• 9.377.389 stemmen

What Happened, Miss Simone? (2015)

Documentaire / Biografie | 101 minuten

Genre: Documentaire / Biografie

Geregisseerd door: Liz Garbus

Met onder meer: Elisabeth Henry-Macari en Nina Simone

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot What Happened, Miss Simone?

"Her story. Her voice."

Documentaire over het leven van de Amerikaanse zangeres, pianiste en burgerrechtenactiviste Nina Simone, die de 'High Priestess of Soul' werd genoemd. Als begaafde jonge musicus kon Nina Simone geen concertpianiste worden vanwege haar huidskleur, haar eigen muziek bracht haar echter grote roem.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Film Pegasus

Nina Simone is een muzikante die ik vooral ken van haar muziek en verder eigenlijk niets. Dat hoeft soms niet, maar het helpt wel om de muziek in het juiste perspectief te zien. Denk maar aan Mississippi Godamn of Ain't Got No, I Got Life dat nu een pak meer betekenis heeft. Nina Simone is voor mij een kruising tussen een muzikale activiste als Harry Belafonte en een artiest die op dubbele snelheid leefde als Kurt Cobain of Amy Winehouse. Hoe ze als kind leefde voor de muziek, geniaal was op haar eigen manier met een grote dosis charisma. Om uiteindelijk zich terug te trekken van het hectische wereldje. Waar Cobain en Winehouse (en vele anderen) op jonge leeftijd er zowat hun leven hebben aan gegeven, ging het leven van Simone nog verder. Nooit meer de zangeres van weleer, maar gelukkig en terecht ook wel het respect dat ze ooit had. Duidelijk iemand van haar tijd.

De documentaire is mooi en boeiend gemaakt met voldoende aandacht voor de muziek zelf. Niet onbelangrijk in een muziekdocumentaire. Met de dochter, ex-man en enkele vrienden als getuigen op de eerste rij. Gelukkig ook veel beeldmateriaal en geluidsopnames om Miss Simone zelf aan het woord te laten. Op zoek naar het antwoord op de vraag. 'What happened Miss Simone?'...

avatar van scorsese

Goeie documentaire over het leven en carrière van zangeres, pianiste en burgerrechtenactiviste Nina Simone. Aangezien ik eigenlijk helemaal niet bekend was met haar, wist deze documentaire me veel nieuws te vertellen over deze vrouw, gezegend met een uniek stemgeluid. Uiteraard veel archiefmateriaal, en Nina Simone is grotendeels zelf aan het woord hier (niet alleen maar anderen die over haar praten).

avatar van james_cameron

Eersteklas Netflix-documentaire over leven en werk van zangeres/ activiste Nina Simone. Haar turbulente leven is natuurlijk sowieso een dankbaar onderwerp voor een documentairemaker, maar gezegd moet worden dat regisseuse Liz Garbus er iets heel bijzonders van heeft gemaakt. Zowel haar muzikale als haar politieke leven wordt degelijk belicht, waarbij haar grotendeels ongelukkige privéleven niet wordt geschuwd. Het blijkt helaas maar weer eens: hoe ongelukkiger de artiest, hoe beter de muziek.

avatar van Killkong

Killkong

Deze goede, indringende documentaire verteld het verhaal van de opkomst en het woelige leven van Nina Simone.

Het begint als ze nog een heel klein meisje is die speelt in de kerk waar ze wordt "ontdekt".

De documentaire speelt zich af in de gesegregeerde Verenigde Staten, de burgerrechtenbeweging en hoe zij alsmaar meet geëngageerd wordt.

Ook haar persoonlijk leven en de labiele relaties met haar man en dochter worden uitgebreid besproken.

Aanrader voor liefhebbers van muziekdocumentaires.