• 9.374.183 stemmen

Max Havelaar of De Koffieveilingen der Nederlandsche Handelsmaatschappij (1976)

Alternatieve titels: Max Havelaar / Saidjah dan Adinda

Oorsprong: Indonesië / Nederland

Geregisseerd door: Fons Rademakers

Met onder meer: Peter Faber, Rutger Hauer en Sacha Bulthuis

Gesproken taal: Nederlands en Indonesisch

Releasedatum: 9 september 1976

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Max Havelaar of De Koffieveilingen der Nederlandsche Handelsmaatschappij

Verfilming van Multatuli's gelijknamige roman uit 1859. De Hollandse ambtenaar Max Havelaar krijgt een aanstelling in het gekolonialiseerde Nederlands-Indië en ziet hoe welvarende Nederlandse koffiehandelaren en plaatselijke regenten de arme bevolking uitbuiten en onderdrukken. Hij trekt zich het lot van deze mensen zo aan dat hij, tegen de gebruiken in, protest aantekent.

avatar van jester

jester

Jammer dat peter faber meedoet in deze film, hij werkt vaak op mijn zenuwen.

avatar van Faith16

Faith16

iK ben bezig met t kijken van de film maa heb heel veel verhalen van me vader gehoord die was bij de opname van de film in Indonesie! Een scene in t begin heeft me vader zelfs verzonenn dat je allerlei vleermuizen uit de bomen ziet vliegen!!!

avatar van james bond 007

james bond 007

Fons Rademakers is zeker niet een van mijn favoriete regisseurs. Hij heeft een toneelachtergrond, en dat vertaalt zich ook in zijn films. Hoe vakbekwaam en knap zijn films ook zijn, het is altijd toch heel erg toneelmatig allemaal. Een uitzondering is DE AANSLAG.

Indonesie is het exotische en meeslepende decor van deze film naar een boek van Multatuli over een ambtenaar die het onrecht in de kolonie Indie aan de kaak stelt, in de 19e eeuw. Het schitterende camerawerk van Jan de Bont doet veel voor de film. De locaties staan er prachtig en vol allure op.

Peter Faber is niet op zijn plaats als Havelaar. Hij doet zijn uiterste best, maar het is duidelijk dat de rol hem niet ligt. De kracht die hij moet tonen in zijn rol, blijft een smeulend vuurtje. De film zelf vat ook maar zelden vlam. Er zit geen muziekscore in de film, waardoor het geheel nog stijver en toneelmatiger overkomt. Enkele rollen worden wel goed gespeeld, om. Helmert Woudenberg als slavendrijver, en Rutger Hauer zorgt met zijn aanwezigheid voor de nodige extra allure.

Misschien dat een deel van de schuld ook bij het scenario (van Gerard Soeteman) ligt, die niet uitblinkt in het bewerken van hoogdravende, diepzinnige literatuur. Hij is meer thuis in rauwe, volkse vertellingen als Turks Fruit, Wat Zien IK of Spetters, of een avontuurlijk oorlogsverhaal.

Er zitten enkele boeiende momenten en scenes in de film. De scene waarin Havelaar aan tafel tegenover zijn foeilelijke vrouw over de vrouwen van Arles verteld, is een van de weinige, echt mooie, goed geregisseerde momenten.

Al met al geen bijzonder goede film, ondanks het grootse en veelomvattende onderwerp, die mij in in ieder geval in filmisch opzicht nogal teleurstelde, zoals de meeste films van Rademakers. Hij wordt vrij hoog aangeslagen, maar ik ben niet zo gecharmeerd van deze regisseur. 3 jaar later kwam zijn allerminste film uit: MIJN VRIEND, die een flop werd aan de kassa EN artistiek.

Wat het publiekssucces betreft deed MAX HAVELAAR het heel redelijk.

avatar van Devastation HCT

Devastation HCT

Wat een slecht geacteerde, slecht geschreven, slecht gefilmde bagger.

1.5* en dan ben ik in een goede bui.

avatar van Ynst

Ynst

is alles nagesynchroniseerd ofzo?

Het ziet er zo nep uit.. :S

avatar van Koen janssen

Koen janssen

Erg gedurft om misschien de beste Nederlandse roman te verfilmen. Natuurlijk haalt deze film niet het niveau van het boek maar dat viel ook wel te verwachten.

