Vista Social Club)

avatar van Noodles

Noodles

Zeer goede docu. Hier komt de "ware" aard van hoe het reilt en zeilt bij een profclub naar boven. Onder andere de jeugdopleiding komt aan de orde en dan zie je dus hoe het er echt aan toegaat bij een club als Ajax.

Ook van de scouting in Afrika wordt een beeld geschetst en hier worden beelden vertoond waar zelfs veel voetballiefhebbers versteld van staan.

PS: Ik ben géén ajax-fan, maar waardeer de docu zeer zeker!

avatar van andolini

andolini

Mooie docu voor voetballiefhebbers. Vooral interessant omdat het zo'n slecht seizoen voor Ajax was. Alleen jammer dat op de 'mooiste' momenten de deur toch dicht ging voor de camera. Werd wel erg misselijk van de praktijken en 'grapjes' van de scouts in Afrika.

avatar van gotti

Goed in elkaar gezette en erg interessante documantaire, ook al ben ik al jaren Ajax fan. Goeie afwisselingen tussen het eerste team van Ajax met hun problemen, het erg jonge team van Ajax en de verichtingen van de scouts in Ghana. 3,5*

avatar van EmDee

EmDee

Ik denk dat deze film niet als film wordt gewaardeerd. Iemand die een hekel heeft aan AJAX zal de film enorm naar beneden stemmen.

P.S. ben geen AJAX-fan en heb de film ook (nog) niet gezien.

avatar van Yak

Yak

EmDee schreef:

(...) Iemand die een hekel heeft aan AJAX zal de film enorm naar beneden stemmen.

(...) Dan had je voor een dilemma gestaan als Rotterdammer zijnde. (...) ben geen AJAX-fan (...)

Laat ik het mild uitdrukken: Ajax wordt in deze docu nou niet echt gepresenteerd als heldenclub. Dus bepaald niet alleen voor Ajax-fans.

avatar van Hobbes

Hobbes

ik heb um thuis liggen en zal um met m'n vader gaan kijken (m'n vader is voor ajax en ik ben voor feyenoord )

en ik denk wel dat ik um neutraal zal beoordelen

avatar van NERD

NERD

Ik ben een redelijk grote ajaxfan, en geef de film 1,5 sterren. Zegt dus erg weinig....

Of je moet zo iemand zijn als "alles wat met ajax te maken heeft is TOP, en al het andere zuigt".

avatar van andolini

andolini

Ben PSV-fan, dus voetballiefhebber, dus vond ik deze docu erg interessant.

Het had mij niet uitgemaakt als ie over een rampjaar van PSV zou gaan (zou dan wel in zwart/wit zijn).

Gewoon boeiend om te zien hoe een topclub, jonge/oude spelers met verlies en teleurstellingen omgaat en hoe hard de voetbalwereld is.

Waarom trouwens maar 1,5* NERD?

avatar van NERD

NERD

Ik denk dat het gedeeltelijk door mijn eigen smaak komt (ben geen grote docu fan), maar daarbuiten vond ik deze documentaire erg saai en langdradig.

Is al weer 2 jaar geleden dat ik hem zag dus kan niet op alle details ingaan.

avatar van jester

jester

De film geeft (denk ik) een treffend beeld van de voetbalwereld: voetballers zijn handelswaar (hoeveel afschrijving zit er op O'Brien), kolonialisme bestaat nog steeds (alleen zijn de spiegeltjes en kralen vervangen door foto's van voetballers). Redelijk ontluisterend beeld van Ajax, al ben ik ervan overtuigd dat dit ook voor bv PSV en Feyenoord geldt.

De documentaire op zich geeft een goed beeld, al was wat commentaar bij de film af en toe wel goed geweest. Zeker nu het alweer een paar jaar geleden is dat de film gemaakt is, is het moeilijk om bepaalde scenes te volgen. 3,5 sterren.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Raregek... kun je je stem (0,5 ster) verklaren of ben je F*#*$oord supporter

Hoogtepunten Feyenoord 2002-2003

---------------------------------------

ohnee een film moet minimaal 45 minuten lang zijn natuurlijk

(HAHAHAHAHAHAHEHEHUHUHUHHHEUEeeeueuh)

Dit soort grappen ben ik niet van gediend idd.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

dat heet "humor"...

maar dat is dus ook meteen je reden om deze film 0,5 sterren te geven?! Goed argument...NOT

raregek

Heb em al verwijderd, film heb ik niet gezien. Ik kan niet zo goed tegen dingen waar de arrogantie vanaf druipt .

avatar van Noodles

Noodles

raregek schreef:

Slaat natuurlijk helemaal nergens op, deze reactie. Het heeft helemaal niets met arrogantie, waar onze vrienden uit A'dam vaak wel een handje aan hebben, dat moet ik je nageven, te maken deze docu. Het geeft juist een zeer treffend beeld over het wel en wee van een topclub. Omdat het juist een zeer matig seizoen betreft van Ajax, zou de film je misschien eerder moeten aanspreken, maar dit terzijde...

raregek

ojox komt erin voor, dat is voor mij genoeg. Ik snap heus wel dat het niet geweldig gaat in deze docu hoor.

Ik had het dus niet over de docu, maar over de club.

avatar van EmDee

EmDee

Netjes raregek (om je stem te verwijderen). Want ik vraag me af of de rest die op deze film heeft gestemd de film wel allemaal heeft gezien. Dit is echt zo'n film om een stem op uit te brengen om een bepaalde voorliefde (voor AJAX of Feyenoord) te onderstrepen.

Mocht er bijvoorbeeld een (pracht)film komen over Die Manschaft dan zullen ook heel veel mensen al klaar zitten om een halve ster uit te delen.

EmDee schreef:

Ligt eraan of er een spectaculaire moordaanslag op Lothar Matthäus in zit.

avatar van Jordy

Jordy

raregek schreef:

Dit soort grappen ben ik niet van gediend idd.

djeez

avatar van lorelei

lorelei

ach, wel een leuke docu. Niet echt dat je de hele tijd geboeid zit te kijken. Maar de stukjes met Chivu toch wel

avatar van Ericinho

Ericinho

Zeer eerlijke en (van uit het gezichtspunt van de Amsterdammers) moedige documentaire. Het siert de club dat het ondanks dat het zeker geen flatteus beeld van de jubilaris geeft, dit indringend en soms ontluisterend kijkje in de keuken heeft toegestaan. Goed beeld van wat een profclub daadwerkelijk inhoud en eindelijk eens ontdaan van het valse sentiment, geregiseerde gemoedelijkheid en onterechte romantiek waar de andere profclubs zich zo hypocriet achter verschuilen.

****

avatar van Yak

Yak

Nou, nou. Ik vind het nogal wat om aan de hand van deze film, waarin Ajax bepaald geen goeie beurt maakt, juist 'andere profclubs' een veeg uit de pan te geven, van hypocrisie te beschuldigen, en Ajax te roemen. Het enige wat ik weet na het zien van deze film is Ajax' eigen bedenkelijke kijk op profvoetbal.