Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Jim Carrey, Martin Landau en Laurie Holden
Gesproken taal: Engels en Frans
Releasedatum: 30 mei 2002
Plot The Majestic
"Sometimes your life comes into focus one frame at a time."
De jaren 50: Peter Appleton is een scriptschrijver die net als vele andere filmmedewerkers onterecht op de zwarte lijst staat vanwege verdenking van communistische sympathieën. Hij raakt betrokken in een vreemd auto-ongeluk, verliest zijn geheugen en komt terecht in een klein dorpje in Californië. Hier wordt hij aangezien voor een lang verloren zoon. De heksenjagers vinden hem echter en dwingen hem om te getuigen voor de Senaat.
Peter Appleton
Kevin Bannerman
Emmett Smith
Doc Stanton
ehuurman
Leuke, vermakelijke film. Jim Carrey wederom in een serieuze rol. Leuk voor een zondagavond!
ehuurman
Nee, geen topper. Een goed verhaal met alle verplichte elementen. Puur Amerikaans, maar wel vermakelijk.
NERD
De regisseur van Shawshank Redemption en The Green Mile, toch wel 2 van de mooiste films aller tijden. Dit wekt toch wel wat verwachtingen.
dttom
Hij was wel aardig, maar voorspelbaar en zeer amerikaans. Groot minpunt is de speeltijd, die is echt veel te lang en is eigenlijk nergens voor nodig.
Jordy
Het is goed dat m'n verwachtingen al wat verlaagd had, anders had deze film (met de vorige films van Darabont in m'n hoofd) een flinke tegenvaller geweest
maar met de matige recensies in m'n achterhoofd vond ik het eigenlijk een erg plezierig filmpje. Mooi sfeertje, mooi verhaaltje (helemaal niet traag, hou ik wel van bij dit soort films) en een paar mooie momenten. Vond de emotionele momenten soms alleen wat geforceerd, en het magische sfeertje van Shawshank of Green Mile was hier minder aanwezig
maar goed, 3 sterren is het allemaal wel waard
martine24
Ik vond het geen leuke film, ik vind het ook niet echt een rol voor Jim Carry. Hij heeft veel betere films gemaakt.
Armin
Het sfeertje was er, de stijl was er, maar met name het zwakke script zorgt ervoor dat dit niet meer is dan een aardige film. ***
Diam0nD
deze film is gewoon leuk om een keertje te kijken.. ik heb jim carrey wel eens betere rollen zien spelen. maar wat ik niet begrijp is de lengte voor een redelijk slap verhaal duurt bijna 3uur voor een bioscoopje. en dan vind ik dat het slot wat echt overweldigend moet zijn een beetje tegenvallen
patjenmgn
Inderdaad een leuke film maar hij had wat mij betreft ook in 100/120 minuten vertoond kunnen worden... maar ja...
Ik vond de rol van Carrey juist wel leuk en apart voor hem. 3*
FeZ
Een redelijke film met een zwak verhaal, wel goed karakter neergezet door Carrey. Hiermee (en uiteraard de "truman show" en "Man on the Moon") wordt maar weer is bevestigd dat hij zowel slaagt voor komische en serieuze rollen. Ik zit wel te wachten op weer zo'n komedie als Ace Ventura, tja je moet er van houden
. De speelduur was inderdaad te lang, in anderhalf uur had het ook verteld kunnen worden. 3,5 sterren
GhotYou
Een mooi sprookjesachtig verhaal, losjes gebaseerd op de geschiedenis. Vond 't een prachtige film, waarbij Jim Carrey weer eens z'n veelzijdigheid bewijst. Maar ja, ben dan ook een echte Jim Carrey fan en hou op z'n tijd ook wel van dit soort films.
vitabixkoekje
weer een massas topper. jim carrey is m'n lievelingsacteur AL ZIJN FILMS ZIJN SCHITTEREND. Hij is m'n groot idool
Hemdale
Niet echt een film waar je Jim Carrey in zou verwachten maar toch zeer goed acteerwerk van Carrey, en de film is ook nog heel vermakelijk ook! 4*!
kimmie
inderdaad, beetje tegenvallend verhaal en wat te lang, maar wat ik toch altijd het mooie vind aan dit soort films is de geweldige aankleding. Vooral de auto's en practisch lege straten geeft zo'n sfeer.
Hemdale
inderdaad, dat is geweldig gedaan
Macmanus
Matig.
Het begon wel leuk, Jim Carrey die luistert naar twee producenten(?) die zijn script een beetje aan het verneuken zijn.
