• 9.377.673 stemmen

Oorsprong: Ierland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Don Bluth en Gary Goldman

Met onder meer: Jodi Benson, Gino Conforti en Barbara Cook

Releasedatum: 21 juli 1994

• Bioscoop Zondag 22 februari in één bioscoop (Schagen)

Plot Thumbelina

"Follow your heart and nothing is impossible."

Thumbelina, een meisje dat zo klein is als een duim, voelt zich eenzaam omdat er niemand zo klein is als zij. Op een nacht klopt er echter een feeënprins op haar raampje en hij vraagt zelfs of ze mee wil gaan naar zijn rijk. Net als Thumbelina op het punt staat om te vertrekken, wordt ze echter gekidnapt door een gemene pad, die niet van plan is om haar weer vrij te laten.

Thumbelina (stemrol)

Jacquimo (stemrol)

Mother (stemrol)

Hero / Reverend Rat (stemrol)

Queen Tabitha (stemrol)

King Colbert (stemrol)

Prince Cornelius (stemrol)

Grundel (stemrol)

Mrs. Toad (stemrol)

Mozo (stemrol)

avatar van ibendb

ibendb

Vroeger heb ik deze film kapot gedraaid. Ik kon er niet genoeg van krijgen.

Maar nu heb ik hem eens herzien, en hij is een beetje irritant geworden. Alle liedjes zijn te veel van het goede. Ook zijn de personages oppervlakkig en raar. gewone film. 3*

avatar van Film Pegasus

Dit zal wel voor kleine meisjes werken die ook houden van de Tinkerbell reeks. De animatie komt uit den Don Bluth studio's die zijn inspiratie haalt bij Disney (waar Don Bluth nog mee samenwerkte voor enkele films), maar zelfs daarbij vergeleken enkel het niveau van blauwdrukken kan halen. De films zijn te braaf van verhaal en zeer zoet. Daardoor wordt het nergens boeiend, hoe goed de film zijn best ook doet. Het ziet er allemaal wel leuk uit, maar het verveelt toch na een tijd.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Als kind vond ik "Duimelijntje" of "Duimeliesje" een geweldig mooi sprookje dat ik vaak op plaat of cassette heb beluisterd. Ik was verrast om nog niet zo erg lang geleden te ontdekken dat hiervan ook een langspeeltekenfilm van was gemaakt. Deze was blijkbaar uitgekomen in 1995. Omdat het niet van Disney is, is wellicht de reden dat ik tot op dat moment nog nooit van had gehoord. Don Bluth als director nou dan zou het vast en zeker geen zeemzoete versie worden, dacht ik zo. En dat was goed want dit sprookje is ernstig. Duimelijntje valt immers van het ene probleem in het andere, wordt ontvoerd door het een en het andere dier dat haar wel als echtgenote ziet zitten. Jonges toch, was me dit een tegenvaller! Het sprookje is niet alleen veel zoeter dan verwacht, buiten Duimelijntje zelf zijn de karakters allemaal idioten. Duimelijntje gaat van hot naar her en zingt vrolijk mee met haar ontvoerders. Vooral de zwaluw die in het sprookje aardig en heel bescheiden is, komt hier over als een irritante lompe taterbek. Hij deed me denken aan die vogel uit Secret of NIMH. Dat karakter was dan wel passend, maar die zwaluw eeeeeeeeeeew. En dan de prins die verschijnt al zo vroeg in het verhaal dat de verrassing er al snel van af is. Damn wat een rotzooi, ik hoop dat op een dag iemand deze tekenfilm doet zoals het klassieke sprookje.

Vond deze vroegah altijd heel leuk, maar nu vind ik hem een beetje tenenkrommend.
Klein meisje voelt zich alleen, opeens is daar een elf die na 1 ontmoeting en vogelvlucht al wil trouwen. Komen tijdens die vogelvlucht een pad tegen die ook wel wil trouwen met meisje. Meisje wordt gelijk ontvoerd en onderweg in haar avontuur naar huis, lijkt ieder mannelijk personage wil te willen trouwen...
Wel erg kleurrijk en leuk geanimeerd (voor 1994 helemaal).