Fuga dal Bronx (1983)
Geregisseerd door: Enzo G. Castellari
Met onder meer: Mark Gregory, Henry Silva en Valeria D'Obici
Gesproken taal: Engels, Duits en Italiaans
Plot Fuga dal Bronx
"They're back and out for blood!"
Een gemene multinational wil de laatste bewoners van de Bronx laten verhongeren, zodat ze de wijk goedkoop kunnen kopen en er luxe appartementsgebouwen kunnen neerzetten. Bommenmaker Trash en zijn zoon zijn echter vastbesloten om een stokje voor dit plan te steken en besluiten om de voorzitter van de multinational te ontvoeren.
Trash
Dablone / Toblerone
Junior
Big Little Man
Jay
Niet dat de eerste zo geniaal was, maar die was absoluut leuker. Dit is wel erg minimaal.
mikey
De film sloeg helemaal dood dankzij een extreem lange, saaie en ogeloofwaardige achtervolging. En dat is jammer want het begin was heel aardig.. Silva Rulezzzz
mikey
Ja deze was het, ik was even in de war met de titel van deel 1. Afgelopen weekend gezien dus.. laat ik maar een stem uitbrengen. aangepast.
Dit moet met twee 0,5*, één 1* en een 1,5* toch wel zo'n beetje mijn favo regisseur zijn. (Vind dit overigens zijn meesterwerk, fijn dat ie eindelijk op dvd uit is.
Ik had hem al uit de UK.
Bij vlagen briljante regisseur, die Castellari.
Dragon
Zeker niet veel slechter dan “1990: I Guerrieri del Bronx” volgens mij, gewoon een andere invalshoek. Het verhaaltje is iets minder, het acteerwerk iets beter (maar nog steeds erg matig) en de film is meer actiegericht dan zijn voorganger. Enkel de aanwezigheid van het jongetje als sidekick van één van de hoofdrolspelers was vrij irritant. Duidelijk geïnspireerd door Mad Max 2. **/*****
Dragon
Inderdaad. Ik doelde enkel op de aanwezigheid van dat irritante "boem-jongetje". Zeer vervelend.
Ravenstein
Het eerste deel, 1990: I Guerrieri del Bronx, staat te boek als een "klassieker" van de Italiaanse Z-cinema, maar wist me uiteindelijk maar nét te boeien.
Dan is Fuga Dal Bronx, het vervolg op 1990, uiteindelijk toch in zo goed als alle opzichten een véél leukere film.
Over het verhaal zullen we het niet hebben, want dat is van zo goed als geen belang.
De dialogen zijn zoals te verwachten knullig en belachelijk (hoofdpersonage Trash wordt tot 2 maal toe aangesproken als "fag" wat eigenlijk niet verwonderlijk is, want Mark Gregory ziet er nog steeds uit en stapt en loopt nog steeds als een homo die er net een zware gang-bang heeft opzitten) en dragen bij tot het plezier.
Wat we echter vooral krijgen zijn veel vuurgevechten, meer dan voldoende explosies (inclusief in de lucht springende stuntmannen), en natuurlijk de coole aanwezigheid van in zilveren pakken gestoken kerels met zwarte helmen en vlammenwerpers.
Actie is er van 't begin tot het einde en men verveelt zich geen seconde.
Castellari houdt er lekker het tempo in en geeft ons af en toe enkele zeer knap in beeld gebrachte shots waarin hij ook nog eens op efficiënte manier gebruik maakt van slow-motion.
Hetgene nog het meest verwondering oproept is het feit dat deze film goedkoper was dan 1990, maar er uitziet alsof hij over een veel groter budget beschikte (zie interview met Enzo Castellari op www.bronxwarriors.com).
Aan deze film heb ik veel plezier beleefd en ik mag zelfs zeggen dat dit één van de beste Italiaanse exploitatie-actiefilms uit het begin van de jaren '80 is die ik tot nu toe gezien heb.
mikey
Castellari houdt er lekker het tempo in
Je gehele stukje lijkt me nogal gekleurd
maar dit hierboven is dus echt niet waar.