Maar als hij eenmaal in het stadje terecht komt word het minder, het verhaal ging steeds minder boeien en de scène in de vuurtoren was wel heel belabberd, en het verhaal was ook erg voorspelbaar. Door de mooie decors en leuke acteren van Jim Carrey viel het mee om de film uit te zitten.
2 sterren.
martijn77
voorspelbaar en vermakelijk tegelijkertijd, lek-ker langgggg-zaaaaaaaaammmme fil-lummm om bij op de bank te hangen. Prettig geacteerd, Amerikaans maar wel aangenaam. Feel-good einde et all. 3,5 sterretjes.
tijmengozer
Erg teleurstellend al zeg ik het zelf. Darabont probeert de magie van TSR en TGM te evenaren maar faalt jammerlijk. De film is veel te amerikaans opgezet en kan op bijna geen enkel moment boeien. De plaatjes zijn wel redelijk geschoten, evenals het acteerwerk maar er had veel en veel meer ingezeten.
Toch nog 3*
Redlop
Jaren '50 sfeerbeeld is inderdaad heel mooi gedaan. Even werd het zo mieresentimenteel dat ik de DVD hoes erbijhaalde om te checken of ik niet toch naar The Truman Show zat te kijken.
Leuk amusement maar ik had van Darabont iets meer verwacht.
NERD
Ik heb er een nieuwe favoriete regisseur bij. Darabont zet zo schitterend moderne sprookjes neer, en daar past het (zoete) verhaal en ietwat overdreven einde perfect bij.
Het gebeurt niet vaak dat een film met zo'n zoet einde weg kan komen maar The Majestic doet het perfect.
Zoals vooral in The Green Mile maar ook in Shawshank Redemption (als je er wat beter naar zoekt) zit het sprookjes element er perfect in.
Over 80 jaar vertellen we het verhaal van deze films aan onze kinderen in plaats van de verhalen van meneer Dahl.
landrover
Ik kon om deze film op een of andere manier niet lachen...ik kreeg de indruk dat Jim Carrey zich te goed voelde om goed zn best te doen, om iets grappigs neer te zetten.
Esteban
Dat is dan ook in de verste verte de bedoeling niet.
imo;
Waar regisseur Frank Darabont (The Shawshank Redemption, The Green Mile) naartoe wou met dit buitenbeentje in de hedendaagse cinema lijkt me overduidelijk. Zie het niet als een gekloonde classic maar eerder als een ode aan films in de lijn van 'It's a wonderful life', een feel-good movie uit de jaren '40 of '50. The Majestic is een prent die kan vergeleken worden met een zoet rood wijntje dat genietend wordt geproefd bij een open haard. Je weet perfect hoe elk volgend slokje gaat smaken maar geniet telkens opnieuw van de terugkerende zoetigheid in combinatie met de gezellige fonkelende vlammetjes. Er wordt ook een zee van tijd genomen om de wijn naar binnen te laten druppelen tot de lege bodem van het glas is te zien. Enig minpuntje is, wanneer je glas eindelijk z'n onderste binnenkant laat zien, het steeds weer opnieuw met kleine beetjes wordt bijgevuld zodat het net niet leeg geraakt. Hiermee wil ik verwijzen naar de eindscènes die zich jammer genoeg blijven opstapelen. Darabont leek over een heleboel alternatieve slotscènes te beschikken en heeft ze uiteindelijk gewoon allemaal achter elkaar gemonteerd. Hierdoor wordt het wijntje een teveel aan zoetigheid, maar blijf je wel het opgebouwde warm gevoel behouden.
Bij een perfect gekleurd schouwspel tussen zon en lucht en daarbovenop een té gezellig stadje als decor, hoort natuurlijk een cast om de naïeve bewoners te vertolken. Jim Carrey die al eerder bewees dat serieuze rollen hem evengoed op het lijf staan geschreven met 'The Truman Show' en 'Man on the Moon' werd ditmaal door Darabont volledig in toom gehouden. Hij stelt in de openingsscène een merkwaardig stukje acteerwerk ten toon. De camera staat gericht z'n hoofd en je hoort de hoge pieten van een filmmaatschappij tegen elkaar woordelijk opbotsen over een script, hierbij kun je gewoon uit elke in beweging gezette zenuwtrek van Carrey's gezicht aflezen wat hij denkt, een zéér opmerkelijke vertoning. Dit is echter het enige échte wonderbaarlijke aan de gehele vertolking, ik vrees dat Jim Carrey nét iets te kalm is gehouden. De acteerprestatie is mooi om niet te zeggen zeer goed, eveneens iets te relaxed. Dit gevoel kan ook zo overkomen omdat hij echt wel héél serieus was en ik dit onbewust waarschijnlijk niet meteen goed kon slikken. Een andere neergezette rol die over de gehele lijn mooi is vertolkt kwam van Martin Landau, deze ouwe rot speelt een bezorgde vader die overal het hart van vol is. Landau is ogenblikkelijk aanneembaar en laat z'n personage vlekkeloos tot z'n recht komen. Het debuut op het grote scherm voor actrice Laurie Holden was misschien een beetje gedoemd door de vele kritieken op 'The Majestic', ik persoonlijk daarentegen had de indruk dat ze perfect wist hoe haar personage aan te pakken.