Het verhaal van Saidjah en Adinda vond ik leuk aangepast en paste nu goed in de film. En ook het verhaal van de steenhouwer kwam nog heel even langs. Ik vond het wel jammer dat men tijdens het verhaal niet terugkwam bij Droogstoppel wat misschien nog, net als in het boek, voor een komische noot had kunnen zorgen.

Ik vond overigens dat Peter Faber zijn rol uitstekend invulde als miskend idealist.

Ik heb erg genoten van deze film. 4*

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

Ynst schreef:

is alles nagesynchroniseerd ofzo?

Het ziet er zo nep uit.. :S

Viel me laatst ook al op, bij die stemmen van die inlanders.Een vet minpunt vind ik, want ik ben helemaal anti- nasynchroniseren.

avatar van by_the_way

by_the_way

Mooie film van Fons Rademakers. De film duurt wel erg lang maar opzich stoort dat ook weer niet. Een kleine rol voor Hauer die hij overigens goed speelt. Ook boeiend audio commentaar op de dvd. Jammer dat er bijna tot geen muziek voorkomt in de film. Goed geacteerd van Faber.

4* sterren

avatar van robertus65

robertus65

Mooie gedramatiseerde verfilming, goede rol van Faber.

avatar van JJ_D

JJ_D

Aangename en prachtig geschoten film van de voor mij nog onbekende Fons Rademakers, al ligt het tempo veels te laag. Het laatste (half)uur bewijst het talent van zowel de acteurs als de regisseur, maar de trage 2 uren die daaraan vooraf gaan zijn onvergeeflijk. Dat deze "meditatieve" film uitmondt in een eerlijke finale is wel een goede zaak, al moeten we daartoe Multatuli bedanken.

avatar van Quentin

Quentin

Prachtige film, volgens mij ook de enige Nederlandse film die door 20th Century Fox werd uitgebracht in eigen land.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Ik had deze film eens gehuurd en ik dacht echt dat deze film zeer goed ging zijn maar het viel mij toch zwaar tegen, matige tot zeer slechte acteerprestaties, lange en saaie en vrij nutteloze scènes zorgen ervoor dat deze film moeilijk valt uit te kijken. De locaties en het laatste halfuur zijn wel beter. Vanwege het einde, geef ik de film nog net een voldoende. 2.5

avatar van starbright boy

Een heleboel onzin verwijderd.

avatar van Legan

Legan

Een aardige historische film dat het vooral moet hebben van het sterke verhaal en de sterke (doch niet bijzondere) cinematografie. Prima decors, kostuums en aankleding en het geheel komt realistisch en geloofwaardig over. Wat wel tegenvalt is de vertolking van de personages. De cast probeert het wel, maar toch zijn ze allen te licht voor hun rollen. Daarnaast verloopt de film soms wel wat traag en lijken de scènes wat van de hak op de tak te gaan (alsof alleen het allerbelangrijkste is verfilmd). Maar al met al een zeer degelijke en, hoewel wisselend, boeiende film van begin tot eind. Hat wat mij betreft zelfs langer mogen duren (als een soort miniserie) om zo meer diepgang te geven aan het verhaal, de personages en de scènes.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik was natuurlijk wel bekend met de immense impact die Multatuli op onze vaderlandse geschiedenis had, maar dat heeft mij nooit gemotiveerd om het desbetreffende boek te gaan lezen. Deze filmbewerking uit '76 voelt als een toegankelijke manier om toch het verhaal mee te krijgen. Peter Faber speelt een sympathieke rol als de Max Havelaar die in de eerste helft over komt als een idealistische, moedige man. Op zijn reis naar Indonesie springt hij al in zee om z'n hondje te redden en eenmaal aan wal ontlokt hij binnen no time een duel om de eer. Maar gaandeweg het verhaal ontdekt hij hoe gevangen de inwoners van zijn regio zitten in een systeem dat hem boven de pet gaat. Hier weet Faber juist mooi de frustraties van onmacht en de woede van zijn karakter neer te zetten, tot aan een magnifieke eindscene die de politieke boodschap mooi invoelbaar maakt. De productie ziet er beeldschoon uit met z'n mooie locaties en de authentieke sfeer van het Indische land. Natuurlijk zie je er duidelijk aan af dat het een Nederlandse productie betreft aan de wat goedkoop aandoende speciale effecten. Ook had ik het gevoel dat ze iets meer uit de andere karakters hadden kunnen halen dan er nu gebeurd is. Als geheel is het echter een meer dan solide bewerking van een stuk vaderlandse geschiedenis, en dat mag ook wel eens benadrukt worden boven alle producties die buitenlandse geschiedenis vertellen.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Dappere poging om een uitstekend boek te verfilmen, maar helaas véél te langzaam om gedurende de gehele lengte te kunnen boeien. De aandacht verslapt regelmatig, en de film in één ruk uitzitten moet bijna een hel zijn - ik heb de film dan ook in stukken gezien -, maar desondanks redelijk genoeg voor een magere voldoende.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ronduit slechte film met ontzettend slecht acteerwerk. Ook de effecten zoals dat zwarte kind dat op het laatst in z'n buik word gestoken zijn lachwekkend slecht. Het is dat deze film een aardig beeld geeft van die tijd anders kreeg ie een vette onvoldoende.