Ravenstein
Mijn stukje is inderdaad gekleurd door het feit dat ik deze film goed vond.
Dat komt wel eens meer voor in m'n besprekingen.
mikey
Yes Yes maar come on, ik kan me herinneren dat ik 47 minuten naar 2 mannen keek die dezelfde rondjes renden door een tunnel met ene Silva
op de hielen.
Ravenstein
Tja, kijk, na het eerste deel waren m'n verwachtingen niet echt wat je noemt aan de hoge kant.
Vergeet ook niet dat je hier te maken hebt met Italiaanse pulp en hoe graag ik er ook naar kijk, van die films verwacht ik nooit erg veel.
Fuga Dal Bronx brengt echter veel actie, belachelijke dialogen, slechte acteurs, slechterikken in coole pakjes, explosies, vlammenwerpers, typische jaren '80 synth-filmmuziek en laat dat nou enkele van de ingrediënten zijn die ik zoek in dit soort Italiaanse pulp.
En inderdaad, de achtervolging door de tunnels was aan de lange kant, maar mij heeft het nergens gestoort.
Een 3,5 heeft Fuga Dal Bronx zeker verdient en ook een plaatsje tussen andere Italothrash-favorieten van mij zoals oa Yor, Raiders from Atlantis en The Last Hunter.
En inderdaad, Silva is de moeite in deze film, vooral dan de dialogen die hij in de mond krijgt gelegd (“No sugar I tell you! How many times do I have to tell you ‘No Sugar!’ It makes me crazy!)
Veel minder dan de eerste, maar stiekem hier en daar toch nog best wel aardig. 2*
Ooit op het 12 meter brede scherm van Cinerama gezien en vond hem toen best tof. Natuurlijk vervolgens afgezakt (had een hekel aan deel 1) , maar herziening geeft mijn eerdere mening weer wat kacht. Dikke 3* voor dit ultieme 80's pulp product. Geweldige Henry Silva!
dutchtuga
Wat beter dan zijn voorganger 1990. Heb erg kunnen genieten van alle fake praktijken en onze hoofdrolspeler loopt er weer als een ubernicht bij. Gewoon genieten met deze jaren 80 pulp.
italian
Het was uiteindelijk een stuk minder erg dan het gemiddelde deed verwachten. Toegegeven, dit is geen goede cinema maar vermakelijk genoeg in zijn slechtheid om verder te kijken.
Het acteerwerk valt over het algemeen wel mee, maar het zijn vooral de hoofdrolspelers die het verpesten. Gregory neemt zich te serieus en Silva trok dezelfde gemene gezichtjes als een kleuter in een toneelstukje, maar zijn personage is wel cool. Ma bon, het blijven toch cultacteurs
Het verhaal is tot het minimum beperkt en het eerste halfuur is er zelfs weinig sprake van een verhaal. En wanneer we iets meer over de plannen te weten komen, houdt Castellari (in een leuke bijrol) het lekker simpel, met het oog vooral gericht op de actie.
Hoewel die constant aanwezig is, is het weinig afwisselend en ligt het tempo soms helemaal stil.
De soundtrack is cheesy en er is nog veel knulligheid te bespeuren zoals het overderven gebruik van slow-motion elke keer dat er een ontploffing gebeurt, mét rondvliegende mannetjes
Eén goed goremoment :de scene waar Strike het hoofd van een 'disinfector' -zo heetten die mannetjes toch ?- tot moes slaagt
En wie is die man die deze ultieme pakjes heeft ontworpen
Als die bendeleden liedjes hadden gezongen konden we nu spreken van Fuga dal Bronx : The Musical !
Quentin
Minder dan het orgineel, maar het blijft vermakelijke pulp. Vooral het camerawerk is charmant, ook prachtig hoe de DAS-busjes veranderen in totaal andere modellen vlak voordat ze ontploffen.
Quentin
Op de inlay van de Nederlandse dvd staat overigens de poster van het eerste deel.
Las ergens dat er een derde deel zou komen in '87, maar dat het uiteindelijk niet doorging. Weet iemand meer?

1990: I Guerrieri del Bronx
1982