Te bedenken dat Frank Darabont een feel good movie wou maken zoals er rond de jaren 50 een paar pareltjes waren, is hij in z'n opzet grotendeels geslaagd. De vraag of in deze tijd veel mensen een film die de woorden 'cliché' en 'voorspelbaar' niet kan ontlopen nog zien zitten is snel beantwoord, jammerlijk genoeg niet. Laat je niet al te snel beïnvloeden en geef The Majestic zeker eens een kans om als luchtige maar zeemzoete, ontspannende sfeerbrenger over je heen te laten komen.
The Majestic ***1/2
chicow
GEWELDIGE film!!! Goed geacteerd goed decor! Het is wel zoetig en haalt het wel niet bij "the shawshank redemption" van frank darabont, maar wel jammer dat er zo weinig gestemd is op deze film en weinig berichten over zijn. Hij is zeker de moeite waard!
****½
Chico
Tijdens het kijken moest ik ook erg denken aan het al bovengenoemd It's a Wonderfull Life en ook ander werk van Capra: die slot-speech hebben we ook al eens gezien in een Capra film; Mr. Smith Goes to Washington, als ik me niet vergis. Ook een grappige verwijzing is wanneer Carrey bij zijn 'vader' op zijn sterfbed zit en die vraagt hoe de film afloopt waaraan Carey dus heeft meegeschreven. Carey zegt hierop dat de goeie wint, waarop zijn vader antwoorde dat de goeien altijd moet winnen. Dit zal dus ook wel een verwijzing zijn nar de film zelf, maar ook naar het werk van Capra, waar deze film dus veel van zijn inspiratie vandaan heeft.
Uiterst vermakelijk dus, met een uitstekende Carey. 3,5*
bioscoopzaal
Weinig indrukwekkende tranentrekker die het hoofdzakelijk moet hebben van de werkelijk fantastische decors en goede sfeerschepping.
Helaas is de rest van de film zo afschuwelijk melig, dat ik er naar het einde toe gewoon niet meer tegen kon. Ook het voorspelbare verhaaltje wordt nodeloos lang uitgesponnen en is bij momenten nogal naïef en simplistisch. En vooral omdat het allemaal zo ontzettend lang duurt, kan je al lang van te voren voorspellen hoe het zal aflopen. Darabont probeert duidelijk om de sfeer van de klasieke Capra-films te imiteren, maar verzandt regelmatig in nodeloos sentimentele lofbetuigingen, waarin de hoofdrolspelers om de haverklap huilend in elkaars armen vallen.
Ook Jim Carrey doet zijn uiterste best om 'serieus' te acteren, maar komt over de hele lijn niet erg geloofwaardig over. Zijn acteerprestaties in The Truman Show of Man on the Moon waren wat dat betreft stukken beter.
Het beste stukjes uit de hele film vond ik nog de fragmenten uit de niet-bestaande klassieker 'Sand Pirates of the Sahara' (met Bruce Campbell als Held); een heerlijke knipoog naar de vervlogen Gouden Tijden van Hollywood. Maar voor de rest was The Majestic ronduit teleurstellend.
2 sterren.
WB
Ik had er eerlijk gezegd weinig over gehoord namelijk, maar zal em zeker binnenkort kopen! Houd wel van films van Darabont (en dan doel ik op The Green Mile en The Shawshank Redemption)
WB
En deze is ook al geweldig! Darabont is gelijk een van me favoriete regisseurs!
Geweldig gespeeld ook van Carrey en Martin Landau!
Gewoonweg een erg mooie film!

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

I Am Sam
Drama, 2001

Seabiscuit
Drama, 2003
californiëvals beschuldigdgeheugenverliesprosecutionanti-communismverkeerde identiteithollywoodauteurblacklist jaren 50