Genre: Oorlog / Drama
6,8 (893)
Gesproken taal: Duits en Nederlands
Releasedatum: 17 september 1981
Plot Het Meisje met het Rode Haar
De rechtenstudente Hannie Schaft komt terecht in een verzetsgroep waar ze koerierswerk verricht. Als er bij een actie op haar geschoten wordt en een jongen voor haar ogen wordt neergeschoten, besluit ze zich harder op te stellen. Samen met Hugo, ondertussen Hannie's minnaar, pleegt ze nu aanslagen op collaborateurs. Bij één van deze aanslagen wordt Hugo dodelijk getroffen. De Gestapo vindt haar pasfoto, die Hugo bij zich droeg. Vanaf dat moment wordt er jacht op haar gemaakt. Hannie vermomt zich door haar haren zwart te verven en een brilletje te dragen en is nog maar bezeten van één ding: Hugo's verrader te liquideren.
Hannie Schaft
Moeder
Vader
SD'er
tijmengozer
heb 'm een 4 jaar geleden gezien, maar die ene scene waar ze geexecuteerd wordt blijft wel erg hangen.
het is wel een van de betere nederlandse oorlogfilms vind ik.
neo
redelijk acteerwerk.ik vind nog steeds dat er in de meeste nederlandse films houterig wordt geacteerd en stompzinnige dialogen zitten.wel vond ik de aanslagscenes spannend en de muziek was ook nog wel ok.idd het einde zal ik nog wel een tijdje onthouden,want dat einde was nog wel indrukwekkend.3 sterren
cornelis
namen en rugnummers, neo. Ik bedoel: doe me daar es een voorbeeld van (van een stompzinnige dialoog bijvoorbeeld). En in hoeverre zijn de dialogen in de _meeste_ Amerikaanse films zo veel beter? (Ik bedoel natuurlijk: is dat wel zo?)
neo
nou ja sommige dialogen klonken gewoon niet goed.ligt natuurlijk ook aan hoe een acteur spreekt in de film.maar ik zei ook in de meeste,maar er zijn toch wel wat uitzonderingen als soldaat van oranje,de aanslag enz.
Quido
Dat bedoel ik ook, ik d8 een film in (echt) kleur te hebben gekocht, zie ik allemaal fletse kleuren. En achter op de dvd hoes staan foto's van scenes en die zijn gwoon mooi in kleur en niet, zoals dan in de film blijkt, meer naar zwart-wit geneigd!
Daarom vind ik het einde ook niet zo indrukwekkend misschien.
Jos2
Daar hebben ze flink moeite voor moeten doen.
Vast gemaakt met een gewone fotocamera.
Quido
Maar op tv was hij wel in echt kleur, daarom snap ik het niet. Soms hebben ook de normaal groene uniformen rode vegen erop. Dit kan toch niet kloppen, of wel?
Het is overigens wel een goede film. Goed acteerwerk en mooi gefilmd. 4*
U-96
- 2064 stemmen
Ik heb deze film op de middelbare school gezien (helaas in 2 delen), en een paar maanden later van de tv. Ik vind dit gewoon een goede film, met redelijk goed akteerwerk. Ik vond dat deze film wel een beetje een duistere sfeer had, en daar houd ik wel van. ****
Quido
Na herziening gooi ik er een half puntje bij naar 4,5*.
Waar ik vorig jaar de kleuren nog irritant vond, hielp het nu de sfeer te versterken. Had ook niet anders gemoeten met de kleuren, goede keuze van Verbong. In mijn herinnering dacht ik dat de rode kleur van het haar vaker overliep in een ander voorwerp, maar dit viel allemaal wel mee. Knap gedaan!
Ik had zelf het gevoel dat dit allemaal naturel was, dat ik naar een stukje uit het leven van Hannie Schaft keek, die verbluffend goed wordt neergezet door Renee Soutendijk. Een aantal sterke bijrollen, van onder andere Peter Tuinman en Lou Landré.
In het begin spraken een aantal acteurs onnatuurlijk, net of ze van een blaadje de tekst oplazen. Gelukkig gebeurde dit niet de hele film door.