Mooi gefilmd.

Er is hier aardig wat negatieve kritiek op Peter Faber te vinden.

Maar ik vond hem juist erg goed in zijn rol.

Ik zou zo gauw geen Nederlandse acteur op kunnen noemen die er beter voor geschikt zou zijn geweest.

Hij heeft zich er niet met een Jantje van Leiden van afgemaakt ook.

Zijn Maleis klinkt heel behoorlijk (natuurlijk mét flink accent, maar dat mag de pret niet drukken, en is ook geloofwaardig)

Het boek staat al jaren in mijn boekenkast, maar ver ben ik er nog niet in gekomen.

De film heb ik een keer of vier gezien inmiddels.

Naar mijn mening toch wel een Nederlandse filmklassieker.

Ik denk dat ik de dvd toch maar eens ga kopen.

Kan hij de weinige andere Nederlandse films in mijn verzameling gezelschap houden.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Goede bewerking van het boek.Knap van Rademakers hoe hij de complexe vertelstructuur van de roman in de film heeft verwerkt.Ook ik ben van mening dat Faber hier een prima rol neerzet:de figuur Max Havelaar is immers een koppige,pathetische,geaffecteerde drammer die niet kan accepteren dat je soms compromissen moet sluiten in het leven,en zo zet Faber hem ook neer.Absoluut geen over-acting.Jammer dat de man later wat verkeerde keuzes heeft gemaakt in het leven.

De film brengt de tropische atmosfeer goed over,de vochtige hitte,de moeizame aanpassing van de Hollanders en de indolentie van de bevolking zijn volkomen meevoelbaar.Briljante slotscène in de kerk met onopgemaakte,lelijke gereformeerde koppen in close-up.Het lijkt erop dat Rademakers "la passion de Jeanne d Arc" ijverig heeft bestudeerd.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Gisteren het 1e deel gekeken. Ik snap de lage beoordeling hier niet, dit is zeker wel 4 sterren materiaal

avatar van lucdecoster

lucdecoster

LimeLou schreef:

Mooie Nederlandse film met een jonge Rutger Hauer in een bijrol.

avatar van djginod

djginod

Ik denk dat (ik heb het al bij meerdere oude films aangehaald) niet iedereen beseft dat de film al redelijk op leeftijd is. Vandaag de dag zou je er natuurlijk nooit mee wegkomen, met zo een film. Maar destijds was dat wel wat anders.

Ik vond Peter Faber ook de geschikte persoon voor de hoofdrol. Ik heb begrepen dat eigenlijk Rutger Hauer de hoofdrol wilde hebben, en, dat vind ik een van de beste Nederlandse acteurs die we hebben, maar ik denk dat hij minder geschikt zou zijn, als Peter Faber, die een toch meer eerlijke rechtvaardige uitstraling heeft.

Mooi bombastisch einde ook !

• 19677 berichten

Toevallig zag ik vanmorgen Peter Faber als gast in een TV programma.

Moest meteen weer aan deze film denken.

