• 9.373.593 stemmen

The Return of Count Yorga (1971)

Horror | 97 minuten

Genre: Horror

Geregisseerd door: Bob Kelljan

Met onder meer: Robert Quarry, Mariette Hartley en Roger Perry

Plot The Return of Count Yorga

"The overlord of the damned"

Dominee Thomas en zijn assistente Cynthia zijn druk bezig met de voorbereidingen van een gemaskerd liefdadigheidsbal. Op de feestavond verschijnt ook graaf Yorga. Hij is helemaal weg van Cynthia en wil haar voor zich zelf hebben. Hij geeft zijn vrouwelijke vampiers opdracht om Cynthia's familie aan te vallen.

Count Yorga

Bill Nelson

Sgt. O'Connor

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Erg sfeervol en grimmig horrorverhaaltje dat ondanks de nogal brakkige vertolkingen zeer aangenaam is. Wat ook erg leuk is, is het belgerinkel bij elke aanval van Count Yorga. Tel daarbij een schitterend einde en je zit gebeiteld voor anderhalf uur horrorgenot.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Ach, het is wat beter dan deel één, maar Christopher Lee is toch veel overtuigender als Dracula. Die Britse Hammer Films (er zit in Yorga een knipoog naar "The Vampire Lovers"), waren heel wat beter.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Ietsje beter dan deel 1, of moet ik zeggen minder slecht.

Pluspunt is Mariette Hartley, al krijgt die niet echt veel kans haar acteertalent te bewijzen in deze gammele productie.

Hoe ze hierin verzeild is geraakt vraag ik me wel een beetje af?

(voor de dollars neem ik aan)

In dit tweede deel heeft men er alles aan gedaan om Quarry uiterlijk zoveel mogelijk op Christopher Lee te laten lijken, met behulp van belichting en make-up.

In sommige scènes lukt dat ook nog erg goed.

De sfeer is ook wat beter dan in deel 1.

Maar verder is ook dit weer een falende poging om de Engelse horror te imiteren.

Alles is weer te dik aangezet, en te fantasieloos en te goedkoop geproduceerd.

Het einde is absoluut geen verrassing, en erg flauw.

Een iets hogere waardering dan voor deel 1(2 sterretjes) al is het naar mijn gevoel nog wat teveel eer.

Een kwart-sterretje erbij i.p.v. een halve ster zou mijn waardering juister weergeven.

avatar van reentje1975

reentje1975

Wederom een geweldige film. Helemaal voor die tijd. Hij heeft mij 1,5 uur lang kunnen boeien! Geweldig!

avatar van joolstein

joolstein

De eerste Count Yorga was maar een doorsnee vampierfilm. (het was oorspronkelijk bedoeld als een erotische softcore-thriller). Het volgde min of meer hetzelfde pad als het klassieke vampierverhaal maar door budgettaire beperkingen lieten ze het afspelen in de hedendaagse tijd. Maar ondanks dat de film relatief tam en vrij fantasieloos was, werd het een flinke hit. Tja en toen kwam er in een tijd dat het niet zo gewoon was, een vervolg.

De film herhaalt verschillende elementen van de eerste en had ook een klein aantal verbeteringen. Het maakt van deze een ietwat leukere film dan zijn voorganger. In het verhaal nemen de graaf en zijn vampierbruiden hun intrek in de buurt van een weeshuis buiten San Francisco. Het beste aan de film was dat het tempo iets hoger lag. Ook bevat het nu wel een paar behoorlijke horror scenes; De bruiden worden afgebeeld als een soort zombies en veroorzaken een bloedeloze home-invasie. (die zelfs nog een paar keer werd herhaald) Ook betovert graaf Yorga een weesjongen op Renfield-achtige wijze en heeft hij een drijfzandput in zijn tuin om zich te ontdoen van lijken. De film bezit ook wat humor maar het was moeilijk te zeggen of die opzettelijk was of niet?

Tja en wat als je als vampier moe van het harde werk, thuis voor de buis valt...dan kijk hij naar 'The Vampire Lovers' op tv want zelfs een vampier houdt van een goede vampierfilm.

avatar van Noodless

Noodless

Een beetje beter dan het eerste deel, maar een voldoende zit er ook niet in. Het enige pluspunt t.o.v. zijn voorganger is het tempo. De slow motion beelden tijdens de belachelijke aanvallen van de graaf met als geluid belletjes op de achtergrond zijn bijzonder flauw. De humor van de agenten zorgen nog meer voor irritatie dan het eigenlijk grappig zou moeten zijn. Vrij tam qua gore en op gebied van nudity kom je ook van een kale reis terug. Niet dat de dames overigens echt aanspreken. Het moeras in de tuin, de groep dames die meer iets van zombies weg hebben dan vampieren, de vele kamers en gangen in het kasteel en dat irritant jongetje dragen op de één of andere manier wel iets bij de film. 4/10