• 9.370.316 stemmen

Mary, Queen of Scots (1971)

Biografie / Historisch | 128 minuten

Genre: Biografie / Historisch

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Charles Jarrott

Met onder meer: Vanessa Redgrave, Glenda Jackson en Patrick McGoohan

Plot Mary, Queen of Scots

"MARY, QUEEN OF SCOTS, who ruled with the heart of a woman."

Historisch drama, waarin Mary ruzie heeft met Koningin Elizabeth, de Schotse nobelen en haar echtgenoot om haar plaats op de troon en die van haar zoon, James I, veilig te stellen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Mary, Queen of Scots

David Riccio

Father Ballard

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

It has always been from the beginning : her death or mine...

Enkel aan te raden voor wie echt van geschiedenis houdt want enige voorkennis vond ik helpen. Check Wiki. Een getrouwe biografische verfilming over de tragische Mary Stuart, met Brits acteergeweld zoals een indrukwekkende Glenda Jackson die foutloos de manipulerende Queen Elizabeth vertolkt, en een nog jonge Timothy Dalton als de tweede echtgenoot van Mary, die ze duidelijk niet alle vijf op een rijtje had.

Het is vooral een film over allerlei politieke intriges aan het Schotse hof en tussen twee rivale koninginnen, maar leert dat deze gebeurtenissen ondanks alles toch zouden leiden tot de "Union of the Crowns", een symbolische éénmaking van het land. Een mooi gefilmd drama die bij de les blijft.

avatar van stefan dias

stefan dias

Politiek gekonkel, praatjes, praatjes, praatjes… boeiend, boeiend, boeiend… tot het niet meer boeiend is: meer plotwendingen dan in Dallas

Ondanks dat, blijft het toch net boeiend genoeg met Glenda jackson die wel de show steelt. Prachtige jurken ook, maar naar Britse normen net iets te keurig gefilmd: de grasmaaiers staan net buiten beeld… in het kasteel is pas netjes gestofzuigd… nergens heb je het gevoel dat je naar de Middeleeuwen zit te kijken. Laat dat maar over aan Terry Gilliam. Toch boeiend om eens gezien te hebben.

avatar van T.O.

T.O.

Deze beviel mij beter als het inhoudelijk deels overlappende Elizabeth: The Golden Age, die ik wat kitscherig vond overkomen. Mary, Queen of Scots is wat traditioneler uitgewerkt, maar bij dit soort historische vertellingen wel zo prettig.

Sterke rollen van de twee koninginnen, met name hun dialogen (die overigens nooit daadwerkelijk hebben plaatsgevonden las ik net). Die hadden wel iets meer screentime verdiend. Voor de rest worden de intriges soms iets teveel van het goede en Timothy Dalton schmiert wel erg in zijn rol.

Niettemin wel een kleine 3,5* waard.