Deze rol van Faber blijft mij toch nog steeds 't best bij.

avatar van NLFilmfreak

NLFilmfreak

Mooie film met een mooie sfeer. De filmlocaties in Nederlands Indie zijn mooi uitgekozen om het een exotische sfeer mee te geven. Tegen het eind wordt de film wel een beetje saai.

Heb de film gezien tijdens de geschiedenislessen op de middelbare school.

avatar van Theunissen

Best wel een boeiend Nederlands drama waarvan de scene (in het begin) met het eten met geraspte bamboe me altijd is bijgebleven. Het verhaal zat verder redelijk goed in elkaar en ook visueel mocht de film er ook zijn. Ook de cast in de vorm van o.a. Peter Faber en Rutger Hauer (weliswaar in een bijrol) deden het aardig. De film duurt wel behoorlijk lang waardoor er helaas ook wat saaie momenten tussen zitten. Maar al met al is dit best een aardig drama en tevens een aardige Nederlandse geschiedenisles over hoe Nederland het volk in Indonesië uitbuitte. Morgen toch nog maar eens een Max Havelaar koffie drinken.

avatar van Decec

Decec

Een goede dramafilm...

Prima verhaal maar toch een langdradige verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende jonge acteurs Peter Faber en

Rutger Hauer....

Redelijk kwaliteit breedbeeld (jaartal 1976, geen

HD aanwezig)...

Perfect achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital Surround 5.1)...

Mooi oudewetse kostuums...

avatar van mister blonde

mister blonde

Goed gemaakt over een boeiend stuk Nederlandse geschiedenis. Veel sterke scenes worden afgewisseld met wat saaiere stukken. Hoewel ik zo snel niet zou weten wat eruit zou moeten, duurt de film wat te lang. Dat Rademakers nooit een echte Hollywood carrière heeft meegemaakt, is amper voor te stellen als je deze film ziet, film ziet er nogmaals fantastisch uit. Ik ken alleen Soldaat van Oranje uit Nederland uit ongeveer dezelfde tijd die er zo goed uit ziet. 4 sterren (en daarmee geef ik hem wel wat het voordeel van de twijfel).

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Mijn interesse in deze film werd eigenlijk enkel gewekt n.a.v. de lessen die ik op school heb gehad over de zaak Nederland-Indonesië. Niet direct mijn favoriete onderwerp, maar ik was toch wel benieuwd of er een film over te vinden was en zo kwam ik al snel uit bij Max Havelaar uit '76.

De film begint redelijk interessant, en blijt dat tot en met de introductie van Max Havelaar (op de boot). Helaas wordt daarna flink op de rem getrapt, en kruipt de film moeizaam voort. Er zitten enkele interessante dialogen in verwerkt en de spanning die heerst onder de Indonesiërs wordt op een goede manier weergegeven, maar het duurt allemaal een beetje te lang.

Door de nieuwsgierigheid naar het einde, ben ik wel blijven kijken. Dat is maar goed ook, want het laatste half uur vond ik wel het beste stuk uit de hele film. Momenten waardoor je oprecht meevoelt met de Indonesiërs en ook Havelaar zelf, komen op een juiste wijze aan bod. Verder is de film ook nog mooi geschoten. Ondanks het jaartal viel het camerawerk me niet tegen, en zorgde het ervoor dat er een aantal mooie plaatjes verschenen. Uiteraard is het wel jammer dat de film geen muziek heeft. Dit zou in sommige gevallen (de achtervolging bijvoorbeeld) de sfeer goed van pas zijn gekomen. Op het acteerwerk heb ik verder niet zo veel aan te merken. Enkele acteurs waren een beetje houterig, maar Peter Faber maakt dit helemaal goed met zijn rol als Havelaar; een sterke rol van hem. Verder ook leuk om Rutger Hauer nog even langs te zien komen, al had die rol weinig meerwaarde.

Uiteindelijk is dit een film die op een aantal momenten vrij goed scoort, maar die das wordt omgedaan door het veel te lange speelduur. Hierdoor blijft de film gewoon niet van begin tot eind interessant. De twee meest opvallende pluspunten zijn de locaties en de rol van Faber. Verder vond ik het helaas allemaal toch een beetje tegenvallen.

Vanavond te zien op TV > Nostalgienet >20:30 uur

avatar van FILM!BOY!