De mooie beelden worden ondersteund door mooie muziek van Nicola Piovani. Zorgde voor een aparte sfeer.
Eigenlijk een film die ik niet bij Ben Verbong vind passen, wel verreweg zijn beste. En dat ook nog eens met zijn debuutfilm. Jammer dat hij dit niveau nooit meer heeft kunnen evenaren.
U-96
- 2064 stemmen
Ik denk dat het mogelijk kan zijn dat ik bij de volgende kijkbeurt van deze film ook kan verhogen naar *4.5*.. Dat komt met name door de goede WOII sfeer.. Net zoals wat 'De Aanslag' had..
De film is ook heel leerzaam..
BOND31
Een van de betere NL oorlogsfilms. Sterke rol van Renee Soutendijk als verzetsstrijdster Hannie Schaft, die uiteindelijk aan het eind van de oorlog wordt geexecuteerd. Mooi van sfeer en beeld, de psychologische kant van de film is heel goed gedaan. Je ziet Schaft van onzeker en braaf meisje zichzelf ontwikkelen tot een daadkrachtige vrouw. Verwacht geen Soldaat van Oranje-achtige film, het is een ingetogen drama geworden, maar briljant uitgevoerd. De beste film van Ben Verbong en misschien wel de beste rol die Soutendijk ooit heeft gespeeld. De rest van de cast is overigens ook prima op dreef, de acteursregie is perfect. Topfilm!
raymon
wat saai, heeft me totaal niet beboeid, na het eerste stuk zat ik achter me computer, ik vond er echt geen reed aan, ook geen spanned einde, en er zat trouwens ook geen spannig in. vreslijk, wat een afgang. Maar een troost, Renee soutendijk speelt het wel leuk!
Quido
Jammer dat ze dit soort films wegstoppen op zo'n onnoemelijk laat tijdstip.
jordybeukeboom
Voor mij als nachtman is dit een heerlijk tijdstip, maarja, dat is natuurlijk voor een ieder verschillend
aawillemsen
bij bart smit gekocht voor 10 euro!
Maar ja da's alweer 3 maand geleden ofzo.
Ik vond dit echt een heel mooie film.
Renee weet me toch te raken met die gil scéne, normaal zeg ik van: laat dat mens haar mond houden, maar nu was ik echt echt geboeid!
charlie345
Zeer ondergewaardeerde film,een van de beste films van
nederland,eigenlijk schandalig gewoon....
Comanchero
Heb zowel het boek gelezen als de film gezien. Zoals zo vaak is het boek beter, maar de film is zeker wel goed.
robertus65
Goede oorlogsfilm van verzetsheld Schaft met spannende scenes, met name de aanslagen. Goed spel van Soutendijk. Jammer alleen dat de film op dvd vrijwel zwart/wit
is. Ook opvallend is het hoog Flodder
gehalte. Huub Stapel speelde weliswaar een minirolletje, maar Landré (Sjakie) speelde een dubieuze rol, en ik meende zelfs de hond Whiskey
te herkennen.
ik heb de dvd maar,
wordt het duitse gedeelte niet ondertiteld
bij mij niet hoort at officieel niet te zijn
en wat kan ik er aan doen.
gekocht via marktplaats
kan hier kort over zijn super gemaakt
tot in de puntjes echt gebracht zo als het was niet uitgerekt.
alles klopt een zeer goed geacteerd.
alleen een kei hard einde.
hasjing
Het is een film die ik al een hele poos geleden voor het laatst gezien heb. Maar al met al is mij die film al die jaren bij gebleven. Er zijn een aantal zaken die daar een rol in hebben gespeeld:
*Waargebeurdverhaal
*Het verhaal herbergt veel bekende acteurs.
*Vooral mevr Schaft wordt naar mijn idee heel degelijk neergezet. Je ziet in de film dat ij een duidelijke ontwikkeling door maakt van een onzeker meisje dat zich wil bewijzen naar een vrouw die weet wat ze wil en hier heel veel voor over heeft.
Kortom: zeer goede film die je blijft bezig houden. 5*

Misdaadserie 'Memory of a Killer' wordt massaal gezocht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Travis Scott duikt op in 'The Odyssey' van Christopher Nolan: 'Waarom?'